Premenné v pascale

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
.:M4jco:.
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Premenné v pascale

Príspevok od používateľa .:M4jco:. »

Zdravím

Začal som sa pomaly učiť pascal a celkom sa mi to páči, avšak hned na začiatku som narazil na problém.

Mám program:

Kód: Vybrať všetko

Program Test;  

Begin  
vek := 16;  

Begin  
Write('Ahoj uzivatel')
Write('Mám ',vek,' rokov);.  
end;  
end.  
V tomto príkaze chcem namiesto slova "vek" vypísať hodnotu ktorú som si určil ako premennú, avšak nejako to nejde. Aj som hladal po nete avšak tam pravdepodobne asi ani nevysvetlili :(

Budem rád ked ma niekto nasmeruje, alebo poradí čo tam mám zle a čo treba spraviť, díky moc :wink:
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

Program Test;  
var vek:integer;

Begin  
vek := 16;  
Write('Ahoj uzivatel'); 
writeln;
Write('Mám ',vek,' rokov');  

end. 

nejak takto....mal si tam trosku chaos s bodkociarkami,bodkami a nemal si deklaraciu premennej
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pheo »

hm, ked na to tak kukám asi tam mas drobnú chybku Ak sa nepletiem tak pascalský program vždy pozostáva z dvoch častí - dátovej(tu sa vytvárajú premenné) a textovej(do tej sa píše kód). Ty si vo svojom kóde neuviedol dátovú časť, takže ja by som to napisal asi takto:

Program Test; 
{zacina datova cast}
var vek:integer;

{textová časť}
Begin 
vek:= 16;
Write('Ahoj uzivatel');
Write('Mám ',vek,' rokov);
end.  
Kod som nikde neprekladal tak nezarucujem ze je syntakticky spravne, (no v pascale už dávno nerobím ;) )
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Díky všetkým, už to ide, len ešte jedna kozmetická chyba, ako urobím to aby sa mi vypísaný text zobrazil v riadkoch? Pretože takto to je všetko vedľa seba a je to nepekné :wink:
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

nedas WRITE ale WRITELN
tukilluki
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tukilluki »

namiesto:

Write('Ahoj uzivatel'); 
Write('Mám ',vek,' rokov);
das:

Write('Ahoj uzivatel'); 
Writeln('Mám ',vek,' rokov);
writeln= write line a potom co sces vypisat
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

pheo: to si kde čítal tú definíciu že dátová a textová? Zatila som v každej literatúre videl iba interface a implementation alebo poslovenčené ako sa učí na školách deklaračná a príkazová časť.
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

.:M4jco:. napísal:Díky všetkým, už to ide, len ešte jedna kozmetická chyba, ako urobím to aby sa mi vypísaný text zobrazil v riadkoch? Pretože takto to je všetko vedľa seba a je to nepekné :wink:
Máš podobný štýl učenia aký som aj ja preferoval na začiatku - priamo na vec :) , no však na plné pochopenie technológií je nutné si niečo o tom pascali aj prečítať. Ako tu na fore je takých odkazov hodne (stačí zadať tlačítko Hľadať a potom dať vyhľadať pascal). Pripadne sa rovno "vybodni" na pascal a prejdi na nejaký rozumnejší jazyk ;) ok, keby si chcel už tak veľmi pascal tak skôr delphi, pripadne (nechcem nejako vychvaľovať) najpoužívanejší jazyk a to Java, alebo rôzne deriváty jazyka C.

P.S. pre všetkých ktorý by ste ma tu chceli ukrižovať za to že java nie je vhodný výučbový jazyk a že jediný spásonosný jazyk na učenie je Pascal, tk odpovedam hned: Ja som sa učil "programovať poriadne" hneď na jave a nie je to žiaden problém sa naučiť myslieť objektovo.

//autoeditácia príspevku ( 27 May 2008, 20:13 )
audiotrack napísal:pheo: to si kde čítal tú definíciu že dátová a textová? Zatila som v každej literatúre videl iba interface a implementation alebo poslovenčené ako sa učí na školách deklaračná a príkazová časť.
:) no fajn, mám to z assembleru a zdá sa my to vhodný názov. A čo sa učia na slovenských školách, to naozaj neviem :)
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Máš podobný štýl učenia aký som aj ja preferoval na začiatku - priamo na vec Smile
Najprv sa musím naučiť základ na tomto, podla mňa najlahšom jazyku. Skúšal som ich viacero avšak pascal je pre mňa pravdepodobne najlepšia cesta :)
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

taktiez doporucujem radsej zacat pascalom... Aspon pochopis, ako ktore veci funguju, ako si co vies spravit sam a efektivnejsie, nez je nakodene niekde v kniznici a pod.
Prechod k Jave, C# a pod. je potom pomerne lahky. A budes potom vidiet aj nevyhody tychto novsich programovacich jazykov. Na nich sa mozno dobre pisu programy, ale clovek nema ako pochopit to, ktora cast programu, presne co robi...
Vela stastia prajem
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Zložitosť pochopenia je vysoko relatívna. Určite jednoduchšie pochopíš normálne napísaný objektový kód (či už v C++, Java...) ako štruktúrovaný kód v Pascale (hlavne ak autor nechápe zmysel funkcií a používa ich viac menej náhodne).
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Zložitosť pochopenia je vysoko relatívna. Určite jednoduchšie pochopíš normálne napísaný objektový kód (či už v C++, Java...) ako štruktúrovaný kód v Pascale (hlavne ak autor nechápe zmysel funkcií a používa ich viac menej náhodne).
Presne tak, objektové jazyky sú navrhnuté taky aby priblížili okolitý svet, Určite je lahsie pochopit, ked na nejakom objekte napr Auto zavolas metodu Auto.start() ako ked to mas niede inde. (Uvediem priklad - vytvaral som xml parser v ANSI C a clovek ked si neda pozor lahko strati v narastajucom pocte kodu - treba veľmi dodržiavať "štábnu kultúru") Velkou výhodou objektového písania je, že kód sa stáva sebapopisným. OOP ma priniesť zjednodušenie kódu, neviem prečo sa ho tak všetci boja učiť začiatočníkov.
Inak nechápem , v jave mozete písať aj neobjektovo (to sice pekne sprasi kod, ale bud ...), tak my prosim niekto vysvetlite co je na tom pascale tak super - jazykové konštrukcie if, while, a pod. sú úplne rovnake :?
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Napísať odpoveď