ako casto defragmentovat?
ako casto defragmentovat?
Mam otazku ohladom defragmentacie. Mam na starosti niekolko serverov (hardware raid 1 alebo 5). Kazdy z nich defragmentujem tak 1x za mesiac ale viem o tom ze niektori admini to robia kazdy tyzden. Existuju rozne nazory na to ako casto a ake vyhody casta defragmentacia prinasa. Co si o tom myslite?
ci server ci bezne PC, zalezi od toho co robi - konkretne v tomto pripade kolko dat sa tam "meni" a ako casto, takisto zalezi od SW ktorym defragmentujes (castim defragmentovanim sa disk viac opotrebuje) dakedy sa oplati disk celkom sformatovat, a zapnut "online" defragmentaciu...
1/2x do mesiaca podla mna uplne staci / ale ako som uz pisal zalezi od funkcie a vyuzivania diskov
1/2x do mesiaca podla mna uplne staci / ale ako som uz pisal zalezi od funkcie a vyuzivania diskov
-
Hellboy248
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
-
Šu-Do
Redeemer
je na tom nieco zvlastne ? niekto defragmentuje aj kazdy den.. to potom trva niekolkonasobne menej ako kebyze raz za mesiac..Silmer napísal:ty defragmentujes 2 krat do tyzdna? , kazde 3 dni?![]()
![]()
a Hellboy248 kebyze by zacal defragmentovat tak za takych 10 hodin to ma
jj.. pokiaľ to potrebuje, tak nech to robí.
Mám jeden disk, na ktorý mi každý deň pribudne cca 5-7GB, pričom staré veci pomaly mažem. Častým mazaním starých a zápisom nových dát vzniká na disku bordel a tým pádom pre bezproblémový a rýchly chod disku je vhodná častejšia defragmentácia.
Na inom disku mám dáta, s ktorými takmer nenarábam a ten disk zase stačí defragmentovať iba raz, až kým na ňom opäť neurobím nejakú väčšiu zmenu, tj. niečo vymažem a zaplním inými dátami.
Čiže na otázku ako často sa dá odpovedať aj každých 12hodín, pokiaľ na disku za tých 12 hodín pribudne a ubudne toľko dát, aby sa stihol urobiť bordel.
Inak používam O&O a dávam robiť takmer každý deň Stealth defragmentáciu (tj. zdefragmentované súbory dá dokopy) a kompletnú defragmentáciu (urobí sa poriadok na disku, údaje sa zapíšu od začiatku disku) tak priemerne raz do týždňa.
Mám jeden disk, na ktorý mi každý deň pribudne cca 5-7GB, pričom staré veci pomaly mažem. Častým mazaním starých a zápisom nových dát vzniká na disku bordel a tým pádom pre bezproblémový a rýchly chod disku je vhodná častejšia defragmentácia.
Na inom disku mám dáta, s ktorými takmer nenarábam a ten disk zase stačí defragmentovať iba raz, až kým na ňom opäť neurobím nejakú väčšiu zmenu, tj. niečo vymažem a zaplním inými dátami.
Čiže na otázku ako často sa dá odpovedať aj každých 12hodín, pokiaľ na disku za tých 12 hodín pribudne a ubudne toľko dát, aby sa stihol urobiť bordel.
Inak používam O&O a dávam robiť takmer každý deň Stealth defragmentáciu (tj. zdefragmentované súbory dá dokopy) a kompletnú defragmentáciu (urobí sa poriadok na disku, údaje sa zapíšu od začiatku disku) tak priemerne raz do týždňa.
-
Hellboy248
Guru wannabe
hh jj co som to dal vcera defragmetovat, 3% mi preslo za hodinuŠu-Do napísal:je na tom nieco zvlastne ? niekto defragmentuje aj kazdy den.. to potom trva niekolkonasobne menej ako kebyze raz za mesiac..
a Hellboy248 kebyze by zacal defragmentovat tak za takych 10 hodin to mazalezi od disku.. velikost a plnost
no nato mas odpovedSilmer napísal:ty defragmentujes 2 krat do tyzdna? , kazde 3 dni?![]()
![]()
presne tak aj mne na mojom disku (mam jeden 500GB) sa dost dat vymeni a ta defregmentacia k rychlemu chodu systemu je dost dolezitabrm napísal:
Daj si zistit stav fragmentacie - zistis ci je to irelevantne, "este v pohode" alebo uz nutne, zvacsa podla percentualneho vyjadrenia.
Doporucujem softik "Diskeeper 2008" (a pri vyplnani regu si daj sekundarny mail bo Ti bude od nich chodit ppc spamu) - mozes si v nom nadstavit autodefragm. po prekroceni urciteho % stupna fragmentacie, alebo casovu starostlivost (raz za 2 tyzdne a pod.). Ma mnoho pokrocilych nadstaveni...
Doporucujem softik "Diskeeper 2008" (a pri vyplnani regu si daj sekundarny mail bo Ti bude od nich chodit ppc spamu) - mozes si v nom nadstavit autodefragm. po prekroceni urciteho % stupna fragmentacie, alebo casovu starostlivost (raz za 2 tyzdne a pod.). Ma mnoho pokrocilych nadstaveni...
Re: ako casto defragmentovat?
zalezi na tom aky filesystem tam mas a aky OS pouzivas. ak mas win tak zbohom. pod linuxom, unixom atd. nemusis casto defragmentovat (su nazory ze netreba vobec ale aj ze sem tam treba)ifone napísal:Mam otazku ohladom defragmentacie. Mam na starosti niekolko serverov (hardware raid 1 alebo 5). Kazdy z nich defragmentujem tak 1x za mesiac ale viem o tom ze niektori admini to robia kazdy tyzden. Existuju rozne nazory na to ako casto a ake vyhody casta defragmentacia prinasa. Co si o tom myslite?
lol? nazory? videl si dakedy dakoho daco defragmentovat pod unix/linux/bsd/... ?SAmo napísal:zalezi na tom aky filesystem tam mas a aky OS pouzivas. ak mas win tak zbohom. pod linuxom, unixom atd. nemusis casto defragmentovat (su nazory ze netreba vobec ale aj ze sem tam treba)
ako som tu uz tusim raz pisal, dany filesystem je navrhnuty tak aby defragmentaciu nevyzadoval vobec
treba si precitat toto a urobit vlastny nazorkrasko napísal:lol? nazory? videl si dakedy dakoho daco defragmentovat pod unix/linux/bsd/... ?
ako som tu uz tusim raz pisal, dany filesystem je navrhnuty tak aby defragmentaciu nevyzadoval
vobec
http://www.root.cz/clanky/defragmentace-disku-v-linuxu/
-
Hellboy248
Guru wannabe