Utiect ci nie?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
aston
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa aston »

ach sak mas 19 rokov a trapis sa nad maturou?Ked ti ta matura robi az taky stres ktori sa neda zniest tak sa na nu vykasli a nad tym ze si prerezes zili alebo sa rovno zabijes ani neuvazuj zivot mas len jeden a tak ho vyuzi ako chces chod za tym co naozaj chces a chcel si aj ked si bol este maly
A ked ty robi problem ze ked nepojdes na maturu ze bude tvoja mama nasrana tak si s nou sadni niekde na cafe a tuto temu s nou preber si dospely clovek a si zodpovedny sam za seba
ale pred rodinou urcite neutekaj lebo to je to jednine co v zivote naozaj mas :P
jin
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Pred problémami sa nedá utiecť, nakoľko Ťa dobehnú a zničia. Vždy je lepšie im čeliť hneď, no nezveličovať ich, kao ot robíš bezpochyby ty. Tiež tento rok maturujem, viem si preto predstaviť tvoje pocity - ale ej skutočnosť, že ktokoľvek (vážne všetci) koho poznám, kto zmaturoval povedal, že matura je zbytočne nafukovaná fraška. Skús k otmu pristupovať tak, že to spravíš a hotovo. Presvedč sa o tom a bude Ti lepšie. Pozor - presvedčiť samého seba o niečom je ťažšie, ako sa zdá.
Inak chvála - že si vhľadal odbornú pomoc :wink:
Útek? Myslím, že sa pre Teba stal príliš veľkým symbolom, ale ty si ho zobral doslovne. Útek je pre Teba len zástierkou oslobodenia sa od problémov, slobodu, bezstarostnosť. Myslím, že fyzický útek by si nikdy nebol schopný "spáchať". Rodičia Ťa možno nechápu, ale živia Ťa, poskytujú Ti jedlo, strechu atď atď. Tiež som kedysi mal pocit že ma nechápu. Teraz viem, že som im nedovolil im pochopiť ma...
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Salamien, nevýmyšľaj hlúposti! Si mladý, ešte v tebe pravdepodobne doznieva puberta a preto sa uchyľuješ k takýmto myšlienkam.

Pozri, doteraz si len chodil do školy a občas sa trebalo trochu učiť, porobiť nejaké písomky, ukončiť ročník... Čím si však starší, tým viac sa od teba bude vyžadovať. Ale o tom je život a každý jeden človek si tým musí prejsť. Keby bolo v živote všetko jednoduché a monotónne, tak by nebol zaujimavý. Každá takáto situácia je výzva a je tu od toho, aby si sa s ňou popasoval a vyťažil z nej maximum.

Maturita je len prirodzeným krokom v tomto štádiu života a nie nadarmo sa hovorí, že je skúškou dospelosti.
Každý sa pred maturitou bál, že to nezvládne, že zlyhá, sklame ľudí okolo seba a v živote už nič nedosiahne. Ja som bola celkom dobrý študent, ale pamätám sa na tie stavy pár týždňov pred maturitou, ako som si nič z naučeného nepamätala a ako som tam ani nechcela ísť a radšej by som si žila bezstarostný život ako dovtedy. Ale potom prišiel deň D a ja som to porobila na jednotky a potom som si len vravela, koľko nervov ma to obdobie pred maturitou stálo. Ale keby som si to nebola odtrpela, tak by som si potom nemohla vychutnať ten slastný pocit, keď je už po všetkom. Bola som so sebou veľmi spokojná a bola som na seba pyšná, že som to nevzdala, i keď to v tom období bolo naozaj ťažké. Týmto chcem len povedať, že to zvládlo X ľudí pred tebou a ďalších X to zvládne aj tento rok. A ty budeš jedným z nich!

Keď sa budeš uchyľovať k negatívnym myšlienkam, tak to nikam nepovedie a už vôbec ti to nijako nepomôže zlepšiť situáciu. Dokonca ju ešte viac vyhrotí a ty sa zamotáš do ešte silnejšieho klbka, z ktorého sa nebudeš vedieť vymotať. Preto hlavu hore a pekne pomaličky si začni dávať dohromady všetky podklady, ktoré na maturitu máš. Začni si to priebežne čítať a snaž sa si z toho čítaného textu čo najviac zapamätať. Do mája je ešte ďaleko a tak máš veľmi vysokú šancu to spraviť a dokonca na dobrú známku! Predstav si deň, kedy sa vrátiš z maturity a všetko dobre dopadne a ty budeš nesmierne šťastný, že si to zvládol a nevzdal v rannom štádiu. Pôjdeš to s kamarátmi poriadne osláviť a aspoň na jeden deň ti bude patriť celý svet!

No a myšlienky na samovraždu? To je celkom odlišná téma... I keď chápem, že niektorých ľudí dokáže aj maturita dohnať k takýmto myšlienkam... Ale viem ti so 100%-nou pravdepodobnosťou povedať, že samovražda je naväčšia zbabelosť, ktorú môže mladý človek ako ty urobiť! Nehorázne ublížiš všetkým, ktorých máš rád a ktorí majú radi teba. Zboríš im celý svet a spôsobíš im obrovskú bolesť, s ktorou budú žiť do konca svojho života. Nenecháš im priestor, aby ti pomohli, aby s tebou hľadali riešenie... Sebecky si vyriešiš svoj problém po svojom a nekompromisne zrovnáš šťastie a radosť všetkých naokolo. TOTO NAOZAJ CHCEŠ???
Mám vo svojom okolí niekoľko prípadov samovraždy a vidím, čo to s blízkymi toho sebca urobilo.... Preto sa prosím zamysli nad tým, čo chceš urobiť.

No a ak máš pocit, že danú situáciu už naozaj nedokážeš zvládať a riešiť sám, tak sa porozprávaj so psychológom a zorganizuj si s ním pravidelné stretnutia. Veď od toho tu psychológovia sú. Majú pomôcť, keď už to jeden sám nezvláda.

Každopádne verím, že nájdeš silu a trochu pozitívneho myslenia a zamyslíš sa nad celou situáciou a pustiš sa do učenia a sám prispeješ k tomu, aby tá tvoja maturita dobre dopadla :wink:
DRŽÍM TI PALCE!
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Hlavne vysad tie sracky co niektori volaju lieky. Videl som co to spravilo s mojim kamosom. Nepomahaju, skodia!
DonLuca
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DonLuca »

t0m4s3 napísal:Hlavne vysad tie sracky co niektori volaju lieky. Videl som co to spravilo s mojim kamosom. Nepomahaju, skodia!
Tak toto si vystihol.... každá takáto tabletka, ťa len viac a viac ničí :?
Salamien
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Salamien »

DonLuca napísal:Tak toto si vystihol.... každá takáto tabletka, ťa len viac a viac ničí :?
lieky nevysadim, podla mna by to bola obrovska chyba, az lekar moj musi o tom rozhodnut. Ja mam s nimi pozitivne skusenosti, hodne mi pomahaju.
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Samozrejme,že ich nevysádzaj...ale tiež ti chcem povedať,že žiadny lekár nieje dokonalý...a ešte niečo...kamarát berie tiež lieky...a moja mamka(je psychiatrická sestra) mi povedala,že na takých liekoch akých mu táto doktorka predpísala sú "trochu iný" ľudia...no čo už..

K téme:neutekaj...to nemá zmysel..a k tej mature..to spravíš...moji sprostí kamaráti to spravili na čisté...jednotky..nemáš sa čoho báť.. :)
Carkiller
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Carkiller »

Ahoj, dost ma zarazilo toto co si napisal ze si cches podrezat zily a utiect a podobne veci, poviem ti obcas na to kazdy pomysli ale mysliet to vazne je pakaren, uvedom si ze aj ked mas pocit ze ta rodicia nechapu bola by to pre nich obrovska bolest a trapenie,prist o vlastne dieta a este takym stylom. Poviem ti to uprimne ja by som koli takemu cloveku nevyronil ani slzu, pretoze mozno to je tvrde ale sam sa rozhodol pre taku hlupost a narobil tym svojmu okoliu viac starosti ako osohu. A navyse co ak je to tam na druhej strane horsie ako tu?
A nezabudaj kolko je na tomto svete krasneho. Kolko peknych bab mozes spoznat a pretiahnut :D , ake krasne su na jar a v lete ked krasne zapada slnko, Ake je to ze kazdy ma sancu nieco dosiehnut v zivote a byt uspesny, to ze mozes svojvolne robit co chces. Ta sloboda, ze ked chces ides na to pivo,ides do kina, stretnes sa s nejakou holkou alebo len tak niekde sadnes na luku alebo na schody,na kapotu svojho auta a divas sa na vsetko vokol, na jar ako lietaju motyle,ako svieti krasne slnko ako sumia stromy a milion dalsich krasnych veci, napriklad ked sa do niekoho zamilujes, to je jedno z najkrajsich v zivote situacii, alebo ked si raz kupis auto co bude mat cez 200koni a ho prevetras niekde na ceste....proste zivot je super tak neblbni.Nechcel by si zazit tieto veci? toto vsetko som ti pisal preto lebo obcas mam aj ja depky, aj ked zas nemyslim nad utekom a samovrazdou ale len nemam naladu a sa nudim a mam pocit ze vsetko je na figu....a vtedy si zacnem predstavovat tieto veci a ked je spravny cas tak si tieto veci vychutnavam plnimi duskami. Poviem ti ze uz pomaly rok sa neviem vyhrabat z dlhov,sice malych ale dlhov,robim vysoku skolu uz 4 rok a som stale 1vak lebo som mal nanutenu zlu skolu a teraz idem odznova, mam staru zhnitu skodu 120 ktoru milujem a chcel by som ju dat dokopy ale asi pojde na srot lebo nemam prachy zivit dve auta, mam 4 rocny vztah ktory je uplne o niecom inom po com tuzim ale chcem, ale nikdy!!nikdy by som sa nezabil a neutiekol pred problemami. Obcas raz za mesiac sa opijem a idem dalej,precistim hlavicku a je mi fajn, najdi si nieco take co by ta bavilo a drz sa toho,a to ti bude robit radost a hned ti bude lepsie;) a co sa tyka maturity mozem ti povedat z osobnej skusenosti ze je to smiesna vec, zazil som ju a pred maturou som tiez mal nenormalny strach ale ked to bolo zamnou a zacali hovorit pred celou triedou znamky som sa im vysmial do ksichtu ze nas tak strasily a toto zislo z toho. to zvladnes, aj ked ne na 1 raz ale na tom nic nieje, inak z akeho si mesta?a kludne ak by ti bolo na rit mi napis na icq :)
Salamien
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Som z Malaciek, to je na zapadnom Slovensku. No mne by nevadilo, ak by sme si popisali na ICQ niekedy, ale ake mas ICQ cislo? 8)
Carkiller
Amateur
Amateur

Salamien napísal:Som z Malaciek, to je na zapadnom Slovensku. No mne by nevadilo, ak by sme si popisali na ICQ niekedy, ale ake mas ICQ cislo? 8)
No ja som z ke cize to je kus daleko :)
Ale ICQ je 267 691 202
Kludne napis ak ti bude blbo
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

No ako napisal tomase vysad lieky, nikdy by som po dobne svinstvo nezral. Nemozes na tom byt cely zivot a ver tomu ze ak si na to zvyknes tak to bude ovela horsie ako ked sa ich vzdas teraz. Fakt ako ked mi lekar predpise prasky ked je mi zle, kaslem a boli ma hrdlo tak ich zozeriem, pohoda ale aby mi niekdo predpisoval lieky ked mam problemy psychickeho razu? To nikdy. Pretoze to niesu lieky, len tlmia to co citis a co citit nechces, ale popritom aj vsetko ostatne. A ked tlmia to cim si, neviem aky ma vtedy zmysel riesit maturitu a zivot celkovo, vtedy by som rozmyslal o "uteku". Takze sa prestan dopovat a zacni sa spravat ako dospely chlap, ak ta mienia zlozit kazdodenne problemy nad ktorymi ostatni len mavnu rukou neviem co chces robit dalej, trocha si vstup do svedomia. A k tej mature - kazdy kto nou presiel ti povie ze to bolo lahke niekedy az trapne, ked ti to povie 100 ludi tak z toho budes stale dosrany? 100 ludi ti bude klamat? Tak sa tej stovky spytaj a ak ti ani to nepomoze neviem. Mna tiez caka maturita a poviem ti ze posledne roky (v podstate celu strednu skolu) si nepisem poznamky, neucim sa, na hodinach nedavam pozor, de facto som si z celej strednej vzal uplne minimum a myslis ze sa matur bojim? Ale prosim ta... Chodim na gympel tiez. Myslis ze sa vysky bojim? A coho? Niet sa coho bat, vsetko je to o tom akoty vnimas ciel ktory si vytycis, ci ako nedobytnu horu na ktoru nikdy nevylezies alebo ako maly briezok kde sa staci maaaalinko posnazit, povyskocit a mas ho. Uvedom si to a prestan sa oplakavat.
Salamien
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

nuz, co ti mam na to povedat. Kto nezazil tazke depresie, tak ma nepochopi, podobne ani ty, s tymi liekmi, je to tvoj nazor, som ineho nazoru a navyse tie lieky dvoje, co uzivam mam najnizsie davky a velmi mi pomohli, keby mi ich lekar nedal, bol by som na tom teraz horsie. Netvrdim napriklad ale, ze schvalujem ciny ludi, ktori spachaju samovrazdu, ale rozhodne ich za to neodsudzujem, lebo vdaka tomu co som si prezil ja, chapem ich stavy. Je velmi lahke pre tych, ktori nemali nikdy nejake psychicke ochorenie ci depresie, odsudit ich ako zbabelcov. Ale viete vobec, co sa za tym skryva, viete do tych ludi sa vcitit, preniknut k nim, co ich k tomu viedlo? :roll:
poharvody
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa poharvody »

treba to skusit,nemysli na to ze by si odisiel z tohto sveta,predstav si nieco pekne preco ma zmysel ostat nazive.aj ja som uz mala zle obdobia ked som si myslela ze to uz nezvladnem ze to nikdy neskonci ze je to najhorsie ale to sa skonci.uvidis.len treba si najst nieco preco to vsetko robime dat ci ciel...ja sa ucim pre to aby som mohla robit v zivote to co chcem,mame len jeden zivot..ale najme sa snazim aby som nesklamala svojho chlapca.ak mas dievca je to lahsie,drzim palce.skus sa s rodicmi porozpravat ak sa to da ze potrebujes ich podporu,s nasimi sa neda tiez som chcela odist.ale nechcem odist zo skoly kvoli tomu ze nebudem mat na chlieb...treba si urcit priority...drz sa chlapce....
Carkiller
Amateur
Amateur

Mne pomaha pesnicka od H16 Daj sa dokopy
A uvedomit si treba jednu vec, Vzdy si raz hore a raz dole,zivot je sinusoida a musi sa to striedat.
Ja som mal stavy ked ma fotrovci vyhadzovali z domu a zaroven som sa aj z holkou rozchadzal a mal som pocit ze som uplne v p..i a sam na tom svete ale som si povedal ze ked zivot zomnou vyje...va ja snim vyje....m 3raz tak.
A som sa postavil na zadne,s rodicmi som sa dohodol na veciach co som robil zle,dohodli sme pravidla, holku som kopol do riti a nasiel si inu.
Jednoducho skus byt silnejsi,povedz si ze si silny, ze si chlap a ze ty si panom situacie, a hovor si to tak aby si tomu uveril,aby si v sam seba doveroval :) A verim ze ak od kazdeho kto ti tu napisal rady si vezmes trosku k srdcu bude fajn. Len nezabudni na to ze mnozstvo ludi ma problemy a niesi tu len sam, s nimi a kazdy sa na teba vykasle...
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Salamien, a môžeš nám viac priblížiť to, čo ti vadí na tvojom živote? Vieš, možno ti pomôže, ak ti dáme iný pohľad na vec a otvoríme nové obzory. Takto si s tým možno sám, ale keď sa niekomu viac zdôveríš, môže ti to pomôcť.
Salamien
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Vies co, uz sa ani neda povedat, ze by mi nieco vadilo. Zacal som to riesit, tak ze sa tesim z malickosti, neocakavam radsej od nicoho privela a hlavne sa snazim ucit, konecne mi to ide, uz sa celkom tesim na vysvedcenie. Ono to je dolezite, ze uz je to zrejme za mnou. Lebo ked som sa nad sebou zamyslel, uvedomil som si, ze nechcem skoncit tak ako niektori skoncili, ze sa neustale lutuju, aki su chudaci a podobne, to nie je riesenie ziadneho problemu. 8)
TomAss
King
King

Príspevok od používateľa TomAss »

spravne si spravil ... takymto obdobim prechadza kazdy ako sa tu uz pisalo a treba sa uvedomit aj ked je to v tej situacii tazke...a tesit sa aj z malickosti :) ... nuz taka je tato doba a velmi vplyva na psychiku...vsade stres nahanacky...zapnes si spravy...vrazda dalsia vrazda...no potom aby mal clovek dobru naladu :)...ale treba si ju vediet vytvorit aj sam...a vediet sa uvolnit a nestresovat nad vsetkymi vecami...
a nakoniec mjho vycerpavajuceho prispevku jedno prislovie ktore sa mi paci :)
A good plan today is better than a perfect plan tomorrow.
-- George Patton
dew6
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dew6 »

Pozri sa, tiež mám stresy z maturít a podľa posledných testov by som to ani nespravila...To nejak zvládneme, neboj sa...

Keď sa nad útekom zamyslíš reálne. Kam by si išiel? Z čoho by si žil? Kde by si prespával? Kto by ti pomohol?

Poznám jedného, čo ušiel z domu, dostal sa do drog, kradol, aby mal peniaze, a teraz sedí v base za lúpež taxikára a ohrozovanie ho....

Premysli si poriadne, aké môže mať tvoje rozhodnutie následky... :wink:
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Salamien napísal:nuz, co ti mam na to povedat. Kto nezazil tazke depresie, tak ma nepochopi, podobne ani ty, s tymi liekmi, je to tvoj nazor, som ineho nazoru a navyse tie lieky dvoje, co uzivam mam najnizsie davky a velmi mi pomohli, keby mi ich lekar nedal, bol by som na tom teraz horsie. Netvrdim napriklad ale, ze schvalujem ciny ludi, ktori spachaju samovrazdu, ale rozhodne ich za to neodsudzujem, lebo vdaka tomu co som si prezil ja, chapem ich stavy. Je velmi lahke pre tych, ktori nemali nikdy nejake psychicke ochorenie ci depresie, odsudit ich ako zbabelcov. Ale viete vobec, co sa za tym skryva, viete do tych ludi sa vcitit, preniknut k nim, co ich k tomu viedlo? :roll:
To je zaujimave ze mi ides rozpravat ako neviem co si ty zazil ked ty to iste nevies o mne.
Salamien
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Gangy napísal:To je zaujimave ze mi ides rozpravat ako neviem co si ty zazil ked ty to iste nevies o mne.
Hovorim vseobecne, je mozne ze ty mas zle skusenosti s takymi liekmi, ale ja naopak pozitivne. Je normalne, ze mas na to odlisny nazor. Ale ja sa pytam aj vseobecne, preco ludia hned takych ludi co spachaju samovrazdu, odsudia ako zbabelcov. Co takto ich skusit pochopit, co ich k tomu mohlo viest? :wink:
Napísať odpoveď