Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

mastermind
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mastermind »

Dieg0 napísal:Vykresluje sa vsade ako postava a umrel vstal z mrtvych tak by to mala byt logicky osoba.Nadprirodzena osoba.Nie?
ak sa obmedzis na tu predstavu, ze boh je nejaky stary baci ktory sedi na mraku a znudene sleduje zem, tak potom samozrejme mozes tvrdit, ze nieco take neexistuje. Pochybujem vsak, ze ti co v neho veria, si ho predstavuju tak ako si ho tu popisal.
Aj ked si odmyslime tuto tvoju infantilnu ideu boha, tak si myslim ze tvrdenie ze boh neexistuje je uplny nezmysel, kedze neexistuje jedna spolocna predstava. Mozeme len povedat: "neexistuje moje chapanie pojmu boh"
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Tym chces povedat ze ludia ktori neveria v boha su hlupaci resp ti co v boha veria su nieco viac?

Este aku hlupost tlacila katechetka do hlavy kamaratom.Ze vraj veriaci je kazdy aj ten kto si vravi ze nie.Ze Boh dava kazdemu sancu uverit.Verim v normalne veci.Napr v seba.Verim v to ze dnes vecer zaspim ... atd

EDIT: // Toto "neexistuje moje chapanie pojmu boh".To znamena ze ten kto veri v boha tak chape.A kedze ja nechapem som asi hlupejsi

EDIT: // Pekne si to napisal fakt som ta nepochopil na prvy krat.Samozrejme mas pravdu.Z mojej strany je existencia boha nepripustna.A taka otazka na zaver.Co si ty predstavujes pod pojmom boh?
mastermind
VIP
VIP

Dieg0 napísal:Tym chces povedat ze ludia ktori neveria v boha su hlupaci resp ti co v boha veria su nieco viac?
?? co z toho co som napisal v tebe vzbudilo taky dojem?

//autoeditácia príspevku ( 07 Jul 2008, 23:13 )
Dieg0 napísal:EDIT: // Toto "neexistuje moje chapanie pojmu boh".To znamena ze ten kto veri v boha tak chape.A kedze ja nechapem som asi hlupejsi
zle si ma pochopil.
boh je absolutne abstrakny pojem. Kazdy clovek ma nejaku vlastnu predstavu toho, co sa skryva za slovom boh. A teda ak niekto povie "boh neexistuje" hovori tym jedine to, ze on si slovo boh interpretuje takym sposobom, ktory je pre neho z hladiska existencie neprijatelny.
ak sa teda za slovom boh skryvaju vsetky interpretacie, ktore kedy ludia tomuto pojmu pripisali, tvrdenie "boh neexistuje", by malo vsetky tieto vyznamy oznacit za nerealne.
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Zaxman »

ale tak my vysvetli čo si mysliš teda čo si pod pojmom alebo slovom BOH predstavuješ ty ?
mastermind
VIP
VIP

pod slovom boh si nepredstavujem nic. je to pre mna len pojem, bez definicie, bez nejakych univerzalne platnych atributov.
Snazim sa ho vnimat co najabstraktnejsie a snazim sa vyhnut tomu, aby som hladal nejaky ekvivalent zo znamej reality.
v beznej diskusii sa tomuto pojmu vyhybam, no ked ho uz niekto pouzije tak sa snazim ziskat co najlepsiu predstavu o tom, ako tento pojem dotycny chape.
Tempus7
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tempus7 »

Zmení nový nález pohľad na kresťanstvo?

Ak som to správne pochopil, tak máme k judaizmu bližšie ako sme čakali...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Tempus7 napísal:Zmení nový nález pohľad na kresťanstvo?

Ak som to správne pochopil, tak máme k judaizmu bližšie ako sme čakali...
ani nie
to pisalo viacero prorokov. v kazdom Evanieliu mas napisane: "a tak sa aby sa splnilo to co bolo napisne", alebo ine formulacie s rovnakym vyznamom
zida Jezisa z Nazaretu, zvaneho Kristus, nepriali ako toho koho ocakavali, lebo si mysleli ze to bude svetsky kral, ze ich zachrani od nadvlady (Rimanov) a podobne... oni takeho niekoho cakaju dodnes
Tempus7
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Podľa odborníkov teraz zrejme vzplanie veľká diskusia nad faktom, že zmienku o vzkriesenom mesiášovi obsahuje už židovský text z prvého storočia pred našim letopočtom. Niektorí experti teraz údajne môžu začať argumentovať, že príbeh o Ježišovom živote a zmŕtvychvstaní nebol spojený len s kresťanskou vierou, ale že bol uznávanou súčasťou judaizmu už pred viac ako dvoma tisíckami rokov.
Ale podľa tohto by museli židia Ježiša uznávať ako ich mesiáša, nie?
jackb
Redeemer
Redeemer

Tempus7 napísal:Ale podľa tohto by museli židia Ježiša uznávať ako ich mesiáša, nie?
vid moj post :wink:
kedze Jezis bol zidmi a Zidmi povazovany za syna tesara, nebolo pripustne aby bol synom Bozim, kedze sa ocakavalo ze mesias bude hlavne svetky kral, tz. politicky kral. To bol dovod preco Jezisa neuznali svojim kralom a zabili ho.
Tempus7
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Takže oni museli vedieť, že Ježiš príde, a neuznali ho, lebo "bol len syn tesára"

Teraz už zbytočne židia čakajú na mesiáša, lebo to premeškali...
jackb
Redeemer
Redeemer

Tempus7 napísal:Takže oni museli vedieť, že Ježiš príde, a neuznali ho, lebo "bol len syn tesára"

Teraz už zbytočne židia čakajú na mesiáša, lebo to premeškali...
ano, museli vediet, lebo znaky v prirode sa zhodovali s pismami prorokov.
necakaju zbytocne, Jezis pride druhy krat, o tom ako to bude vyzerat pojednava kniha Zjavenia sv. apostola Jana
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Ujo Marky »

No a ked pride druhy krat tak maju po chlebe :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Ujo Marky: mame :wink:
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

jackb: ako ktori :D

neviem cim to je ale z toho zlanku amm taky pocit ze "nasli dosku... no a?"... proste co je na tom? Mesianske hnutie medzi Zidmi bolo vzdy, a "nahodou" bolo silne prave v case zivota Jezisa Krista, kedze sa naplnali urcite znaky, napriklad nastup Herodesa na tron.
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

Kels
King
King

Príspevok od používateľa Kels »

fruxo - chorí magori :?
jackb
Redeemer
Redeemer

... a to sa od nas protestanti odclenili, o.i. preto ze my katolici sme vraj velmi na peniaze... dejiny zase ukazali opak
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

jackb> tam protestantov nikto nespomina :?:
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Je to logicke odvoednie, v Amerike prevlada protestantizmus. Tak ci onak, tento konkretny kostol je katolicky.

Pochybujem, ze tato loteria ma za ciel prilakat ludi do kostola, ajked to nepochybne bude vedlajsi efekt.

fruxo: nechapem ako to ukazuje tvar cirkvi?
jackb
Redeemer
Redeemer

jamess napísal:jackb> tam protestantov nikto nespomina :?:
kostol na obrazku je ilustracny, ako 90% fotiek na aktualitach, dalej vid Fabov post
Napísať odpoveď