Povolenie pre spustanie len urcitych aplikacii

Všetko ohľadom Linuxu...
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Povolenie pre spustanie len urcitych aplikacii

Príspevok od používateľa pato83 »

Zdravim vsetkych, chcel by som sa spytat, ako je mozne povolit spustanie len vybranych aplikacii? Vytvorený ucet uz mam, ale co dalej? Pouzivam Kubuntu. Priklad, ako si to predstavujem ----> Po prihlasení na dany ucet moze spustit OO, Xsane, Gimp, Gwenview a tlacit dokumenty. Az do takejto miery okliestit moznosti daneho uctu. Dakujem velmi pekne.

p.s.: Je to sice dost surne, ale staci aj mensie nakopnutie. Pristup k diskom, resp. vybranym particiam ci zlozkam zariadit viem.
Silent
Star
Star

Príspevok od používateľa Silent »

jestli myslys spousteni aplikaci po prihlaseni ja mam ubuntu mozna je to podobny: System->Volby->Sezeni , tam mas aplikace ktere se spusti po prihlaseni jestl inemyslis tohle tak sry za spam
pato83
Addict
Addict

Ako, dakujem za snahu pomoct, ale ja nepotrebujem urcit, co sa spusti po starte. Ja potrebujem dosiahnut, aby nevedel dany ucet spustit nic, okrem mnou vybranych aplikacii.
Silent
Star
Star

Príspevok od používateľa Silent »

tak mozno skus Sytem->Sprava->Uzivatelske a Skupiny a tam mu dovolis jestli moze opravovat system atd ale nevim jestli jde nastavit pouzivat je nejktere aplikace
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

asi tak ako bolo spomenute...
vytvorit skupinu a potom nastavit u konkretej spustaceho suboru (v priecinkoch bin) zmenit skupinu (vacsinou root, prikaz chgrp ) a odstavit spustanie ostatnymi uzivatelmi (chmod o -x <subor>).

len by som si dal pozor pripadne aby dany uzivatel nemohol pouzivat sudo su... ked uz zakazat spustanie tak aby obidenie nebolo take jednoduche
pato83
Addict
Addict

Ok, idem sa na to pozriet. Dakujem obom. Dam vediet, ako to dopadlo.
Napísať odpoveď