mi-chau napísal:Pomohol by preklad lebo neviem ci nahodou nieje myslene najskor number ako cislo a potom ako cislica ale ak som to spravne pochopil tak 9 na deviatu ale asi som to nepochopil spravne. Nieje aj nekonecno cislom?
9^9 to nebude, lebo sa nemôžu použiť žiadne matematické operátory a nekonečno tiež nie, lebo to mám ako odpoveď zapísať do formulára a nekonečne nezapíšeš (špeciálne znaky sa nerátajú)
mi-chau napísal:Ked mam nafukanu loptu vazi viac ako vyfucana presne o hmotnost toho vzduchu (ak sa nemylim), ak toto plati malo by to platit aj pri uzavretej sklenej nadobe, ak ju vsak otvorim tak hmotnost vzduchu sa nepripocita? Vedel by mi to niekto vysvetlit? Mam v tom nejasno.
moja teoria: v lopte je vzduch pod vacsim tlakom cize je tam vacsia hustota cize je tam vacsia hmotnost.rozdiel medzi nafukanou a vyfuknutou loptou nie je nezanedbatelny (relativne)
v otvorenej aj v uzavretej sklenenej nadobe je vzduch pod rovnakym tlakom a ma rovnaky objem cize v oboch pripadoch ma rovnaku vahu
pinacolada napísal:moja teoria: v lopte je vzduch pod vacsim tlakom cize je tam vacsia hustota cize je tam vacsia hmotnost.rozdiel medzi nafukanou a vyfuknutou loptou nie je nezanedbatelny (relativne)
v otvorenej aj v uzavretej sklenenej nadobe je vzduch pod rovnakym tlakom a ma rovnaky objem cize v oboch pripadoch ma rovnaku vahu
takze pokial je tlak vnutri rovnaky ako tlak vonku tak na vzduch vo vnutri neposobi gravitacna sila? viem ze je to zanedbatelna hmotnost ale zijeme v svete kde 1,00000000000000000000001 sa nerovna 1
//ja nefetujem
mi-chau napísal:takze pokial je tlak vnutri rovnaky ako tlak vonku tak na vzduch vo vnutri neposobi gravitacna sila? viem ze je to zanedbatelna hmotnost ale zijeme v svete kde 1,00000000000000000000001 sa nerovna 1
//ja nefetujem
posobi.a rovnaka aj na vzduch v otvorenj nadobe a rovnaka aj v uzavretej nadobe.
zjednoduesene-vzduch v otvorenej aj v uzavretej nadobe je to iste teleso s rovnakymi fyz vlastnostami
pinacolada napísal:posobi.a rovnaka aj na vzduch v otvorenj nadobe a rovnaka aj v uzavretej nadobe.
zjednoduesene-vzduch v otvorenej aj v uzavretej nadobe je to iste teleso s rovnakymi fyz vlastnostami
no a dnes som sa presvedcil o opaku, vysvetloval mi to jeden fyzikar: vraj vrchna cast lopty je tahana k zemi a posobi na vzduch pod sebou, tam je teda rozdiel medzi loptou a nadobou cize som sa mylil.
Vrchna cast lopty neposobi na vzduch ale na nu posobi rovnaka gravitacna sila ako keby tam ziadny vzduch nebol. Na vzduch posobi takisto stale rovnaka gravitacna sila. To iste otvorena/zatvorena nadoba.
Máme štyroch trpaslíkov,ktorí majú 17minút nato,aby prešli v noci cez most na druhú stranu rieky.
Prvý trpaslík prejde most za jednu minútu,druhý na to potrebuje dve minúty,tretí to dokáže za päť minút a štvrtý za desať. Na most však môžu vstúpiť len dvaja naraz, pričom ich rýchlosť bude taká, akú má ten pomalší.Pri sebe majú len jednu lampu. Na most môžu vstúpiť len s lampou. Ako majú prejsť po moste?
Úloha 2:
Sedliak má previezť v člne cez rieku kozu, vlka a kapustu. Do člna sa však zmestí len on a ešte jeden: buď koza, vlk alebo kapusta. Ak vezme vlka, koza zatiaľ na brehu zožerie kapustu. Ak vezme kapustu, vlk zožerie kozu. Len za jeho prítomnosti je kapusta a koza v bezpečí. Ako sa sedliakovi podarí prepraviť cez rieku kozu,vlka i kapustu?
Úloha 3:
Predstavte si 10 vrecúšok a v každom z nich 10 mincí. Všetky vrecúška obsahujú iba strieborné mince, s výnimkou jedného, v ktorom sú všetky mince falošné. Máte k dispozícii váhu, ktorá váži s presnosťou na gramy. Vašou úlohou je zistiť minimálny počet vážení potrebných na určenie falošného vrecúška. Poznáte pritom váhu pravej striebornej mince a viete, že každá falošná minca váži o 1 gram viac ako pravá minca (mince sú na pohľad na nerozoznanie a z vrecúšok ich môžete ľubovoľne vyberať).
Úloha 4:
Pred múrom stoja v rade za sebou traja muži so zaviazanými očami. Máme k dispozícii 3 hnedé a 2 čierne klobúky. Každému mužovi dáme na hlavu jeden z nich a snímeme im šatky z očí. Ich úlohou je uhádnuť farbu vlastného klobúka.
Muž stojaci najďalej od steny, vidí pred sebou ďalších dvoch s ich klobúkmi a povie:
„Neviem, akú farbu má môj klobúk.
Muž stojaci v strede, ktorý to počul a vidí pred sebou prvého muža s klobúkom, povie to isté. Tretí z nich vidí pred sebou len stenu. Keďže však počul všetky odpovede, môže tvrdiť: „Teraz už viem, akú farbu má môj klobúk.
Akú farbu má jeho klobúk?
1:
1) Na jednu stranu prejde 1min a 2 min (2 minuty)
2) Spat sa vrati 1min (3 minuty)
3) Prejde 10 min a 5min (13 minut)
4) Vrati sa 2min (15minut)
5) Prejde 2min a 1min (17 minut)
takze dnes som pozeral mythbusters na discovery a davali tam to s tymy vtakmi ...kazda akcia ma svoju reakciu a preto aby vtak vzlietol musel vyvinut silu 1 kg ktora tlaci na vahu ...cize spravna odpoved je 2 kg a aj im to tak vyslo a ta krabica bola odst velka (bol to karavan) a vahu mali presnu na 3gramy