Kniha vs. film
Kniha vs. film
Ake su podla vas vyhody a nevyhody knihy a filmu ?? skuste ich porovnat ... ale iba vseobecne 
-
mikkimikki
Medium Professional
-
Old Dirty Bastard
Guru
-
axxis
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Knihy su urcite lepsie. Ako uz mnohi spominali film nezachytava cely pribeh, ale mne tam omnoho viac chybaju popisy vnutornych monologov a pocitov postavy. Niekedy sa autor o tom ako sa postava citi rozpisuje na 50 stran a do filmu sa to proste premietnut neda.
V knihach sa taktiez niekedy stava, ze autor opisuje fyzicky nezobrazitelne veci, kto cital Call of cthulhu a tamojsie opisy viacrozmerneho (viac ako 3D) mesta R´yleh alebo stoparvho spirevodcu po galaxii asi vie o com hovorim. Autor moze napisat, ze 50km velky pocitac premietol sam seba na1,5m dlhu pohovku a postavam z toho vyskakovali oci z dierok, ale do filmu sa podobne sceny zahrnut nedaju.
V knihach sa taktiez niekedy stava, ze autor opisuje fyzicky nezobrazitelne veci, kto cital Call of cthulhu a tamojsie opisy viacrozmerneho (viac ako 3D) mesta R´yleh alebo stoparvho spirevodcu po galaxii asi vie o com hovorim. Autor moze napisat, ze 50km velky pocitac premietol sam seba na1,5m dlhu pohovku a postavam z toho vyskakovali oci z dierok, ale do filmu sa podobne sceny zahrnut nedaju.
-
Vesper
Professional
Vždy keď som si po prečítaní knihy pozrel film tak som bol skôr sklamaný, pretože každý si inak predstaví to čo číta v knihe (vrátane režiséra). Naopak keď si pozriem najskôr film tak do knihy sa mi nechce, alebo ako povedal jackb, vidím v tom len film s niečím naviac. Oveľa lepší pocit (a umelecký zážitok) mám po prečítaní knihy , ale je to časovo náročnejšie a nedá sa toho stihnúť toľko ako filmov
-
jin
VIP
Keď sa podarí, tak si chcem najprv prečítať knihu, nakoľko si vytvorím o deji, postavách, prostredí v hglave vlastné obrazy, ktoré mi dokresľujú atmosféru knižky lepšie, ako predstavy niekoho iného (režiséra, producentov, etc.). Občas sa ale podarí, že sa moje predstavy a predstavy filmárov dosť približujú a to je vtedy super, nakoľko si napr. v hlave nedokážem skomponovať ku deju kudbu a podobne. A občas sa zasa stane, že na základe filmu si prečítam knihu
Ale vo všeobecnosti viac preferujem knihy
//inak nemalo by toto byť skôr v kultúre?
Ale vo všeobecnosti viac preferujem knihy
//inak nemalo by toto byť skôr v kultúre?
-
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
no ale to zavisi ciste od toho daneho deja, neviem si predstavit ako by do knihy zase vylozili nejaky akcny trhakbolek napísal:Film nás robí pasívnymi, nemusíme rozmýšľať nad tým, čo sa stane, nevytvára v nás toľkú kreativitu. Knihy sú oveľa lepšie, podnecujú človeka uvažovať, rozvíjať našu predstavivosť. Spraviť dobrý film, aby čo najlepšie znázornil knihu je naozaj ťažké...
-
axxis
Addict
A pri kinhe rozmyslas nad tym co sa stane?bolek napísal:Film nás robí pasívnymi, nemusíme rozmýšľať nad tým, čo sa stane, nevytvára v nás toľkú kreativitu. Knihy sú oveľa lepšie, podnecujú človeka uvažovať, rozvíjať našu predstavivosť. Spraviť dobrý film, aby čo najlepšie znázornil knihu je naozaj ťažké...
Precitaj si Zaklinacsku pentalogiu a pochopis ako sa daju do knihy vlozit neuveritelne bojove scenySheep napísal:no ale to zavisi ciste od toho daneho deja, neviem si predstavit ako by do knihy zase vylozili nejaky akcny trhak
Veľa ľudí čo poznám, čo nečítali knihy PP, mali po tom filme veľmi zmiešané pocity. Zvyčajná reakcia bola, že to bolo ako Fantagiro. O čom tie filmy vlastne boli zistili až po tom, keď si prečítali knihy.fOxEr napísal:U man zalezi aj o co sa jedna, (napr.) videl som Pana prstenov, a knihu by som nesiel citat.
Momentálne si spomínam iba na jeden film, ktorý (podľa mňa) dosahoval úroveň knihy. Je to film Meno ruže (koniec bol vo filme mierne nedomyslený, ale ako celok bol ten film dobrý).