Sudoku

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
beluský
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Sudoku

Príspevok od používateľa beluský »

Dobrý večer,
potreboval by som algoritmus (slovný návod, nie program) ako to mám spraviť, aby to fungovalo a doplnilo celé pole...
... viem, že to má kontrolovať či sa už nenachádza to číslo v stĺpci, riadku a tom štvorci... ale to podľa mňa nestačí, stačí?

vďaka za všetky odpovede !
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

no podla toho aky pristup chces zvolit. ak chces zvolit brute force tak to uplne staci.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

V niektorých prípadoch sa stane, že nejaké číslo už môže byť iba v konkrétnom riadku/stĺpci (ak tam nepridáš aj takúto kontrolu, tak veľa hracích polí sa ti nepodarí vyriešiť).
Keď tam zapracuješ aj takú kontrolu, tak nájdeš niektoré čísla, ktoré by si iba kontrolou v riadku, stĺpci a štvorci nenašiel (na tom obrázku je to tá žltá jednotka).
Prílohy
plocha39.png
mastermind
VIP
VIP

chrono: tie tri podmienky ktore napisal mu musia stacit. samozrejme zlozitost toho algoritmu bude velmi velka
chrono
VIP
VIP

Nestačia. ;) Robil som taký program a nedokázal vyriešiť všetky hracie polia. Ale viem, na čo myslíš ty. Okrem toho, čo navrhujem ja tam bude asi potrebné pridať aj to riešenie hrubou silou, lebo v niektorých prípadoch sa hracie pole nevyrieši ani s pridaním toho "môjho" rozšírenia. Ale pridávanie "náhodných" čísel by sa robilo až v prípade, že by ostatné spôsoby zlyhali (ale je pravda, že algoritmus by to nezjednušilo, iba by to skrátilo dobu výpočtu).

V tom mojom programe som zrušil tú prídavnú kontrolu a hneď prvé hracie pole, čo som skúšal, sa nevyriešilo (nemám tam pridané to riešenie hrubou silou).
Prílohy
s algoritmom navyše
s algoritmom navyše
bez prídavného algoritmu
bez prídavného algoritmu
mastermind
VIP
VIP

chces povedat ze keby som pouzil len tieto tri podmienky a nasledne postupne generovanie moznych rieseni tak by som na to neprisiel?
chrono
VIP
VIP

Nie. Chcem povedať, že keby si použil iba tie tri podmienky (bez toho skúšania hrubou silou), tak by si to nenašiel. Len tie tri podmienky na úspešné vyriešenie nestačia. Treba niečo navyše (napr. v tvojom prípade to generovanie všetkých možností).
mastermind
VIP
VIP

jaj no jasne ze bez brute force su tie tri podmienky nedostatocne. tak sa da vyriesit len zlomok.
xivo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa xivo »

No ja len ze sme to v skole riesili a ako tu pisete robili sme to backtrackingom - vlstne je to brute force takze ked si das do googlu sudoku - backtracking tak nemas problem
beluský
Darca
Darca

mastermind napísal:no podla toho aky pristup chces zvolit. ak chces zvolit brute force tak to uplne staci.
čo je konkrétne to brute force?... dosadzovanie čísiel, kam sa mi zapáči?
musí mať aj to nejaké podmienky...
a inak spravil som program len čisto s tými tromi základnými kontrolami a nevyriešilo to nič:D skúšal som síce len dve polia, ale aj tak... nula bodov:)
mastermind
VIP
VIP

beluský napísal:čo je konkrétne to brute force?... dosadzovanie čísiel, kam sa mi zapáči?
musí mať aj to nejaké podmienky...
a inak spravil som program len čisto s tými tromi základnými kontrolami a nevyriešilo to nič:D skúšal som síce len dve polia, ale aj tak... nula bodov:)
no ano kam sa ti zapaci, ale nie uplne nahodne. brute force je o skuseni vsetkych moznosti. teda treba zvolit sposob ktory vygeneruje postupne vsetky moznosti. SYSTEMATICKY
beluský
Darca
Darca

chrono napísal:V niektorých prípadoch sa stane, že nejaké číslo už môže byť iba v konkrétnom riadku/stĺpci (ak tam nepridáš aj takúto kontrolu, tak veľa hracích polí sa ti nepodarí vyriešiť)....
nechápem akú kontrolu máš na mysli... môžeš dať príklad?:)
chrono
VIP
VIP

Príklad tam už je. Skús sa zamyslieť nad tým, ako sa prišlo na tú žltú jednotku. ;)
http://www.hojko.com/post717362.html#717362
beluský
Darca
Darca

chrono napísal:Príklad tam už je. Skús sa zamyslieť nad tým, ako sa prišlo na tú žltú jednotku. ;)
http://www.hojko.com/post717362.html#717362
hútam hútam... hm.. .hádam dačo vymyslím, dík
chrono
VIP
VIP

->
Prílohy
plocha39b.png
beluský
Darca
Darca

chrono napísal:->
to je backtracking?

... lebo v škole nám povedali, že backtracking nie je najlepším riešením a neodporúčajú nám to tak robiť...

...vie niekto iný spôsob pls?...
mastermind
VIP
VIP

backtracking je prave skusanie vsetkych alternativ. keby ze mas pouzit backtracking tak pouzi prolog. program na par riadkov
beluský
Darca
Darca

mastermind napísal:backtracking je prave skusanie vsetkych alternativ. keby ze mas pouzit backtracking tak pouzi prolog. program na par riadkov
musí byť v C
chrono
VIP
VIP

beluský napísal:to je backtracking?

... lebo v škole nám povedali, že backtracking nie je najlepším riešením a neodporúčajú nám to tak robiť...

...vie niekto iný spôsob pls?...
Nie je. Funguje to tak, že ak sa nájde nejaké číslo, ktoré môže byť iba v niektorom stĺpci/riadku bunky (aj keď nepoznáme jeho presnú polohu), ovplyvní ostatné bunky.
beluský
Darca
Darca

diky zas prispevky... vyriešil som to brute force -om... len ked algoritmus skonci vypise sa program prestal pracovat... a neviem kde by mohla byt chyba... ked si dam to sudoku vypisat (je to posledny prikaz), tak vypise vsetko okrem posledneho prvku

pise mi takuto chybu ked dam ladit a otvori mi to v builder c++
ntdll.RtlSetLastWin32Error:
772E2EAF mov edi, edi
ja viem, ze to je malovravne, ale... tak mozno sa najde nejaky expert:)
Napísať odpoveď