AUTORSKY ZAKON

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Jake44
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

AUTORSKY ZAKON

Príspevok od používateľa Jake44 »

Zdravim. Mam jeden specificky problem. Ak sa tu najde niekto, kto sa vyzna v autorskom zakone, nech sa zapoji. Ide o to, ze prednedavnom som skoncil s hranim vo svojej doterajsej kapele. Pocas posobenia v nej som napisal asi 6 songov. Vsetko sam, cize text, hudbu aj aranze, jednotlive party nastrojov. V studiu sme nahrali 3 z nasich pesniciek, jedna z nich bola moja. A teraz k otazke.
Chalani si myslia ze oni maju nejake prava na tie pesnicky, ktore som zlozil ja. Ja si myslim opak, teda ze v prave som vyhradne ja.
Druha vec. Keby som siel zaregistrovat tu moju pesnicku, ktoru sme spolocne nahravali, tak pripadaju nejake prava aj im? Teda ze sa podielali na nahravani? Lebo bubenik mi tvrdi ze ak to zaregistrujem, budem im musiet platit. Nie som si isty, ci je to pravda, ale ak by bola, tak by som im musel platit, len ak by som ten song verejne siril, alebo podobne vsak? Keby som ho nijak nesiril ani nedal na album ani podobne, tak by som podla mna nemusel platit nic. Aspon tak si myslim. Kdezto oni by mne museli platit, kedze ten song maju na bandzone, kde si to moze vypocut kazdy.
Tak sa pytam, ze kto ma autorske prava v pripade toho spominaneho songu a v pripade tych zvysnych mojich 5, ktore nie su nahrate... :?:
Mne nejde o peniaze, ide mi o to, aby chalani ak raz nahodou vydaju album nenahrali aj moje pesnicky, aj ked pozmenene...Aby ich proste nehrali vobec.Lebo nerozisli sme sa rpave v najlepsom a oni by boli schopni tie songy potom registrovat ale ako autora ma neuviest... :roll:
Takze asi tak...ked mate nejake doplnujuce otazky tak do toho...
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

V prvom rade odporucam nahlasit- zaregistrovat- svoje autorstvo v SOZA (Slovensky ochranny zvaz autorsky): http://www.soza.sk/index.php?page=mainb ... 0&idtop=10

Mal by si si tiez precitat toto: http://www.soza.sk/index.php?page=brows ... nu=1&bid=1

PS: Pokial mas dalsie otazky, odporucam tvoj problem komunikovat prave cez SOZA.
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

alebo lita.sk
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

vajda65 napísal:alebo lita.sk
Pre prava k hudobnym dielam urcite nie (zaoberaju sa najma vytvarnymi dielami, audiovizualnymi dielami, fotografiou a pod.)
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

môže byť ja som riešil inú ako hudobnú vec cez nich.....
addictor
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa addictor »

tak si zaregistruj text a hudbu... ne na nahranu pesnicku... nebudes musiet platit ani cent bubenikovi, kedze v podstate by hral tvoju vec... potom by mali platit oni, no to je na dohode zainteresovanych stran... :wink:
kolac
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kolac »

slovgram.sk alebo soza.sk
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa LLucia »

Myslím že v tom konkrétnom prípade sa môžeš zaregistrovať ako autor hudby/textu ale hudobníkom platíš interpretačné odmeny (pokiaľ pesnička vyjde tak ako ste ju nahrali spoločne).
Jake44
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Jake44 »

A ak by som ju nahral vo svojej verzii, cize mierne pozmenenu a nahratu len mnou?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Jake44 napísal:A ak by som ju nahral vo svojej verzii, cize mierne pozmenenu a nahratu len mnou?
Tak to by bolo uz len tvoje.
Tu ide o to, ze ty vlastne vlastnis to, co je na papieri (noty, text) a skupina s tvojim dovolenim vlastni ako celok tu nahravku zo studia. Aspon ja to takto chapem, lebo tak mi to pripada logicke.
Cize ak si ty zaregistrujes hudbu a text, tak by oni mali stratit pravo reprodukovat danu skladbu.
Napísať odpoveď