Salamien, nevýmyšľaj hlúposti! Si mladý, ešte v tebe pravdepodobne doznieva puberta a preto sa uchyľuješ k takýmto myšlienkam.
Pozri, doteraz si len chodil do školy a občas sa trebalo trochu učiť, porobiť nejaké písomky, ukončiť ročník... Čím si však starší, tým viac sa od teba bude vyžadovať. Ale o tom je život a každý jeden človek si tým musí prejsť. Keby bolo v živote všetko jednoduché a monotónne, tak by nebol zaujimavý. Každá takáto situácia je výzva a je tu od toho, aby si sa s ňou popasoval a vyťažil z nej maximum.
Maturita je len prirodzeným krokom v tomto štádiu života a nie nadarmo sa hovorí, že je skúškou dospelosti.
Každý sa pred maturitou bál, že to nezvládne, že zlyhá, sklame ľudí okolo seba a v živote už nič nedosiahne. Ja som bola celkom dobrý študent, ale pamätám sa na tie stavy pár týždňov pred maturitou, ako som si nič z naučeného nepamätala a ako som tam ani nechcela ísť a radšej by som si žila bezstarostný život ako dovtedy. Ale potom prišiel deň D a ja som to porobila na jednotky a potom som si len vravela, koľko nervov ma to obdobie pred maturitou stálo. Ale keby som si to nebola odtrpela, tak by som si potom nemohla vychutnať ten slastný pocit, keď je už po všetkom. Bola som so sebou veľmi spokojná a bola som na seba pyšná, že som to nevzdala, i keď to v tom období bolo naozaj ťažké. Týmto chcem len povedať, že to zvládlo X ľudí pred tebou a ďalších X to zvládne aj tento rok. A ty
budeš jedným z nich!
Keď sa budeš uchyľovať k negatívnym myšlienkam, tak to nikam nepovedie a už vôbec ti to nijako nepomôže zlepšiť situáciu. Dokonca ju ešte viac vyhrotí a ty sa zamotáš do ešte silnejšieho klbka, z ktorého sa nebudeš vedieť vymotať. Preto hlavu hore a pekne pomaličky si začni dávať dohromady všetky podklady, ktoré na maturitu máš. Začni si to priebežne čítať a snaž sa si z toho čítaného textu čo najviac zapamätať. Do mája je ešte ďaleko a tak máš veľmi vysokú šancu to spraviť a dokonca na dobrú známku! Predstav si deň, kedy sa vrátiš z maturity a všetko dobre dopadne a ty budeš nesmierne šťastný, že si to zvládol a nevzdal v rannom štádiu. Pôjdeš to s kamarátmi poriadne osláviť a aspoň na jeden deň ti bude patriť celý svet!
No a myšlienky na samovraždu? To je celkom odlišná téma... I keď chápem, že niektorých ľudí dokáže aj maturita dohnať k takýmto myšlienkam... Ale viem ti so 100%-nou pravdepodobnosťou povedať, že samovražda je
naväčšia zbabelosť, ktorú môže mladý človek ako ty urobiť! Nehorázne ublížiš všetkým, ktorých máš rád a ktorí majú radi teba. Zboríš im celý svet a spôsobíš im obrovskú bolesť, s ktorou budú žiť do konca svojho života. Nenecháš im priestor, aby ti pomohli, aby s tebou hľadali riešenie... Sebecky si vyriešiš svoj problém po svojom a nekompromisne zrovnáš šťastie a radosť všetkých naokolo.
TOTO NAOZAJ CHCEŠ???
Mám vo svojom okolí niekoľko prípadov samovraždy a vidím, čo to s blízkymi toho sebca urobilo.... Preto sa prosím zamysli nad tým, čo chceš urobiť.
No a ak máš pocit, že danú situáciu už naozaj nedokážeš zvládať a riešiť sám, tak sa porozprávaj so psychológom a zorganizuj si s ním pravidelné stretnutia. Veď od toho tu psychológovia sú. Majú pomôcť, keď už to jeden sám nezvláda.
Každopádne verím, že nájdeš silu a trochu pozitívneho myslenia a zamyslíš sa nad celou situáciou a pustiš sa do učenia a sám prispeješ k tomu, aby tá tvoja maturita dobre dopadla
DRŽÍM TI PALCE!