Vydavatelstva vs. hudba na Internete

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Vydavatelstva vs. hudba na Internete

Príspevok od používateľa Gothar »

No hned z rana ma zaujal tento clanok: http://pocitace.sme.sk/c/3533933/Kto-me ... donna.html

Ide v podstate o to, ze Radiohed sa vykaslali na vydavatelstvo, dali album na net a stanovili dobrovolnu cenu. No aj tak je priemerna suma, ktoru ludia darovali 4 libry, co je pomerne dost. A samozrejme povacsinou konzervativne vydavatelstva sa boja o peniaze, chcu vyuzit nove zmluvy na to, aby brali zisky nielen z predaja albumov, ale aj z inych aktivit umelcov...
Podla mna dost zvlastny pristup, aj ked Madonna teraz taku zmluvu podpisala(ale nie s vydavatelstvom :) )
Vydavatelstva chcu silou mocou udrzat predaj nosicov, ale imho by sa mali zamerat na predaj hudby cez internet, bez ochrany, v rozumnej kvalite(pred casom bola "afera" u nas s t-mobile, ktory predaval skladby v 128kbps) a za prijemnu cenu - 70Sk za skladbu u t-mobile sa mi zda dost vela, zvlast, ked sa slovenske albumy predavaju od 250 do 350 Sk a je tam vzdy okolo 15 skladieb.(Odpocitame cenu obalu a media, z 300Sk ostane 250, vydelime 15timi a mame 17sk na skladbu, co zahrna aj naklady na lisovanie a podiel z predaja pre vydavatela) Keby som mal k dispozicii jednoduchy system na objednavanie hudby, tak tych 30-40 sk by som za dobru zahranicnu skladbu urcite dal. Zatial som nic take neobjavil, mozte poradit ak poznate ;)

Aky mate nazor na celu tuto problematiku? Ostali by ste pri p2p aj keby ste mohli podporit priamo svojho interpreta(bez podielu pre vydavatelstvo by isla cena tiez o dost nizsie)? Ved Kuko z HS kedysi prehlasil, nech si ludia napaluju ich cedecka, pretoze vydavatelstvo im z toho aj tak hovno da :)
PS:prepacte tu dlzku, ale chcel som vsetky svoje nazory k tomuto hodit naraz do jedneho prispevku a necakat v zalohe :)
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa LLucia »

Každopádne sa celý hudobný business úplne mení a nečudo že veľké vydavateľstvá majú hlavu v smútku. Skôr ako zahraničná situácia ma však zaujíma slovenský hudobný trh. Myslím že Slováci ešte nie sú celkom pripravení na nejaké masové downloadovanie hudby (myslím za peniaze, nie warez), už len preto lebo nedôverujú pohybu peňazí cez net.

Aj ja si však myslím že práve internet je v tejto otázke kľúčový a ak chce hudobník vydať nosič, musí ponúknuť sakramentsky dobrý bonusový materiál aby bol človek ochotný kúpiť si CD/DVD - práve kvôli tomu bookletu, nejakému darčeku apod., ktorý mu mp3ka jednoducho nahradiť nemôže.

Ty si spomenul Madonnu a Princa ... Ak sa nemýlim tak White Stripes pred časom porozdávali kopu svojich nových CD na toalety v kluboch vo Veľkej Británii :)
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

toto podla mna odstartuje revoluciu...chytia sa toho dalsie skupiny...mohe skupiny maju nahravacie studia doma, cize si to tam veselo mozu nahrat a vypustia to na vlny internetu za dobrovolny prispevok... :wink:
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Hmmm... inak možno práve na Slovensku je to celkom zaujímavá možnosť, lebo slovenskí hudobníci nežijú z predaja CD ale hlavne z koncertovania (a bohužiaľ firemných akcií, ale tak čo už).
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Predpokladam, ze s odstupom casu to bude omnoho viac rozsirene. Jednak, lebo to bude lacnejsie, rychlejsia distribucia a kapely budu nezavisle, viac predaju.
Gothar
Moderátor
Moderátor

LLucia napísal:Myslím že Slováci ešte nie sú celkom pripravení na nejaké masové downloadovanie hudby (myslím za peniaze, nie warez), už len preto lebo nedôverujú pohybu peňazí cez net.

Aj ja si však myslím že práve internet je v tejto otázke kľúčový a ak chce hudobník vydať nosič, musí ponúknuť sakramentsky dobrý bonusový materiál aby bol človek ochotný kúpiť si CD/DVD - práve kvôli tomu bookletu, nejakému darčeku apod., ktorý mu mp3ka jednoducho nahradiť nemôže.
No tie peniaze na nete...islo by to najlahsie asi cez sms, na to si uz zvykame :) Len zas by minimalne aspon 10% islo operatorovi. No a co sa tyka bonusoveho materialu: booklet ma nepritiahne k tomu, aby som si kupil original cd, zatial to bolo naozaj iba z toho, ze som chcel podporit svoju oblubenu skupinu.
A "vydavanie" hudby na internete by otvorilo cestu aj skupinam, ktore sa este nedokazali presadit(presne tak, ako MusicBox umoznil mladym skupinam prezentovat sa videoklipmi, predtym bol sk klip odsudeny iba na par prehrati v hitparadach, teraz sa hravaju denne).
//no hlavne mi ide o nijako neobmedzovane prehravanie, pripadne stahovanie. Teda, ze si na nejakom portali zalozim konto, nakupim mp3ky a ked ich aj nahodou zmazem, tak si ich mozem znova a uz zadarmo stiahnut.
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

myslím že je lepšie si kupiť CD ako mp3. Pri mp3 nemaš žiadny booklet, nemôžeš si ho ovoniať, mp3 nemôžeš držat v ruke! Myslím že by bolo dobre kebyže tych čo si kupuju orig. cd neako zvýhodnili, mohli by k tomu prihodiť neaky plagat, nalepku, atp... čo viem tak mam cd od Metallici tak k tomu som dostal kód ktory som mohol využiť na sťahovanie audiozáznamov z ich stránky;-) ja dufam že CD ešte prežije;-)
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Presne také niečo ako spomína Famine som mala na mysli.
Gothar
Moderátor
Moderátor

LLucia napísal:Presne také niečo ako spomína Famine som mala na mysli.
No to uz hej, pretoze v sucasnosti mi o booklet nejde, chcem hlavne pocuvat a keby sa vdaka originalu dal stiahnut nejaky koncert alebo iny zaujimavy material, tak by to bola velka motivacia. Lenze dnes je to tak, ze Cd sa uz v pocitaci ani normalne neda prehrat a vezu uz pouzivam iba ako repraky k pocitacu :) Takze aj ked mam original, vzdy ho hodim do mp3.
tonken
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tonken »

fuuuha super napad :D velmi sa mi to paci nech sa toho chytia aj ostatny!
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Famine napísal:myslím že je lepšie si kupiť CD ako mp3. Pri mp3 nemaš žiadny booklet, nemôžeš si ho ovoniať, mp3 nemôžeš držat v ruke! Myslím že by bolo dobre kebyže tych čo si kupuju orig. cd neako zvýhodnili, mohli by k tomu prihodiť neaky plagat, nalepku, atp... čo viem tak mam cd od Metallici tak k tomu som dostal kód ktory som mohol využiť na sťahovanie audiozáznamov z ich stránky;-) ja dufam že CD ešte prežije;-)
Mam na haku cely booklet, ci drzanie alebo vonanie. Pre mna je podstatny obsah - hudba a text. A hlavne to, ze si to mozem pohodlne so sebou prenasat bez strachu, ze by mi to niekto ukradol, ci poskodil, nebodaj stratil.
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Ja mám napríklad tiež všetky CDčka v mp3. Čo sa týka slovenských interpretov, tak ma v tomto smere potešili Lavagance so svojím EP "Back To Attraction" - na CD sú full pesničky, ale aj mp3 :) Plus pekný jednoduchý obal .... a šanca podporiť domácu kapelu ktorá nie je zastrešená veľkým vydavateľstvom. Nie je čo riešiť :)

Btw zaujímalo by ma, akú formu bonusu pri kúpe CD by ste uvítali. Spomínali sa tu nálepky, plagát, prístup k elektronickému bonusovému materiálu ... Čo by potešilo vás???
Gothar
Moderátor
Moderátor

LLucia napísal:Btw zaujímalo by ma, akú formu bonusu pri kúpe CD by ste uvítali. Spomínali sa tu nálepky, plagát, prístup k elektronickému bonusovému materiálu ... Čo by potešilo vás???
Tak mi teraz napadlo, ze v booklete by mohla byt vstupenka na hociktory z koncertov danej skupiny, to by mohlo prilakat a zaroven potesit par ludi :) Mozno by to mohlo byt aj na viac vstupov.
Inac s tymi mp3 priamo na CD to je skvely napad a velke prejavenie dovery k posluchacovi, tak by to malo byt...nie ako Sony pred par rokmi, ktore dalo na nove cd spyware :?
jimino
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jimino »

kto zaraba najviac z predaja cd nosicov? co sa zmierni tymto cinom? zmierni sa predaj cd nosicov. a tym padom sa znisi zisk vydavatelstiev. a hla, kto protestuje? vydavatelstva!
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

jimino napísal:kto zaraba najviac z predaja cd nosicov? co sa zmierni tymto cinom? zmierni sa predaj cd nosicov. a tym padom sa znisi zisk vydavatelstiev. a hla, kto protestuje? vydavatelstva!
Thank you for pointing that out, Cpt Obvious.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak toto by mohlo navnadit dalsich umelcov:
Ako píše server Mashable.com, britskej skupine Radiohead sa „predaj“ jej nového albumu In Rainbows oplatil. Rozhodli sa ho totiž uverejniť na ich stránkach pre stiahnutie zdarma alebo za ľubovoľnú čiastku, o čom sme vás na Živé.sk už informovali.

Napriek tomu mohli fanúšikovia kapele ľubovoľne prispieť. Údajne to bolo priemerne osem dolárov za jedno stiahnutie, čo predstavuje celkovo približne desať miliónov dolárov (238 miliónov Sk). Radiohead tak zarobili za jeden týždeň viac, ako pri predaji posledných troch albumov za rovnakú dobu dohromady. Rozchod s hudobným vydavateľstvom sa tak ukázal ako správny krok, navyše táto britská legenda ukázala svetu alternatívny spôsob predaja hudby. Médiá i odborníci sa zhodujú, že aktuálny model je zastaralý a nereflektuje požiadavky užívateľov.

Táto forma marketingu neposkytuje tak vysokú kvalitu nahrávok, záujemcovia však môžu požiadať o špeciálnu sériu albumu. Údajne si ju objednalo už 700 tisíc fanúšikov. Zdá sa teda, že užívatelia sú ochotní platiť za kvalitu, aj keď nemusia.
http://www.zive.sk/default.aspx?server=1&article=274432
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Tak ja teda ešte pridám zoscanovaný článok z českého Respektu.
Prílohy
Respekt / Radiohead
Respekt / Radiohead
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

MK SR pripravuje konferenciu ktorá sa má venovať meniacemu sa hudobnému priemyslu. Viac sa dočítate na stránkach Hudobného centra ... ja sa toho určite zúčastním lebo chcem písať bakalárku presne o tomto, aj keď mám nejaké pochybnosti o úrovni na akej to tam bude celé prezentované.

http://www.hc.sk/src/aktuality_sprava.php?spridhc=32
Program (PDF): http://www.hc.sk/aktuality_prilohy/program.pdf
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak pre vsetkych priaznivcov legalnej hudby je tu nova sluzba: http://pocitace.sme.sk/c/3699528/Legaln ... darmo.html
:wink:
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

poviem len tolko ze cd nekupujem. nemienim podporovat vydavatelstva, pricom autori dostanu tak akurat velky kkt. tych co nemienim tiez podporovat je nejaka sku*vena SOZA ktora funguje ako monopolizovany vypalnik. dufam, ze kapely sa oslobodia od tych vydavatelstiev a zistia ze cez net preziju, resp. zarobia omnoho viac. a hadam raz pride cas kedy tie spiny vydavatelske skrachuju. potom prezije len kvalitna hudba. a nebudu strkat ludom do hlav prekomercionalizovane shity.
Napísať odpoveď