Burka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
webko
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa webko »

sundevil napísal:vsetko pekne ale ked udrie blesk do napr. kablovky tak ti prepatova ochrana na isticoch nepoze
su prepatovky aj na koaxial, satelit, tel/fax (dslko), ethernet, usb na satelit a ktovie na co este. len sa celkom hodi, ked vam to nastavi nejaky odbornik
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

Ja nevypinam nikdy, ani ked je burka... Drbne drbne, ked nie tak nie... Tie antibleskove ochrany LOL. Vacsina predlzovaciek tam ma jednu cievku, ktora asi viete ako vam pomoze... Predlzovacky s aktivnymi prvkami na ochranu blesku stoja dost a dovolim si povedat, ze podla mna kkt pomozu... Blesk je taky rychly, ze kym predrbe poistku, tak uz davno ho mas v PC... Mne raz supol do BNC kabla este vtedy, odpalil dve sietovky, dial up modem a bratovi nacal dosku, teraz v tom slote, kde bola ta PCI sietovka > ked tam do neho nieco da, tak po resete je ta karta mrtva :D Takze to zobralok aj ten PCi slot... Inak blesk je svina, ale aj tak nevypinam, zatial sa nestalo, ze by suplo do nejakej z mojich veci a tym lacnym, alebo aj drahym prepatovym ochranam nijak neverim... Vacsina su take ucinne, ako keby si spravil na predlzovacke uzol :D
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Pezzo napísal:od poziranikov... vraveli to mojej (aj jeho) mame na protipoziarnom skoleni...
No moje poznatky elektroniky mi hovoria,ze je to nezmysel :? Ten jeden zavit na tom kabli sa vobec neda pokladat za cievku.Samotny blesk je vyboj ktoreho napatia a prudy su nemeratelne a odhaduju sa na miliony V,A.Po udreti blesku do hromozvodu je blesk zvedeni do zeme,avsak blesk ma aj tzv. bocne vyboje a tie "skacu"v v okruhu hlavnej vetvy vyboja.No a prave tieto vyboje su casto zdrojom prepati.Tieto prepatia sa daju do urcitej miery obmedzit.Avsak zvodice prepatia su troska zlozitejsie zariadenia,ako je spominany uzol...
uelektronik napísal: Pre tych co nevedia: Cievka je "konzervativna suciastka" - nema rada zmeny, ked pustite cez nu prud tak vam spociatku cievka "brani" v jeho pretekani (ma rada povodny stav), az po chvili (zalezi od indukcie cievky) ten prud pusti dalej, lebo ten prud co ste cez nu pustili sa pre nu stava novym stavom. Takze ak na kabli urobite zavit (alebo uzol) vytvorite vlastne "malinku cievocku" (no s indukciou dostatocnou na zachytenie tak velmi rychleho deja ako je blesk). Pri udreti blesku sa snazi blesk dostat cez tuto cievku, ale ona ho ma v <>.
Pre tych co nevedia a citali citovany prispevok-myslim,ze autor sam nevie o com hovori...Ono to totiz nema hlavu ani patu :roll: Nic v zlom..
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

dudo02 napísal:Pre tych co nevedia a citali citovany prispevok-myslim,ze autor sam nevie o com hovori...Ono to totiz nema hlavu ani patu :roll: Nic v zlom..
cievka je zariadenie ktore vytvara velke magneticke pole vo svojom okoli inak sa to sprava normalne ako vodic v podstate to je len navinuty neizolovany kabel, dalsie magneticke vlastnosti cievky zavisia na jej jadre...takze myslim ze blesk kludne prejde cievkou...

samozrejme nejaku dobu trva dokym sa prud prechadzajuci cievkou ustali...ale otom zeby cievka pustila prud len ked chce som este nepocul.... :wink:
nadl
Medium Star
Medium Star

Gula

Príspevok od používateľa nadl »

Dead_Warrior napísal:Na na barakoch resp panelakaoch ak sa nemylim je hromozvod ktory ta pred dacim takym chrani....nie?
To máš pravdu že je dnešnešj dobe dostatok blekozvodov: To mi rozprávala moja mama, prichádzala burka tak sa aj s troma ďaľšími ženami íšlu ukryť do domu ktorý sa nachádzal okraji dedini, počas búrky mali otvorené dvere a čakali keď prestane pršať, do miestnosti cez otvorené dvere vletelo ničo guľaté pochodilo po miestnosti vyšlo znovu dverami a vrazilo to do hospodárskeho stavania. ženy nevedeli v tedy že je niečo také ako gulový blesk!
Sheep
Addict
Addict

Re: Gula

Príspevok od používateľa Sheep »

nadl napísal:To máš pravdu že je dnešnešj dobe dostatok blekozvodov: To mi rozprávala moja mama, prichádzala burka tak sa aj s troma ďaľšími ženami íšlu ukryť do domu ktorý sa nachádzal okraji dedini, počas búrky mali otvorené dvere a čakali keď prestane pršať, do miestnosti cez otvorené dvere vletelo ničo guľaté pochodilo po miestnosti vyšlo znovu dverami a vrazilo to do hospodárskeho stavania. ženy nevedeli v tedy že je niečo také ako gulový blesk!
gulovy blesk je dost zriedkavy jav, chcel by som to nazivo vidiet :D je to akasi plazmaticka gulicka chodiaca za opacne nabitymi cielmi :D

inak anteny alebo kontakty na elektrickom vedeni su vyssie ako bleskozvod preto blesk vrazi do toho...
Napísať odpoveď