Najtazsi jazyk na svete

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
in your world
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa in your world »

ja by som sa asi nikdy nenaučila maďarčinu,tak preto ju považujem za najťažší jazyk
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Mnohí vravíte, že japončina a čínština su najtažšie. Tento fake sme v škole cez prestavky študovali asi pred pol rokom (dospeli sme na to, že je to kravina). Jeden môj kamarat ale i moja frajerka sa venuju študiu japončiny a japanistiky ako takej a japončina určite nie je najtažšia. Ťažké su akurat tie znaky (maju 3 abecedy katakana, hiragana, kanji), ale jazyk samotny sa da rychlo naučiť. Nemaju zložite skloňovanie, toľko výnimiek a zákonov v pravopise samotnom.
Harun
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Harun »

p4ra napísal:Ako cudzinec mozem povedat, ze slovencina je skutocne jeden z tazsich jazykov. Ked ju porovnam s chorvatskym, tak nemame napr.: makcene, dlzne, tvrde a makke i atd.. Sklonovanie je tu komplikovanejsie, taktiez casovanie. Aby som ju zvladol na vybornu som chodil neustale myslim, ze asi 8 rokov (neberte ma za slovo), tyzdenne 3-krat na doucovanie a stale mam rezervy, no dovolim si tvrdit, ze pisem x-krat lepsie, ako velke mnozstvo Slovakov.
Neviem v kolkych rokoch si prisiel na slovensko(asi si bol starsi ako ja, mal som 4), ale ja som sa po slovensky naucil za 4 mesiace a bol som normalne schopny sa bavit vonku s rovesnikmi a hladat si kamaratov, zvysok slovnej zasoby som sa doucil zaroven s rovesnikmi, potom som riadne nastupil do skoli a teraz rozpravam na nerozoznanie od slovakov. Tie tvoje dlzne, makcene a I/Y si myslim, ze nezavazia pri pochopeni slovenciny, kedze aj chorvatina ma foneticky rovnake hlasky(slovaci maju navyse ť a chorvati ć), akurat ich nepisu.
Apropo kriterium najtazsieho jazyka, mozno by nebolo odveci sa pozriet v kolkych rokoch deti roznych narodov zacinaju ovladat zakladnu slovnu zasobu a zacinaju skladat vety. Potom kedy sa zacinaju ucit zaklady gramatiky, a kedy uz ovladaju takmer vsetky pravidla gramatiky. Podla mna jazyk kde bude ta vekova hranica najdalej, by mohol dostat status najtazsieho

EDIT: schvalne som o pisani nic nepisal, lebo ja s mojou motorikou by som sa arabske pismo nenaucil pisat asi nikdy :D
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Deti sa na celom svete učia rozprávať takmer rovnako rýchlo (takže reč je všade približne rovnako zložitá).
S písaním je to komplikovanejšie. Určite je ťažšie zapamätať si znaky kanji prípadne čínske znaky ako naše znaky.
Gramatika sa porovnáva jednoduchšie (v nej patrí slovenčina k tým jednoduchším jazykom). Pred nejakým časom som niekde videl zaujímavé porovnanie rôznych jazykov, ale záložku som si asi neurobil (teda aspoň som ju nikde nenašiel).
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

K cinskemu jazyku: nedavno som sledoval o nom (nich) dokument. Udajne vychadza z obrazkoveho pisma. Aj napriek niektorym zmenam, pri troche predstavivosti sa to da. Teraz k tym, ktore ovladam (samozrejme na roznej urovni): madarcina-pokym ma napadne ako sa co pise, tak aj zabudnem co som chcel napisat. Dokonca sa mi stava, ze radsej si s nimi pisem anglicky, aby som zo seba nerobil total...francuzstinu neovladam, ked ju pocujem nerozumiem ani tuk. Ale ked to citam, tak mi to nejak dava zmysel. Mam taky subjektivny dojem, ze anglani maju od frantikov viac ako su ochotni pripustit. Rustina, nemam problem s pisanim ani s citanim. Dokonca sa stale dohovorim. Skoda len toho, ze pocet slov, ktore si este pamatam, klesa. Nemcina-nesympaticky jazyk, nema cenu sa rozpisovat. Slovencina- aj tu mam nejake rezervy, ale este to ujde. Pri slovencine sa pozastavym. Mnohi z vas robia chybu (taku istu ako v tom clanku sme). Neporovnavate jednotlive jazyky v ich celkovom ponimani. Staviate slovencinu proti vsetkym jazykom sveta. V takomto porovnavani je samozrejme slovencina poslana na podlahu. Ale postavite ju do feroveho boja-jeden na jedneho, jeden za druhym a vacsina z tych jazykov v tomto porovnani neobstoji. Samo, ze tu ide vzdy o sub. dojem, ale podla mna patri slovencina v tejto kategorii do top 5.
gastovnik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa gastovnik »

Ta sprava na zaciatku je podla mna fake. Nemozem ani uverit, ze ju mohol pisat nejaky jazykovedec, ci kieho boha, ked su tam take gramaticke hrubky, ktore som zbadal dokonca aj ja. Dalej nechapem, ako moze byt slovencina najtazsia a bulharcinu dali do rebricka najlahsich jazykov sveta, iked je to tiez slovansky jazyk. Myslim, ze vsetky slovanske jazyky su poriadne tazke a narocne. A na jedine, co sa mozu jazykovedci zmoct, je zostavit iba rebricek Top 10 najtazsich a najlahsich jazykov sveta bez oznacovania, ktory je najtazsi.....je to velmi subjektivna tema, podla mna.
ViRuS
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ViRuS »

najtazsi europsky je jednoznacne islandstina... a svetovy? hm mozno mandarinska cinstina
kazdopadne ta sprava na zaciatku je hlupost
chrono
VIP
VIP

gastovnik napísal:...
Vyzerá to tak, že si nečítal úplne všetky príspevky (bol tam odkaz na komentár zo SAV). http://www.hojko.com/post744176.html#744176
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

On September 27th a linguistic consortium in Paris has come up with following results:

the easiest languages to learn:

10. mongolese

09. aramaic

08. greek

07. norwegian

06. italian

05. romanian

04. croatian

03. bulgarian

02. english

01. the easiest language in the world spoken by more than 300 million people is spanish

the most difficult languages: (linguists examined complexity of grammar, syntax, historical development, pronunciation, orthography, letter styles, signs, etc.)

10. german

09. french

08. chinese

07. japanese

06. korean

05. persian

04. arabic

03. finnish

02. hungarian

01. the most difficult language is Slovak

The most difficult is grammar structure. Slovak language is the only one with seven grammar cases (nominativ, genitiv, dativ, accusativ, local, instrumental, vocativ), exquisite words, soft and hard "i", declension of adjectives and verbs, in other words almost each and every word in this language is being declinated. There are many other characteristics which are not found in other world languages. It is said, or estimated, that it takes about 12 years to learn it completely, but the linguists say, that there is no one on this earth who can speak this language perfectly knowing all the grammar rules.
Tak ja som dnes googlil a najprv som objavil tento dokument a az potom som prisiel na hojko a nasiel slovensky preklad od Trnku :roll: . Co k tomu, myslim ze ide o nejakeho debilka co nasiel to co ja a prelozil to...

No ale co si myslim ja o obtiaznosti jazykov. Podla mna slovencina patri do TOP 5, lebo na hodinach tu v Toulouse (FR) mam moznost stretnut skoro kazdy kut sveta (japonsko, cina, thajsko, korea, latinska amerika, sev. amerika, kazdy kut europy, blízky vychod... a nieco to z afriky) a tak sme skusali sami seba ako po sebe dokazeme zopakovat slova. Ja som mal len problem s arabskym ch, ale po chvilke treningu som to zo seba dostal a povedal niekolko slov a arabky mi povedali ze som to povedal ako domaci, no ale ostatni ake mali problemy s slovencinou. Spanielom robilo problem povedat "s", dost podstatnej skupine robilo problem povedat slova ktore mali v sebe de, te a o pismene "h" ani nehovorim...

Tiez sami, mozete casto stretnut cudzincov, ktori ziju u nas na Slovensku a najdu sa aj taki co po 20rokoch zivota maju stale silny domovsky prizvuk, ze po jednej vete viem ze neide o slovaka, vid. pripad otca tej thajcanky co teraz tancuje s Lacim Strike...

Dalej na tu niekto spominal ze sem prisiel ako 5 rocny... ja poznam Bielorusa co sem prisiel ako 8 rocny, teraz ma 20 a vie tak kvalitne po slovensky, ze klobuk dole. Ale necudujem sa kedze sem prisiel ako dieta a plus prechod na iny slovansky jazyk...

Moje studia inych jazykov. O angline asi kazdy vie ze s nou nemame problemi, robi nam minimalne tazkosti, cize toto nebudem rozoberat, ale pustim sa do franiny, kedze na slovensku nie je vela ludi co ovlada tento jazyk. Bludy ze je to tazky jazyk su fakt len bludy, my slovaci nemame ziadny problem s vyslovnostou, maximalne tak s francuzskym R (a to ste nepoculi francuzov povedat nase R :D ). Gramatika je ina, ale nie je komplikovana, treba sa len ucit, ja mozem povedat ze po 4 rokoch na gymply viem z nemciny hovno, ale nie kvoli tomu ze to je tazke, ale kvoli tomu ze som sa ju neucil, co teraz lutujem. Cize fakt kto sa uci franinu alebo nemcinu, nemoze mat s nicim problem, maximalne tak s vlastnou volou...
den333
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa den333 »

no podla toho ci tu dal Retne tak mozem byt fakt stastny clovek, kedze ovladam 2 najtazsie jazyky na svete :P
mito85
Star
Star

Príspevok od používateľa mito85 »

slovenčina patrí medzi najťažie jazyky (ešte že ju viem odmalička a nemusel som sa ju učiť ako napr. nemčinu a angličtinu)
chrono
VIP
VIP

mito85 napísal:slovenčina patrí medzi najťažie jazyky (ešte že ju viem odmalička a nemusel som sa ju učiť ako napr. nemčinu a angličtinu)
To tvrdí kto?
Retne
Darca
Darca

den333 napísal:no podla toho ci tu dal Retne tak mozem byt fakt stastny clovek, kedze ovladam 2 najtazsie jazyky na svete :P
Je to to iste co co sme pridal prvy, len prelozene a uz si to raz pisal, nepamatas?

A ak by to bola pravda ze madarcina a nas jazyk su najtazsimi, tak v tom nevidim ziadne terno... ale nie je o com, urcite to nie je pravda...
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomasito13 »

chrono napísal:To tvrdí kto?
no ved to co postol rente a aj zakaldatel temy tam mas ten rebricek
chrono
VIP
VIP

tomasito13 napísal:no ved to co postol rente a aj zakaldatel temy tam mas ten rebricek
Už tu bol aj odkaz na: http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najt ... svete.html
Retne
Darca
Darca

chrono napísal:To tvrdí kto?
To je tak ked si niekto neprecita prvky prispevok :D ved berlinsky vedci v parizi :roll:
chrono
VIP
VIP

Retne napísal:To je tak ked si niekto neprecita prvky prispevok :D ved berlinsky vedci v parizi :roll:
Ja som prvý príspevok čítal a čítal som aj tie nasledujúce, v ktorých bol odkaz na to, že celé je to len nezmysel. Keďže som si (asi naivne) myslel, že ste to čítali aj vy, predpokladal som, že sa objavil nejaký nový dôkaz (okrem toho starého hoax-u).
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Už tu bol aj odkaz na: http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najt ... svete.html
ale ako si videl posledny prispevok bolo to prekladane z anglictiny cize ten co prekladal urobil tie pravopisne chyby...nie?
chrono
VIP
VIP

Je jedno, kto tam tie pravopisné... chyby pridal (aj keď ja som v tom čase dostal slovenskú verziu; k tej anglickej som sa dostal až neskôr). Dôležité sú tam tie ostatné dôvody, prečo nie je Slovenčina najťažší jazyk na svete. Je zaujímavá aj bez toho, aby bolo potrebné vymýšľať si podobné hlúposti. ;)
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

no tak neviem ja sa nehadam..kazdopadne slovencina je jedna z najtazsich jazykov musis uznat
Napísať odpoveď