Linux na HP530

Všetko ohľadom Linuxu...
reddy
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Linux na HP530

Príspevok od používateľa reddy »

tak idem sa na vas linuxakov oborit s takou obycajnou otazkou :oops:
chcem prastit linux na moj notas HP530, len si niesom isty, ci mi to bude fungovat. Ma s tym niekto skusenosti? Konkretne s tymto notebookom alebo podobnym. Vo Windowse som mal dost problemy s instalaciou driverov, dufam ze v Linuxe by take neboli..
a ked uz teda by bol tento notas schopny prevadzkovat linux (konkretne linux aj winXP dohromady), aku verziu mi odporucate, ako zaciatocnikovi v linuxe. Rad by som, aby mala hlavne pekny design a aby mi ponukla "plnohodnotnu" nahradu za WinXP. Co sa ovladania tyka, moze byt aj zlozitejsie, naucim sa.
fuu,tak dufam ze sa take cosi najde :roll:
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

tak ako prve ti odporucim ubuntu. aj by som odporucil kubuntu s prostredim KDE, ale kedze ma toto prostredie v tejto distribucii tak nehorazne serie, tak ti ho neodporucim. este nie je absolutne vyladene a prave v tejto distribucii je to fakt crep. takze ako prve bych ti radil ubuntu. nejaka firma, neviem uz presne aka dokonca instaluje ubuntu do notasov, takze toto distro si s NB bud bude velmi rozumiet alebo aj rozumie. usetrim ta hrsti sedivych vlasov, tym ze ti hodim jeden link, kde najdes absolutne vsetko co ti treba, aby ti ficali maily, dvd, mp3, divx a tak. vsetko najdes na ubuntuguide.org a to mysilm vazne vsetko co ti treba tak na zaciatok. dalej nie je zle si vyhladat o tvojom NB napriklad na fore slovenskej komunity na forum.kubuntu.sk alebo priamo na linuxos. dalej ti treba nejake prazdne nenaformatovane miesto na hdd a trpezlivost. no a to je vsetko ;)
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Stiahni si toto:

http://ubuntu.ynet.sk/release/kubuntu/f ... p-i386.iso

1. Prečo Ubuntu? Lebo na túto distribúciu nájdeš najviacej návodov, pomoci.
2. Prečo KDE? Lebo je oveľa krajšie ako Gnome, je tam veľa dobrých programov.
3. Prečo Desktop CD (live)? Pred inštaláciou to spusíš/boot a keď to pôjde, tak už to aj môžeš inštalovať.

Ja som mal Kubuntu Alternate a bolo to neuveriteľne chybné, ale nainštalované z Desktop CD je stabilné. Nemám vysvetlenie, ale preto Desktop cd.

Najprv si sprav Ext3 a Swap particiu, a najpr podľa mňa neformátuj Win, ale ako chceš...
turtlak69
Guru
Guru

Cesar: zatial som s tebou vzdy suhlasil, ale teraz bohuzial nie. KDE je krasne a su nan krasne programy, ale je neskutocne chybne. mam KDE 3.5.6 a nemozem povedat, ze by bolo dobre. je fakt velmi pekne a velmi nastavitelne. no ale neda sa oznacit za stabilne. mozno je to len vec aplikacii, neviem, ale ja som s nim spokojny teda nebol a zatial ani nie som. pridam este dva screenshoty. mam KDE aj GNOME, tka hodim sem obe prostredia. no a este taka mala poznamka. neviem sice parametre toho NB, ale ak su slabsie, tak je aj moznost XFCE ci ako sa to vola to nizkonarokove prostredie. nikdy som ho nemal, ale koho poznam, ze ho ma, tak s nim nemal problemy :)
Prílohy
KDE
KDE
GNOME
GNOME
reddy
Medium Expert
Medium Expert

chcem sa spýtať takú asi lamerskú otázku :oops:
aký je rozdiel medzi Ubuntu 7.04 a Kubuntu 7.04 ?
stiahol som si Kubuntu co sem dal Cesar link a skusal LiveCD a vyzera to slusne. Ani nebol problem so ziadnymi ovladacmi ani nic podobne. Vsetko fungovalo a to aj bez instalacie :salala:

no a este sa chcem spytat, ktory z tychto dvoch pouziva KDE a ktory GNOME. moc sa v tom nevyznam este... z tych dvoch obrazkov ma ovela viac zaujal ten KDE, hlavne s tym pravym panelom s info - taka parodia na vistu :lol:
turtlak69
Guru
Guru

hehe ze parodia na vistu :D ta srandovna vec sa vola superkaramba a existovala este ked sa vista valala billovi v hlave len. ziadna parodia. toto je uz dost stara vec. no a da sa nahodit aj na to druhe prostredie, ale ja som to nainstalil na KDE a nechcelo sa mi s tym babrat v gnome, tak som si to tam nedal :P
no a ze ktory co pouziva? hehe oba systemy su rovnake a kubuntu pouziva KDE a ubuntu gnome. to je cely rozdiel. ked si do ubuntu nainstalujes druhe prostredie, tak mas kubuntu aj ubuntu v jednom. je uplne fuk co si zvolis ked tak ci tak si mozes to prostredie doinstalovat. ja som si objednal CD kubuntu 7.04 a potom doinstaloval na skusku gnome :) a ficia mi obe prostredia
reddy
Medium Expert
Medium Expert

a de to ako zozeniem to prostredie aby som tam mal taku srandu?
btw, nejaka jazykova mutacia slovenska sa tam niekde najde?

no a ked uz idem prejst k samotnej instalacii.. pojdem format cely HDD (80). Tak ako mi ho odporucas rozdelit (tipujem ze cez partition magic) a co mam nainstalovat skor- win alebo linux? :agent:
Cesar
Addict
Addict

Je to tak, že sú programy, ktoré sú napísané tak, že používajú základ KDE desktopového prostredia, ako aj iné, čo z Gnome. ALE na KDE je toho zďaleka viacej, aj vzhľad, témy, ikony, farebná škála, desktop-veci je asi desaťkrát viacej ako na Gnome.

Veď sa na to pozri:
http://www.gnome-look.org/
http://www.kde-look.org/

Nevýhodou KDE je, že na Kubuntu je to dosť nestabilné, ale z Live CD mne je stabilné, aj teraz to mám. Vyskúšaš, keď ti to bude robiť kde-crash-y (vypnú sa programy len tak) tak si dáš iné distro, no na začiatok je Kubuntu dobré.

Gnome je viacej stabilné, no nedá sa povedať že KDE je totálne chybné. ALE aj na Gnome sa dajú používať KDE programy a opačne, ale KDE je aj dosť praktické.
A tie dva panely na Gnome, to je aj škaredé, aj zbytočné, a zaberá to aj miesto.
-------------------------------------------------------------------------------------
Najprv Windows, potom Linux, najprov si sprav oddiely na win, na linux ext3/a aj swap particiu a aj zvlásť na údaje (aspon ja to tak mám).

Nasavíš si sieť a v položke regionálne jazykové nastavenia pridáš slovenčinu a ono to stiane 10-20 MB-ov a všetko sa zmení na slovenčinu.
turtlak69
Guru
Guru

tieto veci, ze co kde ako spravis mas na stranke vid hore a na kubuntu.sk. tam tieto zaciatocnicke otazky su krasne zodpovedane. no a format by som neodporucal robit vo windowse uz len z toho dovodu, ze by to bolo zbytocne... ja by som si na tvojom mieste hdd rozdelil takto
15GB ntfs pre win
/boot 100MB - tam bude zavadzac
/home 50GB
swap (podla ramky, dava sa dvojnasobok ramky)
/ zvysok (to lomitko je akoze root)

potom na windows nainstalovat fs-driver.com a mozes pristupovat na linux particie z windowsu. ja mam windows na 10GB hdd a mam tam cisto windows a programy na linux particii kde mam stahovane veci a tak. samozrejme vsetky linux particie by som formatoval na ext3.
ked mas takto rozdeleny hdd, tak nainstaluj windows na tych 15GB a potom linux na tieto rozdelene particie. bude sa ta pytat co kam pripojit a len to staci vyplnit a je to. potom install, nastavit aby v zavadzaci bol zapis windowsu a mas oba systemy funkcne a pripravene na pouzitie. a potom na stranku ubuntuguide a hor sa instalovat ovladace, kodeky, programy :)
Cesar
Addict
Addict

Boot-particiu nemusíš, je to zbytočné, všeto sa môže dať na jednu Ext3 particiu, aj home, okrem swap-u. Načo to komplikovať, a to najmä zbytočne?

Všade aj na home, boot daj len / a hotovo.

Ja mám 10 GB Win/NTFS, 10 GB Linux/Ext3, 2 GB Swap, a zvlášt oddiel na dáta, ten je pístupný aj z win, aj z linux. 70 GB FAT32 + 70 NTFS.
turtlak69
Guru
Guru

no to je fasa a potom ked sa mu pokaka system nahodou alebo bude chciet ine distro, tak si moze piskat :aasmile11: ked si da zvlast /home tak moze robit s tym systemom co chce a preinstalovat ho kedy sa mu zachce a nepride ani jeden byte svojich dat
Cesar
Addict
Addict

Keď si sformátuje Linux, tak si obnový MBR z Win install cd, a keď si nainštaluje iné distro, tak to pôjde bez problémov tak isto ako to pôvodné, nič sa nemusí robiť.

Dáta dávam samozrejme do FAT32+NTFS čo je zvlášť, do /home nedávam nič, len sú tam nastavenia programov. :D Ukladanie újadov niky nedávam ani do Dokumens vo Win ani Home v Linux. Dalo by sa to na veľkú particiu, ale tam potom bude dávať veci z wine a iných programov atd, a načo?
turtlak69
Guru
Guru

su tam aj nastavenia programov. no a ked si da na 15GB hdd win, tak pre filmy tam moc miesta neostane. tak radsej nech si to da do home. navyse ked bude stahovat v linuxe, tak praktickejsie je si to dat na linux particiu a vo windowse z toho bezproblemovo citat. proste moj nazor je taky. ja to tak mam uz vyse roka a nemozem sa stazovat. v linuxe som skoro stale, takze mne to takto vyhovuje. a ked som vo windowse, tak s tym tiez nemam problem. stahujem tak isto do toho isteho priecinku na linux particiu. a mozem preinstalovat aj windows, aj linux a o data nepridem ;)
Cesar
Addict
Addict

Ani ja. Mám to rozdelené takto:

10 GB Win, 10 GB Linux, 2 GB Swap, (70 GB FAT32+70 GB NTFS)=Dáta

Tých 2x70 GB-ov je prístupných aj z Win aj z Linux, tam mám údaje. S Winšrotom by som určite nezapisoval do Ext3 ani do Home (ani do Ext2). Ani náhodou, aj keď sa dá. :D Asi tak by som mal najväčšie riziko príjsť o údaje.
reddy
Medium Expert
Medium Expert

cichúčko,sak ja uz cosi vymyslim :uvodzovky:

najskor musim zistit, ako to cez partition rozdelit. uz som cez to delil disk, ale ne na linuxove a win particie. teraz som vo wine, tak v podstate z disku mozem uz teraz odhryznut tu linuxovu particiou a potom sformatujem ten zvysok co mam NTFS..
inak,to ma zaujalo s tou pristupnostou ku jednemu priestoru z oboch diskov, to by bolo fajn. ibaze uz to vidim ako to windowse bude valit :lol: sa mi bude 10 minut zlozka otvarat..

btw dik vam obom, vyznate sa :aasmile1:
turtlak69
Guru
Guru

reddy napísal:inak,to ma zaujalo s tou pristupnostou ku jednemu priestoru z oboch diskov, to by bolo fajn. ibaze uz to vidim ako to windowse bude valit :lol: sa mi bude 10 minut zlozka otvarat..
no ver tomu, ze by si ani nespozoroval, ze ten disk nie je fat32 alebo ntfs. vali tak isto ako aj ntfs formatovany (to som kukal ako puk aj ja). windows s nim pracuje ako so svojim.
no a k tomu zapisovaniu. preco nie? uz na neho zapisujem rok z winu aj z linu a ziadna chyba sa mi nestala. len mi to raz blblo z recycle binom ale inak nic.
nie je praktickejsie mat 140GB hdd pristupny z oboch systemov ako jeden z jedneho a druhy z druheho? podla mna urcite. nac sa zbytocne obmedzovat?
Cesar
Addict
Addict

turtlak69 napísal: nie je praktickejsie mat 140GB hdd pristupny z oboch systemov ako jeden z jedneho a druhy z druheho? podla mna urcite. nac sa zbytocne obmedzovat?
Ja mám oboje prístupné aj z win aj z linux, len preto mám ntfs, na 4GB+vo win, to nejde v FAT32. Radšej dôverujem NTFS 3G z Linuxu ako Ext2/3 z Windows.
------------------------------------------------------------------------------------
Daj si Windows particiu, za tým Ext3, a za tým AJ SWAP-ový ODDIEL!!!

Ostatné možeš dať aj fat32 alebo ntfs, budeš to môcť používať aj z win aj z linux ja písať do toho z Linux, no nie hneď po inštalácii, ale čítať to budeš môcť hneď (aj NTFS).

Keď tam bude že rozdelenie particií v Kubuntu installer, tak na ostatné daj prípojný bod /media/win_c alebo /media/hdc1 atď (alebo /media/win_d alebo hocičo), a v tých adresároch v Linuxe bude tvoj C: alebo D: oddiel.

Kam chceš inštalovat to ext3 tam sa dáva len / a toto mozes zadat ked zvolíš manulne rodelenie.
turtlak69
Guru
Guru

no takto by som to nerobil, ale kazdemu asi vyhovuje nieco ine ;)
btw k tomu zapisovaniu... zapis na ext particie je bezpecny, lebo ext kody su pristupne a vytvorenie uvladaca pre windows je vlastne lahke. ale ntfs kody MS taji a tak je zapis na ntfs riskantny a nikdy to nebude na 100%
Cesar
Addict
Addict

turtlak69 napísal:no takto by som to nerobil, ale kazdemu asi vyhovuje nieco ine ;)
btw k tomu zapisovaniu... zapis na ext particie je bezpecny, lebo ext kody su pristupne a vytvorenie uvladaca pre windows je vlastne lahke. ale ntfs kody MS taji a tak je zapis na ntfs riskantny a nikdy to nebude na 100%
Je to tak, ale na DVD iso súbory bez diakritiky to stací, aj ja dôverujem FAT32 skôr ako NTFS, preto mám na 50%-50% a vo FAT32 mám dôležité veci, v NTFS len veľké DVD súbory, funguje to tak, zatiaľ sa mi nestratil ani jeden súbor z NTFS. :P

Jeden môj známy mal celý HDD Ext3/2 a zrazu sa mu všetko stratilo, aj údaje, aj systém, no je to smola, stáva sa všeličo, ale to bola nejaká neznáma distribúcia čo asi používal len on a pár ľudí. :D

KDE::::
Obrázok
reddy
Medium Expert
Medium Expert

takze spravne chapem, ak chapem, ze linux je schopny citat FAT32?
Napísať odpoveď