vyjdeOld Dirty Bastard napísal:heh, toto je vlastne spravne ake slovo?
Gramaticke Okienko!
-
Old Dirty Bastard
Guru
dost caste je aj mozme namiesto mozeme a moj nemcinar tvrdi, ze spravne by malo byt bratanec a nie bratranec-je odvodene od ceskeho slova bratrOld Dirty Bastard napísal:heh, toto ale nie je gramaticka chybato tu postrehneš dosť často
takto hovoria aj pani moderatori v televizii
popripade ešte rohliky, topenie, pomazanka
najčastejšie česke slova, čo sa u nas vyskytuju
Nemcinar sa myli, spravne su oba vyrazy:violator napísal:dost caste je aj mozme namiesto mozeme a moj nemcinar tvrdi, ze spravne by malo byt bratanec a nie bratranec-je odvodene od ceskeho slova bratr
. http://www.slex.skbratanec, bratranec -nca m.
syn otcovho alebo matkinho súrodenca;
bratanček, bratranček -a mn. -ovia m. zdrob.
-
lekoklatik
VIP
No mam na vas jednu prosbu: nema niekto nejaky suhrn pravidiel k pisaniu ciarky vo vete? Teda skor k tomu, ako spolahlivo odlisit vedlajsiu vetu. Najvacsi problem mi to robi pri slove alebo 
"Mozete vytvorit novy subor alebo zacat pracovat na starom."
Ma tam byt ciarka pred alebo? Privital by som aj nejake presne zdroje, nie iba vyjadrenia typu: podla mna by to malo byt takto...
//super, presne nieco take som potreboval, dik
"Mozete vytvorit novy subor alebo zacat pracovat na starom."
Ma tam byt ciarka pred alebo? Privital by som aj nejake presne zdroje, nie iba vyjadrenia typu: podla mna by to malo byt takto...
//super, presne nieco take som potreboval, dik
trosku OT, ale zamyslal som sa nad tym, co takito ludia, co nevedia napisat jednu vetu bez chyb, planuju robit v buducnosti? Vsak si to ani zivotopis nebude vediet napisat
.. a cim dalej, tym je takychto pripadov viac. Nepoviem ak sa jedna o preklep, stane sa aj mne (v ramci moznosti sa to ale snazim opravit
), ale u niektorych mi to pripada, ze by si to more chyb po sebe neobjavili ani pri niekolkokrat opakovanom citani. A nemyslim si, zeby to bolo sposobene nejakym zanedbavanym pristupom slovencinarky.. (len nechapem ako presli do dalsich rocnikov? Nepisali diktaty? Len z diktatov by bolo tolko 5, ze si to ani na reparate nevyzehlia.).. v tomto momente ma napadaju len uzivatelia dandi a rainbowsix, ale viem ze je ich daleko viac.
napisat si CV nie je az taky problem. napise si CVcko, da ho skontrolovat znamemu, ktory nie je z gramitiky uplne vypatlany a ma CV. a v praci ked nepotrebuje pisat listy, tak sa na to ani nemusi prist tak skoro. kazdopadne vediet gramatiku je nieco, co by mal vediet kazdy. ja len nedokazem pochopit preco sa tie individua neucia tu gramatiku. ved to je vec na cely zivot a osobna vizitka kazdeho. a az take narocne to nie je. velke a male pismena robia sice problemy aj mne, ale take hrubky ako tu citam idu az oci vydlabnut 
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
ako pise turtlak69, ak ma clovek v zivote vacsie ambicie ako len podopierat lopatu (bez urazky), tak ta gramatika je dost dolezita, musi mat dana osoba nalezity prejav. ja som nastastie zdelil talent na gramatiku po mame, ale napriklad bracho s tym mal problem kedysi a uz mu to ide. sice ma obcas naramne pobavi dakou hrubkou, tak ale aj ja sa obcas utnem, som len clovek. ale jedna rada tu je, mam ju aj overenu a tlacia ju do hlav odmalicka. treba citat. vela. nie na nete, ale knihy. tie su (mali by byt vdaka korekturam) zarucene gramaticky spravne. aj v tom je rozdiel medzi mnou a brachom, ja som toho pocital vcelku dost, on takmer vobec, cize aj v tom moze byt hacik dnesnej mladeze...