Maturita

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jin
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Dnes ENG - úroveň "A"
Téma 24 - GB + Relationships in society
1
bizzy
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bizzy »

........
Kufor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kufor »

tak sa pripojim teda..

odborne - uctovnictvo za 2
ekonomika - Odmenovanie zamestnancov -> 1, ani neviem ako :)
anglina - Towns and Places -> 1
slovina - streda 11:45 //EDIT - tak tema Mat alebo byt, fajne sme pokecali :) za 1

anglinu som si vobec nekukal, som mal ist maturovat az o 15:40 takze som stihal ist domov a aspon zopar slovicok si kuknut.. ale ma profka stretla na chodbe ze nech idem hned.. tak som to skusil a oplatilo sa :)

zatial nadmieru spokojnost, v toto som ani nedufal, som zvedavy zajtra na tu slovinu
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

Tak mám to za sebou...
Po prakticky nulovej príprave:
SJL B - Slovenská medzivojnová próza, Expresívne a defektné syntaktické konštrukcie... - 1
ANJ B - English speaking country, Simulation - niečo o príprave šalátu, Nejaký text o tom, čo sa človeku nepáči na opere... - 1
MAT A - Kombinatorika, Dôkaz binomickej vety, Analytika... - 1
FYZ A - Mechanické vlnenie, Magnetizmus, Nejaký blbý pokus, ktorý som pokazil, takže... - 2 :?
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

teraz mam akademicky tyzden.., a co sa mam ucit z SJ ? poradte mi plz.., tych 30 tem z literatury viem ,ze sa mam ucit ..ale co sa mam ucit ako druhu cast...? :?
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

tvorbu slov, jazykove styly a podobne blbosti. a nasiel som jednu podotazku, ze urcte vety podla modularnosti alebo nieco take. co to ma ako byt? neviem ci modularnosti ci modalnosti :D ale aj tak som o tom nejako nepocul. to je asi jedina zakerna otazka zo sloviny :)
b0t~
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa b0t~ »

ja som dostal taky smak z gramatiky... ze modulacia vetnej stavby a najst priklady v ukazke.. pozeram na to:D pride profesor, ze co ako vies to? a hned hovoril vsetko, ale aby sa nepovedalo tak bol pri mne minutu a za nu som stihol vsetko pochopit o co slo :] ;DD
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

b0t~ napísal:ja som dostal taky smak z gramatiky... ze modulacia vetnej stavby a najst priklady v ukazke.. pozeram na to:D pride profesor, ze co ako vies to? a hned hovoril vsetko ;DD
a co je to to "vsetko" ? lebo ja si pod tym neviem nic predstavit
b0t~
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa b0t~ »

vsetko? k literature mi povedal vsetky diela autorov, na aky taky obsah som si spomenul.. a k tej gramatike mi povedal ze tam patri vytyceny vetny clen, osamoteny v.c., vypustka, prerusena vypoved, vsuvka... to mi na odpoved stacilo a peknu 2 som dostal :)
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

nemate niekdo popis, alebo charakteristiku obdobi?
ako napr Renesancia a humanizmus, Barok a klasicizmus..atd ako napr nejaku tabulku abo nieco take :)
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Taaaak uz mam po. Vcera som to zaklincoval Slovencinou.

Moje veeelmi nadherne znamky.

SJ - 4
AJ - 1
Prakticka cast - 1
Teoreticka cast - 3

8) krasny to pocit.
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

ja zajtra o 7 15 slovina, ci boha idem ako prvy a tak skoro rano, ked este moj mozog nepracuje, to bude smrt a este v piatok nemcina a matika.. no zbohom, ale v piatok si potom uzijem. gratulujem tym co to uz maju za sebou, i ja to uz chcem mat z krku.a mam v <> ake znamky budem na tom papiriku mat.
tomexx
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomexx »

lekoklatik napísal:Taaaak uz mam po. Vcera som to zaklincoval Slovencinou.

Moje veeelmi nadherne znamky.

SJ - 4
AJ - 1
Prakticka cast - 1
Teoreticka cast - 3

8) krasny to pocit.
Nechce sa mi verit ze vies po anglicky lepsie ako po slovensky :-D
stanulik
Light Professional
Light Professional

no ale ved sa mu ani necuduj... ze z Aj ma 1 a zo SJ 4 na AJ sa nepytaju bludy ako na litike...litika to najdebilnejsi predmet po slnkom, ucit sa o niecom co pisali vtedy a co tym chceli povedat. hovadina.

a sranda je, ze ked este na literature ti povedia, ze co uskutocnovali basnici tie prechadzky na DEVIN, kde prijimali slovanske mena, a ze si tam citali basne. TOTO NIE JE PRAVDA !!! kamos studuje historiu, a povedal, ze oni tam ziadne basne necitali, mozno sem-tam, ale hlavne tam pili a ozierali sa. takze si nemyslite, aki super ludia to boli. vypatlanci to boli.a o takych blbcoch sa mame ucit.
tomexx
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomexx »

stanulik napísal:no ale ved sa mu ani necuduj... ze z Aj ma 1 a zo SJ 4 na AJ sa nepytaju bludy ako na litike...litika to najdebilnejsi predmet po slnkom, ucit sa o niecom co pisali vtedy a co tym chceli povedat. hovadina.

a sranda je, ze ked este na literature ti povedia, ze co uskutocnovali basnici tie prechadzky na DEVIN, kde prijimali slovanske mena, a ze si tam citali basne. TOTO NIE JE PRAVDA !!! kamos studuje historiu, a povedal, ze oni tam ziadne basne necitali, mozno sem-tam, ale hlavne tam pili a ozierali sa. takze si nemyslite, aki super ludia to boli. vypatlanci to boli.a o takych blbcoch sa mame ucit.
Tiez som chodil na strednu... :wink:
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

stanulik napísal:a sranda je, ze ked este na literature ti povedia, ze co uskutocnovali basnici tie prechadzky na DEVIN, kde prijimali slovanske mena, a ze si tam citali basne. TOTO NIE JE PRAVDA !!!
Nahodou, vies jake z*eby su citat si v podnapitom stave basnicky? :D
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

U nas v triede sme si mali kazdy povinne vybrat jeden referat, ale tak sa nevyznam do literatury tak hovorim profke nech mi poradi :) Ona ze, Vam sa urcite bude pacit vytie od Alaina Ginsberga, ja ze dobre. Tolko som ju preklinal ked som to cital, nezmysli pospajane do jedne veci co mala 2500 slov, ako pacilo sa mi to, fakt! :aasmile10:
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Mno AJ je fakt muka. Jedine co ma mrzi je to ze som si nedal A. Len tak mimochodom vsetko som mal B uroven. Ked sa ma niekto opyta ako prebieha maturita a ci je to muka, tak mu poviem ze ucenim nic nepokazi. Ja som mal SJ v utorok a v pondelok som volal spoluziakovi ktory uz mal po SJ ze ci mi poradia a on ze hej. Tak som sa vysral na citanie zadani a siel som spat. A ked som tam sedel a pred sebov otazku 28. naturizmus, tak jedine co ma napadlo bolo to, ze je tam nieco s prirodou :). Keby som tusil ze je v tom nejaka ta rozpravkovost tak paradicka. Proste som to posral.

A AJ je veru muka pre cloveka ktoreho AJ bavi. A mna veru bavi. Tak preto ta 1. A vobec ma netrapi 4 zo SJ. Ved aj tak na Vysoku idem do Ciech :D
bizzy
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bizzy »

Odborna časť : Euro a Slovensko - 1
Ekonomika : Podniky CR a živnosti - 2
Anglictina : Countries, which language I´m learning - 1
Slovencina : Literarna moderna / Umelecky styl - 1

:] :] ZMATUROVAL !!! Som spokojny so svojim vykonom.
stanulik
Light Professional
Light Professional

potrebujem helfnut s par ulohami:

Spomeňte si, podľa ktorých vzorov sa skloňujú slová cudzieho pôvodu. Uveďte, podľa ktorých vzorov sa skloňujú podstatné mená: Achilles, Sizyfos, Paris, Iris, idea, Fúria, Harpya, fórum, oxymoron, múzeum. Porovnajte výslovnosť dvojhlások v domácich a prevzatých slovách.
----------------------------------------------------------------------------------------
Uveďte, akými jazykovými prostriedkami je vyjadrená citovosť v ukážkach. Zamyslite sa nad pozitívami a negatívami preberania slov z iných jazykov.

ukazka:Ukážka 1: M. de Cervantes: Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha
Slovom, náš rytier sa tak zahĺbil do svojich kníh, že v nich presedel celé noci od mrku do svitu a celé dni od svitu do mrku. A tak sa stalo, že od ustavičného bdenia a večného čítania vyschol mu mozog a napokon prišiel o rozum. A tu keď sa mu už načisto pomútil rozum, prišiel na najčudnejšiu myšlienku, na akú kedy vo svete prišiel nejaký blázon, totiž že sa patrí a je potrebné, priam tak pre zveľadenie jeho cti ako aj pre službu vlasti, stať sa potulným rytierom a vybrať sa do šíreho sveta v zbroji a na koni za dobrodružstvami a konať to isté, čo konali potulní rytieri, o ktorých čítal: naprávať každú krivdu a vyhľadávať príhody a nebezpečenstvá, ktoré keby prekonal, získal by si nesmrteľné meno a slávu.
„Bedli, Sancho, aby si nejedol pažravo a pred nikým neeruktoval.“
„Čo je to eruktovať, tomu nerozumiem,“ poznamenal Sancho.
„Eruktovať, Sanch,“ odvetil Don Quijote, „to značí grgať, čo je jedno z najhrubších slov v našom jazyku, i keď je veľmi výstižné; a preto ľudia, ktorí dbajú na jemnosť vyjadrovania, vypomohli si latinou a miesto grgať hovoria eruktovať a miesto grgania eruktácia; a hoci aj niektorí nerozumejú týmto výrazom, veľmi na tom nezáleží, lebo časom sa tie slová zaužívajú a každému budú bežné; je to ináč obohatenie jazyka, nad ktorým má všetku moc pospolitý ľud a úzus.“
„Naozaj, pane,“ riekol Sancho, „vašu radu či upozornenie, že nemám grgať, spomedzi všetkých rád si najlepšie zapíšem do pamäti, lebo veru to robievam veľmi často.“
„Nie, že nemáš grgať, ale že nemáš eruktovať,“ riekol Don Quijote.
„Odteraz budem vravieť len eruktovať,“ odvetil Sancho, „a namojveru, že to nezabudnem.“

-------------------------------------------------------------------------------------
Doplňte do vyznačenej časti ukážky interpunkčné znamienka, označte melódiu, pauzu a dôraz (znamienka nepotrebujem, potrebujem ty melodiu,pauzu a doraz)

ukazka:Zlodej Zlodej Vrah Mordár Spravodlivosť , ó , spravodlivé nebesá Som stratený Som zavraždený Krk mi podrezali Ukradli mi moje peniaze Kto to mohol byť Kde sa podel Kde je Kde sa skrýva Čo robiť, aby som ho našiel
Kde utekať Kde neutekať Nie je tamto Nie je tuná Kto si Stoj ( Chytí sa sám za ruku .) Vráť mi moje peniaze, oplan . . . Ach, veď som to ja Už sa mi z toho rozum múti Už ani neviem kto som kde som čo robím Jaj jaj moje úbohé peniaze Moji drahí priatelia Ozbíjali ma o vás A keď mi vás vzali stratil som svoju oporu svoju útechu svoje potešenie Všetkému je koniec Už nemám čo hľadať na svete.
Napísať odpoveď