linux pro a proti

Všetko ohľadom Linuxu...
ferros
Medium Expert
Medium Expert

linux pro a proti

Príspevok od používateľa ferros »

preco bezi vedcina sevrerov na linuxe
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

zmeň si názov témy až o ňu nechceš prísť
usefull
Medium Star
Medium Star

Re: preco

Príspevok od používateľa usefull »

ferros napísal:preco bezi vedcina sevrerov na linuxe
lebo apache je stabilny na linuxe, pdo winom pada. Linux ma ovela lepsiu bezpecnost... a vela dalsich dovodov
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

A ešte oveľa väčší podiel má v oblasti superpočítačov.

top500 - 500 najvýkonnejších systémov na svete:

http://www.top500.org/stats/list/29/osfam

Linux 77.80 %
Windows 0.40 %
Unix 12.00 %
SD Based 0.80 %
Mixed 8.40 %
Mac OS 0.60 %

Najvýkonnejší systém má výkon 280.6 TFlop/s.
havrann
Expert
Expert

Príspevok od používateľa havrann »

keby si sa vyznal a nienudil sa tak vies automaticky ze linux je kral sieti a vsetkeho okolo toho , za to ze na nom nejdu nativne win hry neznamena nic , pc nevzniklo koli hram
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

havrann napísal:pc nevzniklo koli hram
kvoli tomu predsa vznikol windows :D
linux a siete sa k sebe krasne hodia a velmi dobre spolu funguju. ovela lepsie ako MS a siete. bezpecnost je jednym z dovodov preco je linux na serveroch. no podla mna je hlavny dovod nastavitelnost. windows ma krasne user-friendly klikatka, ktore sa mi velmi pacia. na linuxe su konfiguraky, ktore sice nie su user friendly, ale poskytnu nehorazne mnozstvo nastaveni. windows sa neda do takych detailov nastavit. teda apson nie tymi milymi klikatkami. navyse linux je synonymom slova stabilita a bezpecnost. a na serveroch viacej netreba :)
havrann
Expert
Expert

Príspevok od používateľa havrann »

ano ale ako centrum domacej zabavy nie , z vlastnej skusenosti viem ze tie prostredia KDE,Gnome niesu az take stabilne ,ono ked si zoberes tak to bezy na bazi server-klient , na domaci pocitac Windows a na domaci server Linux , to je naj volba , lebo aj multimedialny hardver ma strasnu podporu u Linuxu , mam pocit ze distributori Linuxu sa ho snazia co najviac zjednodusit (mandriva,suse) pre win-userov ale to mu neprispieva , skor je to nie spolahlive , myslim tie klikacie GUI , linux na taketo serpenticky sa nehodi a bodka
turtlak69
Guru
Guru

prave ze multimedia su pomerne silna stranka linuxu. mne ide kazdy film okrem *.mov (quicktime) a nemam s filmami ziadne problemy. tie klikatka su stale nanic. stale je to neplnohodnotna nahrada za windowsacke klikatka. no po roku co pouzivam aktivne linux mozes vyhlasit, ze windows mi absolutne nechyba. windows mam uz jedine tak na hry (drtim obcas CS) a na vysielanie radia (cez winamp plug-in DSP shoutcast tusim). dalej co sa vyuzitia tych multimedii tyka, tak s tym aj trochu suvisi grafika. vela ludi si mysli, ze linux nedokaze ani vyuzit graficku kartu naplno. ale ano dokaze. linux si openGL rozumie viac ako windows. len skoda, ze vacsina hier je pisana v directx. no planuje sa vydanie openGL 3.0 tak dufam, ze sa karta obrati. btw akonahle mi padne uz teraz windows, tak pojde nadobro prec. skusim virtualizaciu a winamp a CS bude ficat na virtualnom windowse. a tiez nebudem musiet emulovat photoshop :)
Cesar
Addict
Addict

95% vyrobcov hw nerobí žiadne ovládače na linux a ešte aj takto skoro všetko funguje, ale je aj taký hw, ktorý sa nijako nedá sfunkčniť.

Keby sme porovnávali, čo rozpoznáva hneď po inštalácii windows a linux, tak by určite lepšie dopadol linux ako windows. Skúšal som live-cd na rôznych počítačoch aj notebook-och a všetko fungovalo na tých čo som skúšal (okrem wifi).

Na multimédia je dobrý linux, netreba desiatky rôznych codecov a codec-packov, nie sú žiadne duplicity medzi nimi, nainštalouješ pár vecí a všetko funguje ako hodinky. Player, frontend, kodeky sú testované, stabilné, osvedčené na rozdiel od win, kde je milion typov, rôzne modifikácie, kombinácie, crakované..
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

turtlak69 napísal:...mne ide kazdy film okrem *.mov (quicktime) ...
Mne prehráva mplayer aj mov, takže možno máš staršiu verziu (pri niektorých videách sú potrebné aj kodeky z Windows)
turtlak69
Guru
Guru

kodeky windowsu samozrejme mam (w32codecs), ale asi je to aj vec prehravaca. pouzivam kaffeine. no mov videi mam velmi malo. teda tusim uz ziadne. takze prilis to neriesim :) ale thx za tip ;)
Filipp
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Filipp »

podla mna na prehravanie videi je lepsi windows, sak staci nainstalovat codeckpack a vsetko potrebne funguje. ja som v linuxe cely den instaloval codeky a aj tak mi furt nejdu titulky z nejakeho neznameho dovodu. a ked konecne nabehnu tak stale treba menit font titulkov, aby sa dali prehrat v Totem-e lebo nezobrazuje niektore znaky a je tot dost otravne. Takze u mna jednoznacne na prehravanie multimedii vvhrava Windows, pretoze pod WMP bezia vsetky hudobne a video formaty a staci neinstalovat codeckpack a funguju aj titulky co sa mi v linuxe nestalo
galleon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa galleon »

Filipp napísal:podla mna na prehravanie videi je lepsi windows, sak staci nainstalovat codeckpack a vsetko potrebne funguje. ja som v linuxe cely den instaloval codeky a aj tak mi furt nejdu titulky z nejakeho neznameho dovodu. a ked konecne nabehnu tak stale treba menit font titulkov, aby sa dali prehrat v Totem-e lebo nezobrazuje niektore znaky a je tot dost otravne. Takze u mna jednoznacne na prehravanie multimedii vvhrava Windows, pretoze pod WMP bezia vsetky hudobne a video formaty a staci neinstalovat codeckpack a funguju aj titulky co sa mi v linuxe nestalo
ja som nainstaloval kodeky cca 1minuta + zmenil som kodovanie a vsetko ide ako ma aj titulky :p
mailer
Star
Star

Príspevok od používateľa mailer »

Filipp napísal:podla mna na prehravanie videi je lepsi windows, sak staci nainstalovat codeckpack a vsetko potrebne funguje. ja som v linuxe cely den instaloval codeky a aj tak mi furt nejdu titulky z nejakeho neznameho dovodu. a ked konecne nabehnu tak stale treba menit font titulkov, aby sa dali prehrat v Totem-e lebo nezobrazuje niektore znaky a je tot dost otravne. Takze u mna jednoznacne na prehravanie multimedii vvhrava Windows, pretoze pod WMP bezia vsetky hudobne a video formaty a staci neinstalovat codeckpack a funguju aj titulky co sa mi v linuxe nestalo
co mas za distro?
Filipp
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Xubuntu 7.10.
Filipp
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

akoze ja mam tiez nainstalovane kodeky, len mi z nejakych pricin nejdu poriadne nastavit titulky, a ked sa mi to uz raz podari tak vacsinou sa mi neulozi nastavenie takze to musim furt nastavovat, tak s toho dovodu je podla mna lepsi WMP.
Cesar
Addict
Addict

Prehrávanie je jednoduchšie na linuxe ale treba to nastaviť a stačí raz.

Totem odinštaluj, to netreba, nainštaluj si mplayer a hlavne smplayer.

Vždy to pôjde dobre viacej netreba nastaviť keď edituješ súbor

/etc/mplayer/mplayer.conf

tam skopíruj toto:

subcp=cp1250
subfont-text-scale=1,8
font=/usr/share/fonts/truetype/ttf-dejavu/DejaVuSans-Bold.ttf

a v Smplayer tiež treba tytulky nastaviť na cp1250 (nepoužíva nastavenia z mplayer.conf len keď to tak nastavíš) tam tiež nastav TTF font /usr/share/fonts/truetype/ttf-dejavu/DejaVuSans-Bold.ttf a scale 4

ostatné prehrávače sú uvedené tu:

http://wiki.ubuntu.cz/%C4%8Cesk%C3%A9_t ... ve_filmech
Prílohy
Screenshot-MPlayer - Video.png
Filipp
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

ok dik, uz mi to funguje, ten navod je genialny
Napísať odpoveď