Vyber LCD monitoru (16:10 alebo 5:4?)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Holubar
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vyber LCD monitoru (16:10 alebo 5:4?)

Príspevok od používateľa Holubar »

Pozrel som si tu nejake temy, precital nejake recenzie na svethardware, ale aj tak neviem, ci sivybrat sirokouhly alebo klasicky. Do vianoc, by som rad vymenil moj 17" CRT.
Celkom ma zaujala rada BW monitorov od Samsung, niekolko ludi tu pisalo, ze ma s nimi dobre skusenosti, vzhladom na cenu a velkost konkretne tento panel
"SAMSUNG 19"" LCD SyncMaster 931BW wide 2ms, DVI"
len sa bojim toho sirokouhleho obrazu, ci ma to nebude nejak obmedzovat. Na kompe teraz vacsinou pozeram filmy (vsetko Xvid ripy), dost robim v exceli,worde a matlabe, tak by som rad vedel, ci pre mna nebude lepsie kupit klasiku 4:3, pripadne aku znacku alebo typ by som kupil lepsie, ako ten samsung.
Dakujem za rady
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Ak chces na PC pozerat filmy a pracovat tak jednoznacne 16:9 ak na hry tak 4:3
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

ak sirokouhly tak by som odporucil vacsiu uhlopriecku lebo pri 19" je siroky ale na vysku nic moc aspon z mojho pohladu

edit: ja mam wide a s hrami nemam niak problemy uz som si viac menej zvykol
xH4wK

95% hier je robenych na rozlisenie vo formate 4:3 ... a ked takuto hru pustis na 16:9 tak bude bude obraz roztiahnuty (Zdeformovany) alebo budes mat po okrajoch cierne pasy... na hry jednoznacne 4:3
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mathev »

19" by som zobral asi klasiku 4:3 predsalen ta vyska na 19kovej wide nieje nic moc...
ja mam wide 22" a uplne som spokojny ale mensi wide by som nebral, radej klasiku.

ps: a k tej debate o hrach by sa mali vyjadrovat radsej ludia co o tom nieco vedia a nie niekto kto to este nikdy nevidel.

Pre uplnost este som sa nestretol s novou hrou ktora by nesla na rozliseniach pre widescreen monitory a dokonca je tak hrat hry omnoho lepsie nakolko clovek vidi viac.
no a aj starsie hry sa daju v pohode pustit na widescreen kedze existuje forum oladom toho ako ktoru hru cez widescreen pustit.....
prask
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa prask »

je to tak ako pisal mrk a mathev. 19 na sirokouli je dost maly. budes obmedzovany vyskou monitoru co je iba 900bodov. V tom pripade zober iny pomer popripade vacsiu uhlopriecku.
inak pomery u LCD su 16:10 a 5:4 :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

19 palcove maju zle rozlisenie, to uz radsej dvadsiatku. Pre to co robis bude wide prinosom, pre hry to je skor opak (nativne rozlisenie je dost velke, takze treba lepsiu grafiku, pri mensom rozliseni zla kvalita obrazu).
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tak dobre, ze som napisal. Hry takmer nehram, sem tam dostanem chut na nejaku staru klasiku, ale malo.
Ked teda 22", tak by tomu asi zodpovedal
"SAMSUNG 22"" LCD SyncMaster 226BW wide 2ms DVI"
sice uz dost drahy, ale na monitore by som nerad setril. O tomto type som cital na svethardware, ze nie je zly, ale najvacsie problemy ma asi s podsvietenim. Existuje nejaka lepsia alternativa?nemam moc prehlad
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Clovek si zvykne aj na smrt sa hovori. S wide rozlisenim moze byt problem v hrach, ktore to nepodporuju (napr. ea sports). Na druhu stranu, na pozeranie filmov je to luxus, nenechava volne miesto navrchu a naspodu (zname cierne pasiky). Ak vsak chces prechadzat zo 17'' tak urcite nie na 19'', pretoze tym defacto nic neziskas. Ak chces wide, tak minimalne 20'', doporucil by som vsak az 22'', prip. ak nie wide, tak rozlisenie 1600x1200 (kto s tym pracoval, oceni to pohodlie, ked na monitor sa vlezie podstatne viac veci). S modelmi samsung BW urcite chybu nespravis, napr. 223BW,225BW,226BW podla financii ;-)
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Cize pri sirokouhlom LCD, ak pustim klasicky DVDRip, bude obraz na celej obrazovke bez ciernych pasov?
prask
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa prask »

budu tam pasy ale malinke pretoze format filmu je 16:9 a monitor 16:10
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Rozhodne odporucam widescreen. Hier som na tom hral pok*k*t a nikdy som so ziadnou nemal problem, to su zasa povery spred 10tich rokov ktore siria ludia ktori WS nemaju. Podobne ako tie typy ktore si dnes nechcu kupit LCD kvoli tomu ze si myslia ze v dnesnej dobe budu mat na nom duchov, proste smiesne. Urcite chod do ws, neolutujes.
xH4wK

mathev napísal:19" by som zobral asi klasiku 4:3 predsalen ta vyska na 19kovej wide nieje nic moc...
ja mam wide 22" a uplne som spokojny ale mensi wide by som nebral, radej klasiku.

ps: a k tej debate o hrach by sa mali vyjadrovat radsej ludia co o tom nieco vedia a nie niekto kto to este nikdy nevidel.

Pre uplnost este som sa nestretol s novou hrou ktora by nesla na rozliseniach pre widescreen monitory a dokonca je tak hrat hry omnoho lepsie nakolko clovek vidi viac.
no a aj starsie hry sa daju v pohode pustit na widescreen kedze existuje forum oladom toho ako ktoru hru cez widescreen pustit.....
Ukaz mi par hier ktore maju (Podobne ako Lost Planet [To je mimochodom jedna z mala hier robena aj pre klasik aj pre wide monitory]) moznost v nastaveniach prepnut na WIDE obraz... hry maju moznost nastavit wide rozlisenie , ale obraz nebude "normalny" a bude zdeformovany ... a hry ktore maju nastavenie widescreen tak sa len rozsiri plocha ktoru vidis ...
Dajme tomu, panak z ktorym hras ostane v nezmenenej velkosti (Pri hrach z pohladu 3 osoby)... zatial co (ako som uz vravel) v hre ktora je pre rozlisenie 1024x768 , 1280x1024 , 1600x1200 etc.(4:3) a nastavis tam rozlisenie pre svoj wide monitor tak sa postavicky akoby roztiahli ...
btw: hram sa troska rozumiem viz. my web
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

H@wk ako fakt, nikdy som nemal roztiahnuty obraz, ani pri takych starinach ako je napriklad mashed, tak sa nic nezdeformovalo. A prepnut na widescreen sa da napriklad v CSS, inde ti poviem az ked to budem skusat. Opakujem, nikdy som nemal zdeformovany obraz a hral som na tom kopu hier...
xH4wK

Gangy napísal:H@wk ako fakt, nikdy som nemal roztiahnuty obraz, ani pri takych starinach ako je napriklad mashed, tak sa nic nezdeformovalo. A prepnut na widescreen sa da napriklad v CSS, inde ti poviem az ked to budem skusat. Opakujem, nikdy som nemal zdeformovany obraz a hral som na tom kopu hier...
Zdeformovany resp. roztiahnuty do bokov ...
Pre priklad toto je obraz pre WIDE monitory na monitore klasickom (4:3):
Obrázok
A toto je obraz pre klasicke monitory na klasickom monitore...
Obrázok
Hra je Lost Planet ... ktora ma v nastaveniach moznost prepnut na WIDE rezim.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Volil by som Samsung. Mam 206BW. Je to 20". Ja na nom aj hram, aj pozeram filmy a do niecoho ineho, ako je widescreen by som nesiel.
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

ked widescreen tak velmi velky jednoznacne :wink:
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

tak pravdepodobne pojdem do toho 226BW. Dik vsetkym za rady :flower:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

226BW mam doma a som spokojny, nevsimol som si nic co sa tyka podsvietenia, ale keb som sa pozrel na panel o dve kategorie vyssie, ktory je aj 2x taky drahy, tak by ten rozdiel urcite bol. Ja tuto kopu nelutujem, ale ako uz pisal t0m4s3, su aj lacnejsie modely od Samsungu, napriklad s 5ms odozvou (tusim ma poznacenie CW?).

H@wk: Napriklad Toca Race Driver 3 ponuka moznost wide aj za normalneho rozlisenia (napr. 1024x768), ale co je horsie, ze vela hier to do dnesneho dna nema, vid. napriklad NHL 08 a podobne.
Napísať odpoveď