linux pro a proti
linux pro a proti
preco bezi vedcina sevrerov na linuxe
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
A ešte oveľa väčší podiel má v oblasti superpočítačov.
top500 - 500 najvýkonnejších systémov na svete:
http://www.top500.org/stats/list/29/osfam
Linux 77.80 %
Windows 0.40 %
Unix 12.00 %
SD Based 0.80 %
Mixed 8.40 %
Mac OS 0.60 %
Najvýkonnejší systém má výkon 280.6 TFlop/s.
top500 - 500 najvýkonnejších systémov na svete:
http://www.top500.org/stats/list/29/osfam
Linux 77.80 %
Windows 0.40 %
Unix 12.00 %
SD Based 0.80 %
Mixed 8.40 %
Mac OS 0.60 %
Najvýkonnejší systém má výkon 280.6 TFlop/s.
kvoli tomu predsa vznikol windowshavrann napísal:pc nevzniklo koli hram
linux a siete sa k sebe krasne hodia a velmi dobre spolu funguju. ovela lepsie ako MS a siete. bezpecnost je jednym z dovodov preco je linux na serveroch. no podla mna je hlavny dovod nastavitelnost. windows ma krasne user-friendly klikatka, ktore sa mi velmi pacia. na linuxe su konfiguraky, ktore sice nie su user friendly, ale poskytnu nehorazne mnozstvo nastaveni. windows sa neda do takych detailov nastavit. teda apson nie tymi milymi klikatkami. navyse linux je synonymom slova stabilita a bezpecnost. a na serveroch viacej netreba
ano ale ako centrum domacej zabavy nie , z vlastnej skusenosti viem ze tie prostredia KDE,Gnome niesu az take stabilne ,ono ked si zoberes tak to bezy na bazi server-klient , na domaci pocitac Windows a na domaci server Linux , to je naj volba , lebo aj multimedialny hardver ma strasnu podporu u Linuxu , mam pocit ze distributori Linuxu sa ho snazia co najviac zjednodusit (mandriva,suse) pre win-userov ale to mu neprispieva , skor je to nie spolahlive , myslim tie klikacie GUI , linux na taketo serpenticky sa nehodi a bodka
prave ze multimedia su pomerne silna stranka linuxu. mne ide kazdy film okrem *.mov (quicktime) a nemam s filmami ziadne problemy. tie klikatka su stale nanic. stale je to neplnohodnotna nahrada za windowsacke klikatka. no po roku co pouzivam aktivne linux mozes vyhlasit, ze windows mi absolutne nechyba. windows mam uz jedine tak na hry (drtim obcas CS) a na vysielanie radia (cez winamp plug-in DSP shoutcast tusim). dalej co sa vyuzitia tych multimedii tyka, tak s tym aj trochu suvisi grafika. vela ludi si mysli, ze linux nedokaze ani vyuzit graficku kartu naplno. ale ano dokaze. linux si openGL rozumie viac ako windows. len skoda, ze vacsina hier je pisana v directx. no planuje sa vydanie openGL 3.0 tak dufam, ze sa karta obrati. btw akonahle mi padne uz teraz windows, tak pojde nadobro prec. skusim virtualizaciu a winamp a CS bude ficat na virtualnom windowse. a tiez nebudem musiet emulovat photoshop 
95% vyrobcov hw nerobí žiadne ovládače na linux a ešte aj takto skoro všetko funguje, ale je aj taký hw, ktorý sa nijako nedá sfunkčniť.
Keby sme porovnávali, čo rozpoznáva hneď po inštalácii windows a linux, tak by určite lepšie dopadol linux ako windows. Skúšal som live-cd na rôznych počítačoch aj notebook-och a všetko fungovalo na tých čo som skúšal (okrem wifi).
Na multimédia je dobrý linux, netreba desiatky rôznych codecov a codec-packov, nie sú žiadne duplicity medzi nimi, nainštalouješ pár vecí a všetko funguje ako hodinky. Player, frontend, kodeky sú testované, stabilné, osvedčené na rozdiel od win, kde je milion typov, rôzne modifikácie, kombinácie, crakované..
Keby sme porovnávali, čo rozpoznáva hneď po inštalácii windows a linux, tak by určite lepšie dopadol linux ako windows. Skúšal som live-cd na rôznych počítačoch aj notebook-och a všetko fungovalo na tých čo som skúšal (okrem wifi).
Na multimédia je dobrý linux, netreba desiatky rôznych codecov a codec-packov, nie sú žiadne duplicity medzi nimi, nainštalouješ pár vecí a všetko funguje ako hodinky. Player, frontend, kodeky sú testované, stabilné, osvedčené na rozdiel od win, kde je milion typov, rôzne modifikácie, kombinácie, crakované..
-
Filipp
Amateur
- Kontaktovať používateľa:
podla mna na prehravanie videi je lepsi windows, sak staci nainstalovat codeckpack a vsetko potrebne funguje. ja som v linuxe cely den instaloval codeky a aj tak mi furt nejdu titulky z nejakeho neznameho dovodu. a ked konecne nabehnu tak stale treba menit font titulkov, aby sa dali prehrat v Totem-e lebo nezobrazuje niektore znaky a je tot dost otravne. Takze u mna jednoznacne na prehravanie multimedii vvhrava Windows, pretoze pod WMP bezia vsetky hudobne a video formaty a staci neinstalovat codeckpack a funguju aj titulky co sa mi v linuxe nestalo
ja som nainstaloval kodeky cca 1minuta + zmenil som kodovanie a vsetko ide ako ma aj titulky :pFilipp napísal:podla mna na prehravanie videi je lepsi windows, sak staci nainstalovat codeckpack a vsetko potrebne funguje. ja som v linuxe cely den instaloval codeky a aj tak mi furt nejdu titulky z nejakeho neznameho dovodu. a ked konecne nabehnu tak stale treba menit font titulkov, aby sa dali prehrat v Totem-e lebo nezobrazuje niektore znaky a je tot dost otravne. Takze u mna jednoznacne na prehravanie multimedii vvhrava Windows, pretoze pod WMP bezia vsetky hudobne a video formaty a staci neinstalovat codeckpack a funguju aj titulky co sa mi v linuxe nestalo
co mas za distro?Filipp napísal:podla mna na prehravanie videi je lepsi windows, sak staci nainstalovat codeckpack a vsetko potrebne funguje. ja som v linuxe cely den instaloval codeky a aj tak mi furt nejdu titulky z nejakeho neznameho dovodu. a ked konecne nabehnu tak stale treba menit font titulkov, aby sa dali prehrat v Totem-e lebo nezobrazuje niektore znaky a je tot dost otravne. Takze u mna jednoznacne na prehravanie multimedii vvhrava Windows, pretoze pod WMP bezia vsetky hudobne a video formaty a staci neinstalovat codeckpack a funguju aj titulky co sa mi v linuxe nestalo
Prehrávanie je jednoduchšie na linuxe ale treba to nastaviť a stačí raz.
Totem odinštaluj, to netreba, nainštaluj si mplayer a hlavne smplayer.
Vždy to pôjde dobre viacej netreba nastaviť keď edituješ súbor
/etc/mplayer/mplayer.conf
tam skopíruj toto:
subcp=cp1250
subfont-text-scale=1,8
font=/usr/share/fonts/truetype/ttf-dejavu/DejaVuSans-Bold.ttf
a v Smplayer tiež treba tytulky nastaviť na cp1250 (nepoužíva nastavenia z mplayer.conf len keď to tak nastavíš) tam tiež nastav TTF font /usr/share/fonts/truetype/ttf-dejavu/DejaVuSans-Bold.ttf a scale 4
ostatné prehrávače sú uvedené tu:
http://wiki.ubuntu.cz/%C4%8Cesk%C3%A9_t ... ve_filmech
Totem odinštaluj, to netreba, nainštaluj si mplayer a hlavne smplayer.
Vždy to pôjde dobre viacej netreba nastaviť keď edituješ súbor
/etc/mplayer/mplayer.conf
tam skopíruj toto:
subcp=cp1250
subfont-text-scale=1,8
font=/usr/share/fonts/truetype/ttf-dejavu/DejaVuSans-Bold.ttf
a v Smplayer tiež treba tytulky nastaviť na cp1250 (nepoužíva nastavenia z mplayer.conf len keď to tak nastavíš) tam tiež nastav TTF font /usr/share/fonts/truetype/ttf-dejavu/DejaVuSans-Bold.ttf a scale 4
ostatné prehrávače sú uvedené tu:
http://wiki.ubuntu.cz/%C4%8Cesk%C3%A9_t ... ve_filmech