Diakritika / či nie?
-
bolek
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Kym so nemala net, nechodila na fora, nepisala na ICQ a pod, tak som diakritiku pouzivala - bolo to potrebne, pretoze vtedy, ked som nieco pisala, tak to bola nejaka praca alebo projekt do skoly. S nastupom netu
som sa odnaucila, je to rychlejsie. Problem zvacsa byva, ked si potrebujem napisat nieco vo worde a aautomaticky pisem bez diakritiky a po pol hodine zistim, co pacham
Cita sa mi dobre tak aj tak, ale, samozrejme, mi vadi, ked niekto cape y/i ako sa mu chce a uplne ignoruje ciarky.
Cita sa mi dobre tak aj tak, ale, samozrejme, mi vadi, ked niekto cape y/i ako sa mu chce a uplne ignoruje ciarky.
-
zuzkazuzka
VIP
práca, email, fóra.. s diakritikou...
Bez diakritiky iba IRC+ICQ, občas súkromné emailové správy.. a tiež predmety správ, resp. názvy tém vo fórach, bo keď mi potom príde upozornenie mailom na novú správu, tak ten názov témy sa niekedy nedá vylúštiť.
Btw.. používam Firefox a ten má kontrolu gramatiky aj pri písaní príspevkov vo fórach.
Inak v čítaní s alebo bez diakritiky rozdiely nerobím, mne sa jednoducho číta to aj to. Akurát niekedy bez diakritiky človek rozmýšľa, čo autor chcel napísať, pretože ak na niektoré slovo použijete mäkčeň/dĺžeň, môže mať úplne iný význam.
Napr. slovo "dieta".. niekto si pod tým predstaví "diéta", iný "dieťa". 
Bez diakritiky iba IRC+ICQ, občas súkromné emailové správy.. a tiež predmety správ, resp. názvy tém vo fórach, bo keď mi potom príde upozornenie mailom na novú správu, tak ten názov témy sa niekedy nedá vylúštiť.
Btw.. používam Firefox a ten má kontrolu gramatiky aj pri písaní príspevkov vo fórach.
Inak v čítaní s alebo bez diakritiky rozdiely nerobím, mne sa jednoducho číta to aj to. Akurát niekedy bez diakritiky človek rozmýšľa, čo autor chcel napísať, pretože ak na niektoré slovo použijete mäkčeň/dĺžeň, môže mať úplne iný význam.
-
danpark
Light Star
píšem s diakritikou všade , niektoré veci sa potom lepšie lúštia+píšem tak rýchlejšie, bez diakritiky iba ak na nete meníím svoju identitu a keď prgramujem ,ale inak jedine s diakritikou a interpunkčnými znamienkami.. nuž aspoň sa snažím , predsa len ak človek nepoužíva čiarky a potom niektoré slová majú bez diakritiky odlišný význam (kocka-kočka)
Edit: bez diakritiky aj tak píšem pomalšie ako s ňou
Edit: bez diakritiky aj tak píšem pomalšie ako s ňou
-
piskota224
Light Expert
-
bolek
Guru
Musim nesuhlasitschw33k napísal:D - Rules
Píšem jedine s diakritikou ...
Dôvod - je to krajšie , a keď vidím človeka písať s diakritikou , príde na mňa pocit , že viac rozmýšľal , čo vlastne písal , ako keď to tam našmára ešte aj s poprehadzovanými písmenami
maily by sa mali pisat vsetky bez diakritiky, pretoze tomu na druhej strane sa moze stat, ze z textu ma same bludy... ja pisem na nete alebo IM bez diakritiky, inak s nou.. je mi to v podstate jedno, lebo s diakritikou alebo bez mi to ide tak isto rychlo...Stenky napísal:na nete vylucne BEZ. aj maily bez, dokonca aj formalne maily