Pes: Vaše skúsenosti; prečo áno, prečo nie?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Zohnali by ste si psa znova?

Určite áno, je to super
18
33%
Áno, aj keď mám toho občas dosť
8
15%
Áno, ale skúsim iné plemeno
3
6%
Skôr nie, už mi stačilo
10
19%
Určite nie, stále plno starostí
10
19%
Iná možnosť (napíšte, že aká...)
5
9%

Celkom hlasov: 54

Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Pes: Vaše skúsenosti; prečo áno, prečo nie?

Príspevok od používateľa Jungle »

Nuž, rozhodujem sa, či si kúpiť psa... Samozrejme, veľa vecí som si zistil priamo od chovateľov a kynológov, ale to sú skôr odborné rady...

Tých z vás, ktorí majú psa, by som sa rád opýtal na to, aký máte názor po pár rokoch (mesiacoch) :D

1.) Ak by ste sa mali vrátiť do minulosti a znova si vybrať, chceli by ste vášho psa + prečo áno / nie?

2.) Pes vám určite ovplyvnil život a životný štýl... napíšte pár pozitívnych a pár negatívnych vplyvov...

3.) Akým spôsobom ste prišli k psovi? Ak ste ho chceli vy, čo vás k tomu viedlo? Boli ste po pár týždňoch / mesiacoch rozčarovaní, alebo naopak spokojní?

4.) V čom vás pes najviac obmedzuje tak, že to cítite? (napr. dovolenky, financie, atď.)

5.) V čom vás pes najviac obohatil? (priateľstvo, spoločník na šport, atď.)

6.) Hocijaké ďalšie postrehy, informácie, rady či nápady, o ktoré ste ochotní sa podeliť...

Ďakujem za vyčerpávajúce odpovede + napíšte aj, ako dlho psíka máte :)

Čo sa mňa týka, mám záujem o belgického ovčiaka groenendaela. Bývam (žiaľ) v panelákovom byte s dvoma súrodencami a mamou... Čo je nevýhoda pre psa z hľadiska priestoru, na druhú stranu ale chodím na vysokú školu a minimálne pol dňa mám vždy voľného a teda mu môžem venovať 2-4 hodiny denne...

Mám možnosť získať povahovo skvelé šteňa s dobrým exteriérom, vhodné na výcvik, kynológiu aj obranu... Inak povedané už mám vybrané, takže neriešim tu, akého psa a odkiaľ... Iba či áno, alebo nie :wink:

Podstatné je, aby som si nekúpil psa s tým, že potom zistím, že ho vlastne nechcem, nemám chuť sa mu venovať atď... Preto to potrebujem dobre zvážiť (rozmýšľam nad ním už asi 3-4 mesiace) a vaše odpovede mi môžu pomôcť sa správne rozhodnúť... Predsa len je to veľká zodpovednosť na dobu 10-12 rokov...

POZOR - nehľadám informácie ohľadom plemena, výberu psa, starostlivosti o neho, výchovy a podobných vecí... ďakujem za pochopenie
Prílohy
gren.jpg
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

1) zrejme ano, mam anglickeho kokera, zaciatky snim boli dost tazke, ale inak ho mam vazne rad
2) pozitivne: je to ten najoddanejsi tvor na svete, kiez by boli aj ludsky priatelia taky uprimni a oddani ako on, celkovo doslova rozdava klud a pokoj, vsetci clenovia rodiny su kludnejsi
negativne: je strasne tvrdohlavy, vie ma vytocit ako malo co, vacsinou si zmysli ze nieco chce v tych najnevhodnejsich situaciach, ale ako sa nato spatne pozeram, su to len drobnosti, ale hlavne ked bol maly a mal tendencie nicit veci rozdaval v rodine skor stres
3) psa som chcel ja, bol som spokojni, nebol som ako decko co ho dostane pods tromcek a po mesiaci sa prestane hrat, vedel som co ma caka a neminie, takze som bol spokojni
4) dovolenky ani nie, hlavne vdaka pomoci znamych, ale momentalne su pre mna strasne doleziti priatelia a snazim sa snimi travit vela casu takze, potom moc neostava na psa, ale snazim sa to kompenzovat
4) je to najoddanejsi tvor akeho poznam, jeho prejavy lasky su uprimne, take s akymi som sa este nestretol a to mi bohate staci
4) nebudem sem pisat keci ako ze si to ma clovek rozmysliet a co najviac nastudovat, to kazdemu kto ma rodicov povedia rodicia, kto ich uz nema a ide kupovat psa je dost stary nato aby to vedel sam, inac su uz len veci u kazdeho plemena osobite, takze ak chce niekto anglickeho kokerspaniela nech posle pm-ku :D
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

-Psov sme v našej rodine chovali, keď som ešte nebol na svete, takže aké je to bez psa posúdiť neviem. Skôr by som ale povedal, že nudnejšie.
-Psi môj život veľmi ovplyvnili, zašlo to až tak daleko, že mi v škole zo srandy hovoria pes :D
-Čo sa týka Belgického ovčiaka, sú to inteligentné, temperamentné a ovládateľné psy vhodné na prácu ako aj športovú kynológiu. Myslím, že si si vybral dobre, pokiaľ sa chceš psíkovy venovať.
-Pokiaľ ide o priestor pre psa, v paneláku mu bude určite dobre, samozrejme, ak nebude cely deň zavrety v izbe. Dnes su široke možnosti, ako psíka psychicky uspokojiť (agility, coursing, flyball, rozna športova kynologia) a to je uveľa dôležitejšie, ako hocijaky dvor pri rodinnom dome.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Mam doma krizenca Fredyho. Chudak on mal kruty osud, zil na jednom klzisku, kde mu nedavali zrat za cely tyzden, tak pri stahovani zo SVK do UK sme ho zobrali, sice museli sme ho ilegalne prepasovat ale to je iny a dlhy pribeh, kto chce vediet ako pasovat psov tak ss :P .
Myslim si ze teraz mu je dobre, je s nim sranda, ma okolo 3-4 rokov a je stale ako stena, spi na chrbte, a vie sa plazit, tak ze zadne labky vystrie. Niekedy sa z neho rehlime, ked nieco robi. Mam rad take klasicke vylomeniny, ked sa ja so sestrou sulame od smiechu a mamka cela nervozna a nastvata krici, ze preco jej ten hlupy pes zozral klobasu. Sice priznam sa, ze ma aj otravuje ked s nim musim ist von, ale da sa to zniest, chodime s nim kazde rano a aj vecer, a striedame sa so setrou a niekedy aj mamka .Osobne ho vonku z voditka nepustam, lebo sa bojim ,ze nieco vyvedie, ako bitky a podobne.
Celkovo je s nim fun, rad sa s nim salim, a valame sa pozemi a ja som cely zaslintany, a on ma kuse do ruk a do noh :D a pravdu povediac momentalne si to bez neho predstavit neviem.
Ked mas este otazky, kludne sa pytaj :D

Edit/zabudol som dodat, ze obmedzenie je hlavne v tom, ked chcem ist na SVK na dovolenku tak je problem so psom, lebu ho nemam kom udat ahotel je drahy, tak nikdy nechodime spolu :?
Edit2/ mame ho uz 2 roky
x-nina
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa x-nina »

Ja mám sučku sharpeja volá sa Sheila a je to naše slniečko hoci je občas poriadne tvrdohlavá :lol:

1:Ak by som sa vrátila do minulosti určite by som som si Sheilu vzala znova.Svoj život bez nej si nedokážem predstaviť
2:Spočiatku to bolo veľmi ťažké,musela som sa kvôli nej veľmi obetovať a tráviť s ňou veľa času.
3:Psíka som chcela odmalička.Lenže rodičia mi ho dovolili až teraz,pretože som staršia a som schopna sa oňho dostatočne postarať.Predsa len si vezmi,že malé deti to skôr omrzí :? Psík nie je hračka a to niekto niekedy nechápe :? Máme susedku,ktorá kúpila psíka svojmu malému synovi a nakoniec ho omrzel a chudatko dali niekam preč.Pre psíka je to veľmi ťažké.. :cry:
4:Mňa Sheila neobmedzuje snažím sa ju brať všade so sebou.Dokonca aj na nákupy do Poľska :lol: Dala som jej mikročip a pas.Stojí to 1000sk a psík to má na celý život :D
Polož si sám OTAZKU:Som ochotny stráviť s tým psíkom 10 rokov?Budem schopný sa oňho starať dennodenne+hlavne vstávať ráno na venčenie?Ak si odpovieš kladne tak ti môžem psíka len odporučiť.Je to ten najlepší priateľ akého môžeš mať :D :D :D
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

1.) ano, urcite by som si vybral prave tohto psa (labradorsky retriever) co mam, je to mierumilovne, krasne plemeno, proste, som spokojny s vyberom (ktory aj tak robila sestra, ja som bol mensi)

2.) no, ako sa to vezme... treba ho vencit rano, naobed a vecer... nie stale sa mi chce, niekedy s nim ide sestra, niekedy brat (len cez vikend) a pod... takze tak... a pozitiva? ani neviem co napisat... no ked si predstavim, ze raz nas opusti, bude to pre mna tazke... a najvacsie negativum je, ze plzne a je to vidno najma na ciernych satach... (obleceni)

3.) psa chcela sestra, pretoze brat dal utratit psa, tak nam nieco chybalo v dome... zaciatky boli tazke, lebo cural kade tade... no neskor sa naucil, ze nemoze curat a pod. v dome, zahrade ani nikde... (akurat si to dovolil teraz, ked nemohol chodit)

4.) financne, zaobstarava mama s ocom, niekedy sestra... a ako som uz pisal, nie stale sa mi chce s nim ist, resp. niekedy sa musim prisposobit psovi, ked niekam napr. chcem ist...

4.) nemal som taky cit k zvieratam, dokym som nemal psa... urcite mi ten cit pomohol ziskat aj on...

4.) z mojej strany uz len to, aby si ho naucil chodit von v takom case, aby si si neskor netrhal vlasy... niektore psy sa nenaucia chodit v tych istych casoch, no moj sa to naucil :twisted:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

1. Nie, nechcel, su s tym len velke starosti. Momentalne mame dogu a bigla.

2. Nic ma nenapada, mozno chvilku radosti, potom uz len skor starosti.

3. Mali sme viac, ci uz dostali alebo kupili.

Keby bolo na mne, tak uz by som psa asi nevolil. Pre mna su s tym starosti, pretoze potrebuje vybeh a ked ho nema, tak treba chodit na prechadzky, pravidelne ho vencit, obcas umyt, vycistit mu brloh... V tomto sa mi viacej paci macka, ktoru mame. Obcas sa jej hodi nejaka spekacka, klobasa ci nejake nedojedene maso a v pohode staci, obcas dostane tie hluposti ako Friskies, Darling a podobne, staci len zahrkat skatulou a do minuty macka pribehne, obcas vidiet ako si dotiahne mys (zrejme chyti niekde na zahrade, u niekoho v garazi alebo co...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

1.) Nie, som prilis lenivy na tolke starosti okolo toho

2.) Pes je magnet na zenske, hlavne ako stena. Spolu s akymkolvek kabrioletom je to totalne kombo :-D

3.) Nasli uviazaneho o krik, dva dni po stedrom veceri, nejaky dobrak ho tam nechal. Bola to fenka Bernskeho Salasnickeho, takze krasne steniatko

4.) Financne sa to zvladat da, avsak napr. taka dovolenka uz je problem (nastastie nie moj pripad)

4.) Mam pocit, ze pes je dobry zaklad k tomu aby cloveku otvoril oci, ake tazke je starat sa o zivu bytost - tym myslim hlavne pripravu na rodicovstvo.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

ženské lákať nepotrebujem, ide mi o to, či si budem ďalších 10 rokov nadávať, že prečo som si ho zohnal, alebo budem tomu rád :wink:

zatiaľ to tu vyzerá takmer rovnocenne, čo sa názorov na psa týka... takže píšte ďalej :)
in your world
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa in your world »

Ja som začala s dalmatínom(fenka),veľmi prítulná;potom som našla kríženca špica tak ten mi dáva zabrať.(veď povaha špica);potom beaucerona;potom beaucerona a včera som si doviedla ďalšieho beaucerona.takže teraz máme 3 psov.z tohto môžeš usúdiť či je mi lepšie bez psa alebo so psom.ani jedného by som nevymenila.trochu to obmedzuje pri dovolenke,ale mi to riešime tak že vždy niekto ostane doma(v prípade že by sme išli všetci tak by som si vybrala dovolenku kde by som si mohla ich zobrať).finančne náročné to ani veľmi nie je,len si musíš vybrať menšie plemeno ak chceš mať menšiu spotrebu. najväčší zaberák je starať sa o šteniatko.vyžaduje si zo začiatku viacej času, ale dá sa to vydržať.pes je pre mňa výborný spoločník a naozaj dobrý priateľ.na mojich vidím vždy keď prídem domov, že ma naozaj majú radi, a to je vzácnosť.poteší ťa, keď vieš že ťa má na tomto svete naozaj niekto rád. časovo sa mi to nezdá až tak náročné.ja našich venčím priemerne 2x/týždeň.jedna výhoda je že ťa dokáže ochrániť.tak hádam som na nič nezabudla
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

1.) Nie. Mam ho rad a je to extremne poslusny pes, ale proste uz nanho nemam ziadny cas a v podstate ani chut a je mi ho trocha luto, je len cele dni zavrety v byte cakajuc kym sa s nim pojdem vystat :?

2.) Vyhol som sa sice rannemu venceniu ale chodim vecer (alebo v noci, podla toho kedy pridem domov) a to ti poviem ze ist naje*any v noci z knajpy alebo unaveny od polovicky a ked prides a pred ocami mas svoju pohodlnu postel, fakt nemas chut ist vyvencit psa.

3.) Tak bol som maly a psa som chcel, aj ked som si ho nejak velmi nepytal. Mame nejaka znama vravela ze maju teraz steniatka tak si proste povedala ze jedno vezme a ja som sa raz rano zobudil so psom v posteli.

4.) Obmedzuje ma jedine vo vyssie spomenutom vecernom spanku a tiez nenavidim ked mi lezie do izby ked je u mna polovicka...

5.) Skusenosti s niecim zivym co vyzaduje pozornost a zodpovednost, samozrejme je to verny priatel ktoremu sa sem tam mozem vyzalovat.

6.) Hlavne bud nanho tvrdy ked bude maly. Boze ked vidim naokolo vsetky tie debilne psy tak si poviem ze aj ti ich pani musia byt retardovany ked ich nevedia vychovat. Ked bola mala a ja som jej dal pozadku ked nepocuvala tak sa mal kazdy plnu hubu reci ake je to chuda a teraz sa kazdy rozplyva aka je poslusna. Inej cesty proste niet. A to aj priatelka ma psa a to je kus debila ten nepocuva absolutne. Moj pes si nedovoli niekoho otravovat ked je (maximalne si sadne k stolu meter od teba a ticho pozera), nikdy nebrese (ani na ulici na psychotickych psov co sa za nim trhaju, ani na cudzich ludi, ani na zvuky z chodby, proste nikdy), poslucha na slovo (sadni, lahni, sem pod, utekaj tam, utekaj sem, sadni sem a ostan tu etc...), nepotrebujem k nej voditko (je naucena chodit pri mojej nohe kdekolvek a nech sa deje cokolvek, aj ked ide okolo nejaky pes co by ju najradsej roztrhal, od mojej nohy sa nepohne) a ano, ovlada aj jeden neobvykly povel - "Pal do pi*e!" (clovek niekedy fakt nema nervy.)

Mimochodom je to Whippet (fenka) a vola sa Daissy (rodove meno je Desiree Isis Wind a uz vyhrala par vystav).
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Mali sme psa(boxer), bol velmi fajn ale macka mi k srdcu prirastla viac. Druhe nesubjektivne hladisko je to, ze macka zerie podstatne menej ako nejaky stredne velky pes a celkovo mi pripada nenarocnejsia, netreba ju vencit, umyvat ani nic podobne.
//A aby moj nazor nebol taky negativny - psa by som prijal, len keby to bol nejaky malicky, co ani nezerie a netrha sa z voditka :)
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

kedze tu mame vela odbornikov, mohol by som sa spytat, ci je velky problem vycvicit stena labradora aby vykonaval potrebu na urcenom mieste, napr. novinach?

planujeme kupit....
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa viper1993 »

Tomasko napísal:kedze tu mame vela odbornikov, mohol by som sa spytat, ci je velky problem vycvicit stena labradora aby vykonaval potrebu na urcenom mieste, napr. novinach?

planujeme kupit....
no tak ja mam fenku labradora a s tou potrebou to zozaciatku problem bol(byvaly sme v byte) pokial sme ju nestrazili takze pokial to vykonala niekde inde jemne dostala po zadku :) a zase ked to vykonala na spravnom mieste sme ju pochvalili a dostala piskotu a takto sa to postupne naucila teraz ked uz byvame v dome tak problem nieje na zaciatku si nasla take miesto v kute(v zahrade) a tam nam to nevadi takze tak
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M.a.R.o.s.H »

teraz mam spica,ale chcel by som labradora,velmi mudry a ucenlivy pes.
Prílohy
labrador_retriever386.25x_1191384686515.jpg
Gangy
Darca
Darca

viper1993 napísal:uz byvame v dome tak problem nieje na zaciatku si nasla take miesto v kute a tam nam to nevadi takze tak
Ona vam chcije v dome do kuta a vam to nevadi? :? Holt tomu sa vravi skromnost, urcite to ale slo aj lepsie.
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa viper1993 »

Gangy napísal:Ona vam chcije v dome do kuta a vam to nevadi? :? Holt tomu sa vravi skromnost, urcite to ale slo aj lepsie.
zle si to pochopil myslel som vo dvore no nenapisal som tak to blbo vyznelo :D
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Tomasko napísal:kedze tu mame vela odbornikov, mohol by som sa spytat, ci je velky problem vycvicit stena labradora aby vykonaval potrebu na urcenom mieste, napr. novinach?
samozrejme sa to dá naučiť, hneď, ako uvidíš, že sa šťeňa chystá cikať, tak ho zdvihneš a prenesieš na noviny... POZOR netrestaj psa za niečo, čo urobil pred viac ako 5 sekundami... on síce vie, že tá mláčka je jeho, ale netuší, ako sa tam dostala... pes nemá abstraktné myslenie a nepamätá si viac, než 2-3 sekundy dozadu...

kľudne tu riešte aj takéto veci, len poprosím tých, ktorí sem ešte neprispeli, aby ste sa venovali aj mojim otázkam... ďakujem
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

1.) Ak by ste sa mali vrátiť do minulosti a znova si vybrať, chceli by ste vášho psa + prečo áno / nie?
urcite ano... aj ked si pamatam, ako velmi som ho nechcel :oops:
2.) Pes vám určite ovplyvnil život a životný štýl... napíšte pár pozitívnych a pár negatívnych vplyvov...
negativne ze treba 3xdenne s nim ist von, ale striedame sa s bratmi, takze to nie je az take hrozne... a pozitivne je ze ked pridem po tyzdni domov, aspon niekto ma radost :lol:
3.) Akým spôsobom ste prišli k psovi? Ak ste ho chceli vy, čo vás k tomu viedlo? Boli ste po pár týždňoch / mesiacoch rozčarovaní, alebo naopak spokojní?
susedia nasli v lese, chuda steniatko, chceli ho dat do utulku ale bratovi sa pacil, tak sme si ho nechali. Po par tyzdnoch sa naucil nerobit mlacky doma, a odvtedy poslucha na slovo (vacsinou) :)
4.) V čom vás pes najviac obmedzuje tak, že to cítite? (napr. dovolenky, financie, atď.)
zverolekara a ockovania a tak platia nasi, takze mna obmedzuje iba v tom, ze s nim treba chodit von
4.) V čom vás pes najviac obohatil? (priateľstvo, spoločník na šport, atď.)
asi len v tom, ze som pochopil, ako moze mat pan rad svojho psa
4.) Hocijaké ďalšie postrehy, informácie, rady či nápady, o ktoré ste ochotní sa podeliť...
to by bolo asi vsetko... btw. mas tam trikrat bod 4) :)
Gangy
Darca
Darca

whisper napísal:POZOR netrestaj psa za niečo, čo urobil pred viac ako 5 sekundami... on síce vie, že tá mláčka je jeho, ale netuší, ako sa tam dostala... pes nemá abstraktné myslenie a nepamätá si viac, než 2-3 sekundy dozadu...
Zaujimava teoria ale v praxi trochu pokulhava. Ked bola mala tak som par krat nasiel mlacku. Schmatol som ju, strcil jej do nej cumak a dal jej po zadku. Pochopila viac nez dobre. Ked som neskor nasiel mlacku ze nevydrzala, kludne aj o par hodin po tom co ju spravila tak len ked som sa blizil k tomu miestu zdrhala prec lebo presne vedela na co tam narazim. Cize je bud moj pes genius alebo si ty napisal hlupost.
Napísať odpoveď