Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

LordHaart napísal:prepac, ale to si z akej mudrej knizky/webu toto vycital?
argumentuj preco nie je
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

hej len udrz anarchiu pod anarchiou a nie pod rebeliou...
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sepiroth »

LordHaart napísal:prepac, ale to si z akej mudrej knizky/webu toto vycital?
nepotrebujem weby a knižiek som čítal veľa. Ale mýliš sa, ak ma máš za člena tej početnej skupiny na tomto fóre, ktorá sa tu drží idolov divadla a iba reprodukuje cudzie názory. To, čo som napísal, je moja myšlienka a stojím si za ňou.
LordHaart
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa LordHaart »

pinacolada napísal:argumentuj preco nie je
okej, idem na to...
Sepiroth: ako si sam napisal anarchia je idealny stav spolocnosti, ale sam si to nasledne vyvratil, tym co si napisal o cloveku... to o ludoch ti nevyvraciam... ale ako moze byt anarchia pre spolocnost idealna? spolocnost tvoria ludia, ak sa nemylim... a kedze podla teba by ludia anarchiu nezvladali, nedokazali udrzat, tak v com je ta idealnost pre cloveka? prave kvoli ludom nemoze byt anarchia idealna... ba v dnesnej spolocnosti dokonca nezrealizovatelna... tot moj nazor...

edit: este ak by som ta mohol poprosit keby mi si napisal ako si ty predstavujes anarchiu... ak to teda mame viest ako diskusiu :)
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

SRneC napísal:hej len udrz anarchiu pod anarchiou a nie pod rebeliou...
Hej...ale veď o tom by to malo byť...vem,že sa to zdá,ako sen...ale predstava rovnocenného sveta...(aj niečím takýmto)je celkom zaujímavá...ale pre momentálny svet neuskutočniteľná...
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

LordHaart napísal:okej, idem na to...
Sepiroth: ako si sam napisal anarchia je idealny stav spolocnosti, ale sam si to nasledne vyvratil, tym co si napisal o cloveku... to o ludoch ti nevyvraciam... ale ako moze byt anarchia pre spolocnost idealna? spolocnost tvoria ludia, ak sa nemylim... a kedze podla teba by ludia anarchiu nezvladali, nedokazali udrzat, tak v com je ta idealnost pre cloveka? prave kvoli ludom nemoze byt anarchia idealna... ba v dnesnej spolocnosti dokonca nezrealizovatelna... tot moj nazor...
aha, tak ty to berieš takto. :-) z tohto pohladu máš v niečom pravdu. Avšak ja sa na to pozerám týmto spôsobom:
človek nieje ideálny, a preto nedokáže vytvoriť ideálnu spoločnosť ktorá by existovala v anarchistickom zriadení. Pre súčastného človeka nejestvuje ideálny stav spoločnosti, každý je niečím zlý, viac, či menej. Ideálny stav spoločnosti je stav, v ktorom by žili ľudia v absolutnej slobode, rovnosti a bez akýchkoľvek pravidiel -> eliminovalo by sa niečo, čo by sme mohli nazvať "zlo"
Tento stav je podľa mňa anarchia.
Avšak, súčasný človek (s veľkým dôrazom na slovo súčasný) nieje schopný v takomto zriadení žiť. Zdalo by sa, že je odsúdený žiť v nedokonalých spoločnostiach plných krívd.
Lenže nezabúdajme, že človek, HOMO, sa vyvíja (ak uznávame darwinovu evolučnú teóriu a niesme zástancami creatio prima a podobných nábožensko-fatalistických kecov). Taký Homo erectus žil tiež v omnoho primitívnejšej forme spoločnosti, než je demokracia, v ktorej by nebol schopný žiť-nemal na to predpoklady.
Rovnako my, Homo sapiens sapiens, nemáme predpoklady pre anarchiu, kým nepostúpime na evolučnom rebríčku opäť o stupienok vyššie.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Anarchia vo vseobecnosti popiera prirodne zakony a preto je vo vacsej miere nezrealizovatelna, teda ostava len v teoretickej rovine.

Navyse samotna evolucia o ktorej hovoris prebieha presne na opacnych principoch anarchie.
LordHaart
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa LordHaart »

Sepiroth: takze eliminacia "zla"? no... to je v dnesnej spolocnosti skutocne nonsens... vzdy sa najde nejaky osoba XY, ktora bude bazit po moci, materialnom bohatstve... a bude ochotna ist za svojim cielom aj "cez mrtvoly"... a preto nepovazuejm anarchiu za idealne zriadenie :)
Ideálny stav spoločnosti je stav, v ktorom by žili ľudia v absolutnej slobode, rovnosti a bez akýchkoľvek pravidiel
este k tomuto... to slovne spojenie "absolutna sloboda" by som tu trosku zmenil, pretoze absolutna sloboda mi s rovnostou moc dokopy nepasuje...[/code]
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

LordHaart napísal:Sepiroth: takze eliminacia "zla"? no... to je v dnesnej spolocnosti skutocne nonsens... vzdy sa najde nejaky osoba XY, ktora bude bazit po moci, materialnom bohatstve... a bude ochotna ist za svojim cielom aj "cez mrtvoly"... a preto nepovazuejm anarchiu za idealne zriadenie :)
este k tomuto... to slovne spojenie "absolutna sloboda" by som tu trosku zmenil, pretoze absolutna sloboda mi s rovnostou moc dokopy nepasuje...[/code]
to všetko preto, že uvažuješ s Homo sapiens sapiens a ako Homo sapiens sapiens. predstav si dokonalých ľudí, nadľudí, ako by povedal Nietzshe. rasu, ktorá by nemala všetky tie zlé vlastnosti, ktoré mámy my. Možno to je otázka jedného, dvoch alebop troch stupienkov evolúcie. Možno je to limita, ku ktorej sa neustále blížime a nikdy ju celkom nedosiahneme, napriek tomu sa musime o to snažiť, aj ak je to márne, lebo iba tak môžme napredovať.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Sepiroth napísal:to všetko preto, že uvažuješ s Homo sapiens sapiens a ako Homo sapiens sapiens. predstav si dokonalých ľudí, nadľudí, ako by povedal Nietzshe. rasu, ktorá by nemala všetky tie zlé vlastnosti, ktoré mámy my. Možno to je otázka jedného, dvoch alebop troch stupienkov evolúcie. Možno je to limita, ku ktorej sa neustále blížime a nikdy ju celkom nedosiahneme, napriek tomu sa musime o to snažiť, aj ak je to márne, lebo iba tak môžme napredovať.
V anarchii by boli schopny zit len ludia bez emocii a tochto "stupna evolucie" (alebo ako to nazivas) nie je mozne dosiahnut.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

Anarchia je idealny priklad vyznamu pojmu utopia (najvystiznejsia charakteristika, ktora tu odznela uz mnohokrat), pricom ako tak citam nazory tych, ktori sa ju tu snazia obhajovat, v podstate to vo svojich prispevkov sami priznavaju. Tato diskusia je od sameho zaciatku o tom istom- vzdy skonci pri tych istych zaveroch, ktore tu uz odzneli. Zatial co vsak tu sa polemizuje o akomsi "idealnom cloveku" (chyba definicia), ktory by mal vzist z prirodzenej evolucie (no comment), vonku svet realne speje k tyranii.
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Ujo Marky »

heh slovo Anarchia bolo prvy krat pouzite vo Francuzku po revoluciji ked nastali nepokoje a bolo to oznacenie socialnych nepokojov vyznam tohoto slova ako absolutna sloboda bol preneseny az v 19. str :P
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

kali520 napísal:V anarchii by boli schopny zit len ludia bez emocii a tochto "stupna evolucie" (alebo ako to nazivas) nie je mozne dosiahnut.
nieje potrebné odstranit vsetky emocie. Iba odstranit defekty ludstvaa cloveka ako takeho. CV stave bez pravidiel by sa najmenej polovica dnesneho stupna zacala spravat asi tak-asi si viete predstavit, ako. takze jedine co je treba evoluciou odstranit, su tie casti ludskosti ako takej, ktore toto spôsobuju. Aano, je to utopia, sam som priznal, ze je mozno tento ideálny stav nedosiahnutelný, v ramci evolucie sa vsak musime snazit ho dosiahnut, co najviac sa k nemu priblizit. Inak by sme iba stáli na mieste, a stagnovali.

//ZitePunkom: ano, presne tak. Kameň úrazu je práve v nedostatkoch myslenia Homo sapiens sapiens-lakomosť nám nedovoli pracovat vsetkým a pre všetkých, i ked by sme tým spôsobom boli všetci omnoho bophjatší než sme a mohli by sme si dovoliť oveľa viac. A kriminalita je ešte horšia. Keby sme sa pokúsili aplikovať anarchiu na súčasného človeka, dopadlo by to katastrofálne.
Začiatok Konca
Professional
Professional

Pod slovom Anarchia(si Sepiroth(-teda dúfam)a ja)predstavujeme ideálny stav spoločnosti bez vládnucich vrstiev..bez zločinu a kriminality...kde by ľudia pracovali pre všetkých..nie len pre seba..kde by bol každý užitočný...a všetci šťastný..áno,je to utópia...ale pekná...a stále v dnešnom svete neuskutočniteľná... :)
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

ZitePunkom napísal:)predstavujeme ideálny stav spoločnosti bez vládnucich vrstiev.
a ako by potom vlastne spolocnost mala fungovat? niekto pradsa musi vydavat rozkazy. co si bude kazdy len tak chodit hore dole a robit si co uzna za vhodne? nejaka organizacia byt predsa musi a na to proste potrebujes niekoho kto bude vydavat rozkazy, ci uz je to jednotlivec alebo nejaky vybor.
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

vyraz idealny stav spolocnosti mi v tomto pripade nepripada velmi idealny ked by sa pekar rano vysral na pecenie rozkov a kazdy by sa vykaslal na svoju ulohu v tejto spolocenskej strukture. A pokial by v anarchi ludia nesrali na svoje povinnosti ako by mohla nastat rovnost medzi pekarom a banikom? Banik sa predsa namaka viac, nie?

Neukrizujte ma mam na to asi obmedzeny pohlad, vsak?
Začiatok Konca
Professional
Professional

to axXis...dobre,pripúšťam "istú formu vládnutia",ale nie,tak ako je to teraz...veď koľko majú politici výhod...a o koľko vyšší plat..a prečo?...veď nerobia o nič viac,ako každý iný človek..

to mi-chau...ide o to,že by sa na to nevysral...a že by ho ani nenapadlo,neurobiť to...pretože na jeho práci visia ďaľší ľudia... :)

neviem...ako vy..je tam strašne veľa vecí nedoriešených...ale aj kvôli tomu,že je to pre dnešnú spoločnosť kravina...viem si to predstaviť...ale vy asi nie... :(
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Zitepunom napísal:to mi-chau...ide o to,že by sa na to nevysral...a že by ho ani nenapadlo,neurobiť to...pretože na jeho práci visia ďaľší ľudia...
A co sme mi roboti? Ako som povedal, taka spolocnost moze fugovat s ludmi bez emocii.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Life cycle of a punk
1.Poser: This punker may have just found Green Day on MTV, or may have just learned about his first less famous punk band from the internets. A punk in this stage will reveal himself by speaking constantly of the same three punk groups, Hot Topic, and what color his hair is this week.

2.Punk Rocker: After so long floundering as a poser, the punk begins to understand. Teh government is evil. Anarchy is the way of the future. Down with government! These punkers know of at least five local punk outfits and dozens of hardcore big-name acts.

3.Intelligent Punk: Overexposure to an anarchist point of view compels a long-term punk rocker with the notion that anarchy is best executed through communism. Reasonably speaking, every nation on earth needs the largest possible government to enforce the banishment of all government. Intelligent Punks preach Marxism and fiery indignation toward whoever Michael Moore filmed his last documentary about. Many ebay their leather jackets and turn vegan at this stage. Their selection of music more closely resemebles the college radio charts found in Rolling Stone magazine.

4:Yuppie: After failing to abort at least one child, many punkers put the college education that daddy paid for to good use. They find work for a big company that lets them listen to anti-corporate punk rock on their iPods. Their lifetime of political ideology can be summed up in the single pro-Democrat or anti-W bumper sticker which their homeowner's assocation allows on each minivan or SUV. These punkers speak fondly of the Ramones in an attempt to remain non-offensive, and follow their children to Simple Plan concerts on the weekends.
Nieco na tom bude
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa taurus666 »

ZitePunkom napísal:To si len myslite.. Nikdo vam neserie na hlavu.. Robite si co chcete... Co lepsie moze byt..! :smt039
ja som zasadne zato,aby si kazdy robil co chce,ked s tym neobmedzuje ostatnych.ale rudy anarchizmus toto podporuje?princip tychto ideologii je-nesuhlasis s nami?pojdes na prevychovu do gulagu.alebo Ta rovno odjebeme.alebo mas nieco,co nemam ja?zoberiem Ti to(a bude to akoze spolocne).inak v mene takychto rudych ideologii bolo napachanych najviac svinstiev.
kolko je skutocne rozumnych a aj ludsky dobrych ludi ,a su ticho,a takito si tu vystrkuju rozky ako certi zo zapalkovej krabicky.
a to nielen anarchisti,ale aj vselijaki ti marxisti,trockisti,maoisti.nechapem,co moze normalneho mladeho cloveka na tychto extremnych smeroch politiky pritahovat.v dnesnej dobe si mozes vybrat zo siroke spektra volnocasovych zaujmov,a nie bojovat za nejake fiktivne rovnocenne postavenie imigrantov v spolocnosti,alebo hlasat triednu nenavist.
a tato demokracia nieje nic moc,ale asi je to to najiidealnejsie,co tu mozme v dnesnej dobe mat
Napísať odpoveď