Diakritika / či nie?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...

Píšete s diakritikou?

Áno
25
24%
Nie
81
76%

Celkom hlasov: 106

R.I.P.
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Diakritika / či nie?

Príspevok od používateľa R.I.P. »

Neviem ako ostatným, myslím že je to aj jedno, ale nečítajú sa lepšie príspevky s diakritikou?

Inak píšu niektorí bez diakritiky, bo je to rýchlejšie alebo .... hm iný dovod ma nenapadá...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Normalne na nete pisem bez diakritiky, je to rychlejsie a na anglickej mam uz naucene smajliky, ked pisem na slovenskej tak som stale zmateny :)
Ale inak s diakritikou napisem strasne vela v praci.
A citanie s alebo bez? Je mi to uplne jedno, aj ked sem-tam treba zauvazovat nad vyznamom slova. (napr. srac) :)
//to ta taketo veci naozaj trapia o stvrtej v noci alebo si v inom casovom pasme? :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Písanie s diakritikou je môj natívny spôsob písania. :lol:
Bez diakritky občas píšem na mojom druhom PC, na ktorom mi nie je dobrá klávesnica, alebo na Instant Messangeroch na LINUXE, bo mi to tam diakritku nejak nepodporuje.
peace
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa peace »

Ja píšem s diakritikou len na fórach, prípadne na stránkach, kde je aj diskusia. V IM už diakritiku nepíšem..
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Na nete pisem bez diakritiky, ci je to rychlejsie neviem (ked si zvyknes, kde je č,ť,ž... asi to ide rovnako rychlo ako ked pouzivas c,t,z) je to zvyk z pascalu, ktory vedla makcenov a dlznov ani nelezal.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

neviem preco ale mne sa lepsie citaju prispevky bez makcenov...

nebudem písať ako totálny slovenčinár, pfuj! zle sa tak píše
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

kedysi som bol zvyknuty pisat s diakritikou (prace, fora, mejly, chaty, messengery), no v jeden krasny den mi zblba diakritika vo wine (mohol som stlacat co som chcel, diakritika nebola :D ) a kvoli tomu som nechcel win preinstalovavat, tak som si vtedy od toho akosi odvikol
citanie prispevkov bez/s diakritikou mi nerobi ani najmensie problemy
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

pisem bez diakritiky, ale ciarky v suvetiach davam. neznasam, ked niekto pise bez ciarok a neda sa to potom rozlustit. aspon tam, kde su nevyhnutne by som ich urcite pisal
smejo
Addict
Addict

aby som bol presny, tak pod tou diakritikou (ktoru nepouzivam) som myslel makcene a dlzne, ciarky, samozrejme, pouzivam...
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

ja pisem bez a je mi jedno, ci druhi pisu s/bez diakritiky, dobre sa mi cita aj aj..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

diakritika ma len zdrzuje pri citani, pri pisani detto. Neviem preco, ale z ludi co pisu s diakritikou mavam taky pocit, ze chcu byt doleziti, aspon podaktori. Najvacsi gol je, ze niekto pise s diakritikou, ale gramatika mu nic nehovori.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

no ja pisem bez diakritiky stale... ked uz musim nieco s diakritikou, tak nepouzivam tie predvolene klavesy s diakritikou, ale pouzivam =/+ na ENG klavesnici.

Inac mam stale nastavenu anglicku klavesnicu, najma kvoli symbolom ako su rozne zatvorky a pod. co sa mi na slovenskej dost mizerne... Napriklad minule som na slovenskej mal napisat "%" .. ani bohovi som to nevedel najst na slovenskej, tak som sa po chvilke patrania prepol na ENG a bolo...

a co sa tyka pisania interpunkcie ako ciarky, bodky a pod.. ciarky pouzivam ale nie vzdy na kazdom mieste kde sa pouzit maju, len tak aby sa ta veta nemiesala. Dalsou takou zvlastnostou u mna je, ze niekedy neukoncim vetu jednou bodkou ale viacerymi a dalsiu vetu zacinam malym pismenom.

Citanie bez diakritiky mi nerobi najmensi problem, kedze som od sameho zaciatku netovania chatoval, kde moc diakritika nehrozila.. problem mi robi len citanie zle komponovanych viet, a tiez citanie otrasneho pravopisu. Sem tam sa sice pritrafi, ale niekedy zle vlozenymi i/y, musim citat slovo aj 3x nez mi zapne co tym chcel autor napisat.
R.I.P.
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa R.I.P. »

GothaR napísal: //to ta taketo veci naozaj trapia o stvrtej v noci alebo si v inom casovom pasme? :)
som o 7 hodín dozadu :wink:
smejo
Addict
Addict

KoCi napísal:Inac mam stale nastavenu anglicku klavesnicu, najma kvoli symbolom ako su rozne zatvorky a pod. co sa mi na slovenskej dost mizerne... Napriklad minule som na slovenskej mal napisat "%" .. ani bohovi som to nevedel najst na slovenskej, tak som sa po chvilke patrania prepol na ENG a bolo..
to je otazka zvyku, ja som zasa paf z EN klavesnice
co sa tyka ukoncovania viet a velkych pismen, tak vety (respektive myslienky) zvacsa koncim dvoma alebo troma bodkami (to je pravidlo :D ... styri nedam nikdy, jednu obcas :wink: )
ked pisem s diakritikou, tak stale cez shift
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ked pisem nejaky list alebo tak tak jasne ze diakritika ale inak bez... predsalen v takej angline ľščťžýáíéúäň nemas....
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

pisem bez diakritiky a nerobi mi problem bez nej citat... beriem to ako ked v rychlosti niekto vymeni poradie hlasok v slove,alebo da inak medzeru...
to s tymi bodkami a ciarkami je INTERPUNKCIA a tu sa snazim pouzivat, kedze vacsinou pisem len malymi pismenami a potom by sa v tom nedalo vyznat :wink:
fikotek
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa fikotek »

Ja pisu bez dia. je to lepsi a rychlejsi ... samozrejme dulezite dokumenty s dia. :)
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Ja pisem bez diakritiky, lebo je to rychlejsie a zvykol som si tak a pisem tak aj v messengeroch, ale napr. nazvy tem pisem s diakritikov. A citanie je mi to jedno,ci je to s alebo bez diakritiky a nevadi mi velmi aj ked niekto robi gramaticke chyby, ale vadi mi ked ma niekto skoro kazdom druhom slove preklep, potom ma to nebavi ani citat...
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

Som pisal s diakritikou ale bez ciariek tak som si uvedomil ze to vyzera akoby som nevedel ze tam patria tak som sa rasdej vysral na diakritiku aby som toho nemal vela :D
vojtk
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa vojtk »

Diakritiku pouzivam len ked je to nutne. Som prilis pohodlny pisat stale tie otravne mäkcene a dlzne :D
Napísať odpoveď