Nový školský zákon

Diskusie na politické témy...
jankyi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Nový školský zákon

Príspevok od používateľa jankyi »

Jeho schválenie prebehlo dnes, takže toto je horúca a aktuálna téma, nech sa páči, diskutujte. Ja svoj názor určite pridám neskôr, napokon je tu o čom rozprávať.

Kto by mal záujem si tento zákon podrobne preštudovať, tu je odkaz:
http://www.nrsr.sk/exeIT.NRSR.Web.SSLP/ ... a=4&ID=560

PS: Hlasovanie typu "Ste za alebo proti?" som nepridal zámerne. Keďže tento zákon obsahuje mnoho bodov, nie všetky budú každému vyhovovať a naopak, preto by takéto hlasovanie bolo asi bezpredmetné a možno aj trochu zavádzajúce.

;)
Fiju
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Fiju »

presla aj ta povinna anglictina? ak ano, tak je to podla mna krok vedla
jankyi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Neviem presne, čo máš na mysli, ale čo sa jazykov týka, bola zavedená povinná výuka prvého cudzieho jazyka od tretieho ročníka základnej školy, druhý cudzí jazyk bude povinný od šiesteho ročníka ZŠ.
Fiju
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Fiju »

vcera v TN som pocul, ze AJ ako cudzi jazyk bude povinna. cize od tretieho rocnika by vsetky decka mali AJ a az potom by si pravdepodobne vybrali iny lubovolny CJ

ale ta varianta, co ty pises, ak bude sloboda vyberu je super, co by som ja za to dal, keby som mal povinne 2 CJ uz na ZS
jankyi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Tiež som toho názoru, keďže učiť sa dva CJ už na ZŠ je výhodou, avšak tým pádom bude na základných školách potrebných viac učiteľov-jazykárov. Toto bude asi dosť závažný problém, pretože si neviem predstaviť ako tam týchto učiteľov dostať. Ak by sa napokon ich potrebné množstvo na ZŠ naplnilo, mal by pochybnosti o ich kvalite. Pre bežného učiteľa, ktorý neovláda cudzí jazyk, je tu tiež možnosť spraviť si dvoj-ročný kurz a po jeho absolvovaní môže tento jazyk vyučovať na školách. Toto mi príde minimálne smiešne, pretože človek vo veku učiteľa sa jednoducho nemá šancu naučiť napríklad nemecký jazyk za dva roky tak, aby získal kompetencie na jeho vyučovanie. Ak sa teda majú vyučovať dva jazyky takýmto spôsobom na úkor matematiky a fyziky, som radšej proti.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

http://www.sme.sk/c/3889767/Reforma-sko ... resla.html
http://spravy.pravda.sk/koalicia-presad ... domace_p23
http://spravy.pravda.sk/csaky-koalicia- ... domace_P04

Priznam sa, ze kompletne znenie tzv. skolskeho zakona som si zatial neprecital, preto bude v tejto casti moj postoj skor politicky ako odborny (k odbornosti prejdeme mozno casom).

I ked si myslim, ze prax prinesie este nejake tie novely, som rad, ze zakon, ktory reformuje skolstvo presiel. Napokon, ide o jednu z hlavnych priorit sucasnej vlady, pricom po 24 rokoch bolo uz beztak "5 min. po dvanastej" (reforma skolstva mala byt prijata uz niekolko rokov). Za minulej vlady bol zakon reformujuci skolstvo predlozeny 3x (KDH), ani raz vsak neziskal podporu ani v ramci vtedajsej koalicie. Fronc len "huboval" avsak v tejto oblasti prakticky nic nespravil, jeho predhodcov nevynimajuc. Kladne teda hodbnotim najma to, ze s reformovanim slovenskeho skolstva sa konecne zacalo.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

-Mne sa pozdáva zrušenie úrovní A/B na maturitách, aj tak to nemalo žiaden vyznam a študent si vyberal, ako somar medzi dvoma kopami.
-Tiež pozitívne hodnotím povinný cudzí jazyk od 3. a 6. triedy. Ja osobne som to tak mal na základke (3. ročnik Aj; 6. Nj), ale na strednej mnoho mojich spolužiakov mali iba jeden a zväčša to bol Nj či Fr (nie Aj). Samozrejme, v prvých 2 ročnikoch mali problemy s dobiehanim.

Počul som tiež medzi spolužiakmi, že študent po novom bude môcť maturovať najviac z jedného cudzieho jazyka, čo pohošovalo viacero spolužiakov. No nikde som sa o tom nedočítal. Bolo v tom navrhu vôbec niečo také?? :?:
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Frikso napísal:-Mne sa pozdáva zrušenie úrovní A/B na maturitách, aj tak to nemalo žiaden vyznam a študent si vyberal, ako somar medzi dvoma kopami.
-Tiež pozitívne hodnotím povinný cudzí jazyk od 3. a 6. triedy. Ja osobne som to tak mal na základke (3. ročnik Aj; 6. Nj), ale na strednej mnoho mojich spolužiakov mali iba jeden a zväčša to bol Nj či Fr (nie Aj). Samozrejme, v prvých 2 ročnikoch mali problemy s dobiehanim.
S tými maturitami... :? ja neviem.. na ďalší rok maturujem a teraz sa pripravujem, ako je*o na úroveň B z nemeckého jazyka.. a teraz to zjednotia, do platnosti to príde v septembry a ja si budem môcť aj vyhoniť a nebudem to všetko stíhať.. :? + NOSka, Dejepis a Slovenčina.. to sú predmety, z ktorých pôjdem, ale tie úrovne.. je pravda, že je to hovadina, pretože maturita je len jedna a mala by byť jednotná, ale zoberte si to z nášho pohľadu, alebo z pohľadu žiakov, pri ktorých sa tá reforma bude 4 roky vyvíjať.. ďakujem pekne.. :? neviem si to predstaviť.. na budúci týždeň píšem písomku zo všetkých tém z nemčiny z konverzácii.. :roll: a na čo?.. keď asi ani sám fico nebude vedieť, ako to bude vyzerať.. :? toto ma serie najviac, že sa to dotkne nás a my, ako prví si to zlízneme.. :( Naopak znižovanie počtov v triedach a skoré učenie jazykov je super.. lenže to by museli učiteľov zaplatiť, aby im toľkí chodili učiť .. :roll: + ešte toto som dobre nepochopil..
MENEJ DETÍ DO OSEMROČNÝCH GYMNÁZIÍ

Gymnáziá, ktoré ponúkajú 8-ročné štúdium, budú môcť prijímať len päť percent detí z populačného ročníka. Opatrenie by malo podľa ministerstva školstva zabrániť, aby z bežných základných škôl neodchádzali príliš vysoké počty nadaných detí, od ktorých by sa mohli učiť slabší žiaci.

Štát nadiktuje povinné učivo v tzv. štátnych vzdelávacích programoch.

Ministerstvo má zatiaľ hotovú jeho pracovnú verziu. Zvyšok učebných osnov si dotvoria školy vo vlastných školských programoch. Škôlky sa stanú súčasťou sústavy škôl.
Vlastne celé to nejak nechápem... :?
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

S tými osemročnými gymnáziami je to nonsens. Snaha ťahať hore debilov na úkor inteligentnejších žiakov. Nie aby radšej polemizovali nad kvalitou vyučujúcich. Napr ja keď som kedysi zo základnej odchádzal na osemročné gymnázium tak náš sprostý triedny vtedy na hodine začal raz hovoriť aké sú gymnáziá blbosť, že tam človek nemá možnosť výberu a podobné kraviny, ktoré mi vtedy ešte viac-menej nič nehovorili. A keď si spomeniem ako skončila vačšina sráčov z mojej bývalej triedy tak som veľmi rád, že ma rodičia dali odtiaľ preč ešte v mladom veku. Nehovorím, že každá základná je zlá, ale rozhodne tam netreba nasilu držať decká čo majú na viac
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Aha, tak konečne som to pochopil.. :shock: tak to mi je teda dobrá kravina.. predsa tam by sa mali dávať inteligentné det a mládež, aby mohli rozvíjať svoj talent ďalej aj na vysokých školách.. prečo by mali inteligentné deti brzdiť?.. veď na to, aby im pomáhali budú učitelia, alebo profesori.. neviem, či je to celkom dobre doriešené.. :?
jankyi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ja mám jednu výhradu voči tomu, že sa má zabrániť vyučovaniu "zbytočných" faktov a ich memorovaniu. Osnovy sa majú zúžiť práve na ich úkor a teda by sa mala zabezpečiť iba výuka vecí potrebných pre prax. Ak sa toto nejako výrazne zavedie, vzdelanosť slovenska pôjde dolu, keďže je rozdiel byť vzdelaný a byť vyučený. To môžme rovno zrušiť celé školstvo a stačí založiť nejaké inštitúcie, ktoré pripravia adeptov iba na jeden odbor, iba do jedného zamestnania, nech vieme každý iba to svoje, aby sme sa nemuseli zaťažovať "zbytočnými" faktami. Tiež nechápem, ako môže mať niekto niečo proti ich memorovaniu, veď touto aktivitou si človek cibrí pamäť. Len aby sme potom nedopadli ako väčšina mladých Američanov, bez akéhokoľvek všeobecného prehladu:). Ja však pevne verím, že učebné plány nebudú skresané natoľko, aby sme skončili podobne;).
DNA
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa DNA »

jankyi napísal:Ja mám jednu výhradu voči tomu, že sa má zabrániť vyučovaniu "zbytočných" faktov a ich memorovaniu. Osnovy sa majú zúžiť práve na ich úkor a teda by sa mala zabezpečiť iba výuka vecí potrebných pre prax. Ak sa toto nejako výrazne zavedie, vzdelanosť slovenska pôjde dolu, keďže je rozdiel byť vzdelaný a byť vyučený. To môžme rovno zrušiť celé školstvo a stačí založiť nejaké inštitúcie, ktoré pripravia adeptov iba na jeden odbor, iba do jedného zamestnania, nech vieme každý iba to svoje, aby sme sa nemuseli zaťažovať "zbytočnými" faktami. Tiež nechápem, ako môže mať niekto niečo proti ich memorovaniu, veď touto aktivitou si človek cibrí pamäť. Len aby sme potom nedopadli ako väčšina mladých Američanov, bez akéhokoľvek všeobecného prehladu:). Ja však pevne verím, že učebné plány nebudú skresané natoľko, aby sme skončili podobne;).
Hm ja som sa učil len pre svoj odbor a do jedného zamestnania a nemám problém s všeobecným prehladom čo som potreboval tak som si doplnil.Samotné memorovanie je nanič ked nabiflované informácie nevedia použiť.Ked už memorovať tak praktické údaje.
Chybu vidím v tom že dnešná generácia málo číta tak upadá predstavivosť.Ked som v mladosti čítaval knihy podla opisu som si v hlave musel vytvoriť obraz situácie to dnešné deti už dostávajú na tanieri alebo skor na displayoch TV. :(
blaydy-036
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa blaydy-036 »

Gymnáziá, ktoré ponúkajú 8-ročné štúdium, budú môcť prijímať len päť percent detí z populačného ročníka. Opatrenie by malo podľa ministerstva školstva zabrániť, aby z bežných základných škôl neodchádzali príliš vysoké počty nadaných detí, od ktorých by sa mohli učiť slabší žiaci
Tak toto je naozaj neuveritelne stupidita. Nieco tak hlupeho som fakt davno necital. Dufam ze takychto peral je v tom zakone co najmenej.
Napísať odpoveď