problem s bootovanim mandrivy a s instalaciou

Všetko ohľadom Linuxu...
Vandall
Amateur
Amateur

problem s bootovanim mandrivy a s instalaciou

Príspevok od používateľa Vandall »

chcem si nainstalovat mandrivu 2008 na notebook Asus A3Fc, ale ked volzim CD mam len ciernu obrazovku a PC sa tvari ze bootuje ale po chvili zacne nabiehat win., chcem pouzivat dva systemy ... som lama co sa tyka linux-u...tak by som prosil o radu ako pre lamu :)
G0lDiER_
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

no len taka poznamka pre zaciatok vravis ze si zaciatocnik a chces mandrivu odporucam pre zaciatok radsej ubuntu :)
Vandall
Amateur
Amateur

no najskor som par hodin stravil na internete pokial som sa rozhodol a chcel by som pouzivat mandrivu ak sa mi nebude darit tak preinstalujem ale chcem skusit mandrivu nejaka rada ako to vyriesit?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Zaklad je nabootovat z CD... to by si mal byt schopny prestavit v biose. Potom tam uz len kopnut booter, ubuntu to ma v defaultnej instalacii ak detekuje iny system, mandriva neviem.

(btw. po doinstalovani win do linuxu ma windows kopol rovno ku sebe, fungovalo to len naopak)
Vandall
Amateur
Amateur

no mam k mandirve aj celkom dobry manual a tam sa pise ze by nemal byt problem nainstalovat mandrivu na PC kde bezi win. a bios mam nastaveny tak aby bootoval najskor z CD-rom
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Tak môže byť aj chybné cd. Dá sa samozrejme dualboot aj mandriva tak isto ako ostatné, nič extra tam netreba nastaviť, je to také jednoduché ako *ubuntu.
SAmo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa SAmo »

podla mna mas zle CD/DVD medium. ono to zacne citat, citata citata, a kedze je to zlee tak si povie ze tam neni ziaden OS resp nieco co moze bootovat, tak automaticky ti to zacne bootovat z HDD ktory je druhy v poradi
Vandall
Amateur
Amateur

no bootovanie som vyriesil ... bolo to zle napalene DVD ale objavil sa dalsi problem... nabootuje a nezobrazi sa moznost instalacie ale len textovy rezim a caka na prikaz vyzera to asi takto "[RD-DOS] C:>" alebo nejak podobne.. a neviem co stym ako spustit instalaciu skusal som aj prikaz startx aby sa spustil graficky rezim ale nic to nerobi a ked som zadal prikaz: F:\dosutils\autorun.exe - to som vycital z manualu, tak pise se moze bezat len pod win32 - tiez to neviem presne len viem ze nieco taketo tam pise ... prosim vas o pomoc dakujem ...
Cesar
Addict
Addict

1. Keď ten image súbor je v hdd, v exploreri len na to klikneš a mal by sa spustiť nero a napáliš to.

2. Spustíš Nero a kde je nová kompilácia, aucio cd, dvd-video atd tam uplne dole je otvoriť (open) otvoríš ten súbor z hdd a napáli to alebo cez menu hore len File-Open tak isto..
Vandall
Amateur
Amateur

vobec tomu nerozumiem... aky subor??? mandriva obsahuje tisice suborov mam to na disku ako zlozku ako ju napalim ako image? neviem ja to nemam v PC ako ISO
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

mas to stahovane z internetu ? ked to normalne napalis ako zlozky tak to nebude bootovatelne cd/dvd musi to byt zachovany image aby si zachoval bootovatelnost.
Vandall
Amateur
Amateur

no tomu rozumiem ale neviem ako to napalit ako image ... dal som napalit datove DVD, volozil som subory ktore som chcel vypalit a zvolil som mechaniku image recorder... je to asi pi.... covina ale vazne neviem ako inak to vypalit
Vandall
Amateur
Amateur

nie som si isty ale asi som na nieco prisiel najskor treba ten image vytvorit a potom ho napalit ... idem zohnat DVD a potom sa ozvem ako to dopadlo
Cesar
Addict
Addict

Tie inštalačné cd/dvd sa už stiahnu ako image súbory a to sa napáli, z nakopirovanych súborov ani netuším ako sa dá zase spraviť image, určite sa dá ale radšej si to stiahni znova.
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

no ked to stiahnes tak by to malo mas podobu image suboru (ISO) a nan kliknes 2x a vypalis cez nera no ak to uz nema podobu imagu tak si uz myslim ikak nepomôzes nez to stiahnut znovu.image sa da vytvorit aj zo suborov a to tak ze das jednoducho vytvorit disk dvd nahadzes subory zvolis image recorder...tak si to robil myslim ty a potom uz len hotovi image vypalis no bootovatelni zrejme nebude.ak subor image "rozbalis" do zlozky ta tym padok myslim straca prioritu boot dvd-cka
Vandall
Amateur
Amateur

presne tak to bude ... lebo to co som stiahol nie je image, image som z toho vytvoril a napalil ale stale to nechce bootovat. Napalil som to ako nero image nie ako ISO je v tom rozdiel? kde to stiahnem ako image? uz som pouzil asi 4 DVD a stale som sa k nicomu nedopracoval :(
Cesar
Addict
Addict

Treba si stiahnuť len .iso image a môžeš použiť aj cd-rw, dvd-rw.
Vandall
Amateur
Amateur

no znovu som to stiahol a je to v .rar-ku mam to rozbalit alebo napalit ako image bez rozbalovania? ked dam informacie o archive tak je tam napisane ISO 9660 Joliet archiv. Staci to teda napalit bez rozbalovania?
galleon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa galleon »

nema to nahodou koncovku .iso ? a ukazuje ti ikonu rar ?
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

bud to bude tak ako pise kamarat vyssie alebo skus kliknut nan jednoducho kliknut pravym->otvorit v programe->a zvoj nero rurning room.
ak to nebude mozne tak skus premenovat .rar na .iso
Napísať odpoveď