Ahojte, chcem sa spýtať na jednu vec, ktorý som dlho vo všemožných článkoch hľadal, ale nikde som sa k nej nedopracoval, a to je tvorba filmu na slovensku. A nejedná sa o nejaké moje točenie filmu, ide čisto o zaujímavosť, ako to u nás chodí.
Na slovensku je dosť málo filmov, a aj z tej väčšina od známych autorov, ale táto otázka mi napadla, keď som čítal článok o Jakubovi Krónerovi a jeho prvom filme Bratislavafilm. Písali tam, že prvotne mal byť film určení iba na DVD predaj, ale nakoniec ho dávali aj v kine, ale práve toto nie je najvhodnejší prípad, pretože je syn Jána Krónera a teda mal určite nejakú podporu aj čo sa týka hereckého obsadenia filmu, zo známosti otca.
Pýtam sa, tu na slovensku, povedzme že mám založené vydavetelstvo, alebo nie, prostne mám dobrú kameru, partiu kamarátov a slušnú výbavu z hladiska nasvietenia, ozvučenia a zostrihania filmu, mám scenár a dostatočný rozpočet na jednoduchý, finančne nenáročný film, natočím ho a mám možnosť ho vydať vo svojom vydavatelstve a dať do predaja, samozrejme s riskom že sa predajú tri kusy DVD. Ale čo by filmár na slovensku mal spraviť, aby sa jeho film, možno amatérsky, ale príbehovo dobrý film odstal do kina.
Je mi jasné, že treba producenta a pod., ale toho nestretnete po ceste do obchodu