Darovanie orgánov
tak som sa vybral po stopach v clanku od P3Bo a aj trosku pogooglil.
Národné centrum orgánových transplantácií tam sa vedie register vyhlaseni o nepovoleni na odobranie organov, ktore uroibite pocas zivota. je tam aj cast venovana castym otazkam. k teme vyberam:Odb. usmerenie z 21.10.1996 č. SZS – 4391/1996 – Po pre odbery orgánov z tiel mŕtvych
Čl. 1: (1) - Nevyhnutné kritériá na stanovenie mozgovej smrti sú: hlboké bezvedomie, úplná strata všetkých mozgových reflexova a strata reaktivity na vonkajšie a vnútorné podnety, neprítomnosť spontánneho dýchania. Nezvratnosť ... sa musí potvrdiť jedenkrát vykonanou sériografickou cerebrálnou panangiografiou ako dôkaz selektívneho zastavenia mozgovej cirkulácie. Za čas smrti sa považuje čas smrti mozgu.
Čl. 2: (1) - Orgány z tiel mŕtvych nemožno odobrať, ak: (a) osoba počas svojho života urobila písomné alebo inak preukázateľné vyhlásenie, že nesúhlasí s takýmto zásahom do telesnej integrity po smrti. U zomretých do 18. roku života alebo u zomretých s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony môže toto vyhlásenie urobiť počas života ich právny zástupca.
(b) prehliadajúci lekár nemôže zistiť príčinu smrti
(c) je podozrenie, že príčinou smrti je prenosná choroba
(d) ide o zomretých vo výkone trestu odňatia slobody
(2) – Ak má prehliadajúci lekár podozrenie, že smrť spôsobil trestný čin, možno odobrať orgány len za podmienok, že nebude zmarený účel pitvy.
Čl. 6: (1) – Odbery orgánov môžu robiť len lekárske odberové tímy transplantačných centier a odberových pracovísk zdravotníckych zariadení určených MZ SR. Všetky lôžkové zdravotnícke zariadenia majú povinnosť hlásiť potencionálnych darcov orgánov príslušnému transplantačnému centru. Za hlásenie potenciálnych darcov zodpovedá riaditeľ zdravotníckeho zariadenia, kde sa potenciálny darca nachádza. Vedúcemu lekárovi transplantačného centra musí byť umožnené v sprievode riaditeľa alebo ním poverenej osoby kontrolovať plnenie hlásnej povinnosti.
edit:PREČO JE NUTNÉ POUŽÍVAŤ ORGÁNY MŔTVYCH DARCOV?
Čakateľov na obličku je veľa a živých darcov je málo. Napr. v roku
2001 bolo transplantovaných 102 obličiek a z toho len 4 od živých príbuzných. Vďaka existencii mŕtvych darcov je možné odoberať aj ďalšie orgány, ako je pečeň, pľúca, pankreas a srdce.
hned v tom mam jasnejsie. urcite to pomoze zorientovat sa v tejto teme aj vam. mna to dost zaujalo /nevedel som o tom/.576
ZÁKON
z 21. októbra 2004
o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov
§ 37
Odoberanie orgánov, tkanív a buniek z tiel mŕtvych darcov
(1) Mŕtvym darcom môže byť len osoba, u ktorej bola podľa tohto zákona určená smrť (§ 43).
(2) Odobrať orgány, tkanivá alebo bunky z tiel mŕtvych darcov možno iba vtedy, ak osoba počas svojho života neurobila písomné vyhlásenie, že s týmto zásahom do svojej telesnej integrity nesúhlasí. Za osobu nespôsobilú dať informovaný súhlas môže takéto písomné vyhlásenie urobiť počas jej života zákonný zástupca.
(3) Vyhlásenie podľa odseku 2 s osvedčeným podpisom podľa osobitného predpisu35) sa zasiela do registra osôb, ktoré vyjadrili počas svojho života nesúhlas s odobratím orgánov, tkanív a buniek po smrti, ktorý vedie ministerstvo zdravotníctva [§ 45 písm. o)].
(4) Nesúhlas podľa odseku 2 možno kedykoľvek odvolať; pri odvolaní nesúhlasu sa postupuje podľa odseku 3.
(5) Poskytovateľ je povinný pred odobratím orgánu, tkaniva a buniek z tela mŕtveho darcu
a) overiť jeho totožnosť,
b) zistiť v registri osôb podľa odseku 3, či osoba vyjadrila nesúhlas s odobratím.
(6) Po odbere orgánov alebo tkanív od mŕtveho darcu sa vo všetkých prípadoch vykoná pitva. 14) Správa o odbere orgánov alebo tkanív sa pripojí k zápisnici o pitve.
-
P3Bo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Ocuj som idealny darca mam nula negativ krv - mozem darovat absolutne kazdemu cloveku na tejto planete . Nemam choroby prenosne krvou . Organy mam zdrave a plne funkcne a nemam ziadnu potrebu preronit pre niekoho koho nepoznam ani kvapku krvi. naco to robit? . Ako vies ze organ ziska spravny clovek ? Vacsinou ich ziskavaju bohaty skorumpovany ludia po svete a nie ti ktori by si to najviac zasluzili. Nevies komu ten organ poputuje. Ci matke tereze alebo Jack-ovi rozparovacovi.[otazka len tak na diskusiu lebo dajak mrtvo :) ]turtlak69 napísal:po smrti nech ma rozoberu ak to ma niekomu pomoct. pocas zivota by som tiez daroval organ. asi by ma tazilo svedomie keby zomrel niekto blizky a vycital by som si, ze som ho mohol zachranit.
-
zvonenie33
Light Professional
Po smrti je mi vyslovene jedno ci si ma rozoberu na nahradne diely, alebo ci ma budu pouzivat na vedecke ucely. Kludne, mne to uz vadit nebude. Pocas zivota by som asi oblicku nedaroval, iba neakej velmi blizkej osobe. A kostnu dren- no moje velmi obmedzene medicinske (ne)znalosti hovoria ze to fest boli ale trvalo ma to neobmedzi - ak je to takto to by mi nevadilo
Aspon nekecaj-to ,ze mas krv 0negativ,neznamena,ze mozes darovat krv,alebo organy uplne hocikomu..P3Bo napísal:Ocuj som idealny darca mam nula negativ krv - mozem darovat absolutne kazdemu cloveku na tejto planete . Nemam choroby prenosne krvou . Organy mam zdrave a plne funkcne a nemam ziadnu potrebu preronit pre niekoho koho nepoznam ani kvapku krvi. naco to robit? Ako len tak na diskusiu . Ako vies ze organ ziska spravny clovek ? Vacsinou ich ziskavaju bohaty skorumpovany ludia po svete a nie ti ktori by si to najviac zasluzili. Nevies komu ten organ poputuje. Ci matke tereze alebo Jack-ovi rozparovacovi.
Ja osobne nemam problem darovat organy po smrti.Za zivota by zalezalo od toho komu by mali ist..
-
P3Bo
Guru wannabe
Ano mozem darovat kazdemu pretoze vsetky krvne skupiny by teoreticky moju krv mali prijat.dudo02 napísal:Aspon nekecaj-to ,ze mas krv 0negativ,neznamena,ze mozes darovat krv,alebo organy uplne hocikomu..
Ja osobne nemam problem darovat organy po smrti.Za zivota by zalezalo od toho komu by mali ist..
Tak si skus nastudovat nieco o faktore ph...Ja mam mimochodom tiez tu istu krvnu skupinu..P3bo napísal:..
Hovori ti ti nieco slovo solidarita?Organy mam zdrave a plne funkcne a nemam ziadnu potrebu preronit pre niekoho koho nepoznam ani kvapku krvi. naco to robit?
Skus sa nad tym zamysliet takto-co ak sa nieco stane tebe,alebo tvojim blizkym?A okolo nebudu ludia,ktory by rozmyslali inac ako ty...A budes sa bezmocne pozerat,ako niekto umiera(alebo umieras ty sam)...A to len preto lebo kazdy si povie-Organy mam zdrave a plne funkcne a nemam ziadnu potrebu preronit pre niekoho koho nepoznam ani kvapku krvi. naco to robit?..
A popritom by stacilo tolko malo..Preronit tych par kvapiek krvi pre niekoho,koho nepoznam.
-
P3Bo
Guru wannabe
kluuud : ) je moja vec co si robim so svojim telom , aj odber krvi nemusi kazdy znasat rovnako. Rad by som vedel co by si povedal keby si sa niecim pri odbere krvi nakazil ...[aj take pripady boli ]dudo02 napísal:...
tak zomriem. Je to tak tazke pochopit ? Inac vobec si sa nevyjadril ohladom prijemcov organov ako som vyzsie spomenul . Toto odvetvie je neuveritelne skorumpovane.dudo02 napísal:co ak sa nieco stane tebe...a okolo nebudu ludia,ktory by rozmyslali inac ako ty...A budes sa bezmocne pozerat,ako umieras ty sam....
-
bolek
Guru
Takýchto prípadov bolo minimum, keď sa na to pozrieš z tohto hľadiska, nakaziť sa môžeš prakticky kdekoľvek a čímkoľvek.P3Bo napísal:tak zomriem. Je to tak tazke pochopit ? Inac vobec si sa nevyjadril ohladom prijemcov organov ako som vyzsie spomenul . Toto odvetvie je neuveritelne skorumpovane.
Ale inak súhlasím, že tu veľkú úlohu zohrávajú prachy, ale s tým sa narobiť veľa nedá, tak je to všade.
Ja ti to neberiem-rob si so svojim tvojim telom co chces..P3bo napísal:..
A ja sa na to pozeram z tej pozitivnej stranky.Rad to riziko nakazy podstupim a ver mi,ze je minimalne.Nakazit sa mozes niecim,aj ked konzumujes v restauracii,pouzivas verejne toalety,atd..Aj take pripady sa este stale stavaju.A je ich podla mna viac ako ked sa clovek nakazi pri odbere..
\\No Bolek ti to uz napisala
Ale,aky hrdina...Rad by som si ta pozrel v realite,ak by si stal tomuto zoci-voci ty sam,alebo niekto koho mas rad(v ziadnom pripade ti to neprajem).Ver mi ze by ta taketo nebojacne reci presli..tak zomriem. Je to tak tazke pochopit ?
Takisto nemyslim na to,ze moje organy dostane niekto ako Jack Rozparovac..Myslim na to,ze niekomu pomozu prezit..Niekomu,kto za to stoji.A co ma k takemuto mysleniu vedie-len to,ze ak by som rozmyslal opacne,tak by som bol sam pre seba egoista..A tuto skupinu ludi fakt nemusim..
-
P3Bo
Guru wannabe
Niekolko mesiacov v mojom zivote som dostal od lekarov mylnu informaciu ze trpim rakovinou uz v neliecitelnom stupni. Ver mi ....viem ake to jedudo02 napísal:Ale,aky hrdina...Rad by som si ta pozrel v realite,ak by si stal tomuto zoci-voci ty sam,alebo niekto koho mas rad(v ziadnom pripade ti to neprajem).Ver mi ze by ta taketo nebojacne reci presli..
Uz nejaku hodinku sa tu snazim vygooglit jeden dokument on totiz bezal na jojke a je to o vykradani schranok mrtvych ako aj za male peniaze [v prepocte do par tisic sk ] kupovani obliciek od chudobnych ludi . Kde v indii vznikaju doslova dediny s kde ma kazdy len jednu oblickududo02 napísal:Takisto nemyslim na to,ze moje organy dostane niekto ako Jack Rozparovac..Myslim na to,ze niekomu pomozu prezit..Niekomu,kto za to stoji.A co ma k takemuto mysleniu vedie-len to,ze ak by som rozmyslal opacne,tak by som bol sam pre seba egoista..A tuto skupinu ludi fakt nemusim..
Sorry kamo,ale neverim ti to s tymi doktormi-len koli tomu,ze pises co pises...
A k tym dedinam-cital som o tom,aj som videl nejaky dokument.Avsak neviem co to ma spolocne s tym co som pisal-???To ze sa s tym robi byznis,predsa este naznamena,ze darovanie organov nema zmysel,ze to niekomu nemoze pomoct..
A k tym dedinam-cital som o tom,aj som videl nejaky dokument.Avsak neviem co to ma spolocne s tym co som pisal-???To ze sa s tym robi byznis,predsa este naznamena,ze darovanie organov nema zmysel,ze to niekomu nemoze pomoct..
-
P3Bo
Guru wannabe
Myslim ze aj keby som ti doniesol svedka [skus napisat spravu susenemujablku] tak by ti to bolo jedno : ) [nemam ti odfotit jazvy po operaciach ? ale asi nie lebo by si ajtak povedal ze mi bolo nieco ine ]dudo02 napísal:Sorry kamo,ale neverim ti to s tymi doktormi-len koli tomu,ze pises co pises...
ma to zmysel ten , ze aj ked je cela myslienka slachetna chudobny clovek trpiaci poruchou obliciek ci tvorobou cervenych krviniek si ju nikdy nemoze dovolit .a v celku je ekonomicky narocna aj pre stredne vrstvy . cize tie organy naozaj ziskavaju len a len bohatydudo02 napísal:A k tym dedinam-cital som o tom,aj som videl nejaky dokument.Avsak neviem co to ma spolocne s tym co som pisal?To ze sa s tym robi byznis,predsa este naznamena,ze darovanie organov nema zmysel,ze to niekomu nemoze pomoct..
Ja mam kamosa,ktory mal tazku dopravnu nehodu.Transplantovali mu oblicku-neviem odkial bola.Ale nie je ziadny bohac-je skor chudobny.Stratil jednu nohu.A to nehovorim o tom megamnozstve krvi ktoru cez neho tu noc prepumpovali..P3Bo napísal:ma to zmysel ten , ze aj ked je cela myslienka slachetna chudobny clovek trpiaci poruchou obliciek ci tvorobou cervenych krviniek si ju nikdy nemoze dovolit .a v celku je ekonomicky narocna aj pre stredne vrstvy . cize tie organy naozaj ziskavaju len a len bohaty
A k tomu tvojmu ochoreniu-pokial to je tak,ako pises- nechapem ako mozes pisat to co pises.Jedine vysvetlenie je,ze si bol prilis mlady na to,aby si dokazal chapat hodnotu zivota.A aj teraz si zrejme este na to prilis mlady-pretoze ju podla mna stale nechapes(nechcem ta nijako urazit.)Tak skus napisat kolko mas rokov...Ak to nie je tajomstvo,samozrejme
\\Este sa opytam zo zvedavosti-pokial ti diagnostikovali rakovinu,ktora bola v nevyliecitelnom stadiu..Koli comu ta operovali?
-
P3Bo
Guru wannabe
Ja ine transplantacia v ohrozeni zivota a ine cakanie na organ ak mozes zit. Co ty si myslis ze maju organy ako na pase ? Vies kolko ta operacia a vsetko vybavenie vobec stoji ?dudo02 napísal:Ja mam kamosa,ktory mal tazku dopravnu nehodu.Transplantovali mu oblicku-neviem odkial bola.Ale nie je ziadny bohac-je skor chudobny.Stratil jednu nohu.A to nehovorim o tom megamnozstve krvi ktoru cez neho tu noc prepumpovali..
Jedine vysvetlenie je take ze nie si schopny akceptovat moj nazor , uz si ma raz nepriamo nazval klamarom a mne sa nechce opat daco pisat aby sa to len zbytocne opakovalodudo02 napísal:A k tomu tvojmu ochoreniu-pokial to je tak,ako pises- nechapem ako mozes pisat to co pises.Jedine vysvetlenie je,ze si bol prilis mlady na to,aby si dokazal chapat hodnotu zivota.A aj teraz si zrejme este na to prilis mlady-pretoze ju podla mna stale nechapes(nechcem ta nijako urazit.)Tak skus napisat kolko mas rokov...Ak to nie je tajomstvo,samozrejme
A co ma moj vek v tejto diskusii nejaku ulohu ? Ak napisem ze mam viac ako povedzme 25 tak mi povies ze som infantilny dospelak . ak naopak povies ze som nevyzrete dieta pricom nepredpokladam ze som od teba mladsi ale to uz je do inej temy ....
Zjavne by si mal pozornejsie citat moje prispevky predides tak nabuduce nedorozumeniam . Ale da sa to prepacit bolo predsa vela hodin . Este raz to zopakujem lekari si pomylili chorobu a dali mi mylnu informaciu ze umriem lebo sa to uz neda liecit.dudo02 napísal:\\Este sa opytam zo zvedavosti-pokial ti diagnostikovali rakovinu,ktora bola v nevyliecitelnom stadiu..Koli comu ta operovali?
P3bo napísal:[nemam ti odfotit jazvy po operaciach ? ale asi nie lebo by si ajtak povedal ze mi bolo nieco ine ]
dudo02 napísal:\\Este sa opytam zo zvedavosti-pokial ti diagnostikovali rakovinu,ktora bola v nevyliecitelnom stadiu..Koli comu ta operovali?
Tuto smerovala moja otazka tebou spominanych pooperacnych jaziev,ktore si prezentoval ako dokaz,toho co sa ti stalo...p3bo napísal:Zjavne by si mal pozornejsie citat moje prispevky predides tak nabuduce nedorozumeniam . Ale da sa to prepacit bolo predsa vela hodin . Este raz to zopakujem lekari si pomylili chorobu a dali mi mylnu informaciu ze umriem lebo sa to uz neda liecit.
???
Ja som bol len zvedavy,to je vsetko...A ma to svoju ulohu,pretoze pokial nieco napise clovek ktory ma 25 rokov,pomyslim si o nom nieco ine ,ako ked to napise clovek,ktory ma 17...Myslim,ze nemas este ani 18-tipujem.A vkladas mi slova do ust-odkial ty mozes vediet,co ja by som napisal?A co ma moj vek v tejto diskusii nejaku ulohu ? Ak napisem ze mam viac ako povedzme 25 tak mi povies ze som infantilny dospelak . ak naopak povies ze som nevyzrete dieta pricom nepredpokladam ze som od teba mladsi ale to uz je do inej temy ....
To je nepodstatne..Podstatne je to,ze ak by mali vsetci ludia k tomu taky pristup ako ty,tak by napr. ten moj kamos neprezil...Je ine transplantacia v ohrozeni zivota a ine cakanie na organ ak mozes zit. Co ty si myslis ze maju organy ako na pase ? Vies kolko ta operacia a vsetko vybavenie vobec stoji ?
Ja tvoj nazor akceptujem-nakoniec co mi ine aj ostava...Avsak sa snazim pochopit tvoje rozmyslanie...Jedine vysvetlenie je take ze nie si schopny akceptovat moj nazor , uz si ma raz nepriamo nazval klamarom a mne sa nechce opat daco pisat aby sa to len zbytocne opakovalo
Takze ak to zhrnieme-aj napriek tomu,ze vies,ze sa ty sam,alebo tvoji blizky mozu ocitnut v situacii,ked budu odkazany na solidaritu cudzich ludi,ktora by ci uz tebe,alebo im mohla zachranit zivot,tvrdis,ze takato solidarita nema pre teba zmysel,nakolko sa mozu stat veci,ktore opisujes vyssie-napr.,ze by tvoja krv,organy mohli byt darovane tomu"nespravnemu"?