openSuse

Všetko ohľadom Linuxu...
VolD
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

openSuse

Príspevok od používateľa VolD »

Ahoj, tak cital som na fore ako jeden uzivatel vychvaloval opensuse,(ahoj :)), potom som nasiel aj odkaz kde sa mozu porovnavat distra
http://polishlinux.org/choose/comparison/
Tak som si porovnaval tie distra, /hlavne ako vyzeraju :oops: / no a prislo na OpenSuse a nejake ine distro. Hlavne tento screen = http://polishlinux.org/stuff/screenshot ... DE_zly.png /prepacte ze nieje v prilohe/
(Len tak mimochodom, ak by sa mi opensuse rozbehla v poriadku, tak bola by tu tema , kde by som hladal ten vizualny styl :P )
Tak som siel na http://www.suseportal.cz/ a pozrel download, dal som stahovat DVD, nech je to pokope.
Stiahol som DVD, napalil, no a idem instalovat,
Nabootuje vpohode, aj nastavenia myslim ze som nastavil dobre / rozdelenie disku bolo - (mal som 20 GB volneho) vytvorilo to 2 linuxove particie a swap, 5 particii co "pouziva" windows, tak to namountovalo ako windows particiu /
Dal som instalovat a siel sledovat TV, iba sem tam som sa prisiel pozriet co je nove, tak som pozrel tu prezentaciu, a celkom som sa zacal tesit :oops: ,Teraz prislo koniec instalacie, mozno som spravil chybu tu -
Uz odcitavalo tych 10 sekund aby sa restartovalo, tak som dal OK, alebo restartuj (?) , Obrazovka sa normalne vypla tak som vybral DVD, a teraz naskocilo GRUB, (pekne spravene) prve co som si vsimol bolo taketo poradie:
  • Opensuse
    Windows1
    Windows2
    Windows3
    ...
    Disketa
    Nudzovy rezim Opensuse
Napadlo ma ze tie "Windowsy" su koli tomu ze som nechal namountovat ostatne particie pod nazvom windows /nie nazvom, no proste bralo to ako windows/
Co by bolo vpohode, ale po vybrati OpenSuse proste nic, cierna obrazovka a PC nepracoval, tak som skusil restart a zvolil som windows1 , to nabootovalo, tak som este skusil s DVD spustit system, no opat neslo. Tak, som chcel iba cez instalacne CD windowsu vymazat GRUB, lenze ono to nebralo to CD, tak som vo Windowse vymazal cez Partotion magic linuxove particie a swap. Teraz som skusil, prvy krat neslo, vyhodilo nejaky error /nestihol som kliknut do 10 sekund ziadnu klavesu/ , druhy krat som stihol, nacitalo jadro, dal som opravit a fixmbr. Tak a tu sa konci, windows nabootovalo a ide to.
Tento problem som nechcel riesit teraz, ale na nejakej strane som videl ze Opensuse 11 ma prist o 2 mesiace alebo kedy, tak som to chcel nechat an vtedy, ale tak uz som to napisal.
Berte ohlad na to ze v Linuxoch som viacmenej zaciatocnik, je celkom mozne ze to bude nejaka banalna chyba, takze , nestracajte somnou trpezlivost :oops:
No, a keby sa mi s vasou pomocou podarilo rozchodit, tak sa chcem spytat este na ten styl , ako sa vola, lebo sa mi hrozne zapacil :) /co je v screene/
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Wallpapery, temy, ikony atd atd , vsetko najdes tu: www.kde-look.org
LOLCATS
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa LOLCATS »

Tak nebudem zakladat novu temi, tak to napisem tu.
Aku ma podporu SUSe ? Cim sa lisi napriklad od Kubuntu ? A celkovom ake snim mate skusenosti ?
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Jediným a pre mňa veľkým problémom boli fonty vo Firefoxe, také škaredé nie sú na židanej distribúcii. Kto si zvykol na Ubuntu/Kubuntu FF tak dostane šok, stránky sú skoro nečitateľné, škaredé. Moc nepomôže zapnutie subpixel hinting, cez KDE sa to vo FF zmeniť nedá (len KDE aplikácie), ani export nastavení Firefoxu, ktoré sa menia cez about:config, jedine si stiahnuť Gnome desktop a cez ten.

Ostané všetko je skoro to isté, len tam je Yast, čo je podobné ako Mandriva Control Center. Podpora je salbá, návody židane ale s Yastom a s One-Click sa asi dá nastaviť veľa vecí.

S Yast sa dá nastaviť aj Grub.
VolD
Medium Expert
Medium Expert

pato83 napísal:Wallpapery, temy, ikony atd atd , vsetko najdes tu: www.kde-look.org
Myslel som tu konkretnu temu, ci ju nepoznate,
Lebo ak by som mal nainstalovany OpenSuse, tak do guglu uz by som hodil KDE temy, alebo tak nejak

Mam skusit opat nainstalovat? Zajtra skusim, napisem
VolD
Medium Expert
Medium Expert

No,tak nainstaloval som to nejako
Tak , este raz sa chcem spytat o tu temu, pozeral som an tej stranke, no nejak ziadna sa mi nezapacila
filippo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa filippo »

Zavulon napísal:Aku ma podporu SUSe ? Cim sa lisi napriklad od Kubuntu ? A celkovom ake snim mate skusenosti ?
Skúšal som SuSe 10.1, tam sa mi nepodarilo rozbehať 3D akceleráciu grafickej karty, potom som používal openSuSe 10.2 asi 3 mesiace a nakoniec som ostal pri Kubuntu, ta mi sedí najviac. :) Čo sa týka podpory balíkov pre openSuse, tak je na tom celkom dobre, cez Yast rozbeháš skoro všetko, ale u Suse mi chýbala komunita, preto mi viac vyhovuje *Ubuntu. Našiel som pre toto distro viac návodov, diskusných fór, kde nájdeš odpovede skoro na všetko. Keď si sa rozhodol pre Suse, tak ti môžem poradiť jedine www.suseportal.cz
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

Zavulon napísal:Tak nebudem zakladat novu temi, tak to napisem tu.
Aku ma podporu SUSe ? Cim sa lisi napriklad od Kubuntu ? A celkovom ake snim mate skusenosti ?
suse ma perfektne vymysleny "ovladaci panel" yast. podla mna velke plus pre toto distro. pre pouzivatela je to priatelske distro. akceleracia nebola vobec problem (uz asi pol roka nie je problem s grafikou ani na *buntu ani suse). proti suse nemam ziadne vyhrady. toto distro mi velmi sedi. len nedavno nastala taka nemila vec, ze mi mrzlo kazdu chvilu. neviem preco. nieco som spravil zrejme zle ked som sa hral s konfigurakmi. skusal som. pravdupovediac aj som to chcel trosku pokazit :D chcel so mtotiz skusit nove ockavane kubuntu 8.04 zamerane na stabilitu. po uspesnom pokazeni som nahodil kubuntu. prilis velke citelne rozdiely som necitil. akurat instalovanie cez konzolu (ovle apohodlnejsie ako cakat kym yast nacita vsetky baliky a prehlada repozitare) som vyuzil hned. ovela pohodlnejsie instalovanie. ale ako casto sa instaluju programy? zriedka. takze toto by som uplne vypustil z porovnavania. nove kubuntu ma velmi milo prekvapilo. len sa mi trosku nepaci, ze po nainstalovani FF mi system nainstaloval FF 3 beta 5. cakal by som stabilnu verziu (2) a nie betu. ale budiz. beta fici ovela lepsie ako 2 stabilna.
co sa tyka podpory... o *buntu distrach je neskutocne mnoho clankov a support na slovenskych a ceskych strankach je obrovsky. mnoho stranok, mnoho for, mnoho rad. ak je s *buntu problem, tak riesenie trva cca 10 minut. pri suse sa odpovede hladali ovela tazsie. ale je pravda, ze problemov na riesenie bolo naozaj minimum. tolko asi z mojej strany. ked vylezie nove suse, tak zase pokazim kubuntu a pozriem co nove prinasa suse :D kedze mam particiu /home zvlast, tak nastavovanie systemu po reinstalacii trva tak cca pol hodinku aj s instalaciou programov :D
este by som chcel obom distram vytknut openoffice. tento radoby nahradnik officu je v oboch distrach uplne nepouzitelny. v opensuse mi pri pisani dokumentov casto mrzol writer (ci ako sa to vola ten nahradnik wordu). a v kubuntu mi to bezne pri pisani zamrzlo tiez. alebo to len spadlo bez ulozenia. toto je ale pravdepodobne chyba KDE. kazdopadne neodporucam pouzivat openoffice v KDE v kubuntu a suse. skusal som ako nahradu nainstalovat koffice. tento set programov nemrzol, ale funkcnost bola tak cca 40% z openoffice co predstavuje cca 20% z MS office. z toho vyplyva, ze je to katastrofa na serioznu pracu s dokumentami. uvidime co nam prinesie nova verzia openofficu a KDE 4.0
Napísať odpoveď