Hmyz ako potrava budúcnosti

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ochutnali ste už hmyz?

Áno, ochutnal(a)
4
6%
Nie, ale skúsil(a) by som
22
32%
Nie, ani nechcem
43
62%

Celkom hlasov: 69

Frikso
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Hmyz ako potrava budúcnosti

Príspevok od používateľa Frikso »

V telke som videl dokumentárny serial, kde okrem iného hovorili o nutričných hodnotách hmyzu (muchy, červy), výhodách jeho konzumácie.
Odborníci sa tiež zhodli, že hmyz môže byť neoceniteľnou stravou v budúcnosti vzhľadom na vzrastajúcu populáciu.
-Zaujímalo by ma, čo si myslíte o konzumácii hmyzu a červov. Skúšali ste to/ochutnali by ste placky z múch alebo pyré z červov?
Viete si predstaviť hmyz ako hlavný pokrm na jedálničku? Je to podľa Vás pokrok civilizácie alebo narušený potravový reťazec?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Dúfam, že sa tejto budúcnosti nedožijem..
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Ak by ho naaranzovali tak, ze by som nespoznal, ze je to hmyz tak nemam problem. Ale keby sa to malo hybat a tak...a boh vie, mozno by som si aj na to zvykol :D
tomek00
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tomek00 »

jasne.. dalo by sa keby to spravili tak ako napisal kolega nadomnou..
keby tam vidim nejake kridielka alebo ze to na mňa pozera tymi spatnymi ocami tak by som asi dlho pri tom nevydrzal..
no a vyhoda je, ze hmyzu je vela tak sa ujde kazdemu :D
este som to nevyskusal ale ked som zase ja videl nejake dokumentarne serialy tak to tam ani nejak nezakryvali.. tam mal nejaku panvicu a mal ich tam asi 200 .. tak by to neslo :aasmile19:
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

nechutnal som, neochutnam snad. neviem, nejak sa mu hnusy uz len ta predstava, ze by som mal jest cojaviem muchu :D
Tempus7
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tempus7 »

Pokiaľ by som bol momentlálne v energickom deficite, tak by som niečo také pochrúmal, ale nieže prídem domov a mama mi každý deň na stôl hodí tanier červíkov, akože nehrozí :wink:
violator
Star
Star

Príspevok od používateľa violator »

na skautskom tabore uz dost davno sa nechal moj brat nahovorit na konzumaciu kobilky v orieskovej cokolade(roztopili sme cokoladu a tam trocha povarili uz mrtvu kobilku)...brat vravel ze to bolo celkom fajne, ale nasledne na to dostal kvalitnu sracku :D ...nastastie stihol dojst na latrinu :lol:
Ponaucenie je jasne a preto som zatial proti konzumacii hmyzu(aspon tych spominanych kobiliek) :wink:
Shamway
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shamway »

Zjem vsetko - tak rpeco hmyz nie (ale fakt to by musela byt fakt velka kriza) ale na vsetkos a da zvyknut :)
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

na biochemke sme mali prave taketo veci o vyzive buducnosti, predpoklada sa, ze to bude podobne ako so sojou: ked jes sojove maso, tiez nevies ze je to soja (teda vies, ale chapeme sa). takze ak take nieco bude, budu zo specialne chovaneho hmyzu extrahovane proteiny a z nich potom robene potraviny.
ale inak som este neochutnal, nemam v najblizsej buducnosti v plane. a btw, smazene kobylky chutia ako hranolky (vraj)
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ako to bolo? "nechcem nebudem...ked mi date zjem" - tak nejak mi to mama otlkala vzdy o hlavu.. vyzivne to byt moze, no pokial to nebude kvalitne tepelne spracovane a dobre ochutene tak nezajem...neznasam hmyz ked je zivy, preco by som ho mal mat v laske ked je mrtvy?
violator
Star
Star

Príspevok od používateľa violator »

ja uz to vidim tak, ze po hmyze budu nasledovat prasky alebo kvapaliny s urcitou chutou, napr. pizza, big mac, segedinsky gulas,... :lol:
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

ano a okrem tych skvelych nutricnych hodnot ich budeme zrat so vsetkymi chorobami a srackami, ktore inak z bezne spracovanych potravin odstranuju rucne, no pri hmyze, jeho rozmeroch a zlozistosti telesnej stavby si neviem predstavit ako to urobia...
Opak
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Opak »

to je blbosť podla mna.a je to nechutné žrať hentakú háveď..tochto by som sa teda naozaj nechcel dožiť :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

čítal tu niekto od Kulhánka Stroncium? Tam je hmyz, najmä šváby bežná súčasť našej potravy... Nový švábík... :D

ak bude hmyz len ako zdroj proteínov, nebudeme ho jesť celý, tak prečo nie? V príročkách pre prežitie sa bežne uvádzaj räzne larvy, pandravy, chrobáky...ako vhodné náhražky potravy v núdzových podmienkach. Tak ak bude budúcnosť dosť kritická, prečo nie? A ona kritická bude, lebo už teraz sa obrovské územia pôvodne určené pre pestovanie jedla menia na územia pre pestovanie biopaliva...nechcem tu rozviesť offtopic, ale biopalivá nemám rád, lebo je to len veľký byznis a pre prírodu je to prd platné (aj tak sa z neho produkuje CO2, je drahé, kvôli nemu ľudia nemajú čo jesť...).
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Keď sme boli deti, tak sme jedli surové koníky na lúke, len sme im odrhli nožičky, krídelká a hlavičku. Teraz by som mala asi problém mu tú hlavičku aj odtrhnúť, nie to ešte zjesť. Ale vraj napr. také múčne červy vyzerajú presne ako slané tyčinky a keď do cesta pridáš zomletý usušený hmyz, tak to tam vraj ani nepocítiš a je to vraj veľmi zdravé, ako je tu písané. Ja osobne by som s tým mala asi problém to jesť...
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

Stoporko napísal:čítal tu niekto od Kulhánka Stroncium? Tam je hmyz, najmä šváby bežná súčasť našej potravy... Nový švábík... :D

ak bude hmyz len ako zdroj proteínov, nebudeme ho jesť celý, tak prečo nie? V príročkách pre prežitie sa bežne uvádzaj räzne larvy, pandravy, chrobáky...ako vhodné náhražky potravy v núdzových podmienkach. Tak ak bude budúcnosť dosť kritická, prečo nie? A ona kritická bude, lebo už teraz sa obrovské územia pôvodne určené pre pestovanie jedla menia na územia pre pestovanie biopaliva...nechcem tu rozviesť offtopic, ale biopalivá nemám rád, lebo je to len veľký byznis a pre prírodu je to prd platné (aj tak sa z neho produkuje CO2, je drahé, kvôli nemu ľudia nemajú čo jesť...).
ze v priruckach na prezitie, si ma pobavil :lol: , nemas rovno aj prirucku na zivot?
ViRuS
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ViRuS »

uz dlhsi cas by som rad vyskusal jest hmyz. tiez som o tomto cosi pocul a cital a dost sa mi to pozdava - je to zdrave, vyzivne a lahke "vychovat" - takze ako zdroj jedla je to podla mna velmi dobra alternativa. tiez nemam rad chrobaky a larvy, no urcite sa daju upravit tak, ze nie je poznat z coho to je, a keby aj tak co? treba sa na to povzniest - ked chrumeme rezen tiez nemyslime na to, ako to prasa mordovali na bitunku. som pocul, ze vraj niektore larvy uprazene chutia ako kuracie masko takze urcite by som nemal problem ich zjest, nech uz by vyzerali akokolvek. v azii su tieto veci bezne na jedalnom listku a nikomu sa to nehnusi - proste su na to zvyknuti. navyse tento hmyz pochadza z hmyzich fariem, takze riziko, by mohli niest nejaku chorobu je eliminovane (co by bolo ajtak po tepelnej uprave).
sheep to co si napisal stoporkovi mal byt ako argument alebo co? laskavo nevyjadruj sa k niecomu o com ani... nic. je to tak ako napisal - je to skvela nahrazka, pretoze neexistuje hmyz, ktory by sa nedal jest.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Nie len v ázii, ale aj v Mexiku a strednej amerike je to bežný pokrm. Prebrali to od pôvodných obyvateľov (indianov). Malé mušky zbierajú do siete, ktoré potom drvia na prášok a robia z toho kašu (daju tam žltko vajička a ešte nejake prisady). Konečný produkt však nevyzerá lákavo. :?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

nie, myslim, ze by mi to nechutilo.
ale ide len o to, na co sme zvyknuti... keby ma tym krmili odmalicka, tak by som asi neprotestoval :D to mate tak, ako ze jeme casto kurcata, tak keby sme na to neboli zvyknuti, tiez by sme sa cudovali, ako to niekto moze jest :wink:
RoC.k
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RoC.k »

no , podla mna je to pekne nechutne , ale keby bola prilezitost ak asi by som ochutnal :roll:
Napísať odpoveď