Kyselina mliecna
Kyselina mliecna
ahoj aktivne biciklujem a po takich 80 km uz skoro nevladzem je problem v tom ze vraj moje telo vilucuje kyselinu mliecnu neviete prosim vas ako obmedzit abi ju nevitvaralo to mi poradil jeden ciklista zavodni ak mate napad tak skuste napisat
-
erytrocyt
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Puccik, vysvetlím ti to takto. Svaly pri svojej aktivite potrebujú glukózu. Glukóza sa v svaloch pri aktivite mení na spomínanú kyselinu mliečnu /KM/. Za normálnych okolností, keď sa len prechádzaš, alebo jednoducho sa nenamáhaš sa KM vytvára v malinkom množstve, a odbúrava sa v pečeni a to tak, že sa znova mení na glukózu. Problém ale nastane vtedy, keď sa namáhaš veľmi. Glukóza sa premieňa vo väčšom množstve, a tým sa aj zvýši produkcia KM. Tvoje telo ju nestíha tak rýchlo transportovať do pečene a odbúravať ju a vtedy máš problém. Svaly pália.
Všimni si, že keď ťa pália svaly na napr. na nohách, zídeš z bicykla, trochu oddýchneš, prestane to. Prestal si sa namáhať, KM sa netvorí a tá prebytočná sa odvádza preč. Po chvílke môžeš bez problému zasa sadnúť na bicykel.
Ako tomu predísť? Najrýchlejšie tak, že pred jazdou si dáš tabletku kreatínu.
Najefektnejšie tak, že budeš pravidelne trénovať a nepreťažovať svalstvo.
Pravidelným tréningom tú hranicu, kedy začnú svaly páliť posunieš o niečo ďalej a znesieš aj vyššiu záťaž.
Všimni si, že keď ťa pália svaly na napr. na nohách, zídeš z bicykla, trochu oddýchneš, prestane to. Prestal si sa namáhať, KM sa netvorí a tá prebytočná sa odvádza preč. Po chvílke môžeš bez problému zasa sadnúť na bicykel.
Ako tomu predísť? Najrýchlejšie tak, že pred jazdou si dáš tabletku kreatínu.
Najefektnejšie tak, že budeš pravidelne trénovať a nepreťažovať svalstvo.
Pravidelným tréningom tú hranicu, kedy začnú svaly páliť posunieš o niečo ďalej a znesieš aj vyššiu záťaž.
Myslíš, že alkohol je to najlepšie riešenie pri športových výkonoch a pomôže ti pri vytrvalosti? Sám som cyklista, ale alkohol by som na biku isto nepil. (alk. nepijem vôbec). Erytrocyt ti napísal, že hranicu, kedy ťa svaly začnú únavne bolieť sa dá posunúť častým tréningom. Tým necháp tréning taký, že sa zničíš tak, že tvoje telo to skoro nebude zvládať, ale pravidelný športový výkon na úrovni. Čítal som kopu článkov, ako si mladí jazdci ublížili, pretože trénovali nad svoje sily a boli v domnení, že s nich budú jednotky. Práve naopak.puccik napísal:Eritrocid vysvetlil si mi to super dakujem velmi pekne budem trenovat a pit pivo ako hovoril jeden prispevok dakujem este raz
vies ja som to mislel takto ked som na biku tak pijem cistui vodu ak si niekedi videl taki batoh co ide z neho hadicka tak z takeho alcoho nikdi lebo pred 4 rokmi isiel kamos na biku a predtim si dali pivo a fernet a spadol do priekopi a mal otraz mozku tak alcohol nikdi pijem iba tak ked niekto oslavuje tak jedno male pivo ale inak nie kebi sa dalo z kofoli ožrať tak budem na prvom mieste a k svalom takze postupni trening hovorite ok skusim to`peace` napísal:Myslíš, že alkohol je to najlepšie riešenie pri športových výkonoch a pomôže ti pri vytrvalosti? Sám som cyklista, ale alkohol by som na biku isto nepil. (alk. nepijem vôbec). Erytrocyt ti napísal, že hranicu, kedy ťa svaly začnú únavne bolieť sa dá posunúť častým tréningom. Tým necháp tréning taký, že sa zničíš tak, že tvoje telo to skoro nebude zvládať, ale pravidelný športový výkon na úrovni. Čítal som kopu článkov, ako si mladí jazdci ublížili, pretože trénovali nad svoje sily a boli v domnení, že s nich budú jednotky. Práve naopak.
jj studeny kupel je ten pravykinjeril napísal:Necem sa hadat, ale na odburanie kyseliny mliecnej zo svalov pouzivaju mnohi atleti studenu kupel, nie teplu. Videl som to aj na Discovery Chanel.
No treba skusit. Videl som to na vlastnej obrazovke
Ukazovali tam neakych atletov, sprinterov, ako po treningu hned z drahy isli akoby do kupela, na chodidla si nasadili take hovadiny chlpate proti omrzlinam a davaj ho do tej ladovej vody. Tak tam sedel asi 20 sekund a hybaj ho von. Ze vraj to napomaha regeneracii svalov.
ono je to s kupelom takto
oldschool rada nasich otcov je vriaci kupel ALE! pri byciklovani sa ti popraskaju vlasocnice v svaloch a nazvime to, ze krvacas ale to krvacanie je zanedbatelne. ked sa das do vriacej vody, zilky sa roztiahnu a to krvacanie trva dlhsie, studena voda tieto zilky stahuje a preto IBA studeny kupel aj ked ten teply je priemnejsi
oldschool rada nasich otcov je vriaci kupel ALE! pri byciklovani sa ti popraskaju vlasocnice v svaloch a nazvime to, ze krvacas ale to krvacanie je zanedbatelne. ked sa das do vriacej vody, zilky sa roztiahnu a to krvacanie trva dlhsie, studena voda tieto zilky stahuje a preto IBA studeny kupel aj ked ten teply je priemnejsi
nj, je to nieco podobne, ako ked v lete rozhoruceny skocis naraz do studenej vody (sok pre organizmus, pre starsich ludi, resp. ludi so slabsim srdcom to moze znamenat aj ten infarkt)... pri tom sporte je to takmer to iste, akurat kym ja dojdem z bajku domov-do sprchy, tak uz aj ochladnem 
asi by na to trebalo ist postupne, t.j. trenovat aj to
asi by na to trebalo ist postupne, t.j. trenovat aj to
Tak to je samozrejme, ze bezny clovek si trebars po neakom futbalceku nebude tlacit ladove kryhy do trenirok.erytrocyt napísal:Kindžo, to čo píšeš môže byť pravda, no v takomto prípade pri normálnych netrénovaných ľuďoch je potrebné dať si pozor na šok, až infarkt.
Uterak? Este keby tak take pifco z chladnicky, ale uterak?bolek napísal:Namiesto kúpeľu nám tréner odporučil ako alternatívu aj ľadové obklady, napr. namočný uterák dať pred bicyklovaním do chladničky a po tréningu prikladať na svaly.
-
bolek
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Tak môžeš si dať aj niečo iné z chladničky, napr. prikladať mrazené kurča v sáčkukinjeril napísal:Uterak? Este keby tak take pifco z chladnicky, ale uterak?