Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
-
in your world
Light Star
môj najblbší zážitok v autoškole bol- skúšky.išla som ako posledná a tak som si musela odjazdiť celú predpísanú trasu sama.to bolo ok,nerobilo mi to taký veľký problém.ale bola som taká vystresovaná, že som prehliadla jednu stopku.a samozrejme ak prejdeš na stopku bez zastavenia-nespravil si to.na moje šťastie policajt mávol rukou a ani technickú časť mi nedal robiť.
Zodpovednosť za takéto veci má inštruktor počas tvojich jázd a aj počas skúšky. Ak ideš napríklad na skúške do niečoho naraziť, on ťa NESMIE nechať tak a musí zasiahnuť do riadenia (čím si vlastne skúšku nespravil).Mateq napísal:Tak ma napadlo.. robím práve autoškolu... Za predpokladu, že mám práve jazdu s inštruktorom do niekoho by som sa vysekal - mal by som za to, ak by sa niekomu niečo stalo (chodec, posádka 2. auta) tresnoprávnu zodpovednosť ja, alebo inštruktor?
-
makaveli
King
- Kontaktovať používateľa:
mam taku otazku.. chcem si niekedy v lete spravit vodicak na motorku.. ked si ho budem robit, budem uz mat 21 rokov.. neviete ako je to s tymi kategoriami..? ja som si myslel, ze najprv si mozem spravit na <25kW a po nejakej dobe na >25kW.. ale podla tejto stranky, som to pochopil tak, ze ked mam 21, rovno si mozem spravit na >25kW
Takze s tymi motorkami je to takto:makaveli napísal:mam taku otazku.. chcem si niekedy v lete spravit vodicak na motorku.. ked si ho budem robit, budem uz mat 21 rokov.. neviete ako je to s tymi kategoriami..? ja som si myslel, ze najprv si mozem spravit na <25kW a po nejakej dobe na >25kW.. ale podla tejto stranky, som to pochopil tak, ze ked mam 21, rovno si mozem spravit na >25kW
- 16 - 18 rokov: mozes si urobit vodicak na skupinu A1
- 18 - 21 rokov: mozes ist na skupinu A, pricom mas obmedzenie na vozidla s vykonom nepresahujucom 25 kW
- 21 (20) - ... rokov: mozes robit skupinu A na vozidla presahujuce 25 kW; tych 20 rokov je tam preto, ze ak si urobis vodicak na A (s obmedzenim) v 18tke, tak podla vyhlasky mozes po 24 mesiacoch ziskat opravnenie uz bez obmedzenia (to je to "preukazanie sposobilosti" - staci jazdit a neprist o vodicak), takze teoreticky uz v 20tke...
To je riadna blbost, ze nic nerobit ! Ja som kurz prvej pomoci uspesne absolvoval a nebolo tam nic spomenute ze nemas nic robit, preco su asi kurzy prvej pomoci povinne preto aby si sa naucil vytukat 112 ? To je uplna somarina, pretoze ak ma niekto prerezanu zivotne dolezitu tepnu a vali sa z nej krv tak sa niekolko minut vykrvaca povedz mi aka batmenovska santika ti pride za 1-2 minuty od ohlasenia ? Ak by si mal stat a nic nerobit je to nahovno, zomieraju ludia ani nevies co im je ked nic nebudes robit, len cakat kym pride pomoc. Zato ti hrozi aj trest ze si neposkytol potrebnu prvu pomoc a minimalne na 3 roky. Takze ak to neohrozuje tvoj vlastny zivot si povinny poskytnut zranenemu amatersku prvu pomoc ci vies ju posyktovat alebo nie, musis robit vsetko preto aby ten dotycny prezil. A cudujem sa vyroku, ze profesionaly radia nic nerobitm to je viac nez smiesne.Fabo napísal:Aspon nejaky posun... ale stejne dufam ze sa tomu vyhnem... stejne profesionalni zchranari davaju vacsinou radu volat okamzite 112 a pokial mozno nic nerobit
-
Stoporko
VIP
Zdravím. Neviem kde inde sa to pýtať...
Dlhšiu dobu vedieme s ocom diskusiu na tému prera´dovanie. Mňa v autoškole učili, že keď vhcádzam napríklad do obce (povolená 60) a ja mám zaradenú päťku a idem 90, tak mám preradiť do štvorky a nechať to motorom zbrzdiť. To isdté platí aj keď potrebujem znížiť rýchlosť - nebrzdiť prevádzkovou brzdou ale radením. Otec tvrdí opak - najprv brzdiť a potom zaradiť nižší stupeň. Aké sú výhody / nevýhody daných spôsobov? Predom vďaka.
Dlhšiu dobu vedieme s ocom diskusiu na tému prera´dovanie. Mňa v autoškole učili, že keď vhcádzam napríklad do obce (povolená 60) a ja mám zaradenú päťku a idem 90, tak mám preradiť do štvorky a nechať to motorom zbrzdiť. To isdté platí aj keď potrebujem znížiť rýchlosť - nebrzdiť prevádzkovou brzdou ale radením. Otec tvrdí opak - najprv brzdiť a potom zaradiť nižší stupeň. Aké sú výhody / nevýhody daných spôsobov? Predom vďaka.
-
Shark NX
Addict
Pri podradovani v vyssich rychlostiach tym mas nulovu spotrebu a ja osobne si podradujem do 4. a dobrzdujem motorom. Ked brzdis takymto sposobom tak trosku viac opotrebovavas spojku ... ale su to velmi male hodnoty.
Pri zbrzdeni brzdami zase opotrebovavas brzdove oblozenie ... Ale fakt vec vkusu.
Zas poznam cloveka ktory VZDY robi nudzovy manever ... skoci po brzdach a po spojke zaroven ... nikto nevie naco to robi ale dobre.
Cize rozhodni sa ty ... ja kedze mi Diesel velmi dobre brzdi motorom tak vacsinou brzdim podradovanim.
Pri zbrzdeni brzdami zase opotrebovavas brzdove oblozenie ... Ale fakt vec vkusu.
Zas poznam cloveka ktory VZDY robi nudzovy manever ... skoci po brzdach a po spojke zaroven ... nikto nevie naco to robi ale dobre.
Cize rozhodni sa ty ... ja kedze mi Diesel velmi dobre brzdi motorom tak vacsinou brzdim podradovanim.
-
Fabo
Hardcore addict
Oco je pravdepodobne odchovany na karburatorovych motoroch, ktore ak som teda spravne pochopil spotrebovali menej paliva pri jeho sposobe. Dnesne striekacky su inteligentne, v otackach bez plynu nepustaju ziadne palivo. Teda s modernym autom je lepsie brzdit motorom, lebo ak aj neusetris viac paliva, tak usetris brzdy.
-
Francek
Star
niekolko paliva musi motor vstrekovat kedze by asi takzo pracoval bez paliva...Fabo napísal:Oco je pravdepodobne odchovany na karburatorovych motoroch, ktore ak som teda spravne pochopil spotrebovali menej paliva pri jeho sposobe. Dnesne striekacky su inteligentne, v otackach bez plynu nepustaju ziadne palivo. Teda s modernym autom je lepsie brzdit motorom, lebo ak aj neusetris viac paliva, tak usetris brzdy.