Diakritika / či nie?
Diakritika / či nie?
Neviem ako ostatným, myslím že je to aj jedno, ale nečítajú sa lepšie príspevky s diakritikou?
Inak píšu niektorí bez diakritiky, bo je to rýchlejšie alebo .... hm iný dovod ma nenapadá...
Inak píšu niektorí bez diakritiky, bo je to rýchlejšie alebo .... hm iný dovod ma nenapadá...
Normalne na nete pisem bez diakritiky, je to rychlejsie a na anglickej mam uz naucene smajliky, ked pisem na slovenskej tak som stale zmateny 
Ale inak s diakritikou napisem strasne vela v praci.
A citanie s alebo bez? Je mi to uplne jedno, aj ked sem-tam treba zauvazovat nad vyznamom slova. (napr. srac)
//to ta taketo veci naozaj trapia o stvrtej v noci alebo si v inom casovom pasme?
Ale inak s diakritikou napisem strasne vela v praci.
A citanie s alebo bez? Je mi to uplne jedno, aj ked sem-tam treba zauvazovat nad vyznamom slova. (napr. srac)
//to ta taketo veci naozaj trapia o stvrtej v noci alebo si v inom casovom pasme?
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
kedysi som bol zvyknuty pisat s diakritikou (prace, fora, mejly, chaty, messengery), no v jeden krasny den mi zblba diakritika vo wine (mohol som stlacat co som chcel, diakritika nebola
) a kvoli tomu som nechcel win preinstalovavat, tak som si vtedy od toho akosi odvikol
citanie prispevkov bez/s diakritikou mi nerobi ani najmensie problemy
citanie prispevkov bez/s diakritikou mi nerobi ani najmensie problemy
no ja pisem bez diakritiky stale... ked uz musim nieco s diakritikou, tak nepouzivam tie predvolene klavesy s diakritikou, ale pouzivam =/+ na ENG klavesnici.
Inac mam stale nastavenu anglicku klavesnicu, najma kvoli symbolom ako su rozne zatvorky a pod. co sa mi na slovenskej dost mizerne... Napriklad minule som na slovenskej mal napisat "%" .. ani bohovi som to nevedel najst na slovenskej, tak som sa po chvilke patrania prepol na ENG a bolo...
a co sa tyka pisania interpunkcie ako ciarky, bodky a pod.. ciarky pouzivam ale nie vzdy na kazdom mieste kde sa pouzit maju, len tak aby sa ta veta nemiesala. Dalsou takou zvlastnostou u mna je, ze niekedy neukoncim vetu jednou bodkou ale viacerymi a dalsiu vetu zacinam malym pismenom.
Citanie bez diakritiky mi nerobi najmensi problem, kedze som od sameho zaciatku netovania chatoval, kde moc diakritika nehrozila.. problem mi robi len citanie zle komponovanych viet, a tiez citanie otrasneho pravopisu. Sem tam sa sice pritrafi, ale niekedy zle vlozenymi i/y, musim citat slovo aj 3x nez mi zapne co tym chcel autor napisat.
Inac mam stale nastavenu anglicku klavesnicu, najma kvoli symbolom ako su rozne zatvorky a pod. co sa mi na slovenskej dost mizerne... Napriklad minule som na slovenskej mal napisat "%" .. ani bohovi som to nevedel najst na slovenskej, tak som sa po chvilke patrania prepol na ENG a bolo...
a co sa tyka pisania interpunkcie ako ciarky, bodky a pod.. ciarky pouzivam ale nie vzdy na kazdom mieste kde sa pouzit maju, len tak aby sa ta veta nemiesala. Dalsou takou zvlastnostou u mna je, ze niekedy neukoncim vetu jednou bodkou ale viacerymi a dalsiu vetu zacinam malym pismenom.
Citanie bez diakritiky mi nerobi najmensi problem, kedze som od sameho zaciatku netovania chatoval, kde moc diakritika nehrozila.. problem mi robi len citanie zle komponovanych viet, a tiez citanie otrasneho pravopisu. Sem tam sa sice pritrafi, ale niekedy zle vlozenymi i/y, musim citat slovo aj 3x nez mi zapne co tym chcel autor napisat.
to je otazka zvyku, ja som zasa paf z EN klavesniceKoCi napísal:Inac mam stale nastavenu anglicku klavesnicu, najma kvoli symbolom ako su rozne zatvorky a pod. co sa mi na slovenskej dost mizerne... Napriklad minule som na slovenskej mal napisat "%" .. ani bohovi som to nevedel najst na slovenskej, tak som sa po chvilke patrania prepol na ENG a bolo..
co sa tyka ukoncovania viet a velkych pismen, tak vety (respektive myslienky) zvacsa koncim dvoma alebo troma bodkami (to je pravidlo
ked pisem s diakritikou, tak stale cez shift
-
Sagittarius
Guru
Ja pisem bez diakritiky, lebo je to rychlejsie a zvykol som si tak a pisem tak aj v messengeroch, ale napr. nazvy tem pisem s diakritikov. A citanie je mi to jedno,ci je to s alebo bez diakritiky a nevadi mi velmi aj ked niekto robi gramaticke chyby, ale vadi mi ked ma niekto skoro kazdom druhom slove preklep, potom ma to nebavi ani citat...