Diakritika / či nie?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...

Píšete s diakritikou?

Áno
25
24%
Nie
81
76%

Celkom hlasov: 106

schw33k
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa schw33k »

D - Rules
Píšem jedine s diakritikou ...
Dôvod - je to krajšie , a keď vidím človeka písať s diakritikou , príde na mňa pocit , že viac rozmýšľal , čo vlastne písal , ako keď to tam našmára ešte aj s poprehadzovanými písmenami
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Kym so nemala net, nechodila na fora, nepisala na ICQ a pod, tak som diakritiku pouzivala - bolo to potrebne, pretoze vtedy, ked som nieco pisala, tak to bola nejaka praca alebo projekt do skoly. S nastupom netu :wink: som sa odnaucila, je to rychlejsie. Problem zvacsa byva, ked si potrebujem napisat nieco vo worde a aautomaticky pisem bez diakritiky a po pol hodine zistim, co pacham :)
Cita sa mi dobre tak aj tak, ale, samozrejme, mi vadi, ked niekto cape y/i ako sa mu chce a uplne ignoruje ciarky. :roll:
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Ja píšem väčšinou s diakritikou. Mám dobrý prstoklad a tak to ide celkom prirodzene a rýchlo. Ale maily píšem bez, lebo sa potom príjemcovi zobrazujú rôzne haky-baky.
Najhoršie je, keď niekto píše bez diakritiky a v pár vetách urobí aj desať preklepov a potom sa v tom nedá vôbec orientovať.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Píšem s diakritikou, prečo? Pretože keď niečo píšem do školy, musím to samozrejme písať s diakritikou. Čiže to nie je nič, len obyčajný zvyk :) A takto mi to ide rýchlejšie.
Flexo
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Flexo »

Jednoznačne s diakritikou píšem a to preto, lebo som tak zvyknutý a naučený... 8)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Píšem s diakritikou. Nemám na to špeciálne obhájenie, proste sa mi to viac páči.
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

ja pisem bez a preco lebo tak som na pc zvyknuty
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

pisem bez, lebo je to rychlejsie a na roznych chatoch a IM je rychlost potrebna. Ale nestava sa mi, ze by som pisal nieco oficialne do skoly napr. vo worde a zabudol by som pouzivat diakritiku. a maily pisem radsej bez diakritiky, nemam s nou dobre skusenosti (windows-1250 vs. utf-8 atd.)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

práca, email, fóra.. s diakritikou...

Bez diakritiky iba IRC+ICQ, občas súkromné emailové správy.. a tiež predmety správ, resp. názvy tém vo fórach, bo keď mi potom príde upozornenie mailom na novú správu, tak ten názov témy sa niekedy nedá vylúštiť. :)

Btw.. používam Firefox a ten má kontrolu gramatiky aj pri písaní príspevkov vo fórach. :D

Inak v čítaní s alebo bez diakritiky rozdiely nerobím, mne sa jednoducho číta to aj to. Akurát niekedy bez diakritiky človek rozmýšľa, čo autor chcel napísať, pretože ak na niektoré slovo použijete mäkčeň/dĺžeň, môže mať úplne iný význam. :) Napr. slovo "dieta".. niekto si pod tým predstaví "diéta", iný "dieťa". :)
den333
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa den333 »

vsade pisem bez diakritiky ved ked potrebujem nieco oficialne tak to word opravi :D
danpark
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa danpark »

píšem s diakritikou všade , niektoré veci sa potom lepšie lúštia+píšem tak rýchlejšie, bez diakritiky iba ak na nete meníím svoju identitu a keď prgramujem ,ale inak jedine s diakritikou a interpunkčnými znamienkami.. nuž aspoň sa snažím , predsa len ak človek nepoužíva čiarky a potom niektoré slová majú bez diakritiky odlišný význam (kocka-kočka)
Edit: bez diakritiky aj tak píšem pomalšie ako s ňou :)
Opak
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Opak »

Ja píšem raz tak raz tak....pre mňa je to asi rovnako rýchle takže ma to nejak nezaťažuje písasť s diakritikou :wink:
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

ja pisem bez diakritiky a je pre mna utrpenim pisat s diakritikou ked musim kvoli tomu neustale prehadzovat klavesnicu z anglickej na slovensku (najma pri programovani v komentaroch ked to od nas v skole vyzaduju :? ) takze diakritika v takychto pripadoch jednoznacne nie :(
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

pri citani mi to je jedno
pri pisani bez diakritiky :)

hlavne, ze nerobim gramaticke chyby..a chcel by som sa zlepsit v pisani ciarok, lebo robim dlhe suvetia a ani kkt sa v tom nevyzna
tomo.za
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomo.za »

u mna vacsinou zalezi kde/s kym si pisem... ale tak 90% bez :)
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

bez diakritiky. teda vacsinou. sak si rozumieme, tak preco sa trapit s nou? :) ale ked treba nieco napisat napr. do skoly atd., tak je samozrejma diakritika.
piskota224
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa piskota224 »

nepisem s diakritikou...dlho mi to trva..ale sak mozno sa to raz naucim a budem pisat s mäkčeňmi a dľžňami :D
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

na nete vylucne BEZ. aj maily bez, dokonca aj formalne maily
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

schw33k napísal:D - Rules
Píšem jedine s diakritikou ...
Dôvod - je to krajšie , a keď vidím človeka písať s diakritikou , príde na mňa pocit , že viac rozmýšľal , čo vlastne písal , ako keď to tam našmára ešte aj s poprehadzovanými písmenami
Musim nesuhlasit :wink:. To, ze nepouzivam diakritiku neznamena, ze nad svojim prispevkom nerozmyslam. Ja si ten svoj precitam aj dvakrat, snazim sa ho napisat co najvystiznejsie, bez pravopisnych chyb a tak, aby mal hlavu a patu (zase, nie vzdy sa podari :D)
Smarton
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Smarton »

Stenky napísal:na nete vylucne BEZ. aj maily bez, dokonca aj formalne maily
maily by sa mali pisat vsetky bez diakritiky, pretoze tomu na druhej strane sa moze stat, ze z textu ma same bludy... ja pisem na nete alebo IM bez diakritiky, inak s nou.. je mi to v podstate jedno, lebo s diakritikou alebo bez mi to ide tak isto rychlo...
Napísať odpoveď