Diakritika / či nie?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...

Píšete s diakritikou?

Áno
25
24%
Nie
81
76%

Celkom hlasov: 106

brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa brm »

Smarton napísal:maily by sa mali pisat vsetky bez diakritiky, pretoze tomu na druhej strane sa moze stat, ze z textu ma same bludy
To platilo pred niekoľkými rokmi v počiatkoch Internetu. Za posledné tri roky sa mi ešte ani raz nestalo, žeby mi došiel nečitateľný email kvôli zlej diakritike alebo druhá strana sa sťažovala. Komunikujem s obchodnými partnermi zo Slovenska a z Čiech väčšinou s ľuďmi, ktorí poriadne nevedia robiť s PC, ale diakritiku ovládajú z čias písacích strojov. Jediný problém je pri komunikácii so zahraničím, ale im predsa nebudem písať slovensky, tam to nehrozí. ;)
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

brm napísal:práca, email, fóra.. s diakritikou...

Bez diakritiky iba IRC+ICQ
Rovnako. Keď vidím pekne napísaný text vo forme úhľadných viet, príde mi to ľudskejšie ako: len tak z prdele pisat nieco bez diakritiky, hlavne ze je to rychlo (tým som nechcel uraziť ľudí, ktorí nepoužívajú diakritiku z rôznych dôvodov).

Ťažšie sa mi orientuje v texte bez diakritiky; u tých čo nepoznajú čiarky a bodky je to trojnásobné - si pripadám ako na základnej škole, keď som písal diktát a dumal, či tam zabiť čiarku alebo nie :) . V poslednom čase som zistil, že mozog sa mi viac namáha, keď sa snaží písať bez diakritiky (zrejme keďže si to musí prehávať ako by to znelo bez ciarok a dlznov), častejšie sa mýlim a musím text opravovať :scratch: .

Pekná zmysluplnná téma :) .
slavo120
Professional
Professional

Príspevok od používateľa slavo120 »

Toto je môj prvý príspevok s diakritikou :D ... takže tiež píšem bez nej , ale človek nikdy neviem možno sa raz dám i na písanie s nou :P
paradajka
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa paradajka »

jednoznacne bez diakritiky vsade iba ak pisem neco do skoly tak musim spisovne :wink:
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

fikus-kukis napísal:Rovnako. Keď vidím pekne napísaný text vo forme úhľadných viet, príde mi to ľudskejšie ako: len tak z prdele pisat nieco bez diakritiky, hlavne ze je to rychlo (tým som nechcel uraziť ľudí, ktorí nepoužívajú diakritiku z rôznych dôvodov).

Ťažšie sa mi orientuje v texte bez diakritiky; u tých čo nepoznajú čiarky a bodky je to trojnásobné - si pripadám ako na základnej škole, keď som písal diktát a dumal, či tam zabiť čiarku alebo nie :) . V poslednom čase som zistil, že mozog sa mi viac namáha, keď sa snaží písať bez diakritiky (zrejme keďže si to musí prehávať ako by to znelo bez ciarok a dlznov), častejšie sa mýlim a musím text opravovať :scratch: .

Pekná zmysluplnná téma :) .
Príspevok ma presvedčil začať písať s diakritikou a musím uznať, že je to po takom dlhom čase strašne ťažké :)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Aj ja idem písať s diakritikou... možno mi to pomôže rýchlo písať spisovne v oficiálnych textoch:)
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

dobra tema, K+ :)
asi by som sa mal veru aj ja namotat na pisanie s diakritikou...len problem bude so smajlikmi...netusim ako ich pisat na slovenskej klavesnici :D...
Ale tak keď si spomeniem, tak budem písať ako ma mať učila :lol:
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Takže aj ja začnem písať s diakritikou, aby mi to šlo lepšie, aby som zvykol na horný riadok tlačidiel. Bude to vyzerať lepšie.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Fikus keď písal svoj príspevok ani netušil akú kalamitu tu teraz narobí. Zrazu všetci s diakritikou, no uvidíme, dokedy vám to vydrží :) :D
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Diakritika a internet k sebe nepatria. Tak co tu robite machrov? :) Pravdu povediac, pisanie s diakritikou (rozumej makcene, dlzne ...) mi je uz akosi proti srsti. Minule som sa uz prichytil pri tom, ze rozmyslam ako napisat do jednej firmy ohladom jednej veci. Ked som si pomyslel, ze budem musiet byt 'inteligentny' a pisat slusne tak ma striaslo a napisal som im to radsej po anglicky. :)
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

erytrocyt napísal:Fikus keď písal svoj príspevok ani netušil akú kalamitu tu teraz narobí. Zrazu všetci s diakritikou, no uvidíme, dokedy vám to vydrží :) :D
Asi nie veľmi dlho, strašne to zdržuje a vždy aj tak zabudnem v nejakom slove prasknúť mäkčeň a podobne :). Sry za OT
R.I.P.
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa R.I.P. »

ako kukam napadla ma téma na dlhúú diskusiu....možno to k internetu nepatrí, ale keď už raz tak píšem, meniť to nebudem... :)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

kinjeril napísal:Diakritika a internet k sebe nepatria. Tak co tu robite machrov? :)
tak ale zober si to tak, že na internete môžeš trénovať tie písmená s diakritikou ..ja napríklad v tom mám úplný guláš a tie písmená strašne dlho hľadám :lol:
dexter7007
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dexter7007 »

lebo je to rychlesjsie....ale mama ta aj hlada pismenka.....
midnight_man
Guru
Guru

Príspevok od používateľa midnight_man »

nie :D iba ked si to ziada situacia....dakedy aj s chybami ale rychlejsie ako vacsina ludi co poznam :D
tereza
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tereza »

tiez sa mi k internetu diakritika nehodi. preto ju nepouzivam. ale ovladam desatprstovu hmatovu metodu :lol: takze je mi jedno ako pisem. tak ci tak mi to ide rychlo :P
alfonz
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa alfonz »

Ja s diakritikou píšem skoro vždy. Na fórach atď. vždy, na ICQ premenlivo, ako sa mi chce. Niekedy na ICQ používam aj špešl metódu, len s mäkčeňmi, dľžne vynechávam. Aký to má zmysel však neviem :D
mobiloman
Light Star
Light Star

re

Príspevok od používateľa mobiloman »

ja pisem bez diakritiky bo je to rychlajsie a tiez pisem skratkami z toho isteho dovodu, ale to len iba ked pisem takto na forum alebo na ICQ,...
eNeS
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eNeS »

Mno tak ja sa snažím písať s diakritikou, ale občas napíšem aj bez... a rýchlosť? Je to podľa mna tak isto...
Zajačik
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Zajačik »

Ja píšem iba diakritikou. Spočiatku som nepísal ale časom som sa naučil tak v pohode. Teraz by som práveže bez nej ani nevedel :)
Napísať odpoveď