Uloha v pascale : x = sin x

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
mi-chau
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Uloha v pascale : x = sin x

Príspevok od používateľa mi-chau »

Ak sa nudite a mate radi vyzvy tak nakodujte program ktory mi urci pri ktorej hodnote x plati ze x=sinx. Je to iba jedna hodnota okrem 0. Pri kladnom x.
Ja mam dost problem tu hodnotu zistit matematicky, nieto este v pascale.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

je to 0
mi-chau
Darca
Darca

No jasne zabudol som doplnit ze je to iba jedna hodnota okrem 0 :?
matwej
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matwej »

taka neexistuje

pripadne 1 krat 10naminusnekonecno sa bude priblizne rovnat nule, ale presna hodnota okrem nuly neexistuje
mi-chau
Darca
Darca

matwej napísal:taka neexistuje

pripadne 1 krat 10naminusnekonecno sa bude priblizne rovnat nule, ale presna hodnota okrem nuly neexistuje
no narychlo som to nacrtol v bitmape
Prílohy
y=sinx.JPG
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

no neviem neviem, či si to dobre načrtol, pretože to číslo určite nie je z intervalu <0,360>
Riešim to brute-forcom (všetky čísla postupným inkrementovaním) v delphi. Bere mi to 98 z procáku, beží to 16 minút a preverilo niečo cez 30 milionov čísel. Takže ak také číslo je, bude riadne velké :D

//edit: po pol hodine a 60 milionoch preverených čísel vážne pochybujem že také číslo existuje. Program som killol, lebo som na nb už mohol robiť aj praženicu. Skúšali ste už niekto zaťažovať dvojjadro pol hodinu na 99% :D :D
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

audiotrack napísal:no neviem neviem, či si to dobre načrtol, pretože to číslo určite nie je z intervalu <0,360>
Riešim to brute-forcom (všetky čísla postupným inkrementovaním) v delphi. Bere mi to 98 z procáku, beží to 16 minút a preverilo niečo cez 30 milionov čísel. Takže ak také číslo je, bude riadne velké :D
hmm paci sa mi ze na to ides logicky. :roll:
vieme ze sinx je preriodicka funkcia so supremom 1. funkcia y=x je rydzomonotonna rastuca funkcia. takze ak existuje priesecnik okrem [0,0] tak je to na intervale (0,pi/2). (uvazujme len kladnu polrovinu).

Toto sa da vyriesit jedine pouzitim niektorej z metod numerickej matematiky. niekde som tu mal programy na tie najpouzivanejsie metody, no neviem ho najst.
mi-chau
Darca
Darca

audiotrack napísal:no neviem neviem, či si to dobre načrtol, pretože to číslo určite nie je z intervalu <0,360>
ved je to len narychlo, v paint nespravim sinus za pol minuty...
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

no tak keby si si to nakreslil poriadne tak by si prisiel na to ze zidny iny bod ako [0,0] nie je
mi-chau
Darca
Darca

gwixt napísal:no tak keby si si to nakreslil poriadne tak by si prisiel na to ze zidny iny bod ako [0,0] nie je
no jasne, tak par profakov si z nas robi rit.. nakresli to poriadne ked tak machrujes
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

riesitelnost tohto prikladu zavisi od toho ci pascal berie ako argument funkcie sinus stupne alebo radiany...

pokial su to stupne tak rovnica v uvedenom tvare nema ine realne riesenie ako 0 lebo vzhladom na obor hodnot, ktore moze nadobudat sinus <-1, 1> mame relativne malo moznosti - t.j. riesenie b muselo byt v bezprostrednej blizkosti bodu [0, 0]

ak su to radiany tak nam to vyznamne meni situaciu a v tom pripade riesenie existuje...ale ak sa nemylim tam pacsal ten argument berie ako stupne takze si to najskor budes musiet nejako najskor "prekonvertovat", ale tu ti uz ja zrejme nepomozem lebo som pascal nevidel od strednej skoly, t.j. nejake 2 roky... :)
gwixt
Addict
Addict

mi-chau napísal:no jasne, tak par profakov si z nas robi rit.. nakresli to poriadne ked tak machrujes
ja som si to prave nakreslil ...
ale si rozmysli co chces mat na osiach ... na x chces mat co radiany ci stupne?? ak tam budes trieskat stupne tak som zvedavy ako nakreslis f(x):y=x :wink:
Prílohy
sinus.JPG
mi-chau
Darca
Darca

gwixt napísal:no tak keby si si to nakreslil poriadne tak by si prisiel na to ze zidny iny bod ako [0,0] nie je
po tomto poste som si to este raz nakreslil a veru... nejako mi to nesedi, ale Faktor zeby vodil za nos 80 studentov 2 tyzdne?? :?
//zaujimave kto vsetko ho pozna..
gwixt
Addict
Addict

faktor je debil na ruzovej ukrajine .. od neho mozes cakat cokolvek :D
Napísať odpoveď