Vybrane slova po L
-
tomasso
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Vybrane slova po L
Caute, mam na Vas jednu otazku. Nasiel som dnes na stole sestrin zosit, otvoril som ho len tak, ze si ho pozrem. Pozeram a zrazu vidim: Vybrane slova po L. Uz ste niekedy poculi o vybranych slovacj po L? ja nie, devat rokov som chodil na ZS, teraz chodim na gymnazium a dnes som to prvykrat videl...Sestra sa so mnou hadala, ze im ich nadiktovala ucitelka. ona chodi do siedmej triedy. Pocul o tom uz niekto???
asi su
Vybrané slová po L
lyko, lysý, lýtko, lyžica, mlyn, plyn, plytký, slýchať, lyže, pomaly, plyš, blýskať sa, vzlykať, lýra, lyrika, lýceum, oplývať, plynúť, splývať, zlyhať
Zdroj: http://slovencina.vselico.com/vybraneslova.html
Vybrané slová po L
lyko, lysý, lýtko, lyžica, mlyn, plyn, plytký, slýchať, lyže, pomaly, plyš, blýskať sa, vzlykať, lýra, lyrika, lýceum, oplývať, plynúť, splývať, zlyhať
Zdroj: http://slovencina.vselico.com/vybraneslova.html
"Vybrane slova" po L nie su vybrane slova v pravom zmysle slova, t.j. netvoria skupinu vybranych slov, tak ako napr. vybrane slova po B, M, P, R etc. (vybrane slova, v ktorych sa po obojakych spoluhlaskach pise Y, nie I). L patri k tvrdym spoluhlaskam.tomasso napísal:ja to vidim prvykrat, sme sa devat rokov neucili vybrane slova po L, mal som zo slovenciny vzdy jednotky. odkedy su?
// Po editacii svojho prispevku si to v podstate vystihol sam- "L je tvrda spoluhlaska, tak tam je jasne, ze sa tam pise tvrde Y"
takže ono je to tak, že vybrané slová sú len u obojakých spoluhláskach (teda u ktorých sa nedá určiť či sú mäkké - väčšinou po nich ide I...alebo tvrdé - väčšinou po nich ide Y)...nakoľko však L má veľa výrazou s tvrdým Y a deťom sa to zvykne pliesť existujú, nie vybrané ale len Slová v ktorých sa píše Y po L
aspoň tak nejak nám to učiteľka vravela, keď som bol ešte štvrták na ZŠ
aspoň tak nejak nám to učiteľka vravela, keď som bol ešte štvrták na ZŠ
Tak s týmto nesúhlasím, pretože vybrané slová alebo len slová po L sú pri gramatike a písaní veľmi dôležité...Tak napríklad minule pred diktátom(píšeme ho už iba raz za pol roka, keďže sme septima, tak sme už čo to z pravopisu pozabúdali) sme sa nevedeli dohodnúť aké i/y má byť v slove blyšťať sa a lysina a vtedy by nám tieto "vybrané slová" po L dosť pomohliSepiroth napísal:Kravina jak mrak.
Je možné, že jazykovedci sa zase nudili tak sa to teraz decka v skole ucia, aj ked je to blbost a jasne. Kolko uz takých nezmyslov bolo a kolko este bude...
Re: Vybrane slova po L
v siedmej triede sa take ucia? ja som to mal myslim ze v 2 alebo 3 na zs