Aky linux

Všetko ohľadom Linuxu...
smajlik
Expert
Expert

Aky linux

Príspevok od používateľa smajlik »

cawte, potreboval by som poradit, ktory linux je najvhodnejsi pre zaciatocnika a pre stary PC (400 MHz procesor, 96MB ram, 2.5 GB HDD....) za odpved vopred dakujem. Bude sluzit len na browsovanie po nete a ucenie sa pracovat s nim, kedze ho chcem dat neskor aj na druhy comp a tam nechcem nic pokazi :lol: . Za odpoved vopred dakujem.
konyk87
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa konyk87 »

http://www.hojko.com/neco-pro-zacatecnika-t30501.html
http://www.hojko.com/ktory-linux-t83932.html
http://www.hojko.com/ako-prejst-na-linux-t72332.html
http://www.hojko.com/linux-pre-300mhz-t69471.html
http://www.hojko.com/aky-linux-t33686.html

studuj :)

btw tym, ze si nahodis Linux do pc nic nepokazis - maximalne tak stratis nejake data, aj to len v pripade, ze spravis nejaku chybu pri deleni diskov pred instalaciou alebo pri vybere disku pocas instalacie...

vela stastia :)
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

na stare pc je urcene xubuntu. tak asi to.
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

este jedna otazka. Ked zacne bootovat po chvili vypise ze chce nejaky dos na diskete, ale ja ho nemam, co mam robit? :oops:
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny3212 »

Ak mozem poradt skus dis. fedora8, je asi najmenej problemova co sa tyka ovladacov a softu. kuknite www.free-portal.sk , pocitace-e-knihy, pisem tam o nej. Zrkadlo je wiki.fedora.cz , studujte , je to tam cool spracovane.
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

hmm

Príspevok od používateľa digo »

ehm nechcel som zakladat novu temu, tak to aspon supnem sem... v akom programe mam nahodit damn small linux na usb kluc? mam to vo formate iso, najprv som to tam normalne rozbalilcez winrar, ale neslo mi z neho nabootovat... :cry: treba to v nejakom specialnom softe? :? dik :oops:
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

digo napísal:ehm nechcel som zakladat novu temu, tak to aspon supnem sem... v akom programe mam nahodit damn small linux na usb kluc? mam to vo formate iso, najprv som to tam normalne rozbalilcez winrar, ale neslo mi z neho nabootovat... :cry: treba to v nejakom specialnom softe? :? dik :oops:
Myslim, ze tento navod je celkom jednoduchy :)
USB installation DSL 1
USB installation DSL 2
Celkom si ma navnadil, uz viem, co budem dneska robit :D
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

hmm

pato83 napísal:Myslim, ze tento navod je celkom jednoduchy :)
USB installation DSL 1
USB installation DSL 2
Celkom si ma navnadil, uz viem, co budem dneska robit :D
hmmm je tam pisane ze
Download syslinux-3.36.zip and unzip the files to a directory called syslinux on your computer
no a kde ten priecinok syslinux mam dat? lebo najprv som ho nechal na pracovnej ploche, ale tam to neslo :oops:
pato83
Addict
Addict

digo napísal:no a kde ten priecinok syslinux mam dat? lebo najprv som ho nechal na pracovnej ploche, ale tam to neslo :oops:
Je uplne jedno, kam si ho po extrahovani ulozis. Potom si sputi prikazovy riadok. Dostanes sa pomocou prikazu CD do adresara Win v adresari Syslinux. Ked budes v tom adresari, zadas Syslinux.exe -ma /pismeno ake bolo pridelene usb klucu/ a potvrdis. Nastavis v biose, aby sa prehladavali aj USB zariadenia pre bootovanie. Ak to takto spravis, tak by to malo ist. :)
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

hmm

tak to nechapem... ako to moze byt jedno, kde ho ulozim? ved co ak by som mal napriklad dva priecinky syslinux, napriklad jeden na jednej particii a druhy na druhej? :roll:
btw. skusal som to, a ukaze mi toto...
C:\Documents and Settings\WinXP>cd\syslinux\Win32
Systém neomže nájsť zadanú cestu.
:? :oops:
pato83
Addict
Addict

digo napísal:tak to nechapem... ako to moze byt jedno, kde ho ulozim? ved co ak by som mal napriklad dva priecinky syslinux, napriklad jeden na jednej particii a druhy na druhej? :roll:
btw. skusal som to, a ukaze mi toto... :? :oops:
Ani sa necudujem, ze ti to vypisalo :) Ty musis zadat cestu k tomu suboru syslinux.exe . Takze sa dostan do priecinku Win v priecinku Syslinux. Klikni na subor syslinux.exe a daj vlastnosti. Tam budes mat celu cestu pre ten subor a tu musis zapisat do prikazoveho riadku. Takze tvoj command bude asi takyto:
1. Hned ako spustis prikazovy riadok, zadaj
cd ..
, az pokym nebudes v C:
2. Zistis si cestu, ako som ti uz vyssie napisal
3. Zapises do prikazoveho riadku:
cd /cesta/
4. Zapises ten prikaz, co mas v tom navode :wink:
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

hmm

eh no, ked som to skusal asi pred dvomí hodinami, tak to tusim islo... ale nabootovat to stale neslo, asi kvoli tomu, ze som mal ten linux z inej stranky... tak som si to teraz stiahol odtial a nvm preco uz mi to v tom prikazovom riadku nejde :oops: akoze nechapem, napisem tam
C:\Documents and Settings\WinXP>cd \Desktop\syslinux\win32\syslinux.exe -ma I
a znova stare zname
Systém nemôže nájsť zadanú cestu.
:?
skontroluj mi to este pls... potom ta uz nebudem otravovat :D dik :oops:
pato83
Addict
Addict

digo napísal:eh no, ked som to skusal asi pred dvomí hodinami, tak to tusim islo... ale nabootovat to stale neslo, asi kvoli tomu, ze som mal ten linux z inej stranky... tak som si to teraz stiahol odtial a nvm preco uz mi to v tom prikazovom riadku nejde :oops: akoze nechapem, napisem tam
a znova stare zname :?
skontroluj mi to este pls... potom ta uz nebudem otravovat :D dik :oops:
Este raz si precitaj ten moj predchádzajuci post. Ked pojdes podla toho navodu, tak urcite ti to nevypise. Vsimas, kde sa ti spusta prikazovy riadok? Musis sa dostat na C: / nie ze ma niekto bude chytat za slovicka :) / a az potom tam napisat tu cestu k suboru.

BTW: Inak, ako tak pozeram, tak to mas v podstate dobre. Aj ked uzivatela WinXP.....kazdemu po chuti. Najprv sa dostan do tej zlozky a az potom sa pokusaj nieco spustit.
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

hmm

no sak tu vec prave nechapem, co znamena "dostat sa na C:" :?: :o
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Spusť si program cmd a presun sa do adresáru, v ktorom máš ten program. Teda niečo ako cd "c:\Documents and Settings\chrono\Dokumenty\l\" a potom spusť ten program. Je možné, že v kontextovom menu adresára je niečo ako "otvoriť konzolu".

PS: A naštuduj si ako sa používa program cmd, ako sa presúva do nejakého adresára... ;)
Necro
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Necro »

chcem sa len spytak co je to LINUX?? je to nieco ako microsoft windows ale od inej firmy alebo co????
muffy69
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa muffy69 »

no da sa povedat ze ma podporu mnohych firiem, ale nerobi ho iba nejaka jedna firma ako microsoft, je cely zadarmo, platena je iba technicka podpora
a co je linux ? :) http://sk.wikipedia.org/wiki/Linux
chrono
VIP
VIP

Necro napísal:chcem sa len spytak co je to LINUX?? je to nieco ako microsoft windows ale od inej firmy alebo co????
Google je server, pomocou ktorého môžeš na internete nájsť najrôznejšie informácie (dokonca aj to, čo je vlastne ten Linux).
krasko
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa krasko »

Aky linux?

na tuto otazku sa jednoznacne neda odpovedat. Kazdy ma svoje :plus: ale aj :minus: , na to, ktory je pre teba ten nay musis prist casom sam, proste toho musis skusit viacej

moj nazor na to, co som uz poskusal:

Mandrake / Mandriva - V case, ked som ho skusal (2006) to nebol linux ale parodia na linux. Uz nikdy viac, vyhybam sa mu
Debian - Celkom v pohode distro, osobne odporucam pre zaciatocnikov ale aj pokrocilich. Ked sa tomu clovek venuje, tak behom par tyzdnov sa da pochopit.
Ubuntu - Debian prerobeny pre zaciatocnikov, odporucam pre zaciatocnikov ale ked sa uz v tom chceme naozaj vazne dost rypat tak skvor debian
Gentoo - Linux urcite pre pokrocilejsich. Zaciatocnik (nic proti) ho nezvladne ani nainstalovat, ale skuseny user sa s nim dokaze nadherne pohrat. Ked mu clovek raz pride na chut, tak koniec :) Krasny system len je s nim aj dost roboty ...a moj milacik :P
chrono
VIP
VIP

Mandrivu 2006 mám a všetko mi tam funguje bez problémov (Mandrake som začal používať od verzie 8.0).
Gentoo je pre ľudí, ktorí nepotrebujú na počítači robiť niečo užitočné, stačí im to, že neustále môžu niečo kompilovať. :)
Napísať odpoveď