Pocitacova kriminalita

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Dopustili ste sa uz niekedy pocitacoveho zlocinu?

Ano
79
90%
Nie
9
10%

Celkom hlasov: 88

spanoo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Pocitacova kriminalita

Príspevok od používateľa spanoo »

Mam jednu otazku, ktora ma viacero podob a uz dlho mi to vrta v hlave:

Kupim si film DVD v predajni. Dostanem DVD disk, ktory si mozem pozret doma kolko-krat chcem a mozem si ho tiez naklonovat a urobit si kopiu ako zalohu. Film sa mi velmi paci a po case to original DVD tak casto pozeram a vzdy ho dam na stol kde mam vela bordelu, ze sa tak znici a poskriabe, ze mi ho uz nechce prehravat a tak ho vyhodim a zacnem pozerat uz iba kopiu.
Je to legalne?Mam iba kopiu a original som vyhodil...

Kupim si film DVD v predajni. Dostanem DVD disk, ktory si mozem pozret doma kolko-krat chcem. Ten film je fest dobry a tak zavolam mojho najlepsieho kamosa a poviem mu nech si zo sebou zobere tiez nejakeho kamosa(ktoreho ani nepoznam), ze som si kupil novy film, ktory je fest dobry a chcem aby si ho pozrel so mnou a aj s jeho kamosom.Film sa nam velmi paci tak si ho pozreme dva-krat za sebou.
Je to legalne?On a ani jeho kamos za film nezaplatili ale mohli si ho pozret.

Kupim si film DVD v predajni. Dostanem DVD disk, ktory si mozem pozret doma kolko-krat chcem. Ten film je fest dobry a tak zavolam mojho najlepsieho kamosa nech si ho so mnou pozre. Film sa mu velmi paci a tak mu ho poziciam. On si ho doma pozre aj s celou rodinou a potom mi ho vrati.
Je to legalne?On a ani jeho rodina za film nezaplatili ale predsa ho videli.

Kupim si film DVD v predajni. Dostanem DVD disk, ktory si mozem pozret doma kolko-krat chcem. Doma mam laptop a zijem aj s mojou priatelkou, ktora ma tiez laptop. Film som si stiahol do laptopu lebo nechcem pouzivat DVD lebo si ho velmi vazim. Neviem kde som odlozil to DVD a moja priatelka si chcem pozret ten film ale ja pracujem na mojom laptope a nemam cas tak spojim nase 2 laptopy etn kablom a pekne dam ten film zdialat a ona si ho stiahne do svojho laptopu a pozre si ho sama.
Je to legalne?Ona za film neplatila a ona ma v pocitaci nelegalnu kopiu.

Kupim si film DVD v predajni. Dostanem DVD disk, ktory si mozem pozret doma kolko-krat chcem. Film sa mi velmi paci a som si isty, ze by sa pacil aj mojmu kamosovy v Prahe. Tak ho naklonujem a poslem mu normalnou postou kopiu s tym, ze mi ju potom posle naspat.
Je to legalne?On si film nekupil len si odo mna pozical moju legalnu kopiu.

Kupim si film DVD v predajni. Dostanem DVD disk, ktory si mozem pozret doma kolko-krat chcem. Film sa mi velmi paci a som si isty, ze by sa pacil aj mojmu kamosovy v Prahe. Moj kamos ho vsak chce pozerat hned a nemoze cakat na to kym mu to pride postou, tak mu ho poslem mailom(viem, ze je to nemozne) alebo povedzme, ze ho uploadnem na nejaky server a dam linky iba jemu s tym, ze ked si ho pozre tak ho vymaze a ja vymazem linky zo serveru.
Je to legalne?On bude mat v pocitaci (ne)legalnu kopiu a ja (ne)legalne zdielam film.

edit//Ak je na hojkovi pravnik, tak by ma dost zaujimal jeho nazor
edit//hlasovanie je len na poukazanie problematiky(kto je bez viny nech hodi kamenom :D)
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

A co takto zacat: Mam stiahnutu nelegalnu verziu DVD...

ak sa nemylim, okrem prveho a druheho pripadu su zvysne nelegalne...

no vsak ma napada...nie je to nelegalne az ked sa to dokaze? tj. ak nemaju dokazy na kamosovu rodinu ze to nekupili a len "nestratili" ucet, tak nic nemozu?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

V kazdej krajine platia ine zakony a tak si treba nastudovat autorsky zakon pre danu krajinu v ktorej zijes. Pokial ide o tvoje moznosti, tak su to zaujimave situacie. Myslim, ze len druha je celkom v pohode, ostatne uz budu podla mojho nazoru asi mimo zakon. Otazna je este prva, pretoze original vyhodi asi len idiot, ale ak mas doklad o kupe, tak mozno by to bolo este na hrane.
addictor
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa addictor »

no podla mojej mienky kupov DVD sa stavas vlastnikom aj jej obsahom, a s nim si mozes nakladat ako sa ti chce.... samozrejme ze ponuknut ho masam zadara je uz vec ina, ale pozret si film s priatelkou vecer nieje podla mna nelegalne... sak aj ked si ides pozicat DVD do pozicovne, tak nepredpokladaju, ze to budes pozerat sam zavrety v izbe... a taktiez platis iba za seba....

BTW: pri tomto topicu mna zas napada dalsia vec... v cechach je dovolene pestovanie marihuany, ale nelegalne uz nasledne spracovanie... a co ak odidem na dovolenku a rastlinka mi uschne a opada... JE TOTO ELSE LEGALNE...??? :) (sry za OT)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

addictor napísal:no podla mojej mienky kupov DVD sa stavas vlastnikom aj jej obsahom, a s nim si mozes nakladat ako sa ti chce.... samozrejme ze ponuknut ho masam zadara je uz vec ina, ale pozret si film s priatelkou vecer nieje podla mna nelegalne... sak aj ked si ides pozicat DVD do pozicovne, tak nepredpokladaju, ze to budes pozerat sam zavrety v izbe... a taktiez platis iba za seba....

BTW: pri tomto topicu mna zas napada dalsia vec... v cechach je dovolene pestovanie marihuany, ale nelegalne uz nasledne spracovanie... a co ak odidem na dovolenku a rastlinka mi uschne a opada... JE TOTO ELSE LEGALNE...??? :) (sry za OT)
K prvej veci: na zaciatku videa byva upozornenie, ze je zakazane jeho sirenie a verejne pustanie. A verejnym sa povazuje asi ak je to pre skupinu viac ako 2ch osob, pretoze skupina sa aspon v trestnom zakone berie prave od 3 a viac osob.
K druhemu: pokial viem, tak je dovolene pestovanie konope, ktore ma nizky obsah thc a pouziva sa v textilnom priemysle.
addictor
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa addictor »

GothaR napísal:K druhemu: pokial viem, tak je dovolene pestovanie konope, ktore ma nizky obsah thc a pouziva sa v textilnom priemysle.
v tom mas asi pravdu.... :?
spanoo
Star
Star

addictor napísal:no podla mojej mienky kupov DVD sa stavas vlastnikom aj jej obsahom, a s nim si mozes nakladat ako sa ti chce.... samozrejme ze ponuknut ho masam zadara je uz vec ina, ale pozret si film s priatelkou vecer nieje podla mna nelegalne... sak aj ked si ides pozicat DVD do pozicovne, tak nepredpokladaju, ze to budes pozerat sam zavrety v izbe... a taktiez platis iba za seba....
pokial to pozeram s priatelkou a povedzme aj s jej dvoma sestrami tak uz sme skupina. A pokial je toto legalne tak potom musi byt v zakone definicia slova priatelka. A to som zvedavi ako to definuju...

Co sa tyka toho, ze ked si kupis DVD je tvoje a mozes si s nim nakladat ako chces...nezabudaj, ze tam kde koncia prava jedneho jedinca...zacinaju prava druheho...tam kde koncia tvoje...zacinaju prava tvorcu...cize v podstate obaja ste majitelmi...ty si majitelom DVD ako hmotnej veci ale on DVD ako obsahu

SOM FAKT ZVEDAVY KTO ODPOVEDAL NA MOJU HLASOVACIU OTAZKU NIEpoprosim toho dobraka nech mi poslem postu ;)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

To je co za otazka v hlasovani?
Ukaz mi aspon 5 ludi, ktory maju internet aspon rok a nikdy si nestiahli ani jednu MP3jku :roll:
spanoo
Star
Star

Lub0$ napísal:To je co za otazka v hlasovani?
Ukaz mi aspon 5 ludi, ktory maju internet aspon rok a nikdy si nestiahli ani jednu MP3jku :roll:
Pracujem tu v Irsku v internetovom priemysle a poviem skoro 20-30% pouzivatelou internetu sa nikdy nedopustilo pocitacoveho zlocinu.

A na Slovenku poznam dvoch ludi tiez...moji stari rodicia a maju internet viac ako rok :P
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Keď sa zamyslím nad tými otázkami, tak v podstate okrem tej dvojky je to nelegálne. V tomto prípade ma napadá, že aj keď máš originál, tak stále konáš trestný čin. To už naozaj asi najlepšie je si ten film stiahnuť, pretože aspoň vieš, že je to nelegálne a vieš prečo. :wink:
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Pocitacova kriminalita

Príspevok od používateľa Mateq »

spanoo napísal:Kupim si film DVD v predajni. (...) mi ho uz nechce prehravat a tak ho vyhodim a zacnem pozerat uz iba kopiu.
Je to legalne?Mam iba kopiu a original som vyhodil...
Netuším... Ideálne by bolo mať doma blok, ktorým dokážeš preukázať že si vlastníkom legálnej kópie. Alebo mať aj originál DVD, hoci nefunkčné - v tóm prípade je všetko v poriadku. Pokiaĺ doklady vyhodíš, neviem... Na jednej strane by ti museli dokazovať že je to inak ako tvrdíš, na druhej by to mohol tvrdiť každý a žiadny zločin by nedokázali nikomu :idea:. Každopádne uchovať bločky či origo a je to OK.
spanoo napísal: Kupim si film DVD v predajni. (...) zavolam kamosa a kamosa atd...
Je to legalne?On a ani jeho kamos za film nezaplatili ale mohli si ho pozret.
Toto sa rieši aj pri kaviarňach a pod. podnikoch, kde púšťajú hudbu. Oni musia platiť poplatok za šírenie, pretože tam majú ludí. Do určitého počtu (nepoznám ho - 3?) ale platiť nemusíš. Je teda podstatné či si v limite a zákon to nepovažuje za verejnú distribúciu, alebo si si už otvoril kino kde distribuješ film :D.
spanoo napísal: Kupim si film DVD v predajni. Film sa mu velmi paci a tak mu ho poziciam.
Je to legalne?
100% nelegálne, požičiavanie je výslovne zakázané, stačí sa pozrieť na obal filmu.
spanoo napísal: Kupim si film DVD v predajni. spojim nase 2 laptopy etn kablom a pekne dam ten film zdialat a ona si ho stiahne do svojho laptopu a pozre si ho sama. Je to legalne?
Teoreticky máš právo na 1 záložnú kópiu. Týmto si vlastne vytvoril druhú - takže zrejme nelegálne.
spanoo napísal: Kupim si film DVD v predajni. Dostanem DVD disk, ktory si mozem pozret doma kolko-krat chcem. Film sa mi velmi paci a som si isty, ze by sa pacil aj mojmu kamosovy v Prahe. Tak ho naklonujem a poslem mu normalnou postou kopiu s tym, ze mi ju potom posle naspat.
...
kamos nemoze cakat na to kym mu to pride postou, tak mu ho poslem mailom
Otvoril si si DVD požičovňu - požičiavanie - nelegálne. Rovnako ako bod 3.
spanoo napísal:A na Slovenku poznam dvoch ludi tiez...moji stari rodicia a maju internet viac ako rok :P
A jeden z nich chodí ma Hojka a zahlasoval tu :D.
spanoo
Star
Star

Podla mna je to vsetko len otazkou toho ako si ty pochopil zakon a ako ho ty interpretujes...a ked to nepomoze...myslim, ze dobry pravnik by z toho vedel urobit uplne legalnu vec
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Podla mna Mateq nemas tak celkom pravdu...

Iste, kaviarne a pod. platia ale platia za verejnu distribuciu, pricom pustaie si u seba aj vo vacsom pocte ludi sa tazko da oznacit ako verejne.

A s tou DVD pozicovnou, tam je jeden zasadny rozdiel, totizto DVD pozicovne poziciavaju za uplatu.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Fabo napísal:Iste, kaviarne a pod. platia ale platia za verejnu distribuciu, pricom pustaie si u seba aj vo vacsom pocte ludi sa tazko da oznacit ako verejne.
Mám za to že zákon to tak považuje - od určitého počtu prísediacich je to "verejné", hoc aj u teba v byte. Kaviareň je predsa tiež vlastníctvom majitela. Viď aj čo písal GothaR. Len si nie som istý tým limitom (od koľko ľudí). Treba pohladať zákon a postnúť to sem.
Fabo napísal:A s tou DVD pozicovnou, tam je jeden zasadny rozdiel, totizto DVD pozicovne poziciavaju za uplatu.
Ano, DVD požičovne sú legálne pretože majú licenciu (za ktorú platia) na požičiavanie od autorov filmu (alebo asociácie autorských práv či komu platia, ale to je jedno - autor/vydavateľ filmu sa k svojím peniazom za to čo vytvoril dostane.

Ak to však požičiaš ty ako fyzická osoba hoci zadarmo, je to nelegálne. Pretože tým že poskytneš DVD tretej osobe, tá si ju za pozretie nezaplatí a autor prichádza o zisky.
L.A.M.E
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa L.A.M.E »

kto nemam napalene dvd alebo cd , stiahnute mp3 do pc alebo vel veci kazdy je vinny
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

GothaR napísal:K prvej veci: na zaciatku videa byva upozornenie, ze je zakazane jeho sirenie a verejne pustanie. A verejnym sa povazuje asi ak je to pre skupinu viac ako 2ch osob, pretoze skupina sa aspon v trestnom zakone berie prave od 3 a viac osob.
Takže keď sme 5 členná rodina a chceme si večer spoločne pozreť nejakú komédiu tak je to v právnej rovine nelegálne?
Vynechávajúc problém s dokazovaním viny..
spanoo
Star
Star

4j4xXx napísal:kto nemam napalene dvd alebo cd , stiahnute mp3 do pc alebo vel veci kazdy je vinny
ja nehladam kto je vinny...ja hladam tu sedu hranicu medzi legalnym a nelegalnym
alfonz
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa alfonz »

Frikso napísal:Takže keď sme 5 členná rodina a chceme si večer spoločne pozreť nejakú komédiu tak je to v právnej rovine nelegálne?
Keď mal vyjsť Bioshock som čítal na games.tiscali.cz že keď si ho kúpiš, napr. brat naň nemá nárok. Ako to dopadlo neviem ale toto je fakt už na hlavu postavené.
spanoo
Star
Star

Frikso napísal:Takže keď sme 5 členná rodina a chceme si večer spoločne pozreť nejakú komédiu tak je to v právnej rovine nelegálne?
A ked v skole alebo materskej skole pustahu filmy celej triede, ktore prinesie niekto zo ziakov tak je to tiez nelegalne???
chrobakos
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chrobakos »

No a to este nepocitas do uvahy ze tie deti za skolku platia :D
..taze skolka zaraba takymto piratskym sposobom ? :lol: :lol:

..aha
Napísať odpoveď