F1 2009

O športe...

Kto vyhrá titul šampióna F1 pre rok 2009

Kimi Raikkonen
23
18%
Felipe Massa
19
15%
Lewis Hamilton
10
8%
Heikki Kovalainen
1
1%
Robert Kubica
5
4%
Nick Heidfeld
0
Žiadne hlasovania
Fernando Alonso
8
6%
Jenson Button
38
30%
Sebastian Vettel
12
10%
Rubens Barrichello
10
8%

Celkom hlasov: 126

Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Trest pre Hamiltona je opodstatnený, pretože vyrobil veľkú hlúposť (OK, stane sa). Ale vzhľadom na to, že sa podobný incident Raikkonena v Monaku obišiel bez penalizácie, stewardi mali rovnako od penalizácie upustiť. Takto to znova vyvoláva pochybnosti o rovnakom metri. Len na porovnanie, za kolízie v pit lane sa minimálne počas tréningov a kvalifikácie vždy udeľuje iba finančný trest, takže vo svetle toho, že Kimiho nepenalizovali mali aj Hamiltonovi siahnuť radšej po $$$.

Najlepšie by bolo, ak by za zostrelenie penalizovali v Monaku Kimiho (za podobné prečiny sa už v minulosti 10 miest už x-krát dávalo), a teraz aj Hamiltona, všetci by boli spokojný. Oba by boli opodstatnené. No keď nepenalizovali Kimiho, tak považujem tento trest pre Hamiltona za výsmech rovnosti v F1. :roll: Aj keď na obranu treba povedať, že stewardi v Monacu a v CAN nie sú tí istý, určite má možnosť FIA zvrchu tresty nejako upravovať ako chce. (takže kydám na FIA, nie na stewardov v MON či CAN)

Inak asi sa zase vynoria debaty o opodstatnenosti pravidla okolo SC takže k nej odomňa toľkoto:
Pravidlo o uzatváraní boxovej uličky počas výjazdu SC a jej následné otvorenie až po "zbehnutí" (nenapadá ma normálne slovo na to) dokopy je prebraté z Ameriky a je úplne v poriadku aj jeho aplikácia v F1 má opodstatnenie. Inak ale vidím to čo bolo príčinov kolízie v Kanade. - zažínanie červeného svetla na konci pit lane a znemožnenie výjazdu v okamihu keď prechádza SC po cieľovej rovinke. Toto je maximálna blbosť a neexistuje jediná séria ktorá toto pravidlo má. Všade je umožnený normálny výjazd z boxov, ak už sú raz otvorené. Nevidím žiadny zmysle tohoto pravidla (možno vy áno), jedine vznikajú takéto absolútne zbytočné kolízie či následné penalizácie za výjazd (Barichello, Montoya atď.) Bezpečnosť? V tom, že v mieste kde je najviac ľudí a kvôli bezpečnosti je tam obmedzená rýchlosť prikážem monopostom zastaviť? Teoreticky je možné aj to, že tam príde 19 monopostov naraz a budú musieť stáť - a to by len potom bolo nebezpečné. Pokiaľ sa teda odstráni červená na konci boxov bude všetko fungovať tak ako má.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

GothaR: Keby, keby, opat je to len pri keby. Keby bol vcera asteroid padol na okruh, tak by asi Hamilton nebol vypadol.

krija: Hamilton sa prednymi kolesami dostal za ciaru az potom, ako do neho zo zadu vrazil tusim Rosberg ci kto to bol. Ale treba sa pozriet na to, ze aj Raikonnen sa dostal za ciaru, takze trest mal prist aj pre neho ;) A co statie dvoch monopostov v boxoch vedla seba, to sa chceli pretekat po zasvieteni zeleneho svetla???
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

lacko napísal:co tak nerespektovanie cerveneho svetla v boxoch? :wink:
Lewis aj Nico boli potrestani za to, ze prehliadli cervene svetlo a na zaklade tejto skutocnosti narazili do zadnej casti vozidiel pred nimi. Podstatnu rolu teda zohrala kolizia. O tom, ci by presiel pitlane, KEBY nenarazil do Kimiho mozme len spekulovat...

Povedat tiez o Nicovi- ktory bol potrestany rovnako ako Lewis- ze nerespektoval cervene svetlo je prinajmensom otazne. Nico okrem seba nikoho neposkodil a od pitlane bol daleko. Tu mozme so 100% istotou povedat, ze by ju nebol presiel. Jeho rychlost v momente narazu bola uz minimalna- akurat sam sebe odtrhol kridlo. Trest dostal za naraz zo zadu do supera.
GothaR napísal:... keby tam nestal Raikkonen, tak cez ciaru prejde, on to "ubrzdil" iba vdaka nemu :)
Ad "KEBY...": Vid vyssie.
GothaR napísal:Podla mna ma trest zasluzeny, ved narobit taky bordel v boxoch...to som nevidel za cely cas co sledujem F1 - 11 rokov.
Trest je opodstatneny, i ked ako som uz spomenul, imo pritvrdy, chybu Lewisa tu ani nikto nespochybnuje. Na nieco podobne si vsak asi nepamatas preto, ze si este nevidel situaciu, kedy pri takejto premavke naskocila cervena sposobom, ze ju jazdci mali problem ubrzdit. Pokial si napriek tomu na nejaku pod. situaciu spomenies, pripomen mi ju pls.- ja F1 aktivnejsie sledujem od roku 97 a na taketo nieco si nepamatam.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tomasito napísal:Trest je opodstatneny, aj ked ako som uz spomenul, imo pritvrdy, chybu Lewsia tu ani nikto nespochybnuje. Na nieco podobne si vsak asi nepamatas preto, ze si este nevidel situaciu, kedy pri takejto premavke naskocila cervena sposobom, ze ju jazdci mali problem ubrzdit. Pokial si napriek tomu na nejaku pod. situaciu spomenies, pripomen mi ju pls.- ja F1 aktivnejsie sledujem od roku 97 a na taketo nieco si nepamatam.
Blbost, ze mali problem ubrzdit, ved obidvaja, co tam zastali prvi, stali v pohode, Hamiltonovi sa zablokovali kolesa len kvoli tomu, ze si situaciu pred sebou nevsimol a to bol dovod, ze nestihal.
Pre ozivenie:
Cervena svietila, jazdci stali a zozadu sa "prirutil" Hamilton.
Tomasito
VIP
VIP

GothaR napísal:Blbost, ze mali problem ubrzdit, ved obidvaja, co tam zastali prvi, stali v pohode, Hamiltonovi sa zablokovali kolesa len kvoli tomu, ze si situaciu pred sebou nevsimol a to bol dovod, ze nestihal.
Pre ozivenie:
Cervena svietila, jazdci stali a zozadu sa "prirutil" Hamilton.
Z mojej reakcie na tvoje predchadzajuce slova si si napokon vybral iba toto? Takze ako si sam mohol vidiet, situaciu mal plne pod kontrolou akurat Kubica. Kimi vystartoval hned na jeho lavu stranu a tlacil sa dopredu, no ked zacal spomalovat Kubica, zacal brzdit aj on- na chvilu sa dokonca dostal pred neho, co nasvedcuje teorii, ze aj sam Kimi zareagoval skor na Kubicu, ako na semafor. Ano, potom sa zo zadu "prirutil" Lewis a nasledne aj Nico, ktory mali problem ubrzdit. Iste, ich chyba (vid vyssie). BTW. to, ze si nereagoval na podstatu mojich slov vyssie mozem chapat tak, ze s nou suhlasis? ; )
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

hojko napísal: Hamilton sa prednymi kolesami dostal za ciaru az potom, ako do neho zo zadu vrazil tusim Rosberg ci kto to bol. Ale treba sa pozriet na to, ze aj Raikonnen sa dostal za ciaru, takze trest mal prist aj pre neho ;) A co statie dvoch monopostov v boxoch vedla seba, to sa chceli pretekat po zasvieteni zeleneho svetla???
OK, takze Nico si chybu priznal a uznal, ze trest je adekvatny. Preco s tym mate problem vy? ;)
Kimi cez ciaru nepresiel, bol cez ciaru pretlaceny, to je imo rozdiel.
Preco by mal byt trest za to, ze stali vedla seba? To sa v boxoch stava pomerne casto... Navyse Kimi vychadzal z poslednych boxov, teda mal roba kusok za sebou v momente rozbehu a potom boli presne vedla seba. To to tam mal zaparkovat krizom za Roba? :roll:

Nic v zlom..., len sa mi zastavuje hlava nad tym, ze niektori povazuju tento trest za pritvrdy..., a ze sa nad tym vobec pozastavuju.
Ja sa skor pozastavujem nad tym, preco nedostali tvrdsi trest. Predovsetkym Lewis, Nico sa viezol za nim..., ale ako priznal, semafor si nevsimol, takze nebyt jazdcov pred nim, tiez nebrzdi.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tomasito napísal:...
A co ine som mal vybrat? Ved to "keby" si tam dal ze vid vyssie, to mas pravdu, nemam sa preco hadat, ked si to povedal spravne.
A na inu situaciu si nespominam, lebo asi ani nebola a to, ze vznikla az teraz je zapricinene pravidlami, ale tie su rovnake pre vsetkych.
Tiez je jedno, ci Kimi reagoval na Kubicu alebo na semafor, ale zastal bezpecne a pred ciarou. Lewis nezareagoval ani na jedneho a ani na semafor.
//tvrdsi trest? Podla mna je tento adekvatny, proste sa prehliadol a tych 10 miest na starte je v pohode. Nebolo to umyselne, ale bola to velka chyba, zvlast preto, ze v boxoch by mali jazdci jazdit opatrnejsie.
johny_sk
Professional
Professional

zvlast preto, ze v boxoch by mali jazdci jazdit opatrnejsie...

preto ma prekvapuje, ze nenasleduje tvrdi trest. V boxoch sa pohybuju ludia, fotografi(nie ze by aj ti neboli ludia :D) atd...

z hladiska atraktivity sampionatu je ale trest adekvatny zrejme...
Tomasito
VIP
VIP

johny_sk napísal:Ja sa skor pozastavujem nad tym, preco nedostali tvrdsi trest. Predovsetkym Lewis, Nico sa viezol za nim..., ale ako priznal, semafor si nevsimol, takze nebyt jazdcov pred nim, tiez nebrzdi.
No povedz, aky trest by si Lewisovi s Nicom nalozil ty? Upalil by si ich na Vaclavskom namesti? Preboha, to si zacal F1 sledovat vcera o 19. hodine SEC? :roll:
GothaR napísal:A co ine som mal vybrat? Ved to "keby" si tam dal ze vid vyssie, to mas pravdu, nemam sa preco hadat, ked si to povedal spravne.
A na inu situaciu si nespominam, lebo asi ani nebola a to, ze vznikla az teraz je zapricinene pravidlami, ale tie su rovnake pre vsetkych.
Tiez je jedno, ci Kimi reagoval na Kubicu alebo na semafor, ale zastal bezpecne a pred ciarou. Lewis nezareagoval ani na jedneho a ani na semafor.
//tvrdsi trest? Podla mna je tento adekvatny, proste sa prehliadol a tych 10 miest na starte je v pohode. Nebolo to umyselne, ale bola to velka chyba, zvlast preto, ze v boxoch by mali jazdci jazdit opatrnejsie.
Spochybnujem snad niekde, ze pravidla su rovnake pre vsetkych?

Pokial ide o cast ohladom reakcie Kimiho, nie je to jedno... ta cast totiz zdovodnuje, ze to co si oznacil za blbost, blbost nie je.
BTW. to, ze Kimi stihol zareagovat pritom taktiez nikde nespochybnujem... Precitaj si to prosim este raz- nechcem sa opakovat.

Tato situacia bola jednoducho specificka, ma svoje nevinne obete, i potrestanych vinnikov. Akurat sa tu zrazu odniekal vyrojili red fans, ktori volaju po Lewisovej poprave, niektorym sa dokonca zda trest pre vinnikov prislaby, no ked Kimi v Monaku vyradil Sutila, bud nenapisali nic, alebo sa zmohli len na strucne konstatovanie, ze urobil chybu a tym to pre nich skoncilo. Nikto z tunajsich NEfanusikov Ferrari pritom vtedy Kimiho ani zdaleka nekritizoval sposobom, ako napr. vo svojej prvej rekcii ty Lewisa.

Pokial ide o trest a ten edit bol adresovany mne, asi sme sa nepochopili- ja ho povazujem za pritvrdy, a to nie len v kontexte s Monakom. Navazate sa tu do Lewisa, no nikto z vas akoby nechcel vidiet, ze rovnaky trest dostal aj Nico, ktory mal este mensiu sancu na reakciu ako Lewis, t.j. v jeho pripade o ignorovani semaforu nemozno byt reci, nehovoriac o poskodeni ineho jazdca.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tomasito: no podla mna je otazka casu, kedy naskocila cervena, klucova. Preco? Pretoze ak by vsetci traja naraz brzdili kvoli nepredvidatelnemu naskoceniu cervenej a stala by sa nehoda, tak by sa to dalo chapat, ale kimi uz stal, ked do neho Lewis narazil.
Pre Nica je ten trest asi tvrdsi, ako by sa patrilo, ale tiez je pravda, ze musel vidiet 2 monoposty, ktore stoja. Formulu som neriadil, neviem ake narocne je odhadovanie vzdialenosti a rychlosti pohybu okolitych monopostov, no myslim si, ze aj Nico tu situaciu mohol zvladnut, ak by bol pozornejsi.
Edit bol pre nasledujuci prispevok od johnyho.
Ale uz sa mi nechce hadat, vidim, ze sa nedohodneme, podla mna je to ok ako to je a podobne sa tu mozeme natahovat az do dalsej velkej ceny.
//edit: pozrel som na to video este raz a cervena na semafore blikala uz vtedy, ked Kimi vosiel k mechanikom!
A pred ciarou zacali obaja brzdit naraz...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Booze to su zase hovna zo strany "cervenych". Klasika - pruser Ferrari strucne zhrnieme, idealne zaslapeme do zeme a drzime huby, pruser niekoho ineho (idealne McLaren a este lepsie Lewisa) bude roztierat po celnom skle este na konci sezony, idealny trest ako spomenul Tomasito - verejna poprava. U nikoho ineho som si takeho spravanie nevsimol.

edit: drobna otazka, kto z pohladu mozneho zisku bodov na tuto koliziu doplatil najviac?
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

hojko, pozri si to video este raz. lewis je za ciarou uz pred narazom nica :wink: .
a to pretekanie: aky problem tam vidis? vyjazd z pitlane je v montreale siroky cca pre 3 monoposty vedla seba. ako som uz skor napisal- mohol to byt jeden zo zaujimavych momentov vcerajsej VC. to sa nevidi kazdy den. vlastne ani to co spravil lewis :wink: . len s tym rozdielom, ze zo zlateho klinca programu sa stala tragikomedia.

///t0m4s3, aby bol dalsi flame? kimi a lewis!
PAIN
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAIN »

chvala bohu ze tu chybu nespravil napr Masa bo taky T0m4s3 by tu mal orgie a posielal by masu na detske dopravne ihrisko no ale ked Hamilton tak no co u uz...stava sa
johny_sk
Professional
Professional

t0m4s3 napísal: edit: drobna otazka, kto z pohladu mozneho zisku bodov na tuto koliziu doplatil najviac?
:) zaujimave... Tuto istu otazko som si polozil aj ja. Ak by nebola kolizia a Lewis by presiel na cervenu, dostane DQ a 0 bodov. Kimi bol v tom case najrychlejsi na trati, zrejme by siel na vitazstvo, ale bolo by to zaujimave s Robom. Dajme ale Kimimu 8 bodov... Teda Kimi by ziskal 8, Lewis 0 a dalsie preteky by boli otvorene.

Ak by Lewis zastal, bol by za Kimim aj Robom a pochybujem o tom, ze by vyhral, aj ked bol mozno natankovanejsi (i ked o 1.5s dlhsie boxy mohli byt aj kvoli vytahovaniu hadice tazsiemu a pod.), kazdopadne ale v case pred SC bol Lewis dotahovany Robom a Kimim jazdiacimi za nim, teda neverim tomu, ze by tento pretek vyhral a Kimi by ziskal dajme tomu +2 body oproti Lewisovi. Nech uz by to dopadlo akokolvek, zrejme by to bolo napinave az do konca.

Vdaka tejto situacii, ktora ale nastala, maju Kimi s Lewisom po 0 z tohto preteku. Lewis pojde vo Francuzsku cca zo 14.miesta, teda na body to dotiahne takmer urcite (ak zasa nieco nevyvedie), tipol by som okolo 5-6.miesta. Teda take 2-3 body ziska... Kimi ak aj vyhra, neziska viac ako 10 ;)

Takze kto ziskal najviac? Kazdopadne BMW a po nich, dovolim si (pre fans McLarenu je to asi tazke priznat), ze Lewis.

A aky tvrdsi trest pre nich? Diskvalifikovat z dalsich pretekov by bolo prilis tvrde, 10 miest posunutie na starte mi ale pride malo... Mozno tak start z pitlane by si mohli skusit, nech vidia na svetlo a riadia sa nim ;)
A snad ich este k tomu nechat 1000x napisat na papier: NA CERVENU SA NEJAZDI :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

PAIN napísal:chvala bohu ze tu chybu nespravil napr Masa bo taky T0m4s3 by tu mal orgie a posielal by masu na detske dopravne ihrisko no ale ked Hamilton tak no co u uz...stava sa
Chybu spravil Kimi a zostrelil pilota dva tyzdne dozadu. Mal som orgie a posielal Kimiho na detske dopravne ihrisko? Skus pouzit mozog, predtym ako nieco napises.

johny_sk zaujimava analyza, ale premyslam nad jednou vecou a to, ze ci sa pocas SC mozu menit pozicie jazdcov.
johny_sk
Professional
Professional

t0m4s3 napísal: zaujimava analyza, ale premyslam nad jednou vecou a to, ze ci sa pocas SC mozu menit pozicie jazdcov.
V boxoch nemas zlte vlajky (aj ked ich mozno zacnu pouzivat :D ), teda v boxoch sa menit poradie moze. Zlte vlajky s napismi SC su vyvesene po celej trati, teda na trati sa nesmie predbiehat. V boxoch zrejme o predbiehanie nejde, ale len o vymenu pozicie (v opacom pripade by som to videl na natankovanie az po okraj a zastavku az kym nenaskoci zelena).
Aspon to tak vyzeralo pocas velkej ceny. Ale pravidla som ohladom tohto necital...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

johny_sk, preto som spominal ten zlaty klinec programu. jaka parada to mohla byt?
dvaja piloti cakajuci na zelenu, kto z nich by reagoval lepsie?, kto z nich by mal pevnejsie nervy pri vjazde na trat? (lebo tam uz nie je mozne predbiehat), toto bol jediny usek trate v tom case kde sa dalo pretekat! samozrejme to plati aj o druhej dvojici: lewis a nico atd...lewis nas o tento zazitok pripravil. bol by to Tomasitov oblubeny side by side, multiple side by side.
t0m4s3, klik :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Krija > nepochopil som co chces ukazat tym linkom. Urcite chapes na co sa pouzivaju zatvorky a urcite sledujes portal f1.sk, tak sa tu aspon nestrapnuj ;-)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

PAIN napísal:ch"vala bohu ze tu chybu nespravil napr Masa bo taky T0m4s3 by tu mal orgie a posielal by masu na detske dopravne ihrisko no ale ked Hamilton tak no co u uz...stava sa
Massu musím vínimočne pochváliť za predbiehací manéver pri kasíne, keď dobre čítal situáciu a dostal sa pred dve autá naraz.. (milo ma prekvapil). Na druhej strane výsledok nič moc vinou Ferrari a problémov s tankovaním. :?

Varovali jste Lewise přes rádio před červenými světly?
Whitmarsh: "Ano."
http://www.formule.cz/formule/rss_clank ... anku=11644
lacko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lacko »

Tomasito napísal:Lewis aj Nico boli potrestani za to, ze prehliadli cervene svetlo a na zaklade tejto skutocnosti narazili do zadnej casti vozidiel pred nimi. Podstatnu rolu teda zohrala kolizia. O tom, ci by presiel pitlane, KEBY nenarazil do Kimiho mozme len spekulovat...
ak mas vodicak, tak urcite vies, ze pokial svieti cervena, tak zastanes za autom pred tebou a neodsunies ho, aby si sa mohol postavit na jeho miesto... piloti tomu hovoria, ze prehliadli cervene svetlo, ale v ramci pravidiel sa tomu hovori nerespektovanie cerveneho svetla, pretoze pokial by mali byt potrestany iba za narazenie do pilota pred sebou, tak nieje o com, v takom pripade by bol trest neprimerany aj vzhladom k incidentu raikkonena z monaca, ktory si tu porovnaval s tymto.
//a o tom, ci by lewis zastavil, keby nenarazil do kimiho nemusime polemizovat, lebo ti, co to videli, vedia, ze hamilton nezastavil, zastavil ho az raikkonen :wink:
Napísať odpoveď