topologia zdielania internetu pre 16 pc ?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
havrann
Expert
Expert

topologia zdielania internetu pre 16 pc ?

Príspevok od používateľa havrann »

Dobry potrebujem odbornejsiu radu od skusenejsich , mam internet RJ45 kovy na ktorom treba pre pripojenie nastavit IP (isp nema Dhcp server) a toto potrebujem nazdielat na 16 pocitacov tiez s RJ45 kovymi sietovkami , zozmyslal som o routry a v nom zapichnutom switchi , potreboval by som to aby to nebolo zas tak drahe , mohli by ste mi nieco doporucit pripadne poradit este ako by sa to dalo realizovat ? dakujem pekne
Shrekzv
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shrekzv »

aby to nebolo drahe..tak 16p switch asi najlacnejsi nebude...a router+ switch je myslim ze vpohode napad.......ak nemas pc v jednej miestnosti a su dalej od seba tak aj viac switchov...aby si nemusel velmi dlhe kable tahat
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pouzitie dvoch 8-portovych switchov by mohlo pomoct zvysit priepustnost siete + samozrejme router.
havrann
Expert
Expert

priepustnost? bude tam velky prepad s jednym switchom?? , mohol by si mi prosim ta predostriet nejake konkretne zariiadenia na nakup aby som si vedel urobit predstavu?

mozte vyberat odtialto

Kód: Vybrať všetko

http://cmcdata.ekatalog.biz/
http://www.shop-it.sk/kubicomp
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Router kupis od nejakych 1300 korun vyssie, switch neviem, nechce sa mi to pozerat. Pri dvoch switchoch ide o to, ze pokial sa bude vyuzivat lan siet na stahovanie, tak predsalen ak sa stane, ze to pojde v ramci switchu, tak sa nebude zatazovat spojenie v ramci druheho switchu. Inak mam pocit, ze pokial by si mal dva switche, tak ich mozes pripojit na router a pokial ma router QoS, tak dokazes medzi nimi spravit urcite limity. Ak kupis aj 16 portovy switch, tak by nemal by problem, zalezi na tom na aky ucel bude siet vyuzivana.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Tym, ze budes tahat v ramci switchu vobec nijako neobmedzi ostatne porty. Budu sa chovat akoby boli na inom switchi. Pokial budu chciet dvaja tahat od toho isteho, tak mas smolu jak na jedno, tak na dvoch (troch, styroch) switchoch.
havrann
Expert
Expert

no siet bude vyuzivana prevazne na surf po webe , len nechapem preco to pojde ked kazdy bude surfovat a vyuzivat ten isty port DNS 53 a aj tak nebude treba Portforwarding
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Dotaz na DNS nie je TCP/IP spojenie, ktore vyzaduje forwardovanie portov.
midnight_man
Guru
Guru

Príspevok od používateľa midnight_man »

zvaz si ci tvoj ISP dovoli 16 dalsich IP ( co pochybujem) cize prichadza na rad Routovanie...ja vidim problem v jednej veci ze tvoj prideleny net nebude stihat zivit 16 Pc...a nebude dlho trvat a admin zisti ze mu na sieti pribudlo 16 PC (aj ked za routrom a na inom rozhrani) sikovnejsi admin na to prijde...pokial v tychto veciach nevidis problem tak si kup router a 16 portovy switch a mas vybavene( teda viac ako 16 portovy nie? lebo 1 port bude vstup cize 17 portovy a ty nieje :D cize daco vacsie)

A boh ochranuj ze ISP blokuje okrem IP aj MAC to si budes musiet kupit drahsi router :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

midnight_man napísal:A boh ochranuj ze ISP blokuje okrem IP aj MAC to si budes musiet kupit drahsi router :D
Staci obycajny router (s NATom, co ma kazdy) a zan pichnuty switch a moze si provider blokovat co chce.
midnight_man
Guru
Guru

Príspevok od používateľa midnight_man »

t0m4s3 napísal:Staci obycajny router (s NATom, co ma kazdy) a zan pichnuty switch a moze si provider blokovat co chce.
router musi mat MAC adresu ktora je povolena a pridelena k tej ktorej IP..je mozne ze vacsina routrov to ma no videl som aj take po3000-4000 sk a zmena MAc nikde :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

midnight_man napísal:router musi mat MAC adresu ktora je povolena a pridelena k tej ktorej IP..je mozne ze vacsina routrov to ma no videl som aj take po3000-4000 sk a zmena MAc nikde :D
Omg tak nahlasim providerovi zmenu MAC, nie? Moj klonovanie ma a aj tak som to radsej nahlasil, nestoji ta to vobec nic.
havrann
Expert
Expert

aky priblizne router by ste miu odporucili , tak maximalne do 2500 az 3000 sk a switch do 2000 sk , dakujem
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

havrann: Na vyber mas toho vela, ale kvalita bude taka skoro rovnaka. Medzi tie lacne patri Linksys, Ovislink, Edimax, D-Link, Ovislink, Asus, MSI, Canyon...

Co sa tyka funkcii routru tak zaujimavo vyzera: ASUS WL-520gU

Medzi switchmi ma alza.sk v ponuke toho viacej, napriklad ASUS GigaX 1016, Zyxel ES-116P, Edimax ES-3124RL (24 portovy), D-Link DES-1024D (24 portovy) alebo 3COM Switch 16. Podla znacky je na tom najlepsie 3COM, pretoze patria k spicke v ramci sieti, ale vybrat si musis sam.
havrann
Expert
Expert

ruter bez wifi som myslel
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Kupovat router bez wifi je skoda, mozno sa v buducnosti zide, navyse cenovy rozdiel nie je prilis velky. Skus si schvalne pozriet kolko routrou je tam bez wifi: http://www.alza.sk/18843092/broadband-routery.htm Napokon wifi mozes vypnut dvomi klikmi.
havrann
Expert
Expert

to mas pravdu, pocuj niesu este nejake zasadne veci naco dat pozor pri kupe rutra co by sposobilo ze by to nefungovalo
Napísať odpoveď