Ako prepojit panelak

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
sveduk
Novice
Novice

Ako prepojit panelak

Príspevok od používateľa sveduk »

Caute prosím vás o radu v paneláku sme 3 kamaraty a sme prepojený cez switch.
Jeden z nás ma pripojenie na internet a zdieľa ho ostatným ale chceli by
sme do tejto nasej siete zapojiť aj ostatných kamarátov z iného paneláku aj oni sú navzájom
prepojený cez switch a poskitnut aj im pripojenie na internet.
Ako sa mame navzájom prepojiť ak nechceme použiť káble?
Ako zabezpečiť sieť aby nám niekto tretý ‘‘nekradol‘‘ pripojenie do internetu?
Viac na obrazku : http://i25.tinypic.com/33zbpg7.jpg
kinjeril
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kinjeril »

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ak nechces pouzit kabel, tak je logicke, ze okrem wifi ti nic ine neostava. Ak chcete spojit len dva panelaky, tak v tomto pripade by bolo dobre pouzit dve smerove anteny, ktore by sa natocili proti sebe. Nakolko neviem odhadnut odkial si, no podla IP by som tipol na Bratislavu, tak tam by mohol byt kvoli velkemu ruseniu s wifi problem, najma pri vzdialenosti 4km medzi panelakmi. V tomto pripade by bolo lepsie pouzit 5GHz zariadenia, ktore su o nieco drahsie, avsak pasmo nie je az tak extremne zarusene. Zariadenia, ktore mate si opisal ako switch, hoci si myslim, ze ide skor o router, teda zrejme aspon v pripade pripojenia kde je internet. Tam by potom stacilo pripojit APcko+antenu... Co sa tyka bezpecnosti, tak WEP, WPA2 a podobne to isti..., WPA2 povazujem za dostatocne bezpecne.
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

Ja by som to riesil nasledovne:

Kupil by som 4 APcka.Prvu dvojcu by som zapojil medzi prvy barak a stredny barak do bridge.V tedy sa to bude chovat ako kvazi kabel.Teda ak budete vsetci vyuzivat pripojenie z jedneho routra, vsetkym vam prideli IPcky v tej istej sieti, cize sa vam do toho nebude bit IPcka APcka.To iste spravit pre stredny a posledny barak.Tam kde je vzdialenost 4 KM, by sa asi zisla vacsia antena.Samozrejeme APcka zapajame do switche, ako normalne kable.Bo ono to v tom rezime bridge aj tak funguje, ako kabel.
sveduk
Novice
Novice

router

Ako vykonne by maly byt tie anteny? Moc sa v tom neviznam
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neda sa povedat, ale je to velka vzdialenost a moze byt velke rusenie, takze ani 24dB by v 2.4GHz pasme nemuseli stacit, respektive by ani silnejsie nepomohli. Radsej nieco v 5GHz pasme a nieco silnejsie co je za prijaznivejsiu cenu.
sveduk
Novice
Novice

A ako zistim pokritie signalom napriklad ak pouzijem antenu 24dB 2.4Ghz tak dosah tej anteny bude ak ak ak by som pouzil 32dB? je na to niejaky vzorec alebo nieco take?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To nezalezi len od anteny, ale tiez o vykonu zariadenia. Tie je mozne upravit firmwarom z netu, niektore su upravene az na tolko, ze daleko prevysuju normy Telekomunikacneho uradu. Na meranie by bolo najlepsie pouzit NetStumbler.

http://www.google.sk/search?hl=sk&q=wif ... ogle&meta=
Napísať odpoveď