Logicke ulohy
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
prva priloha:
Spodny obrazok: ta modra hrana ma dlzku 2 hej? To vyplyva z horneho obrazku
Zakonom o podobnosti trojuholnikov zistime aku dlzku ma ta ista hrana na hornom obrazku v cervenehom trojuholniku. Ta spodna modra na vrchnom obrazku ma dlzku 5, cela spodna hrana cerveneho ma dlzku 8
"Prava" odvesna cerveneho ma dlzku 3 a dlzka vyznacenej svetlomodrej ma teda 3*5/8, co je 15/8 a to je menej ako 16/8 (=2)
druha priloha ukazuje to iste a to, ze 3 != 25/8
Alebo:
Zameriame sa na najmensi uhol kazdeho trojuholinka? Spocitame si jeho tangens pre cerveny trojuholnik = 3/8 a pre zeleny = 2/5 Je to to iste cislo? Nie je, takze uhly sa nerovnaju. A teraz si zobereme spodne strany oboch trojuholnikov, pretinaju tu istu priamku ("odvesnu") a su rovnobezne, takze ich uhly musia byt rovnake. Ale nie su, kedze sa nerovnaju ich tangensy. Jednoducho to co sa zda ako rovna ciara (odvesna celeho trojuhlonika) v skutocnosti nie je rovna ciara, ale dve usecky zvierajuce velmi velky uhol
Spodny obrazok: ta modra hrana ma dlzku 2 hej? To vyplyva z horneho obrazku
Zakonom o podobnosti trojuholnikov zistime aku dlzku ma ta ista hrana na hornom obrazku v cervenehom trojuholniku. Ta spodna modra na vrchnom obrazku ma dlzku 5, cela spodna hrana cerveneho ma dlzku 8
"Prava" odvesna cerveneho ma dlzku 3 a dlzka vyznacenej svetlomodrej ma teda 3*5/8, co je 15/8 a to je menej ako 16/8 (=2)
druha priloha ukazuje to iste a to, ze 3 != 25/8
Alebo:
Zameriame sa na najmensi uhol kazdeho trojuholinka? Spocitame si jeho tangens pre cerveny trojuholnik = 3/8 a pre zeleny = 2/5 Je to to iste cislo? Nie je, takze uhly sa nerovnaju. A teraz si zobereme spodne strany oboch trojuholnikov, pretinaju tu istu priamku ("odvesnu") a su rovnobezne, takze ich uhly musia byt rovnake. Ale nie su, kedze sa nerovnaju ich tangensy. Jednoducho to co sa zda ako rovna ciara (odvesna celeho trojuhlonika) v skutocnosti nie je rovna ciara, ale dve usecky zvierajuce velmi velky uhol
Please vyrieste mi toto moc, moc prosim :Jano si kupil sedem milove cizmy. Jeho kamarat Honza z Ciech si kupil lietajuci koberec. Potom sa obaja zucastnili na rozpravkovych 12-hodinovych pretekoch. Pocas pretekov boli hladni, a tak sa obaja zastavili najest. Jedenie kazdemu trvalo hodinu . Keby sa Honza nezastavil na "vepŕo-knedlo-zelo", predbehol by Jana o 51 rozpravkovych mil. Keby sa Jano nezastavil na bryndzove halusky, predbehol by Honzu o 28 rozpravkovych mil . Ako daleko od seba by skoncili, keby nejedol ani jeden z nich ? Kto z nich by bol prvy?
Doplnte aj ako ste to vyriesili.
Doplnte aj ako ste to vyriesili.
V hoteli Štvorlístok sú všetky izby trojposteľové a na každom poschodí je ich rovnako veľa. Keby boli na každom poschodí plne obsadené všetky izby okrem jednej, ubytovalo by sa rovnako hostí ako keby na najvrchnejšom poschodí nebol nikto a všetky ostatné by boli plné. Keby v každej izbe boli ubytovaní dvaja ľudia, bolo by ubytovaných rovnako veľa hostí ako keby na horných dvoch poschodiach nebol nikto a ostatné by boli plne obsadené. Vedel by si povedať, koľko najviac hostí môže byť ubytovaných v hoteli Štvorlístok?
skuste toto
aj postup napiste
skuste toto
ahojte
priklad z mat.olympiady, vobec netusim ako ho riesit...
"mame urcity pocet krabiciek a urcity pocet gulocok. ak dame do kazdej krabicky 1 gulocku, ostane nam n gulocok. ak nechame n krabiciek bokom, mozeme vsetky gulocky rozmiestnit tak, ze ich v kazdej zostavajucej krabicke bude n. kolko mame krabiciek a kolko gulocok?"
no a spravil som si rovnice y-x=n; y/(x-n)=n
a to nech si akokolvek upravujem furt mi vychadzaju nieco na druhu, a neviem co s tym alebo poradte ako ho riesit, najdite mi chybu alebo hocico...prosim
potrebujem co najskor diky moc
priklad z mat.olympiady, vobec netusim ako ho riesit...
"mame urcity pocet krabiciek a urcity pocet gulocok. ak dame do kazdej krabicky 1 gulocku, ostane nam n gulocok. ak nechame n krabiciek bokom, mozeme vsetky gulocky rozmiestnit tak, ze ich v kazdej zostavajucej krabicke bude n. kolko mame krabiciek a kolko gulocok?"
no a spravil som si rovnice y-x=n; y/(x-n)=n
a to nech si akokolvek upravujem furt mi vychadzaju nieco na druhu, a neviem co s tym alebo poradte ako ho riesit, najdite mi chybu alebo hocico...prosim
potrebujem co najskor diky moc
-
mik3e
Light Expert
Pán Strážny je nočný strážnik v jednej veľkej firme. Pán Veľký je zas jej generálnym riaditeľom. Raz ráno sa pán Strážny už-už chystal odísť domov, keď na schodoch stretol pána Veľkého, ktorý práve prichádzal do práce.
"Chystáte sa v blízkej dobe na nejakú dlhú cestu lietadlom?" opýtal sa ho.
"Áno, dnes poobede odlietam na služobnú cestu do Londýna," potvrdil pán Veľký.
"Nikam necestujte!" varoval ho pán Strážny.
"Prečo?" udivene sa opýtal generálny riaditeľ.
"Minulú noc som mal taký sen. Snívalo sa mi, že vaše lietadlo vybuchlo a všetci zahynuli."
Pretože bol pán Veľký veľmi poverčivý, služobnú cestu radšej odvolal. Celé poobedie nervózne sledoval televíziu. A naozaj, podvečer hlásili v správach výbuch lietadla na pravidelnej linke do Londýna. Oblial ho pot a asi 15 minút sedel ako obarený vo svojom riaditeľskom kresle. Keď sa potom prebral, zdvihol telefón a zavolal svojej sekretárke:
"Anička? ... Anička, poznáte toho vrátnika, ako sa len volá, pán Strážny myslím? ... Áno, ten. ... Zavolajte na personálne, nech ho ihneď prepustia."
"Chystáte sa v blízkej dobe na nejakú dlhú cestu lietadlom?" opýtal sa ho.
"Áno, dnes poobede odlietam na služobnú cestu do Londýna," potvrdil pán Veľký.
"Nikam necestujte!" varoval ho pán Strážny.
"Prečo?" udivene sa opýtal generálny riaditeľ.
"Minulú noc som mal taký sen. Snívalo sa mi, že vaše lietadlo vybuchlo a všetci zahynuli."
Pretože bol pán Veľký veľmi poverčivý, služobnú cestu radšej odvolal. Celé poobedie nervózne sledoval televíziu. A naozaj, podvečer hlásili v správach výbuch lietadla na pravidelnej linke do Londýna. Oblial ho pot a asi 15 minút sedel ako obarený vo svojom riaditeľskom kresle. Keď sa potom prebral, zdvihol telefón a zavolal svojej sekretárke:
"Anička? ... Anička, poznáte toho vrátnika, ako sa len volá, pán Strážny myslím? ... Áno, ten. ... Zavolajte na personálne, nech ho ihneď prepustia."
-
mik3e
Light Expert
Stretnutie (zvládneš túto výzvu?)
Ak boli predchádzajúce logické hádanky príliš ľahké, tak snáď táto bude väčšou výzvou - bola uverejnená v časopise KVÍZ č. 11/1986.
Osem manželských párov sa občas schádza. Raz sa dohodli, že si budú navzájom požičiavať knihy. Na ďalšie stretnutie priviezol každý pár jednu knihu a jednu inú knihu si zase odviezol. Manželia majú vždy spoločné priezvisko, rovnaké zamestnanie a na stretnutie spolu prišli autom. Každá zo žien má jednu obľúbenú farbu. Ďalej vieme, že:
1. Dana Bártová je predavačka.
2. Knihu Morský vlk priviezla fiatom milovníčka červenej farby.
3. Oldova manželka Viera má rada hnedú farbu.
4. Manželka Stana Horáka sa volá Hana a má rada bielu farbu.
5. Skladníčka Jirka Šedivcová prišla wartburgom.
6. Mirka a Aleš si vypožičali knihu Náš dedko Jozef.
7. Milanova manželka má rada ružovú farbu a priviezla si knihu Mulatka Gabriela.
8. Irena a Oto pracujú ako účtovníci.
9. Knihu Bolo nás päť si odviezol jeden pár v trabante.
10. Sprievodca Čermák priviezol knihu Dúpä hranostajov.
11. Kuril je lekár a odviezol si knihu Slovácko sa súdi.
12. Pavlova manželka má rada zelenú farbu.
13. Modrú farbu zbožňuje Vlasta Dvořáková.
14. Roman priviezol na žigulíku knihu Slovácko sa súdi.
15. Manželia, ktorí priviezli knihu Pani komisárka, si vypožičali Mulatka Gabriela.
16. Dáciou prišla obdivovateľka fialovej farby.
17. Učitelia si vypožičali knihu Pani komisárka.
18. Moskvičom prišli agronómovia.
19. Petra prišla renaultom, priviezla knihu Náš dedko Jozef a vypožičala si knihu, ktorú priviezli manželia Zajacoví.
20. Radovej manželke sa páči žltá farba a odviezla si knihu Moderná komédia.
21. Manželia Slamoví pracujú ako nákupcovia.
22. Kniha Moderná komédia bola privezená v škodovke.
Z týchto údajov už nie je problém zistiť všetky informácie - alebo áno?
Ak boli predchádzajúce logické hádanky príliš ľahké, tak snáď táto bude väčšou výzvou - bola uverejnená v časopise KVÍZ č. 11/1986.
Osem manželských párov sa občas schádza. Raz sa dohodli, že si budú navzájom požičiavať knihy. Na ďalšie stretnutie priviezol každý pár jednu knihu a jednu inú knihu si zase odviezol. Manželia majú vždy spoločné priezvisko, rovnaké zamestnanie a na stretnutie spolu prišli autom. Každá zo žien má jednu obľúbenú farbu. Ďalej vieme, že:
1. Dana Bártová je predavačka.
2. Knihu Morský vlk priviezla fiatom milovníčka červenej farby.
3. Oldova manželka Viera má rada hnedú farbu.
4. Manželka Stana Horáka sa volá Hana a má rada bielu farbu.
5. Skladníčka Jirka Šedivcová prišla wartburgom.
6. Mirka a Aleš si vypožičali knihu Náš dedko Jozef.
7. Milanova manželka má rada ružovú farbu a priviezla si knihu Mulatka Gabriela.
8. Irena a Oto pracujú ako účtovníci.
9. Knihu Bolo nás päť si odviezol jeden pár v trabante.
10. Sprievodca Čermák priviezol knihu Dúpä hranostajov.
11. Kuril je lekár a odviezol si knihu Slovácko sa súdi.
12. Pavlova manželka má rada zelenú farbu.
13. Modrú farbu zbožňuje Vlasta Dvořáková.
14. Roman priviezol na žigulíku knihu Slovácko sa súdi.
15. Manželia, ktorí priviezli knihu Pani komisárka, si vypožičali Mulatka Gabriela.
16. Dáciou prišla obdivovateľka fialovej farby.
17. Učitelia si vypožičali knihu Pani komisárka.
18. Moskvičom prišli agronómovia.
19. Petra prišla renaultom, priviezla knihu Náš dedko Jozef a vypožičala si knihu, ktorú priviezli manželia Zajacoví.
20. Radovej manželke sa páči žltá farba a odviezla si knihu Moderná komédia.
21. Manželia Slamoví pracujú ako nákupcovia.
22. Kniha Moderná komédia bola privezená v škodovke.
Z týchto údajov už nie je problém zistiť všetky informácie - alebo áno?
-
bolek
Guru
Mám jednu úlohu, nie je to zrovna logická, ale celkom sranda. Bola to otázka na jednom pracovnom pohovore, pričom len jeden z 200 uchádzajúcich odpovedal tak, že dostal miesto.
Predstav si, že že ideš v aute, je noc a vonku hrozná búrka. Prechádzaš okolo opustenej autobusovej zastávky, na kt. uvidíš stáť tri osoby. Svojho najlepšieho priateľa, ktorý ti raz zachránil život, ženu svojich snov, s ktorou by si chcel byť do konca života a starenku, ktorá vyzerá, že jej do smrti zostáva len pár minút. Ako sa zachováš?
Predstav si, že že ideš v aute, je noc a vonku hrozná búrka. Prechádzaš okolo opustenej autobusovej zastávky, na kt. uvidíš stáť tri osoby. Svojho najlepšieho priateľa, ktorý ti raz zachránil život, ženu svojich snov, s ktorou by si chcel byť do konca života a starenku, ktorá vyzerá, že jej do smrti zostáva len pár minút. Ako sa zachováš?
-
axxis
Addict
[quote=""J""]to som kedysi poznal, cosi take ze das kluce od auta priatelovi nech odvezie babku a ty tam ostanes s tou zenou...neviem...[/quote]Toto naozaj nechapem, preco by som mal spravit prave toto? S tou zenou je to este ako tak pochopitelne, ale preco by mal moj priatel brat tu babku a navyse mojim autom? Ved to je uplna blbost.
-
Point
Professional
lebo tym ze ti raz zachranil zivot v nom mas plnu doveru ze ti auto neukradne a zaveze babku do nemocnice a ty s ostanes so svojou zenou .. aj ked by sa to dalo tak ze ja soferujem kamarat vzadu babka vedla neho a zena vedla mnaxXis napísal:Toto naozaj nechapem, preco by som mal spravit prave toto? S tou zenou je to este ako tak pochopitelne, ale preco by mal moj priatel brat tu babku a navyse mojim autom? Ved to je uplna blbost.