priklad z matiky plz HEEELP
priklad z matiky plz HEEELP
Trojuholnik s uhlom
alfa = 30
beta = 90
gamma = 60
prepona 5cm...
ako vypocitat ostatne dve strany bez pomoci goniometrickych funkcii??
alfa = 30
beta = 90
gamma = 60
prepona 5cm...
ako vypocitat ostatne dve strany bez pomoci goniometrickych funkcii??
-
mirak2
Hardcore addict
sinusova veta
//hej viem ale naco to budem robit cez rovnice jak mantak..niekedy nechapem tieto zadania...bez totalneho vyuzita goniometrickych funkcii to nespravis, ja sui skor myslim ze ti skor dali aby neratal priamo cez funkcie, ale nejake pekne ich zneuzite, chapes ne? bez goniometrickych funkcii to nespravis ani ked sa poskladas
//hej viem ale naco to budem robit cez rovnice jak mantak..niekedy nechapem tieto zadania...bez totalneho vyuzita goniometrickych funkcii to nespravis, ja sui skor myslim ze ti skor dali aby neratal priamo cez funkcie, ale nejake pekne ich zneuzite, chapes ne? bez goniometrickych funkcii to nespravis ani ked sa poskladas
-
sokolik
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
tak som to vypočítal jedine s pytagorovou vetou!!! verili by ste?
keďže je to pravouhlý trojuholník, tak môžeme použiť pytagorovu veru a nemusíme použiť ani sínusovu ani kosínusovu:) ide tam o to, že sa zachováva pomer strán a uhlov (to som prevzal zo sínusovej vety). Takže strana oproti uhlu 60° bude dva krát taká dlhá ako strana oproti uhlu 30°. z toho vyplýva pytagorova veta: 5^2=a^2 + (2a)^2 a z toho zistíme, že "a" je odmocnina z 5
stačí také riešenie?
keďže je to pravouhlý trojuholník, tak môžeme použiť pytagorovu veru a nemusíme použiť ani sínusovu ani kosínusovu:) ide tam o to, že sa zachováva pomer strán a uhlov (to som prevzal zo sínusovej vety). Takže strana oproti uhlu 60° bude dva krát taká dlhá ako strana oproti uhlu 30°. z toho vyplýva pytagorova veta: 5^2=a^2 + (2a)^2 a z toho zistíme, že "a" je odmocnina z 5
stačí také riešenie?
a = druhá odmocnina z 5, resp. druhá odmocnina z 20 lomeno 2 = 2,2360679
b = 2x druhá odmocnina z 5, resp. druhá odmocnina z 20 = 4,4721358
môže byť?
Rátal som to na základe teórie, že pokiaľ sú v pravouhlom trojuholníku uhly 30° a 60°, tak jedna odvesna sa rovná dvojnásobku (resp. polovici) druhej odvesny. Keďže sa jedná o pravouhlý trojuholník, tak sa dá použiť pytagorova veta. Neviem, či je to správny predpoklad, keďže nemám po ruke pravítko a uhlomer, ale podľa logického úsudku mi to tak vychádza..
Ak je tento predpoklad chybný, tak berte vyššie uvedené výsledky za bezpredmetné..
//taže v podstate ako písal sokolík resp. aj svetluška (s chybnými výsledkami) Trvalo mi to trochu dlhšie..
b = 2x druhá odmocnina z 5, resp. druhá odmocnina z 20 = 4,4721358
môže byť?
Rátal som to na základe teórie, že pokiaľ sú v pravouhlom trojuholníku uhly 30° a 60°, tak jedna odvesna sa rovná dvojnásobku (resp. polovici) druhej odvesny. Keďže sa jedná o pravouhlý trojuholník, tak sa dá použiť pytagorova veta. Neviem, či je to správny predpoklad, keďže nemám po ruke pravítko a uhlomer, ale podľa logického úsudku mi to tak vychádza..
Ak je tento predpoklad chybný, tak berte vyššie uvedené výsledky za bezpredmetné..
//taže v podstate ako písal sokolík resp. aj svetluška (s chybnými výsledkami) Trvalo mi to trochu dlhšie..
Takyto vysledok nedostanes nikdy, ved si to len skus narysovat a nemoze ti to vyst....luksiman napísal:jedna ma 2,5 a druha 4.....btw wisledok wiem ale newim to zdovodnit
Moj nazor ako riesit tento priklad bez goniometrie je zoradit uhly podla velkosti, vykratit ich ako sa len da a kedze viem ze prepone je 5 cm tak jej musi pripadat najvacsia hodnota z pomeru tych troch uhlov... no a potom jednoducho trojclenkouk, vyrata zvysne dlzky...
Da sa, uz aj cez podobnost trojuholnikov sa to ako som pisal na predoslej strane...Fabo napísal:Moj nazor je taky ze sa to absolutne bez gon. fcii neda...
Pytagorova veta:LordHaart napísal:a ked to nechces ratat pomocou goniometrickych ... neni nahodou pytagorova veta zjednodusena cosinusova veta?
a² + b² = c²
Kosinusove vety:
a² = b² + c² - 2 × b × c × cos α
b² = a² + c² - 2 × a × c × cos β
c² = a² + b² - 2 × a × b × cos γ
Ako snazim sa neviem ako ale ja medzi tym velku suvislost nevidim...
SOKOLIK DAKUJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEMsokolik napísal:tak som to vypočítal jedine s pytagorovou vetou!!! verili by ste?
stačí také riešenie?
-
mirak2
Hardcore addict
ja zomriem, decko je spokojne a pritom to vobec nie je dobre
toto co sokolik vyratal:
a= odmocnina z 5
b= 2*odmocnina z 5
c= 5
pravy uhol oproti C
tak ma uhol jeden 26,5 stupnov a druhy 63,5 cca...ale ked ti take staci
bez goniometrickych funkcii to nespravis, ak ti stacia vysledky tak: