Kniha vs. film

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Blazeer
Light Expert
Light Expert

Kniha vs. film

Príspevok od používateľa Blazeer »

Ake su podla vas vyhody a nevyhody knihy a filmu ?? skuste ich porovnat ... ale iba vseobecne :)
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mikkimikki »

v knihe mas tu vyhodu ze si to v podstate mozes predstavit podla svojho, a ked je holt film spraveny na prd tak je to naprd :P
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ked najskor citas knihu a potom vidis film, si zhrozeny ako to reziser dokazil
ked najskor vidis film a potom citas knihu, uz to nema zmysel, lebo si nevytvaras vlastne predstavy z precitaneho, ale v podvedomi "ti bezi film"
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

a ten najhlavnejši rozdiel je, že vo filme maš vždy možno nejakych 10% knihy :wink:
eNeS
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eNeS »

ja to berem tak.. kniha je lepsia dejovo.. film je nieco ako trailer k tej knihe a berem to aj ako vyhodu, ze pri citani dalsich diel vies si spravit lepsi obraz tych postav.. :)
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Knihy su urcite lepsie. Ako uz mnohi spominali film nezachytava cely pribeh, ale mne tam omnoho viac chybaju popisy vnutornych monologov a pocitov postavy. Niekedy sa autor o tom ako sa postava citi rozpisuje na 50 stran a do filmu sa to proste premietnut neda.
V knihach sa taktiez niekedy stava, ze autor opisuje fyzicky nezobrazitelne veci, kto cital Call of cthulhu a tamojsie opisy viacrozmerneho (viac ako 3D) mesta R´yleh alebo stoparvho spirevodcu po galaxii asi vie o com hovorim. Autor moze napisat, ze 50km velky pocitac premietol sam seba na1,5m dlhu pohovku a postavam z toho vyskakovali oci z dierok, ale do filmu sa podobne sceny zahrnut nedaju.
LordHaart
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa LordHaart »

filmy podla kniznych predloh moc nemam rad... teda v pripade, ze som cital knihu, podla ktorej je to natocene... ale zas pri viacdielnych knihach (a filmoch podla nich) je zaujimave si do deja zasadzovat postavy z filmu, ako to tu uz pisal Patyk...
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

Vždy keď som si po prečítaní knihy pozrel film tak som bol skôr sklamaný, pretože každý si inak predstaví to čo číta v knihe (vrátane režiséra). Naopak keď si pozriem najskôr film tak do knihy sa mi nechce, alebo ako povedal jackb, vidím v tom len film s niečím naviac. Oveľa lepší pocit (a umelecký zážitok) mám po prečítaní knihy , ale je to časovo náročnejšie a nedá sa toho stihnúť toľko ako filmov
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

Knihy su odost lepsie co sa tyka predstavivosti a pochopenia deja, ale zas neviem kto by stihol precitat knihu za 2 hodiny :D .
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Keď sa podarí, tak si chcem najprv prečítať knihu, nakoľko si vytvorím o deji, postavách, prostredí v hglave vlastné obrazy, ktoré mi dokresľujú atmosféru knižky lepšie, ako predstavy niekoho iného (režiséra, producentov, etc.). Občas sa ale podarí, že sa moje predstavy a predstavy filmárov dosť približujú a to je vtedy super, nakoľko si napr. v hlave nedokážem skomponovať ku deju kudbu a podobne. A občas sa zasa stane, že na základe filmu si prečítam knihu :)
Ale vo všeobecnosti viac preferujem knihy :wink:

//inak nemalo by toto byť skôr v kultúre?
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Film nás robí pasívnymi, nemusíme rozmýšľať nad tým, čo sa stane, nevytvára v nás toľkú kreativitu. Knihy sú oveľa lepšie, podnecujú človeka uvažovať, rozvíjať našu predstavivosť. Spraviť dobrý film, aby čo najlepšie znázornil knihu je naozaj ťažké...
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M.a.R.o.s.H »

radsej volim film namiesto knihy,pretoze kniha sa my zda nezazivna.radsej mam nieco ked t ovidim ako to citat :)
eNeS
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eNeS »

jin napísal://inak nemalo by toto byť skôr v kultúre?
ano malo by byt.. aj ja sa cudujem preco to tam nieje.. :roll:
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

bolek napísal:Film nás robí pasívnymi, nemusíme rozmýšľať nad tým, čo sa stane, nevytvára v nás toľkú kreativitu. Knihy sú oveľa lepšie, podnecujú človeka uvažovať, rozvíjať našu predstavivosť. Spraviť dobrý film, aby čo najlepšie znázornil knihu je naozaj ťažké...
no ale to zavisi ciste od toho daneho deja, neviem si predstavit ako by do knihy zase vylozili nejaky akcny trhak :D
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

bolek napísal:Film nás robí pasívnymi, nemusíme rozmýšľať nad tým, čo sa stane, nevytvára v nás toľkú kreativitu. Knihy sú oveľa lepšie, podnecujú človeka uvažovať, rozvíjať našu predstavivosť. Spraviť dobrý film, aby čo najlepšie znázornil knihu je naozaj ťažké...
A pri kinhe rozmyslas nad tym co sa stane?
Sheep napísal:no ale to zavisi ciste od toho daneho deja, neviem si predstavit ako by do knihy zase vylozili nejaky akcny trhak :D
Precitaj si Zaklinacsku pentalogiu a pochopis ako sa daju do knihy vlozit neuveritelne bojove sceny
Steven666
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Steven666 »

niekedy ma až zaráža čo scenáristi, strihači a režiséri vynechali to čo bolo v knihe a nedali to do filmu, ako príklad uvediem Harryho Pottera, viem že keby to nezostrihali tak tie filmy by mali 9 hodín, ale aj tak niekedy vynechávajú až moc dôležitého.
VolD
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa VolD »

Tak ja by som si rad pozrel tych 9 hodin :-P

U man zalezi aj o co sa jedna, (napr.) videl som Pana prstenov, a knihu by som nesiel citat.
U Harryho Pottera som precital prv knihy, az potom filmy.
Ak sa jedna (pre mna) putave dielo,tak radsej si precitam knihu,a tak pozriem film.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

fOxEr napísal:U man zalezi aj o co sa jedna, (napr.) videl som Pana prstenov, a knihu by som nesiel citat.
Veľa ľudí čo poznám, čo nečítali knihy PP, mali po tom filme veľmi zmiešané pocity. Zvyčajná reakcia bola, že to bolo ako Fantagiro. O čom tie filmy vlastne boli zistili až po tom, keď si prečítali knihy.

Momentálne si spomínam iba na jeden film, ktorý (podľa mňa) dosahoval úroveň knihy. Je to film Meno ruže (koniec bol vo filme mierne nedomyslený, ale ako celok bol ten film dobrý).
Napísať odpoveď