Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
nucli
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa nucli »

niekde som cital, ze v case par miliontin sekundy po velkom tresku bola ta hmota taka husta, ze do jednej cajovej lyzicky takejto hmoty by sa vmestila vsetka hmota Empire State Building :) no a v suvislosti s tym ma zaujima - ked tato vec, ktore sa chystala vybuchnut bola tak neskutocne husta, znamena to, ze bola aj ovela mensia (otazne je, co to znamena, mensia..) ako je sucasny vesmir... -co teda bolo okolo nej ? nic ? co je nic ?
addictor
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa addictor »

GothaR napísal: A nijak poriadne o sebe nedavame vediet, tak ako nas maju najst?
myslis...??? takze predpokladas, ze radiove vlny z vysielacov prichadzaju iba k antene tvojho radia a vzdy sa odrazia od ionosfery spat...??? vyvediem ta z omylu priatelu... oni putuju aj dalej mimo nasu zemegulu a dokonca aj mimo nasu slnecnu sustavu, bo vo vesmire ich nema co rusit... a tym podla mna dos na seba uputavame pozornost...
p4ra napísal:Ja si tiez myslim, ze vesmir svoj koniec nema. Aby nieco malo koniec, musi to mat aj zaciatok a ja si celkom nevies predstavit zaciatok vesmiru. Tymto by som sa ale vratil ku klasickemu, a co bolo pred velkym treskom?
vies najst zaciatok gule??? a je jekonecna??? :wink:
a k velkemu tresku... ak pripustame teoriu BIG BANG, tak musime pripustit, ze vesmir je konecny.... bo sa rozpina do nejakeho priestoru(co je myslim ze dokazane tym, ze sa galaxie od seba velkou rychlostou vzdaluju)... a ak tvrdis, ze vesmir je konecny, potom popieras vznik vesmiru velkym treskom...
P3Bo napísal:Ale uz cez 50 rokov sa vesmirom siri vlnenie po atomovej bombe napr. .vysielame velke mnozstvo radiovych vln ktore je mozne zachytit , takze vlastne je len otazkou casu kedy sa dostanu tam kam maju
presne o tom som pisal... K+... :wink:

podla mna je vesmir konecny, a co sa nachadza za nim..? IMHO je to priestor bez ziadnych castic, molekul, atomov alebo prvkov... a predstavujem si to napriklad ako rozpinajucu sa bublinu vo vode s tym rozdielom, ze vesmir nebude mat ziadny gulaty tvar, ale nejaky hviezdicovity z toho dovodu, ze ked nieco exploduje, neexploduje to ako gula, ale ako nejake paprsky rozbiehajuce sa od centra vsetkymi smermi...
SIX
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa SIX »

odporucam kuknut dokument s Discovery Channel paralerne svety, tam je to celkom polopate vedecke vysvetlene ako to vlasnte je podla vedy teraz a ako im to matematicky funguje.

ja si myslim ze vesmir je konecny ale pre nas je to nerealne dosiahnut koniec a este vela tisic rokov nebude), lebo mozu nastat aj take vsemozne situacie ze napr pojdeme s bodu A do bodu B a dostaneme sa do bodu A ale v inom case. No a este ako som pocul teda aj v tom dokumente spominali ze cas je tu skor ako vesmir a da sa ist badanim do minusu.

vdacna tema na veeela vellaaa rokov :D
pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

P3Bo napísal:Ale uz cez 50 rokov sa vesmirom siri vlnenie po atomovej bombe napr. .vysielame velke mnozstvo radiovych vln ktore je mozne zachytit , takze vlastne je len otazkou casu kedy sa dostanu tam kam maju
pozeral som o tom dokument :) sice sa zo zeme siri vlnenie nejakych tych 100 rokov dajme tomu ale v porovnani s vzdialenostami vo vesmire je tych 100 svetelnych rokov nic :) dalej tam bolo ze az o nejakych 150 rokov sa dostane elektro magneticke vlnenie zo zeme ku planetam a hvieznym systemom kde su vhodne podmienky na zivot a aj potom bude otazne ze ci tam je zivot a ci je schopny odpovedat.a aj keby tamojsia forma zivota odpovedala tak bude trvat dalsich 150 rokov kym sa odpoved dostane s5 na zem...cize o 300 rokov najskor sa dozvieme ze ci sme tu sami teda ak nas nieco neprepadne skor :D )
Tempus7
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tempus7 »

niekde som čítal, že ked sa pozeráme na hviezdy, pozeráme sa vlastne do minulosti, lebo svetlo z tých hviezd vzniklo ešte za dinosaurov a len teraz k nám prišlo...
addictor
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Tempus7 napísal:niekde som čítal, že ked sa pozeráme na hviezdy, pozeráme sa vlastne do minulosti, lebo svetlo z tých hviezd vzniklo ešte za dinosaurov a len teraz k nám prišlo...
jj, v podstate je to pravda... :smt048
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

adictor napísal:vies najst zaciatok gule??? a je jekonecna???
No podla mna za zaciatok gule sa da povazovat jej stred. A ked uz mame porovnavat vesmir ku gulovemu tvaru tak by sa malo teoreticky z neho dostat, takze by nieco malo byt za nim.

Ja uznavam len dve teorie a to je:
1. vesmir koniec nema, nema ani zaciatok, je tu od pociatku a cas neexistuje, je len relativny
2. Vesmir ma taky tvar v ktorom neni mozne definovat zaiciatok a koniec, plopatisticky vysvetlene ak sa vyberem na bars aky smer ci rovno dozadu hore dole, vzdy sa po nejakom case dostanem na to iste miesto.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ja len dodam ze vzdy ked sa nad tymto zamyslam dlhsie ako hodinu zacne ma normaln z tolkeho myslenia na nezodpovedane pobolievat hlava :lol: sakra ludia toto je vlastne najvacsia zahada pre ludstvo :) ja by som uz rad vedel pravdu zial mozem povedat ze sa toho urcite nedozijem a myslim ze ani milion generacii po mne :(
addictor
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

kali520 napísal:No podla mna za zaciatok gule sa da povazovat jej stred. A ked uz mame porovnavat vesmir ku gulovemu tvaru tak by sa malo teoreticky z neho dostat, takze by nieco malo byt za nim.
protirecis si... ako moze byt zaciatok niecoho jeho stred...? :wink:
Kaonashi
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Kaonashi »

addictor napísal: podla mna je vesmir konecny, a co sa nachadza za nim..? IMHO je to priestor bez ziadnych castic, molekul, atomov alebo prvkov... a predstavujem si to napriklad ako rozpinajucu sa bublinu vo vode s tym rozdielom, ze vesmir nebude mat ziadny gulaty tvar, ale nejaky hviezdicovity z toho dovodu, ze ked nieco exploduje, neexploduje to ako gula, ale ako nejake paprsky rozbiehajuce sa od centra vsetkymi smermi...
za ním? hranica vesmíru ohraničuje aj samotný časopriestor, takže za ním už nie je nič...ani priestor...teda ak vesmír nepláva v ešte niečom väčšom ako bublina v šampanskom...a hviezdicovitý tvar asi mať nebude, podľa prepočtov skôr tvar pomaranča...teda trochu poprehýbaná guľa, aj to spôsobené nehomogenitami na počiatku vývoja...ak niečo exploduje, no lenže...niečo nie je vesmír, síce sa to nazýva Veľký tresk ale pyrotechnika s tým nič nemá...
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

addictor napísal:protirecis si... ako moze byt zaciatok niecoho jeho stred...? :wink:
Preto lebo gula nema zaciatok iba ak sa pohybujes po jej povrchu, zo stredu sa mozes pohybovat horizontalne, vertikalne sikomo, to znamena ze ked sa vyberes zo stredu guly na jeden smer tak neprides znova na to iste miesto ale dostanes sa na jej koniec a to povrch.
pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

adams v restauracii na konci vesmiru pekne rozpisal co je asi na konci vesmiru.nicota - ziadny priestor,ziadny cas,ziadne castice --nic.tazko si to predstavit.samozrejme ta kniha je fikcia (dost zabavna) ale podla mna sa to moze priblizovat skutocnosti (kto vie..)
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

Guľa taktiež vzniká rotovaním polkružnice (tej preto, lebo sa dá lepšie určiť rovnica pre vyvodenie objemového vzorca) okolo osi (x)...
Teda jej "počiatok" by si teoreticky mohol vložiť do r a -r...v takom prípade zároveň do akéhokoľvek bodu daného rotujúceho útvaru...
/typický príklad na výpočet objemu rotačných telies pomocou určitého integrálu.../
Rammer
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Rammer »

Kaonashi napísal:za ním? hranica vesmíru ohraničuje aj samotný časopriestor, takže za ním už nie je nič...ani priestor...teda ak vesmír nepláva v ešte niečom väčšom ako bublina v šampanskom...a hviezdicovitý tvar asi mať nebude, podľa prepočtov skôr tvar pomaranča...teda trochu poprehýbaná guľa, aj to spôsobené nehomogenitami na počiatku vývoja...ak niečo exploduje, no lenže...niečo nie je vesmír, síce sa to nazýva Veľký tresk ale pyrotechnika s tým nič nemá...
Velky tresk sa neda nazvat exploziou, vtedy este nebol priestorocas. Bol to skor "zaciatok rozpinania".
jurdzi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jurdzi »

podla mna ma vesmir tiez svoj koniec, no co je za nim uz fakt neviem. Asi nic, ale pojem nic vysvetlit neviem :) . Ale ked som bol maly tak som si myslel ze za vesmirom je mlieko, mozno je to pravda :D
Harun
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Harun »

teorii je vela :) vsak ste aj tu teraz zopar teorii vymysleli :D Dam tu pdfko s jednou teoriou, su tam popisane pojmy ako NIC, nekonecno a co je za koncom vesmiru, je to trosku tazsie na pochopenie, ale prvych par stran sa da rozlusknut, potom sa tam objavuje vela vyssej matematiky a vacsina z nas sa tam zacne stracat :D
http://www.sytoprostor.euweb.cz/docs/ILC.pdf
+ niektore pojmy su mozno lahsie na pochopenie napisane v tomto dokumente http://www.sytoprostor.euweb.cz/docs/buh.pdf
Josa
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Josa »

Ja si myslim, ze sme mravci v inom svete. :D Akoze normal, alebo Simsaci a niekto nas ovlada, alebo.... alebo neviem a je mi to jedno. Momentalne zijem tu a teraz a nezaujima ma to co je niekde inde. Na Zemi je plno miest kde som este nebol a ktore nepoznam tak preco by som sa mal zaujimat o vesmir, ktory je strasne daleko a mozno tam nic nie je?
Terepin
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Terepin »

Podľa mňa je ešte mnoho ďalších vesmírov, nie len ten náš.
Axelik.m
Star
Star

vesmir

Príspevok od používateľa Axelik.m »

co je vo vesmire v prazdnote u nas je vzduch co je tam alebo tam nic neni?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

vakuum, sem-tam nejake drobne ciastocky prachu, dalej trocha vodiku a dalsich prvkov... a wikipedia vie isto viac :arrow:
Napísať odpoveď