Záhradky, záhradkarcenie

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Kels
King
King

Záhradky, záhradkarcenie

Príspevok od používateľa Kels »

Zdravim kedze som tu nenasiel podobnu temu tak si dovolim zalozit ja :)
Onedlho (do konca prazdnin) sa idem(e) s rodinkou stahovat do domceka, kde je pomerne dost velka zahrada (pozemok) okolo 18árov. Momentalne tam je obycajne pletene oplotenie a taka obycajna trava ktora rastie skoro vsade (taka skareda :) ) moja predstava by bola pekny murovany plot okolo pozemku, bazen na najvyhodnejsom mieste(kryty) male jazierko,nejake tie skalky a okolo plotu zvnutra povysadzat take tie spicate ihlicnate stromceky x) a anglicky travnicek...
Chcel by som sa teda spytat nejakeho skusenejsieho (kedze sa stahujem z panelaku nemam s tym moc skusenosti) o nejake rady,popripade zaujimave odkazy, mozno nejake fotky zaujimavych zahradok, co to vsetko obnasa a tak nejak vsetko okolo toho ...
Vdaka :wink:
kinjeril
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kinjeril »

Jazierko = plna <> komarov => radsejtam nechaj pekny travnik a poloz si nan lavor s vodou. :)
Btw, v tych malych ihlicnato-pichlavych nezmysloch zije plno havede (pavuky, chrobac a.i.). Je to sice pekne, ale...
... domcek, je domcek. :)
Kels
King
King

no ved si myslim ze ak by bolo tomu jazierku venovana dostatocna starostlivost tak by tam nemuseli byt komari etc nie? nemyslim nejaku zelenu barocinu ale nejake pekne priezracne jazierko :)
Co sa tyka tych stromov okolo mam na mysli taketo daco (vid priloha) myslis ze su tam rozne havede ? teda ked sa o to bude starat, mozno nejake postreky proti hmyzu alebo neviem, nevyznam sa : )
Prílohy
Stromceky
Stromceky
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

tie stromy budes muset aj strihat, ked ich nechces mat skarede...
a koru kup kvalitnejsiu, lebo po par tyzdnoch zbledne a bude vyzerat straasne
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Sme rovnaká krvná skupina. My sme sa tiež presťahovali z paneláku do domčeka, zhodou okolnosti máme tiež 18 árov pozemku :)
Ten murovaný plot - bullshit & impossible. 18á neobmuruješ, ani keby si sa posral. Material, murar, čas, robota. Vyjde ťa to strašne moc draho.

Čo sa týka zahradkarčenia, ja zahradkarčim, mal som k tomu vzťah už keď sme bývali v paneláku (pestoval som si skalku u dedka v zahrade). Je to prijemna robota, hlavne počas prazdnin a na jar, taky relax, vidiš za sebou hotovu robotu.

Zo skusenosti ti odporúčam vyhradiť si dvorček, kde si naseješ trávnik, dáš okrasné stromčeky, vymuruješ murik, aby ti susedia nečumeli. osobne by som tomu nevenoval viac, ako 5á, lebo počas roka (škola/práca) na to nebudeš mať čas.

Skalka - Pod skalku si natiahni geofóliu. Veľmi to pomôže proti burinam ale aj proti škodcom zo zeme. Skalničky tam môžeš vysádzať alebo ich umiestniť priamo v plastových kvetináčoch (zahrabeš do zeme) Kvetináče su dosť priestranne pre život rastlinky a zo spodu perforovane, takže rastlinka si korene zapustí. Navyše takto môžeš skalničky obrok presúvať aj s kvetináčom a neriskuješ poškodenie siete koreňov.

Tráva - Dnes je trend kupovať si kobercové trávniky. Je jasné, že tieto sa nedajú porovnávať v kvalite/hustote so siatou travou. Na druhej strane sú drahé a v závislosti od odrody relativne náchylné. (ak máš psíka, zrejme ti tam narobí žlté fľaky).

Jazierko - Uvažoval som o ňom, no má to dosť ALE. Prvým sú počiatočné investície. Jazierková forma (resp. folie), okrasne kamene, štrky/bridlice, vodné rastliny, filtrácia vody, prípadná fontánka (a teda aj čerpadlo) resp. rybičky.
Jazierko si vyžaduje pravidelnu starostlivosť, inak ti z neho vznikne zelena brečka, kde sa budu množiť komare.

Keď ma ešte niečo napadne, dopíšem alebo sa spýtaj :)

//edit: Ešte k tým tujam okolo plotu. Z toho ti za pár rokov vyrastie živý plot, ktorý budeš musieť strihať (na taku plochu by trebalo elektricke/motorove nožnice). Je to inak pekné, dobre tvarovateľné a nenaročne. Hmyz sa tam držať nebude, to sa neboj.
Len to nenechaj prudko rásť do výšky, pretože popri zemi nebudeš mať žiadne listy. Treba to postupne zastrihávať, tvarovať. To je ale otázka do buducnosti.
Ja som si ako žívý plot nasadil turkmenský brest. To je rastlina, ktorá dobre znáša strihanie a ročne vyrastie až o 2 metre. Vyžaduje si preto časte strihanie. Narozdiel od tuji, keď sa ustrihneš a spravíš tam dieru to rýchlo zarastie. Je to hustý porast, takže ti tade neprebehne pes. Dorastá do výšky až 4 metrov, takže nesmieš zabudnúť stihať :D
Jelko4
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jelko4 »

my mame na dvore tiez aj bazen aj jazierko a zeby sme tu mali neake komare tak o tom neviem,pekne si to tam daj.A koru ti vietor aj tak porozfukuje cize nech tam das hocijaku za take dva roky budes muset dosipat,mozno aj skor.Nezabudni nato ze kory su aj farebne a nie len hneda.My sme dali radsej viac strku a vyzera to tiez dobre.
Kels
King
King

dik hosi cenne rady, frikso no ked neodporucas teda ten mur (inak kolko je to u teba ta velka investicia?-kolko by to cca stalo) co by si odporucil na doplotenie celeho pozemku, lebo fakt tam ten drateny plot je hrozny... a jazierko si dam, uvedomujem si ze to bdue starostlivost ale v dome nebudem sam mam sikovneho tatka takze pohodicka :)
Jelko4
Light Professional
Light Professional

my sme robili asi 30 metrov murovaneho plotu a vyslo nas to okolo 90000,-.Daj si na ten drateny plot take rohoze jak su natom obrazku co sem niekto dal,my to tak mame z boku a je to pekne.
Kels
King
King

nj to s tym plotom este vymyslim... Inak (nevyznam sa tak hnet nekamenujte :) ) vsetky travy, rastlinky a kvetinky sa sadia na jar vsak?
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomasito13 »

tak mi mame nieco podobne domecek, zahradka a mame tam takisto aj jazierko a mame to tak urobene ze je tam cerpadlo a akoluje tam stale voda cize ak sa o to co len trosku staras tak to bdue pekne a o tych komarych problemoch tak to je blbost ziadne komare nejako extra vela nemame, spicate ihl. stromceky su pekne no my mame tuje, nepicha to a je to rovnako ucinne, no a bazen by som neodporucal mas strasne velke naklady pokial tam chces amt aspon trosku cistu vodu ale to uz je otazka penazi si skor myslim a anglicky travnicek tak to mame a treba to kazdy tyzden kosit co je niekedy dost otrava ale v kazdom pripade o zahradu sa treba starat pravidelne a pokial sa v zahradkarceni nevyznas chod ku nejakemu zahradnemu architektovi ten ti to vsetko navrhne a povie kde ma ist co lebo zase taka jednoducho to nie je napr. niektore rastliny potrebuju take miesto ine zasa hentaku podu dalsie sa zasa neznasa s druhou rastlinou a takto chapes... a co sa tyka muru, mame kamenny a je to ok nevidno cez neho mozes si tam dokonca urobit take vyklenky na kvetinace, len je drahy
Kels
King
King

a aku mate velku tu zahradku? (ak som spraavne pochopil tak to mate cele oplotene tym murom)
Jasne skusim sa po niekom popytat (architekt) asi to bude mudrejsie ako navrhovat sam x) inak kolko si asi kesuju taky architekti? (za tie navrhy a tak)
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

mame to tak ze zahradu mame za domom cize z jednej strany dom z dvoch mur a z tretej co tam nikto nebyva vedla tak amme klasicky plot taky droteny a vedla nasadene tie tuje cize spokojne nic nevidno a este tahacky po tom, uplne cez tie tahacky nevidiet a zahradu zase nemame velku mozem postnut fotku a architekt tak to ti naozaj neviem povedat kazdy si berie inac najlepsie by asi bolo zbehnut za nim a opytat sa ho, kolko si za toto a toto predstavuje, on ti inac uz aj zozenie tie rastliny aj s ludmi co ti ich tam "posadia" :-D ale ak chces mozes si to uz sam urobit
Kels
King
King

jasne postni fotky rad si kuknem : ) ok skusim sa poobzerat po architektovi alebo este pobeham nejake sajty o tom ...
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

tuto mas presnu ukazku ako by si sa o zahradu nemal starat :-D jedine co sa na nej robi je ze kosim travnik inac sme lenivy :-D hlavne si vsimni ako je vsetko zarastene a aka "džaburina" je v studnicke (tak to vyzra ked sa voda nemeni pol roka a je pokazene cerpadlo)
Prílohy
03082008842.jpg
03082008844.jpg
03082008843.jpg
Kels
King
King

nahodou je to krasna zahradka : ) jasne ze to jazierko uz vyzera trosku zelensie akoby malo ale sam pises ze sa o to moc nestara, napriek tomu sa mi to paci... ten murik presne taky som si predstavoval... lenze oplotit nim 18 arovy pozemok vyde asi draho co X)
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

18 arovy to ta vyjde sakramentsky draho, ved si oplot iba tam kde je to nevyhnutne a na ostatnu daj nejake lacnejsie riesenie, ci mas zvedavych susedov? :-D
Kels
King
King

nene len ked som si to predstavil cele aj s tym murikom vyzeralo to very good x) ale ked hovoris teda ze to je drahe tak porozmyslam nad lacnejsou alternativou ... (aspon v urcitych miestach) ale tie tuje su fakt krasne, tie by som tam zakomponoval rad...
Jelko4
Light Professional
Light Professional

ved sprav to ako na tom obrazku,na plot das tu rohoz a pred to nasadis tuje :)
Kels
King
King

hej rozmyslal som nad tym... len vydrzi to aj nieco? tie rohoze myslim...ked napr pride burka velka, alebo zima (sneh, mrazi) treba to nejak menit po case ? ...asi hej vsak
Jelko4
Light Professional
Light Professional

asi po takych 3 rokoch to budes muset vymenit ale neni to tak financne narocne.jakoze zaco K-???
Napísať odpoveď