Myslím si že to je horšie ako tá atomová vojna. Že sa menia podmienky to músí vidieť každý, veterné smršte prívalové dažde,suchá proste niečo nenormálne, zakrývať si pred tým oči to je šialenstvo. Mal som ma www.hojko tému Planéta zem. Ktorej som poukazoval ako si ničíme našu planétu svojou pohodlnostou, daté: náš problém je CO2.P3Bo napísal:Ty rozmyslas dost obmedzene ked si predstavis atomovu vojnu tak to znamena ze vela ludi zomrie okamzite zatial co globalnym oteplovanim budu umierat dlhodobo a veeelmi pomaly na nedostatok potravin sucho a podobne katastrofy.
Globalne oteplovanie
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
Re: re
no ozivime trocha temu, kedze som sa dostal na katedru energetiky a teraz sa na tie obnovitelne zdroje pozeram uplne inak.Monako2 napísal:urcite je to dlhodobym vplyvom cloveka na prirodu. ci uz je to vyrub lesov, vypustanie plynov do ovzdusia... podla mna ako prve by sa malo zaviest palivo vodik. myslim, ze benzinovy motor ide prerobit pridanim zariadenia na vodikovy, kedze som videl hybrid vodik/benzin. urcite s tym treba okamzite nieco robit aj ked mi si to asi neuzijeme, ale dalsie generacie urcite a netreba mysliet len na seba ako ancikrist G.Bush
vodikovy pohon je fajn, akurat ze na vyrobu vodika je potrebna energia a je to energeticky narocnejsie nez ropa.
solarne kolektory, hmm ich vyroba je velmi draha a ked slnko nesvieti tak su bez uzitku, veterne elektrarne, ked nefuka, tak bud nejdu alebo pouzivaju dieslove motory, ak fuka prilis tak ich musia zastavit. biomasa etc, pekne pre male komunity, ale pouzivat jedlo na vyrobu biopaliva je trochu divna myslienka. co z toho vypliva? asi to ze tieto alternativne zdroje energie niesu vhodne ako nahrada konvekcnych ale skor ako ich doplnok.
vsetci moji ucitelia na katedre nadavaju na greenpisakov a uz viem preco a maju pravdu. dufam ze sa tato tema ozivi.
-
krija
VIP
trochu to tu ozivime. nedavno som nizsie uvedeny (link) dokument mal moznost vidiet na ct2. v dokumente sa budete mat moznost dozvediet napr.:
-podiel CO2 vyprodukovaneho clovekom a jeho nasledny vplyv na globalne oteplovanie (GO)
-vplyv CO2 na GO
-vplyv slnka (pocet ciernych skvrn na jeho povrchu)
-ako sa niekto nabaluje na teorii GO
-topenie ladovcov
-zaujimava teoria jedneho svedskeho vedca, ktora poblaznila cely svet
-spolitizovanie GO
-falsovanie podpisov vedcov zo strany zastancov GO pod dokumenty podporujuce ich teoriu
.
.
.
uz som prezradil viac nez dost a nazov prezradi este viac: The Great Global Warming Swindle
video
-podiel CO2 vyprodukovaneho clovekom a jeho nasledny vplyv na globalne oteplovanie (GO)
-vplyv CO2 na GO
-vplyv slnka (pocet ciernych skvrn na jeho povrchu)
-ako sa niekto nabaluje na teorii GO
-topenie ladovcov
-zaujimava teoria jedneho svedskeho vedca, ktora poblaznila cely svet
-spolitizovanie GO
-falsovanie podpisov vedcov zo strany zastancov GO pod dokumenty podporujuce ich teoriu
.
.
.
uz som prezradil viac nez dost a nazov prezradi este viac: The Great Global Warming Swindle
video
- Prílohy
-
- The+Great+Global+Warming+Swindle.zip
- precasovane na tuto verziu
- (39.16 KiB) 179 stiahnutí
iste...polovica zemegule sa mení v púšť, zbytok odoláva náporom horúčav a tropickým búrkam...hypotézy, že ide o prirodzený klimatický fenomén sa síce už objavujú prevažne len vo vyhláseniach najväčších znečisťovateľov a v konšpiračných teóriách...ale určite je to "swindle"...ako keby bolo také ťažké uveriť, že človek naozaj dokáže ovplyvniť klímu keď už dokázal zlikvidovať ozónovú vrstvu nad Antarktídou, vyrúbať rozhodne nemalú plochu lesov, otráviť ekosystémy a vyhubiť obrovské množstvo druhov...tieto tvrdenia, že ide o prirodzený proces mi pripomínajú výskumy vedcov z 19. storočia propagujúce blahodárny vplyv fajčenia
-
reznick
Medium Star
Je zaujimave ako kazda tema o globalnom oteplovani skonci na polemike o tom ci za to moze clovek alebo nie... a skoro vsade je tato polemika doprevadzana urazkami a osocovanim (asi to oteplovanie ma vplyv aj na hlavu, som rad ze tu na fore je to este v pohode):
- za globálne oteplovanie sú zodpovední ľudia
- myslim si ze je to prirodzeny cyklus Zeme ale my sme ho urychlili
- vyzerá to snáď ako prírodný cyklus. No mne sa nezdá
- a preto nesuhlasim s nazorom, ze je to len prirodny cyklus
- ako si nato prisiel??? no podla mna za globalne oteplovanie mozu ludia
- je to ludmi!!! ale moze to byt aj zemou.
- mne je to v podstate jedno ze tu bude trochu teplejsie.
- asi žiješ medzi opicami človeče
- tu z tebou suhlasit nemozem ...
- to si na omyle, ze to nie je vazne.
- ja nevravim ze za to moze len priroda, jasne ze za to mozu ludia, z prevaznej casti ludia...
ako keby odpoved na to ci to sposobuju alebo nesposobuju ludia problem globalneho oteplovania vyriesila...
- za globálne oteplovanie sú zodpovední ľudia
- myslim si ze je to prirodzeny cyklus Zeme ale my sme ho urychlili
- vyzerá to snáď ako prírodný cyklus. No mne sa nezdá
- a preto nesuhlasim s nazorom, ze je to len prirodny cyklus
- ako si nato prisiel??? no podla mna za globalne oteplovanie mozu ludia
- je to ludmi!!! ale moze to byt aj zemou.
- mne je to v podstate jedno ze tu bude trochu teplejsie.
- asi žiješ medzi opicami človeče
- tu z tebou suhlasit nemozem ...
- to si na omyle, ze to nie je vazne.
- ja nevravim ze za to moze len priroda, jasne ze za to mozu ludia, z prevaznej casti ludia...
ako keby odpoved na to ci to sposobuju alebo nesposobuju ludia problem globalneho oteplovania vyriesila...
-
Holubar
Darca
Nedavno som pozrel velmi zaujimavy dokument Global Warning
http://www.amazon.com/Global-Warning-Hi ... B000YKI4MM
Dokument prebehol cez celu casovu os, odkedy existuju stopy o existencii planety, ukazali v nom vsetky velke katastrofy spojene s teplotnymi a klimatickymi vykyvmi. Co sa tyka prirodzeneho cyklu, ten by mal suvisiet s tvarom drahy Zeme obiehajucej okolo Slnka, no podla tejto teorie, teraz by mala byt Zem v stadiu ochladzovania, no skutocnost je ina.
Za najvacsie nebezpecenstvo su povazovane tisice ton metanu ktory je zamrznuty vo forme hydratu pod oceanom a v permafroste napr na Aljaske. Podla vedcov staci len par stupnov naviac teploty oceanov a metan sa zacne v obrovskych kvantach uvolnovat. Pricom metan, co sa tyka 'Greenhouse eefectu' je cca 26x ucinnejsi ako CO2, cize podla nich je CO2, ktory teraz produkujeme len akymsi iniciatorom katastrofy sposobenej metanom.
Vyborny dokument, odporucam pozriet. Je dostupny okrem ineho aj na tl.
A co sa tyka energie buducnosti, ja by som vsadil na jadrovu energiu. Uran so doteraz nijak masovo netazil, so zasobami by problem byt nemal, ak sa zapracuje na zvyseni ucinnosti v jadrovych elektrarnach, bude mat perspektivu vyroba vodika elektrolyzou, znizi sa stupen polucie atmosfery.
Bola tu spominana aj Cina. Tam ide 80% energie este stale z uhlia, co je viac ako smutne, niet divu, ze sa tlacia na vrchol rebricka v emisiach CO2.
Biomase velku sancu nedavam, kedze uz pri tom mizivom percente energie, ktoru z nej teraz vyrabame sa hovori o zdrazovani potravin.
Energia zo slnka a vetra su len take lokalne zalezitosti s nizkou ucinnostou a este nizsou navratnostou investicie, pochybujem, ze by v nejakej blizkej buducnosti nabrali na vyzname pre energeticky trh.
Vsetko je samozrejme len moj nazor na vec
http://www.amazon.com/Global-Warning-Hi ... B000YKI4MM
Dokument prebehol cez celu casovu os, odkedy existuju stopy o existencii planety, ukazali v nom vsetky velke katastrofy spojene s teplotnymi a klimatickymi vykyvmi. Co sa tyka prirodzeneho cyklu, ten by mal suvisiet s tvarom drahy Zeme obiehajucej okolo Slnka, no podla tejto teorie, teraz by mala byt Zem v stadiu ochladzovania, no skutocnost je ina.
Za najvacsie nebezpecenstvo su povazovane tisice ton metanu ktory je zamrznuty vo forme hydratu pod oceanom a v permafroste napr na Aljaske. Podla vedcov staci len par stupnov naviac teploty oceanov a metan sa zacne v obrovskych kvantach uvolnovat. Pricom metan, co sa tyka 'Greenhouse eefectu' je cca 26x ucinnejsi ako CO2, cize podla nich je CO2, ktory teraz produkujeme len akymsi iniciatorom katastrofy sposobenej metanom.
Vyborny dokument, odporucam pozriet. Je dostupny okrem ineho aj na tl.
A co sa tyka energie buducnosti, ja by som vsadil na jadrovu energiu. Uran so doteraz nijak masovo netazil, so zasobami by problem byt nemal, ak sa zapracuje na zvyseni ucinnosti v jadrovych elektrarnach, bude mat perspektivu vyroba vodika elektrolyzou, znizi sa stupen polucie atmosfery.
Bola tu spominana aj Cina. Tam ide 80% energie este stale z uhlia, co je viac ako smutne, niet divu, ze sa tlacia na vrchol rebricka v emisiach CO2.
Biomase velku sancu nedavam, kedze uz pri tom mizivom percente energie, ktoru z nej teraz vyrabame sa hovori o zdrazovani potravin.
Energia zo slnka a vetra su len take lokalne zalezitosti s nizkou ucinnostou a este nizsou navratnostou investicie, pochybujem, ze by v nejakej blizkej buducnosti nabrali na vyzname pre energeticky trh.
Vsetko je samozrejme len moj nazor na vec
Ved nik nehovori o tom, ze to buchne a planeta zhori. Ale pokial su ho tam skutocne take kvanta (a predpokladam ze je aj slusne stlaceny), tak pri jeho uvolneni do vzduchu a zmiesanim s kysilom mozu realne nastat obrovske vybuchy, ktore spotrebuju este vacsie kvantum kysliku a uvolnia do atmosfery obrovsku tepelnu energiu... Nehovoriac o dopade na zivotne prostredie v miestach "explozie"... Sice sa to javi ako rovina tazkeho sci-fi, ale nieco na tom bude.
-
krija
VIP
ja si myslim, ze clovek (chap ako 6,5 mld ludi) je prilis maly na take velke zmeny.
"Motýľ zamáva krídlami - a zrodí sa hurikán."
dokonca mozno ani nemoze (clovek) za ozonovu dieru.
sami autori teorie o GO pripisuju nemaly podiel na oteplovani vulkanom.
Vydaní napospas vulkánom
nieco viac o supervulkanoch, ale aj o tom kolko sklenikovych plynov su schopne vyplut do eteru sa mozte docitat tu:
Supervolcano Yellowstone
"Báť by sme sa nemali toho, čo ovplyvniť môžeme, ale toho, čo ovplyvniť nemôžeme."
btw: za dva hlavne plyny podielajuce sa udajne na GO su CO2 a metan. clovekom vyprodukovany CO2, ako vyplyva z toho dokumentu je zanedbatelny. a k tomu metanu. preco takmer nikto nespomenie fakt, ze metan ma zivotnost v atmosfere cca 10 - 12 rokov? to znamena, ze sa iba obnovuje, a jeho rychlejsim uvolnovanim dochadza iba k miernemu narastu. asi budeme musiet prestat jest ryzu.
"Motýľ zamáva krídlami - a zrodí sa hurikán."
dokonca mozno ani nemoze (clovek) za ozonovu dieru.
sami autori teorie o GO pripisuju nemaly podiel na oteplovani vulkanom.
Vydaní napospas vulkánom
nieco viac o supervulkanoch, ale aj o tom kolko sklenikovych plynov su schopne vyplut do eteru sa mozte docitat tu:
Supervolcano Yellowstone
"Báť by sme sa nemali toho, čo ovplyvniť môžeme, ale toho, čo ovplyvniť nemôžeme."
btw: za dva hlavne plyny podielajuce sa udajne na GO su CO2 a metan. clovekom vyprodukovany CO2, ako vyplyva z toho dokumentu je zanedbatelny. a k tomu metanu. preco takmer nikto nespomenie fakt, ze metan ma zivotnost v atmosfere cca 10 - 12 rokov? to znamena, ze sa iba obnovuje, a jeho rychlejsim uvolnovanim dochadza iba k miernemu narastu. asi budeme musiet prestat jest ryzu.
keby vulkány skutočne spáchali globálne otepľovanie, asi by si už niekto všimol masívnu dlhodobú vulkanickú činnosť (krátkodobá vyvoláva ochladenie...napr. výbuch Tambory spôsobil tzv. rok bez leta)...a teraz žiaden supervulkán nevybuchuje pokiaľ viem...ale asi to bude len náhoda, že koncentrácie skleníkových plynov začali stúpať s nástupom industriálnej revolúcie...že emisie oxidu uhličitého vulkánmi sa počítajú v stovkách miliónov ton a emisie z fosílnych palív v miliardách ton za rok...niekde tu musí byť ukrytý obrovský vulkán, ktorý sa neprejavuje inak než emisiou oxidu uhličitého...
a vraj človek je malý, aby také niečo spôsobil...pred pár tisíc rokmi celú európu pokrývali lesy, teraz sú fuč...atď...to asi spáchali mravce
a vraj človek je malý, aby také niečo spôsobil...pred pár tisíc rokmi celú európu pokrývali lesy, teraz sú fuč...atď...to asi spáchali mravce
Tusim je trend popierat GO s tvrdeniami o "cykluse" atd. velmi popularny. Neviem, ako rozumnemu cloveku (za ktoreho sa povazujem) mi to skratka neda. Vedecke vyskumy uz vidia historicky do slusnej dialky (statisice rokov) a nenasvedcuju prilis tomu, zeby slo o cyklus. Skor nasvedcuju tomu, ze zem je dnes v stave, v akom nebola nikdy doteraz. Nahovarat si, ze clovek na tuto planetu nevplyva (alebo len minimalne) je neskutocne smradlavy alibizmus.
-
krija
VIP
Kaonashi, industrializacia zacala prudko rast po roku 1940. zem sa v tom obdobi ale ochladzovala. az do roku 1975. tu netreba zabudat na fakt, ze ide o obdobie, ked boli vo vychodnom bloku pri moci komancovia, ktori si so zelenymi nepotykali.
napr. za to, ze sahara nie je dnes zelena moze kto? ked sa pralesy a jazera schovali pod piesok. to sme to vsetko pred cca 9 000 rokmi zakopali lopatami?
napr. za to, ze sahara nie je dnes zelena moze kto? ked sa pralesy a jazera schovali pod piesok. to sme to vsetko pred cca 9 000 rokmi zakopali lopatami?
-
Holubar
Darca
krija: na teplotu na Zemi ma vplyv velke mnozstvo faktorov, no nemozes popriet, ze najvacsie svetove katastrofy v historii nasej planety boli sposobene prave obrovskym uvolnenim mnozstva sklenikovych plynov supervulkanmi, ako su "sibirske schody" a ine a to iste teraz robi clovek, len pomalsie. To ze aj teraz je aktualna hrozba vulkanu je mozno pravda, ale nic to nemeni na tom, ze keby taka hrozba nebola, tak sa do kritickeho stavu vlastnym pocinanim nedostaneme. Ja nie som zastancom grean peace, viem, ze sa neda len tak zastavit produkcia a spotreba, pretoze na tom fungujeme, no je pravda, ze existuju alternativy, o ktorych je ticho, pretoze ropa a uhlie su z hladiska dostupnosti a technologie spracovania najjednoduchsie riesenia.
Hovorit o tom, ze clovek nema vplyv na GO je aj podla mna alibizmus silneho zrna.
Hovorit o tom, ze clovek nema vplyv na GO je aj podla mna alibizmus silneho zrna.
-
krija
VIP
Holubar, nielen vulkany a pripadne asteroidy mozu za zmenu klimy na zemi. dolezitu ulohu v tom zohrava aj vychylovanie zemskej osi. z tohto dovodu bola cca pred 12 000 rokmi ladom pokryta takmer cela europa a napr. v mieste dnesneho new yorku bola 100 metrov hruba vrstva ladu.
to, ze clovek ovplyvnuje teplotu na zemi moze byt pravda, ale nesuhlasim s tym ako to je prezentovane a hlavne ako to je dovodene. zoberiem to trocha zo siroka.
- v roku 1850 zilo na zemi 1,13 mld ludi. dnes nas je 6,5 mld. vsimnite si prilohu. 6,5 mld ludi sa raz nadychne a tym sposoby 100 nasobny narast CO2 v atmosfere. mnohi z vas si povedia, ze to je zanedbatelne v porovnani s priemyslom a dopravou. mohli by sme pokracovat, zvieratami, rastlinami, proste vsetkym zivim.
- nepamatam sa kto to tu spominal, ten pomer o milionoch ton a miliardach ton. jednoznazne ale najvacsim zdrojom CO2 su oceany. vzhladom k tomuto zdroju je podiel s industrializacie zanedbatelny.
- ludom sa tu snazia nahovorit, ze hlavnym vinnikom GO je narastajuci podiel CO2. ale nikdy nespomenu, ze v pripade oteplovania povrchu oceanov maju tieto tendenciu uvolnovat do atmosfery stale viac CO2. a naopak, v pripade ochladzovania oceanov dochadza k narastu pohlcovania CO2 z atmosfery.
- dokonca aj pojem sklenikovy efekt je scestny. ak by bol zvysujuci sa podiel CO2 v atmosfere zodpovedny za GO, tak by doslo v prvom rade k vyraznejsiemu otepleniu v troposfere a nie na povrchu zeme.
- uz pri teplote oceanov som naznacil, ze v skutocnosti ide o presny opak. a to: vysoky obsah CO2 nie je pricinou GO, ale jeho dosledkom.
to, ze clovek ovplyvnuje teplotu na zemi moze byt pravda, ale nesuhlasim s tym ako to je prezentovane a hlavne ako to je dovodene. zoberiem to trocha zo siroka.
- v roku 1850 zilo na zemi 1,13 mld ludi. dnes nas je 6,5 mld. vsimnite si prilohu. 6,5 mld ludi sa raz nadychne a tym sposoby 100 nasobny narast CO2 v atmosfere. mnohi z vas si povedia, ze to je zanedbatelne v porovnani s priemyslom a dopravou. mohli by sme pokracovat, zvieratami, rastlinami, proste vsetkym zivim.
- nepamatam sa kto to tu spominal, ten pomer o milionoch ton a miliardach ton. jednoznazne ale najvacsim zdrojom CO2 su oceany. vzhladom k tomuto zdroju je podiel s industrializacie zanedbatelny.
- ludom sa tu snazia nahovorit, ze hlavnym vinnikom GO je narastajuci podiel CO2. ale nikdy nespomenu, ze v pripade oteplovania povrchu oceanov maju tieto tendenciu uvolnovat do atmosfery stale viac CO2. a naopak, v pripade ochladzovania oceanov dochadza k narastu pohlcovania CO2 z atmosfery.
- dokonca aj pojem sklenikovy efekt je scestny. ak by bol zvysujuci sa podiel CO2 v atmosfere zodpovedny za GO, tak by doslo v prvom rade k vyraznejsiemu otepleniu v troposfere a nie na povrchu zeme.
- uz pri teplote oceanov som naznacil, ze v skutocnosti ide o presny opak. a to: vysoky obsah CO2 nie je pricinou GO, ale jeho dosledkom.
- Prílohy
-
- 12.gif
- (10.02 KiB) 501 stiahnutí
-
Holubar
Darca
krija:Oceany by som urcite neoznacoval za producenta CO2, kedze su to prave morske riasy, ktore najviac CO2 transformuju na kyslik. So zvysujucou sa teplotou oceanov sa znizuje rozpustnost plynov vo vode (spolu s CO2), cize sa len zmensuje schopnost oceanov absorbovat CO2 z atmosfery, no v ziadnom pripade zvysovat 'produkcia'.
Podla tabulky co si uviedol, ludstvo svojim dychanim vyprodukuje rocne necelych 2.4 miliardy ton CO2 rocne
Co si spomenul s ohrievanim troposfery nie je tak celkom pravda, kedze greenhouse effect ako taky tu vzdy bol a drzal atmosferu v stave, v akom sme ju poznali. To o co sa jedna teraz, je len narusenie rovnovahy, co sposobuje jeho narast a tym aj spomenute problemy.
Fakt s prirodzenym cyklom Zeme som spomenul uz v predchadzajucom poste, kde som pisal, ze podla tej teorie, ktora hovori o tvare drahy Zeme okolo Slnka, by sme mali byt teraz v stadiu ochladzovania, no je to naopak. No v kazdom pripade, ento cyklus sa toci po desiatkach tisicoch rokov, nie v takomto kratkom obdobi, ako teraz sledujeme (niekolko desiatok rokov), cize ani nema vyznam ho spominat.
A z toho, co som npisal snad jasne vyplyva moj nazor a teda, ze CO2 nie je dosledkom GO, ale GO je dosledkom zvysovania hladiny CO2 v atmosfere. Je jasne, ze to na seba nadvazuje,ako si spravne napisal, ale len ako retazova reakcia, ktorou iniciatorom bola globalna industrializacia a teda clovek
Podla tabulky co si uviedol, ludstvo svojim dychanim vyprodukuje rocne necelych 2.4 miliardy ton CO2 rocne
- Jeden nádych má objem cca 0.5litra, čo je za deň asi 8 500 - 14 000 litrov.
(hruby vypocet s hornymi hranicami danych udajov), pricom len power industry v globale spravi 10 miliard ton rocne a kde su este ostane priemyselne odvetvia?Hustota CO2 je při standartním tlaku 1 atm a 15 st.C 1,87 kg/m3 tj. 0.00187 kg na litr.
Co si spomenul s ohrievanim troposfery nie je tak celkom pravda, kedze greenhouse effect ako taky tu vzdy bol a drzal atmosferu v stave, v akom sme ju poznali. To o co sa jedna teraz, je len narusenie rovnovahy, co sposobuje jeho narast a tym aj spomenute problemy.
Fakt s prirodzenym cyklom Zeme som spomenul uz v predchadzajucom poste, kde som pisal, ze podla tej teorie, ktora hovori o tvare drahy Zeme okolo Slnka, by sme mali byt teraz v stadiu ochladzovania, no je to naopak. No v kazdom pripade, ento cyklus sa toci po desiatkach tisicoch rokov, nie v takomto kratkom obdobi, ako teraz sledujeme (niekolko desiatok rokov), cize ani nema vyznam ho spominat.
A z toho, co som npisal snad jasne vyplyva moj nazor a teda, ze CO2 nie je dosledkom GO, ale GO je dosledkom zvysovania hladiny CO2 v atmosfere. Je jasne, ze to na seba nadvazuje,ako si spravne napisal, ale len ako retazova reakcia, ktorou iniciatorom bola globalna industrializacia a teda clovek