F1 2009

O športe...

Kto vyhrá titul šampióna F1 pre rok 2009

Kimi Raikkonen
23
18%
Felipe Massa
19
15%
Lewis Hamilton
10
8%
Heikki Kovalainen
1
1%
Robert Kubica
5
4%
Nick Heidfeld
0
Žiadne hlasovania
Fernando Alonso
8
6%
Jenson Button
38
30%
Sebastian Vettel
12
10%
Rubens Barrichello
10
8%

Celkom hlasov: 126

Monako2
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

re

Príspevok od používateľa Monako2 »

Ferrari: FIA nám poje..la preteky. O čo išlo? FIA pred štartom upozornila všetky tímy, že musia štartovať na „mokrých“ pneumatikách. Ferrari vraj e-mail s upozornením dostalo až 7 minút po štarte, keď už mali obaja piloti obuté intermediálky. Traťoví komisári ich pod hrozbou diskvalifikácie prinútili v prvých kolách prezuť monoposty.
tomu trochu nerozumiem. logika mi hovori, ze ked prsi tak asi mokre gumy su samozrejmostou. pokial viem intermedialky sa obuvaju pri lahkom dazdi a trat ciastocne aj schne. pripada mi to, tak ako keby jazdcovi rally dali vo svedsku gumy na štrkovinu a nie na sneh. vypliva mi s toho len to, ze je tam dost neschopnych ludi, ktory ostali a ti sikovnejsi su uz davno v ML M
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

No zaujimalo by ma co je na tom pravdy. Kazdopadne obut intermedialky v takmer monzunovom pocasi, to nedokaze ani Spyker :-D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja tomu neverim, sranda, ze vsetci dostali mail a len FIA svojmu domovskemu timu Ferrari posle tento mail az 7 minut po starte. Je to chyba mail servera zo strany Ferrari, inak to nevidim. Este realnejsie sa mi to zda ako bezducha a neakceptovatelna vyhovorka, ktoru niekto zapotil, aby nemusel priznat primitivnu strategiu zvolit intermedialky. FIA nema co zasahovat do toho kto na akych gumach pojde a uz vonkoncom nie do toho, aby to po starte prezuli. Uz zdravy sedliacky rozum vie, ze za silneho dazda pouzijem mokre gumy, navyse timy maju meteoreologicke spravodajstvo a tak vedia, ake pocasie sa da ocakavat.
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

kua nechcel by som zaplatit 250 eur a sedet niekde v zime a dazdi a pozerat jak formulky kruzia za sefetycarom :lol:
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

hojko, pokial sa startuje za SC v dosledku dazda, podla pravidiel su udajne povinni vsetci startovat na extreme-weather tyres. Je naozaj zaujimave, ze o tom vedeli vsetci, dokonca aj komentatori niektorych TV. Ferrari miesto toho aby priznalo omyl, tradicne hlada vinnika mimo seba.... Ale na to sme si uz za tie roky mohli zvyknut. BTW. ked Ferrari tesne pred startom zhodilo zahrievace pneus, pozastavil som sa ci dobre vidim... a ti blazni tam naozaj mali intermediate : ) Akokolvek, dobre sa oyebali ; )
MP4-22 napísal:kua nechcel by som zaplatit 250 eur a sedet niekde v zime a dazdi a pozerat jak formulky kruzia za sefetycarom :lol:
Ja ano, kedze po odchode SC islo o jednu z naj GP sezony ; )

// btw. usporiadatelia VC Japonska vratia vstupne divakom, ktori sedeli na provizornych tribunach so spatnym vyhladom. Jedna sa o tesice divakov...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

zaujimave :roll: Tomasito: o e-mailoch citat nemusim, ja som to vedel uz vcera skoro rano. zaujimave je, ze vsetci prikladate velky vyznam jednemu obycajnemu mailu, ktory je inak uplne mimo mysu.
mimo mysu ohladne pravidiel FIA v takychto pripadoch.
Race start procedure
38.17 Only in the following cases will any variation in the start procedure be allowed :
a) If it starts to rain after the three minute signal but before the race is started and, in the opinion of the race director teams should be given the opportunity to change tyres, the abort lights will be shown on the Line and the starting procedure will begin again at the ten minute point.
b) If the start of the race is imminent and, in the opinion of the race director, the volume of water on the track is such that it cannot be negotiated safely even on wet-weather tyres, the abort lights will be shown on the Line and information concerning the likely delay will be displayed on the timing monitors. Once the start time is known at least ten minutes warning will be given.
c) If the race is started behind the safety car, Article 40.16 will apply.
:arrow:
Safety car
40.16 In exceptional circumstances the race may be started behind the safety car. In this case, at any time before the one minute signal its orange lights will be turned on. This is the signal to the drivers that the race will be started behind the safety car. When the green lights are illuminated the safety car will leave the grid with all cars following in grid order no more than 5 car lengths apart. There will be no formation lap and race will start when the green lights are illuminated.
Overtaking, during the first lap only, is permitted if a car is delayed when leaving its grid position and cars behind cannot avoid passing it without unduly delaying the remainder of the field. In this case, drivers may only overtake to re-establish the original starting order.
Any driver who is delayed leaving the grid may not overtake another moving car if he was stationary after the remainder of the cars had crossed the Line, and must form up at the back of the line of cars behind the safety car. If more than one driver is affected, they must form up at the back of the field in the order they left the grid.
Either of the penalties under Articles 16.3a) or b) will be imposed on any driver who, in the opinion of the Stewards, unnecessarily overtook another car during the first lap.
ak by bola startova procedura podla pravidiel, tak ferrari a aj ostatne teamy by dostali sancu prezut pneu aj bez maila. charlie nieco asi zanedbal :roll:
Tomasito, s5 k lewisovi. frustrovany? z coho prosim ta? z toho, ze kimi bol 21. a skoncil 3.? sklamany som bol, ale iba z toho, ze bol, dost casto mimo trate a z toho, ze sa mu nepodarilo dat dole heikiho.
kauzu okolo lewisa si tu spravil ty. ja som napisal, ze podla pravidiel bolo vsetko OK!!! to co som tu napisal, nie je iba moj nazor. len ja som jediny, kto ho tu na fore dal do placu. cim viac lewisa sledujem, pocuvam co hovori, citam, co o nom napisali, mam pocit, ze je ako alain prost. vynikajuci pilot, ale na druhej strane velky lysiak (vhodnejsi slusny vyraz som nenasiel), ale predsa: falosny! podtrhuje to aj situacia, co vyparatil v madarsku alonsovi. ferdo dostal trest, a on z toho vyviazol cisty. to, ze jazdil v nedelu za SC ako parok v rohliku je fakt. a je mi jedno, co si o tom myslite ty a t0m4s3. a to, co pises o zahrievani pneu, je nezmysel. tie boli teple iba par sekund pred startom, zakryte paplonmi. nepletiem bic z nicoho. to len vy mate problem, ze ak vam niekto postekli niekoho v spojeni s mclarenom, tak ste hned ako osi.
a co na to vettel s odstupom casu:
Then, with the final safety car, I was behind Lewis and Mark and exiting turn 13, I looked to the right and saw Lewis going really slowly, I don't know why, but I thought he had a problem. Probably he was heating his brakes.

Then, by the time I looked forward again, I was already in the back of Mark's car and I think he had also reacted to Lewis.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Z toho, ze startoval treti a skoncil treti, nezavadzaj ;-) To, ze mu SC po havarii Alonsa naopak "prospelo", si uz radsej neprezradil :-)
Tomasito
VIP
VIP

Ale aano krija, z Lewisa som tu urobil kauzu ja > www.hojko.com/viewtopic.php?p=698239#698239 Cakal som, kedy alibisticky vyrukujes s castou, ze podla pravidiel to bolo OK- nesklamal si : ) A zahrievanie pneus nie je ziaden nezmysel- rovnaku proceduru (snaha udrzat pneus v "pracovnej teplote"- prilnavost) mozme vidiet pri kazdej SC faze, zdoraznujem, pri kazdej (!), pricom prave v dosledku toho ma prvy v peletone pravo na urcovanie tempa za SC. Rovnake veci pritom mozno sledovat aj v pripade jazdcov za nim. Najma v momente zhasnutia signalizacnych svetiel na SC je to uz aj o strategii, napr. udrzat si poziciu- zadny jazdec sa snazi znervoznovat jazdca pred nim a drzat sa v co najtesnejsom zavese, prvy jazdec sa pravo urcovat tempo snazi vyuzit na par metrov naskoku. Ako som uz pisal na predchadzajucej strane, v tomto bol naj extremista prave tvoj Scumi.

Pokial ide o e-mail, kto v tejto suvislosti zacal vyplakavat? Na bobky “mimo mysu“ sa teda “stazuj“ v Maranelle. FIA, vsetkym teamom odoslala e-mail v rovnakom case. Je teda uplne irelevantne, ake ovladace, firewally, server etc. ma tenktory team (toto vsetko je vylucne vecou kazdeho teamu). Na tejto forme komunikacie sa v decembri zhodli vsetky teamy- vratane Ferrari- doteraz ziadne problemy neboli, po tejto “kauzicke“ si Ferrari u FIA vymrncalo, ze odteraz sa budu oznamenia popri e-mailoch dorucovat aj pisanymi spravami. Naozaj zaujimave, ze so startovou procedurou nemal problem ziaden team- vsetky teamy startovali s extreme-w. tyres, samozrejme s vynimkou Ferrari... Realita je taka, ze Ferrari v tomto smere strategiu spackalo.

A mna sa pytas z coho si frustrovany? Ty by si mal vediet- ja som iba poukazal na tvoje nepochopitelne reakcie po GP, najma prskanie na Lewisa. Neviem, mozno si frustrovany z toho, ze debutant Lewis za danych podmienok predviedol najvyrovnanejsi vykon z prvej stvorky, titul ma na dosah ruky, zatial co Kimi, o.i., az prekvapivo casto lietal mimo trat, pricom zo SC faz v konecnom dosledku len vytazil. Neviem naco sa ma pytas taketo veci. Len ty vies, preco reagujes ako reagujes a ja si nerobim nadeje, ze by si nam tu uprimne zacal pisat o svojich pocitoch, ktore sa medzi riadkami tvojich postov daju tak ci tak precitat ; )
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Ferrari a mrncat? To nemozes mysliet vazne :-D

Montezemolo kritizuje stewartov
Prezident Ferrari Luca di Montezemolo sa po VC Japonska oprel do stewartov. Bossovi z Maranella vadí fakt, že jeho tím nedostal načas informáciu o nutnosti prezuť pneumatiky a doplatil na to povinnými pitstopmi v úvode pretekov.

"Bol to veľmi neprofesionálny prístup, za ktorý očakávame ospravedlnenie," hovorí di Montezemolo.

"Naši piloti odjazdili v náročných podmienkach dobré preteky. Tento výsledok ma samozrejme nepotešil, ale mal som dlhý rozhovor so Jeanom Todtom. Voľba pneumatík bola riskom, ktorý bol ale vykonaný bez toho, aby sme tušili rozhodnutie a príkaz FIA."

"Bol to negatívny aspekt a ja čakám, že sa nám stewarti ospravedlnia. Výrazne nás totiž poškodili. Bez nariadenia FIA by odštartovali na intermediálkach aj ostatné tímy. V rozhodnutia Ferrari mám ale plnú dôveru," dodal Talian.
http://www.f1.sk/clanok23705.htm

Ferrari spochybňuje Lewisov titul
Prezident Ferrari Luca di Montezemolo tvrdí, že ak aj získa Lewis Hamilton majstrovský titul, tak to bude len vďaka informáciám z Ferrari.

"Stále tvrdím, že bolo veľkou chybou nepotrestať za špionážnu aféru aj pilotov McLarenu," tvrdí Talian.

"Ak Hamilton získa titul, tak to bude vďaka Ferrari, pretože jeho auto je plné informácií z Ferrari."

McLaren dostal za špionáž pokutu vo výške 100 miliónov dolárov a bol vyradený z Pohára konštruktérov. Jeho piloti ale potrestaní neboli.
http://www.f1.sk/clanok23703.htm

Najviac ma zaujmalo toto: "Voľba pneumatík bola riskom, ktorý bol ale vykonaný bez toho, aby sme tušili rozhodnutie a príkaz FIA." To Ferrari chcelo v tom bazene vyhrat na intermedialkach? :D
Tomasito
VIP
VIP

Chudak Luca : D Verejne kritizuje rozhodnutie, voci ktoremu malo Ferrari moznost podat riadne odvolanie, no neurobilo tak...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

toto je vsetko, co viete ponuknut v diskusii??? po tom co tu pisete mam pocit, ze ste tuto VC ani nevideli.

Tomasito, pekna poucka o jazde za SC :wink: . ma ale jednu chybu. plati, len v pripade jazdy na suchej vozovke. nebudem sa tu k tomu obsirne vyjadrovat, lebo ocividne to nema cenu. to, co si napisal o prilnavosti pneu neplati v pripade extreme-weather tyres. tento druh pneu je koncipovany tak, aby v sirokom rozpeti teplot bol schopny zachovat vlastnosti a schopnosti za ucelom ku ktoremu boli na monopost osadene. a tym nie je v zaklade prilnavost. prvoradym aspektom uspesnej jazdy na tomto druhu pneu, je schopnost pneumatik "vytlacit" spod monopostu co najvacsi objem vody. v priemere tento objem vytlacenej vody sa rata spod 4 kolies na hektolitre za sekundu. za par sekund by si mal plny bazen. cim viac vody je schopna pneu vytlacit, tym je prilnavost k vozovke lepsia. s teplotou pneus to ma minimalny suvis. pravdu o tomto tvrdeni ste mohli vidiet na vlastne oci aj na pneumatikach troch najlepsich monopostov pod stupnami vitazov. ich stav: ziadne, alebo iba minimalne opotrebenie. a to, napr. hami isiel na tych svojich nieco okolo 40 kol (tusim este o nieco viac). dalsi priklad o tom, ze zalezi na vytlacenej vode bola nehoda alonsa. jeho pneu podla vas museli byt zahriate...dostal aquavaca a letel. paradoxom je, ze v tej istej zakrute dal kimi dole davida, za rovnakeho, ak nie horsieho pocasia.

dalej bolo zaujimave citat, co si napisal o jazde za SC. nejde o zahrievanie pneu, ani to ziadny jazdec nespomenul. to co ste mali moznost vidiet vo Fuji, je obycajna rutina. jazdili za SC tak ako jazdia za sucha. nic ine za tym nehladajte, lebo hladate marne. 16 (oprava 19) kol za SC bola aj tak nuda a oni nie su husy, ze by sli za sebou viac ako pol hodinu, ale napisem to pre istotu este raz: nebudu zahrievat extreme-weather tyres iba preto, aby v priebehu priblizne jednej sekundy boli o5 podchladene. podobne manevre skusaju aj z dovodu, ako sa bude spravat monopost pri predbiehani, ako sa bude spravat mimo idealnej stopy...

tomasito, pises o prvom jazdcovi za SC. zaujimave, ze v tomto zavode bol miestami na urovni jazdca tretieho v poradi :roll: .

k frustracii: kto tu prvy naznacil, ze lewis bude mozno majstrom sveta?
pred casom som tu uviedol, ze podla mna je uz rozhodnute. ze kimi moze porazit jedneho z dvojice jazdcov McL, ale aby mali obaja smolu??? :roll:
zatial sa to aj tak vyvija!

t0m4s3, "startoval treti, skoncil treti". o5 mam dojem, ze si VC nepozeral :wink: kimi siel na 3. pit stop, nalozeny alonso bol rychlejsi ako prazdny kimi. uz vtedy padali iluzie o uspesnom umiestneni. to, ci by predbehol v bitke o druhe miesto heikiho je nepodstatne, ale potesilo by (viem co som pred tym napisal, ale uz to preslo. tie dva body zrejme aj tak nic nevyriesia). aj ked kimi miestami jazdil ako maly boh, heiki si to druhe miesto zasluzil.

tomasito, nechci vediet, co sa skryva medzi riadkami po precitani vasich poslednych par prispevkov a napisani tohto mojho zatial posledneho :P. lebo po tomto bude nasledovat dalsia pecka!

t0m4s3, k taktike. o5 mam pocit, ze VC si nevidel. v jednej casti pretekov, odhadujem to tak 10 kol po SC zacala idealna stopa naozaj vysychat, ale pocasie sa o5 zhorsilo.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Tvoje pocity su zle. VC som s bolestami v oblasti zaludka videl ;-) Navyse to, ze isiel Kimi na 3 zastavky nikoho nezaujima a veta "startoval 3. skoncil 3." ma pravdivostnu hodnotu jedna, aj ked sa postavis na hlavu ;-) Krija pokracuj, konecne thread, ktory ma stavu a ktory sa oplati sledovat ;-)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3, nie na tri, ale na tretiu zastavku. za trojkou je bodka :wink: k tomu ostatku sa asi nema cenu vyjadrovat. ale nieco som slubil. jedna pecka navrch:
McLaren dostal pokutu $50.000

zveřejněno 07. 09. 2007

Jako by problémů kolem týmu McLaren nebylo dost, tým včera dostal od stewardů FIA pokutu 50.000 dolarů za porušení článku 16.1.2 technických pravidel při Grand Prix Maďarska.

McLaren v závodě v Maďarsku použil novou odlehčenou převodovku, která však před závodem neprošla crash testem, což nařizuje právě článek 16.1.2 technických pravidel i přesto, že nebylo třeba měnit konstrukci vozu.

V něm stojí: "Každá významná úprava jakékoliv testované struktury vyžaduje, aby upravený díl podstoupil nový test." Slovo "významná" v tomto případě hraje stěžejní roli.

McLaren o změně převodovky informoval FIA až ve čtvrtek před závodem na Hungaroringu. Crash test na převodovce neprovedli, protože změny nepovažovali za významné. Podle FIA je však výklad slova „významný“ subjektivní a je třeba jej správně vyhodnotit. FIA McLaren požádala o dodání technické dokumentace k nové převodovce, kde budou uvedeny veškeré provedené změny. Tým podklady dodal až před Grand Prix Turecka, načež byl FIA upozorněn, že nová převodovka vyžaduje dle technických pravidel nový crash test. McLaren z toho důvodu při závodě v Istanbulu použil původní verzi převodovky.

McLaren nyní s novou převodovkou crash test podstoupil a úspěšně prošel. Ačkoliv komisaři FIA potvrzují, že auto bylo při závodě v Maďarsku legální, změny dle nich byl natolik významné, že tým měl podstoupit crash test před použitím nové převodovky. Tým tak byl shledán vinným z porušení článku 16.1.2 technických pravidel a pokutován částkou $50.000.

Kdyby McLaren nepřišel o body do poháru konstruktérů již za aféru v boxech při kvalifikaci, je možné, že by o ně přišel i v rámci tohoto trestu.
tato sezona vam patri, a to doslova. mate formu. lewis bude pravdepodobne majstrovskou pokrievkou na hrnci plnom sr*ciek. pravdou je, ze pozitivnou. majster sveta vo svojej prvej sezone, najmladsi majster sveta, prvy cierny jazdec v F1, prvy cierny majster sveta....a mnoho inych rekordov. tu pokryvku si nastastie pre vas, zapamata asi kazdy a na to, co navaril v tejto sezone McL nikto hladiet nebude a nastastie sa z toho ani nik nenaje. :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

krija ak toto malo byt nieco uzasne tak ti to moc nevyslo. O prevodovke vie snad kazdy co len okrajovo sleduje F1. Ako je napisane v clanku, pouzitie bolo "subjektivne" a ani sa necudujem, ze takto "subjektvine" ho FIA ohodnotila :-D Akokolvek tuto sezonu nazves, akokolvek sa ti to nepaci, historicky zapis nezmenis a dufam, ze to v tebe poriadne vrie. Vlastne moc dufat ani nemusim, mam oci :-D
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3, je to zufalstvo, co tu teraz predvadzas. a to som zvedavy s cim pride tomasito. nic vo mne nevrie. za tie posledne dva roky, co bol majstrom sveta alonso, si clovek zvykne na to, ze jazdci ferrari nemozu vyhravat kazdy rok. skalni vydrzali cakat viac nez dve desatrocia na titul v jednotlivcoch. a to ci ja budem cakat dva, alebo tri roky...tento rok to uz asi nevyjde, tak styri, na mojom psychickom stave nic nezmeni. formulou sa bavim. to nie mne stupol krvny tlak, ked sa lewis porucal mimo trat :wink: . ja som trpezlivy, to je asi vidno aj v diskusii s vami :P . ak budu jazdit (az na tych par vyjazdov) a bojovat, tak ako tomu bolo pod fuji, tak si myslim, ze o rok to vyjde.

a ak odide alonso od McL (tak v toto dufam, a mozes aj ty), si myslim, ze sezona 08 bude taka, aku ste este nezazili. a dufam, ze ani ja nie.

no a este nieco: definitivna bodka za kauzou e-mail (aspon z mojej strany).
Komunikačná nehoda: FIA sa ospravedlnila Ferrari

Kristián Matula - 30.09.2007 - FORMULE1 - News

Po afére okolo neskorého upovedomenia stajne Ferrari vo veci nariadenia týkajúceho sa pneumatík sa FIA Talianom ospravedlnila

Tím Ferrari bol po dnešných turbulentných pretekoch vo Fudži nahnevaný na vedenie pretekov, pretože na základe jeho rozhodnutia museli byť Kimi Räikkönen a Felipe Massa počas safety-car fázy v úvode Veľkej ceny Japonska povolaní na povinnú zastávku v boxoch, a to za účelom výmeny intermediálok za pneumatiky do silného dažďa. Kvôli zlým poveternostným podmienkam boli totiž povinne predpísané tzv. mokré pneumatiky.

Avšak oznámenie o tomto opatrení vo forme e-mailu dorazilo do laptopu športového šéfa Ferrari Stefana Domenicaliho až sedem minút po štarte pretekov - a keby neboli bývali povolali Taliani svoje obe monoposty k výmene pnaumatík, boli by z pretekov diskvalifikované prostredníctvom vyvesenia čiernej vlajky. A tak sa prepadli až na samý koniec štartového pola, a v hre nebola pre Räikkönena na konci viac ako tretia priečka.

Vedenie pretekov sa po prešetrení tejto udalosti Ferrari ospravedlnilo a vzalo na vedomie, že e-mail dorazil skutočne neskoro. Okrem toho vyjadrilo poľutovanie, že upovedomenie nebolo realizované ako zvyčajne prostredníctvom e-mailu a písomne za pomoci kuriéra, pretože za takých okolností by nebolo nikdy mohlo dôjsť k tomutu incidentu.

Keby sa mali stratené body zrejme v dôsledku šlendriánstva FIA na záver sezóny postarať o rozdiel v jazdeckom šampionáte, hnev z Maranella by bol istotne veľký. Červení nemajú tak či tak na výber a ostáva im akurát tak pregĺgať a mlčať...

Zdroj: Motorsport-Total
zaujimave bolo, ze tu pisete o kadecom, ale kuriera, a ze jeho sluzby sa vyuzivaju aj po dohode po 15.1. nespomenul z vas nikto!!! toto vrha na pripad uplne ine svetlo.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Ked sa Hamilton porucal mimo trat, krvny tlak ti isto naopak klesol ;-) NO a opat stupal, ked Heiki branil poziciu pred Kimim. Alebo si suboj o titul vzdal uz pred touto velkou cenou? Kauza email ma nejak extra nevzrusuje, iba sa naozaj musim pousmiat nad tym, ze email nedostali iba cerveni. Zaujimave, ze vacsina kauz sa deje iba okolo McLarenu a Ferrari, ostatne timi akoby nemali ziadne zproblemy. Prinajmensom divne :-)

K moznemu odchod Alonsa sa staviam skepticky. Na jednu stranu je zrejme, ze on s Hamiltonom v jednom time byt nedokaze a zrejme by to nedokazalo viac jazdcov, ak by mali realnu sancu bojovat o titul a mali takto vyrovnaneho kolegu v stajni. Na druhu stranu jazdecke schopnosti Alonsovi nikto upriet nemoze a preto je jasne, ze kvalitativne si McLaren moze iba pohorsit :-/
Tomasito
VIP
VIP

t0m4s3 napísal:K moznemu odchod Alonsa sa staviam skepticky. Na jednu stranu je zrejme, ze on s Hamiltonom v jednom time byt nedokaze a zrejme by to nedokazalo viac jazdcov, ak by mali realnu sancu bojovat o titul a mali takto vyrovnaneho kolegu v stajni. Na druhu stranu jazdecke schopnosti Alonsovi nikto upriet nemoze a preto je jasne, ze kvalitativne si McLaren moze iba pohorsit :-/
Vnimam to podobne, aj ked u mna jednoznacne prevazuje vola, aby Alonso McL opustil. Desim sa vsak toho, ze na jeho miesto by mohol nastupit mlady Nico Rosberg... Kazdopadne, som zvedavy, kym McL za predpokladu tohto scenara Alonsa nahradi.

krija, k tvojej teorii o nedolezitosti pracovnej teploty extreme-weather tyres v dosledku prilnavosti... preco myslis, ze aj za danych podmienok- silny dazd- vsetky teamy do poslednych sekund pred startom zohrievali pneus? Pre srandu to nebolo- kazda pneumatika ma svoju idealnu pracovnu teplotu, t.j. aj za dazda, resp. na mokrej trati je udrzanie pracovnej teploty pneus dolezite. Ak tvrdis, ze prilnavost pneus za danych podmienok nebola dolezita, jednoducho sa mylis a nezakrijes to ani odputavanim pozornosti na prioritne charakteristiky extreme-weather tyres odvadzat vodu- ktore tu nikto nespochybnuje. V tejto suvislosti je vsak zaujimave, ze z prveho odstavca si si vytiahol len pneumatiky- samozrejme, zvysok by do tvojej teorie skandalizovania Lewisa nezapadal. Popri vyssie spominanom teda pridam dalsi dovod zmeny tempa v situaciach za SC- zahrievanie brzd. Obaja dobre vieme, ze tymto sposobhom sa brzdy zahrievaju preto, aby sa po restarte nezablokovali- cim su brzdy chladnejsie, tym je riziko ich zablokovania vacsie... a toto plati bez ohladu na pocasie. Odignorujes aj tento argument?

Nepamatam si a neverim, ze by bol Lewis v ktorejkolvek zo SC faz na urovni tretieho jazdca, vazne, pokusme sa neprehanat.

A co sa skryva medzi riadkami mojich a tomaseho prispevkov? Som zvedavy, pretoze ako si uz sam mohol pochopit, doteraz sa pre nas napriek politikarceniu Ferrari vyvija sezona priaznivo, kedze Lewis po celu sezonu podava skvele vykony a ako novacik to natiera aj dvojnasobnemu MS v rovnakom aute. Strata pohara konstrukterov sice mrzi, ale uz davno som sa vyjadril, ze pre mna je v sampionate dolezite to, na co sa v F1 kladie najvacsi doraz- pohar v jednotlivcoch (a to som v 1. rade McL fan). To, ze si to ty ako “spravny“ fan zabalil uz davno je tvoj problem ; ) Totiz, nie len forma tvojich prispevkov, ale aj samotny vyvoj sezony zodpoveda na otazky, kto ma dovod a zjavne aj je frustrovany, pricom dokonale je to vidiet aj na reakciach z Ferrari ; )

BTW. este si zabudol dodat, ze cesta Lewisa za titulom je tazsia aj vdaka nespolahlivosti Ferrari, ich spackanym strategiam, chybam mechanikov pri zastavkach v boxoch, firewallom, serverom, atd. atd. Alebo aj toto je dosledkom spionaznej kauzy?

PS: Nezufaj krija, z kontroly monopostu McL pre sezonu 08 sa mozno vadaka Ferrari International Assistance dostane zopar infos aj do Ferrari a po rocnom lesteni pohara McL si budete moct v Maranelle po niekolkych rokoch lestit vlastny... pohar ; ))
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tomasito, povodne som sa vyjadril aj k tomu zbytku prveho odstavca, ale pred postnutim som to vymazal. ale ak chces poznat nazor aj na to, prosim tu je. znova ti nemozem dat za pravdu, minimalne nebudem so vsetkym suhlasit.
opisem to iba z pohladu 1. jazdca. mylis sa ak sa domnievas, ze sa jedna v jeho pripade o tych par metrov naskoku. o tie ide pri ostrom starte a nie pri starte za SC.
prvy jazdec sa snazi vo vacsine pripadov dosiahnut, aby po zhasnuti signalizacie na SC bolo pole co najviac zhutnene. ubera tym jazdcom jazdiacim za nim, viac moznosti na manevrovaanie a moznu vyraznejsiu akceleraciu.
podstatne pre druheho, pripadne sem tam tretieho jazdca nie je to o kolko metrov zaostava, ale to, aby zachytil nastup prveho.
ty si tu opisal co robi druhy jazdec, ale co robi prvy si tiez mozno zamerne neuviedol. prvy jazdec musi mat precitanych dvoch spominanych jazdcov (2. a 3.). aj lewis to uviedol, ze mal strach z heikiho, po vypadnuti dvoch bykov. podstatne su dva fakty: akceleracia a maximalna rychlost. heikiho sa obaval preto, ze on mal na konci 1,5 km dlhej cielovej rovinke najvyssiu nameranu rychlost. viac ako 310 km/h a ani jeden z jazdcov McL nebol v prvej osmicke najlepsich (asi mali bobky :roll: ). a na druhej strane, ak by bol za nim kimo, tak by sa pre zmenu obaval akceleracie monopostu ferrari. druhy pilot moze byt za prvym na desat cisel, a nevytazi z toho ani prd.
brzdy, neodignorujem! iritovalo ma vyjadrenie lewisa, ked pouzil slovo zlahka. ak ich chcel zlahka zahrievat, tak by to robil dodnes!!!
no a sme pri mojej oblubenej teme: pneu. najprv k paplonom pri starte a pri vymenach v pit stope. paplony nesluzia na zahriatie pneu na pracovnu teplotu. sluzia na to, aby pri jazde sa co najskor dostali do "pracovnej" teploty. vyrobcovia pneu netusia na kolko stupnovej vode sa bude jazdit. preto som uviedol, ze pneu musia fungovat v sirokom rozpati teplot. od 0,1 stupna do...az do mokrej trate s miernym dazdom, alebo bez dazda. nasledne ako dochadza k vysychaniu idealnej stopy, v pripade extreme weather tyres, dochadza k opotrebeniu pocas par kol. presvedcit sa o tom bolo mozne v pripade intermediate tyres, ktore uz pri schnucej trati treba chladit na mokrej casti mimo idealnej stopy (GP hungary 2006). takze je pravdepodobne, ze kazda ewt ma teplotu pri ktorej dosahuje najlepsie vysledky, ale je to podmienene faktorom teploty vody, nasledne vozovky. bridgestone moze mat viac typov ewt, ale teamy F1 maju obmedzeny vyber. prirovnaj pneu na suchu trat. pracovna teplota je priblizne 90 az 100 stupnov. priemerne na nich odjazdia 1/3 zavodu. su opotrebovane. na fuji, sa neopotrebovali nikomu ani po odjazdeni dvoch tretin zavodu! viac k tomu asi nemam co dodat.

a sme pri ignoracii. mne vycitas to, co robis ty? nevsimol som si, ze by si sa vyjadril k citatu vettela a mam pokracovat?

a sme pri prehanani. zaujimave. vettel povedal: "pozrel som sa doprava..."a hla, co nevidel, takmer stojaceho lewisa. video je na youtube. napr.: search: webber and vettel crash.

v prilohe je vidiet zaber uz po naraze. (hore, lewis,, pod nim uz naburany webber, vettel, kovi, massa)
Prílohy
bscap000.gif
(45.89 KiB) 107 stiahnutí
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pre slovickara: zalez do budy :P .
Tyre Talk: Extreme Wet Races, Spa and Formula One

Formula One heads to the hills of the Ardennes for the Belgian Grand Prix, held at Spa Francorchamps, a location where Bridgestone’s range of wet weather tyres stand a strong chance of coming into play.

Over the years there have been many wet races at Spa, with the local climate creating a breeding ground for precipitation, and with the longest circuit on the F1 calendar, it’s quite possible to have rain at one end of the track and blue skies at the other.

When the track does get wet, Bridgestone has two types of wet weather tyre, the ‘wet’ and the ‘extreme wet’ Bridgestone Potenza. These two tyres look very different from each other, with the extreme tyre featuring deeper grooves and having a greater resemblance to the tread patterns of road tyres.

Whilst the wet tyre is capable of displacing in the region of 34 litres per second per car, the extreme wet can displace almost double this at 61 litres per second, with these figures dependant on the speed travelled and amount of water on the track. It’s not just the tread on the tyre which differs from the dry tyre. A wet track means a cooler track, so the operating temperature of the wet tyres is much lower. Whilst a dry tyre works in an operating range of 80-110 degrees Celsius, the wet tyre operating range is approximately 65 degrees Celsius.

“The compounds for our wet tyres are completely different from the compounds we use for dry tyres,” explains Hirohide Hamashima, Director of Bridgestone Motorsport Tyre Development.

“Wet tyres need to operate in a different working range. The wet tyre is designed to work when there is water present, and this means the compound is different. A compound made for dry weather use would not work to the best of its performance capabilities in the wet. An example of why the compounds are different can be seen by looking at tank tape. This works very well when used on a dry surface, but is much less effective if you try to stick it to a wet surface.

“The second area that is different is that there is a tread pattern on our wet tyres. This is designed by combining both human knowledge and computer simulation. Our hydro simulation supercomputer helps a lot here as there are many types of wet tyre tread pattern. If we didn’t have our hydro simulations we couldn’t evaluate all of them, as it would take too long.”

Once a wet tyre has been designed and been through computer simulations, the difficult thing is being able to test these tyres in the type of conditions they would encounter in a race.

“Wet tyres are to my mind the most difficult ones to develop,” says Kees van de Grint, Bridgestone Motorsport Head of Track Engineering Operations. “One of the factors making development difficult is being able to test in real life conditions.

“With a dry tyre, if you want to test it in hot conditions you can find a hot place in the world, or if you want to test it in cooler conditions you can also find an appropriate place, but to find a circuit where nature will simulate on demand the conditions of a wet track is impossible.

“You can artificially wet the track with sprinklers or water lorries, but the track temperature will not correlate to the conditions as the outside temperature would be unrealistic for rain conditions, and this makes developing the compound’s working range difficult.”

However, by using the hydro simulation programme, Bridgestone is able to evaluate a vast number of possible wet tyre variations and narrow the options down dramatically. This in turn means that, although getting consistent on track wet conditions for wet tyre comparisons is difficult, when genuine wet weather testing is possible, there is a greater chance of testing these fewer types of tyre specifications within a shorter time frame and therefore possibly in the same weather conditions. This allows Bridgestone to gather very effective wet weather comparison data.

Over the course of a race however, weather conditions are often variable and when to use the correct tyre can and will make the difference between being a hero, or going to zero.

“Designing and testing the wet tyres is one factor, but in wet race conditions making the correct call on when to use which tyre is crucial,” confirms van de Grint.

“For the teams and drivers it’s all about finding the sweet spot of matching the tyre choice to the conditions, with the conditions being a consistently moving target. Making the right call can mean a race winning performance.

“When a driver is in the optimum situation of the tyre being perfectly matched to the conditions, he will look very impressive on track. When he is just inside the window of using the correct tyre he will be going well. However, when he is just outside the window of using the correct tyre, he will be nowhere.”

A wet race is an instance where team strategists really earn their money.

“Just when you think you have made the correct choice, the window changes because there’s either more rain or the rain stops. This means the whole situation changes again and the driver who was quick is suddenly not quick anymore, or a driver who was slow is suddenly fast.”

As if that wasn’t difficult enough, tracks react differently when rain is added. “You also have to keep in consideration the type of tarmac, the drainage of the circuit, how quickly it dries out and how susceptible it is to standing water.”

In addition to all the theory, testing and experience, the driver plays a very important role when it gets wet.

“I remember one race where, from a theoretical point of view, the drivers should have been on the extreme wet tyres, but the drainage of the circuit was that good that one driver felt that the wet tyre could cope,” explains van de Grint. “When that driver left the pits I was shaking my head, thinking ‘there goes a brave man’. However he was absolutely correct and was flying in the conditions.”

It’s not just making the correct tyre choice for the conditions, but also making the correct choice of tyre pressure within the range that Bridgestone gives to teams.

“Finding the optimum tyre pressures in the wet is also a very difficult story as these also depend on the conditions,” says van de Grint. “In simple terms you need a bit more pressure to keep the grooves open for good drainage if there’s a lot of water, but if there is less water then this will overheat the tyre.”

All in all, wet tyre performance in race conditions is far from an exact science, but something which has provided Formula One with some very exciting races over the years.

“To make the correct decision in the wet relies on experience and frankly a bit of luck,” says van de Grint. ”Sometimes two plus two does not equal four and you have to improvise!”
Tomasito
VIP
VIP

krija, pekne pises, mudro, zaujimavo, akoby som miestami cital vyvojara Bridgestonu, avsak... pokial oddelime fakty od tvojho subjektivneho vykladu- omacok, tieto fakty v nicom nevyvracaju to o com som doteraz pisal...

1. To, ze teba irituje vyjadrenie Lewisa, ci skor slovicko "zlahka" ohladom brzdenia ma vyvracat co? Ze brzdy sa za SC tymto sposobom nezahrievaju? Ze zahrievanie brzd za SC nie je dolezite prave z dovodu rizika zablokovania? Ze kto je "slovickar" : )

2. Vacsinu postu popisujes strategicke dovody urcovania tempa 1. jazdcom za SC, ktore som na priklade vyssie spominal uz ja- opakujem, v nicom moje slova nevyvracaju, naopak, uvedeny priklad doplnaju. BTW. svoje "AK BY" teorie si nechaj pre Sybilu.

3. A napokon, ani ohladom pneus si v nicom nevyvratil teoriu pracovnej teploty, resp. ze aj za danych okolnosti sa pneus za SC zahrievaju. Tu len upozornim, ze som nikde nepisal, ze zahrievace- "paplony"- maju za ciel zohriat pneus na pracovnu teplotu- ta sa predsa odvija od podmienok na trati... nerob zo mna blba krija. Ale k veci... cely cas sa mi snazis nanutit svoju teoriu, ze: “to, co pises o zahrievani pneu, je nezmysel", "nejde o zahrievanie pneu, ani to ziadny jazdec nespomenul.“, etc. Moje slova su pri tebe beznadejnym hadzanim hrachu o stenu, dokladam teda vyjadrenie jazdca- ked ti uz len to chyba ku stastiu...
Mark Webber mal v Japonsku veľkú šancu na zisk druhého pódia v tejto sezóne. Počas výjazdu safety car ho ale zo zadu odstrelil Sebastian Vettel. Mladého Nemca stewarti dodatočne potrestali, ale to už Austrálčanovi body nevráti.

"Stalo sa to počas zahrievania pneumatík," hovorí Webber. "Samozrejme, že gumy sa zahrievajú ľahšie ak vediete a máte všetko pod kontrolou. Ja som si bol ale istý, že do Hamiltona nenarazím, pretože som radšej volil inú stopu. Radšej sa totiž pohnem na stranu, ako by som mal skončiť v jeho aute."

"Vettel to ale očividne podcenil. Musím povedať, že to bol silný náraz. V tej chvíli sa určite sústredil na niečo úplne iné. Trochu sa zasníval a naše tímy to stálo veľa bodov."

Bezprostredne po pretekoch ešte Mark so Sebastianom o incidente nehovoril.

"Teraz musíme navštíviť komisárov. Ak by bol veľkým chlapom, tak by som mu niečo povedal, ale s malým chlapcom..."

http://www.f1.sk/clanok23665.htm
Do budy teda zalez Ty Dunčo, a to fofrem! : P

BTW. tento citat by si mohol akceptovat nie len v suvislosti so zahrievanim pneus, ale aj ohl. samotnej kolizie Wettel, Webber, ku ktorej som sa ti jasne vyjadril uz viac krat. A ze to prekvapilo Vettela? Je to novacik, svoju chybu priznal, olutoval, bol potrestany, pricom aj ja mam pekne video (odporucam pozriet az dokonca... chudak chalan- viem si predstavit, ako sa asi citil).
Napísať odpoveď