Je vesmir nekonecny ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Je vesmir nekonecny ?

ANO
77
41%
NE
74
39%
Neviem
39
21%

Celkom hlasov: 190

jimino
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jimino »

pishta napísal:To o com sa tu dohadujete je daleko od pravdy ktoru nikdo nevie 8)
tak ako to, ze vies, ako sme daleko? :P
mastermind napísal:Toto sa zacina dostavat viac do roviny filozofickej ako fyzikalnej.
to bude tym, ze filozofia sa s fyzikou veelmi pretina :)
co ked je cely vesmir v tvare "gule" ako samotna zem, za touto gulou by bola dalsia gula, samozrejme vacsia,... proste predstavit si to mozme v 2D ako nekonecne mnozstvo sustrednych kruznic s polomerom trebars(cisty priklad) r+1000000*n svetelnych rokov, kde n je poradie tejto kruznice :)... je to moj nazor, naqzor laika, takze ho fyzici berte s rezervou, lebo moja fyzika je asi na urovni maturanta :)
sliki
Novice
Novice

Príspevok od používateľa sliki »

mastermind napísal:V tejto uvahe je chyba. Nemozes povedat, ze "nic je take nieco...". Toto sa zacina dostavat viac do roviny filozofickej ako fyzikalnej.
Ak povazujeme za vesmir vsetko coho existenciu vieme objektivne urcit, je jasne, ze vesmir nekonecny je.
Pretoze ak je vesmir "v niecom", tak to "nieco" je sucastou vesmiru.
1. Neviem preco by som nemohol nieco povedat.
2. Neviem preco by som nemohol filozofovat, ked toto je skoro cisto filozoficka tema, kedze pravdu sa asi tazko niekedy dozvieme
3. To co si napisal ty, uz bolo napisane v predchadzajucich prispevkoch. Ja som to vlastne vyvratil (netvrdim, ze moja uvaha je spravna), len si to pisal zbytocne.
Chcel som vas naviest na trochu iny styl uvazovania. My ludia sme trochu uzkoprsi, kedze si neviem predstavit napriklad viac rozmerov ako tri +cas. Tazko sa nam potom uvazuje o takejto teme. Vo svete (teraz mam na mysli uplne vsetko, nielen nas vesmir) existuje viac rozmerov a aj dalsich veci, ktore sme este nevideli a nedokazeme ich vnimat. Takze mozno existuje aj nejaky stav medzi existenciou a neexistenciou, lebo tieto dva pojmy sme si vymysleli len my ludia, z nasho ludskeho pohladu.
Vsimnite si, ze zasa som pouzil spojenie "existuje stav". Pritom pre tento nas vymysleny stav nemusi byt vobec dolezita nejaka existencia, ci neexistencia.

Tieto uvahy uplne nesuvisia s touto temou, ale chcem aby ste si uvedomili, ze na to, aby sme pochopili ako tento svet funguje, potrebujeme ovela viac skusenosti, ako mame. Predstavte si, ze by ste dokazali vnimat napriklad 10 rozmerov (namiesto styroch) a aj sa vo vsetkych tychto rozmeroch pohybovat. Pochopenie vesmiru by pre vas bolo ovela jednoduchsie. Ale momentalne mame od toho este daleko.

:D
Napísať odpoveď