Zdravim vsetkych, chcel by som sa spytat, ako je mozne povolit spustanie len vybranych aplikacii? Vytvorený ucet uz mam, ale co dalej? Pouzivam Kubuntu. Priklad, ako si to predstavujem ----> Po prihlasení na dany ucet moze spustit OO, Xsane, Gimp, Gwenview a tlacit dokumenty. Az do takejto miery okliestit moznosti daneho uctu. Dakujem velmi pekne.
p.s.: Je to sice dost surne, ale staci aj mensie nakopnutie. Pristup k diskom, resp. vybranym particiam ci zlozkam zariadit viem.
Povolenie pre spustanie len urcitych aplikacii
asi tak ako bolo spomenute...
vytvorit skupinu a potom nastavit u konkretej spustaceho suboru (v priecinkoch bin) zmenit skupinu (vacsinou root, prikaz chgrp ) a odstavit spustanie ostatnymi uzivatelmi (chmod o -x <subor>).
len by som si dal pozor pripadne aby dany uzivatel nemohol pouzivat sudo su... ked uz zakazat spustanie tak aby obidenie nebolo take jednoduche
vytvorit skupinu a potom nastavit u konkretej spustaceho suboru (v priecinkoch bin) zmenit skupinu (vacsinou root, prikaz chgrp ) a odstavit spustanie ostatnymi uzivatelmi (chmod o -x <subor>).
len by som si dal pozor pripadne aby dany uzivatel nemohol pouzivat sudo su... ked uz zakazat spustanie tak aby obidenie nebolo take jednoduche