Sme rovnaká krvná skupina. My sme sa tiež presťahovali z paneláku do domčeka, zhodou okolnosti máme tiež 18 árov pozemku
Ten murovaný plot - bullshit & impossible. 18á neobmuruješ, ani keby si sa posral. Material, murar, čas, robota. Vyjde ťa to strašne moc draho.
Čo sa týka zahradkarčenia, ja zahradkarčim, mal som k tomu vzťah už keď sme bývali v paneláku (pestoval som si skalku u dedka v zahrade). Je to prijemna robota, hlavne počas prazdnin a na jar, taky relax, vidiš za sebou hotovu robotu.
Zo skusenosti ti odporúčam vyhradiť si dvorček, kde si naseješ trávnik, dáš okrasné stromčeky, vymuruješ murik, aby ti susedia nečumeli. osobne by som tomu nevenoval viac, ako 5á, lebo počas roka (škola/práca) na to nebudeš mať čas.
Skalka - Pod skalku si natiahni geofóliu. Veľmi to pomôže proti burinam ale aj proti škodcom zo zeme. Skalničky tam môžeš vysádzať alebo ich umiestniť priamo v plastových kvetináčoch (zahrabeš do zeme) Kvetináče su dosť priestranne pre život rastlinky a zo spodu perforovane, takže rastlinka si korene zapustí. Navyše takto môžeš skalničky obrok presúvať aj s kvetináčom a neriskuješ poškodenie siete koreňov.
Tráva - Dnes je trend kupovať si kobercové trávniky. Je jasné, že tieto sa nedajú porovnávať v kvalite/hustote so siatou travou. Na druhej strane sú drahé a v závislosti od odrody relativne náchylné. (ak máš psíka, zrejme ti tam narobí žlté fľaky).
Jazierko - Uvažoval som o ňom, no má to dosť ALE. Prvým sú počiatočné investície. Jazierková forma (resp. folie), okrasne kamene, štrky/bridlice, vodné rastliny, filtrácia vody, prípadná fontánka (a teda aj čerpadlo) resp. rybičky.
Jazierko si vyžaduje pravidelnu starostlivosť, inak ti z neho vznikne zelena brečka, kde sa budu množiť komare.
Keď ma ešte niečo napadne, dopíšem alebo sa spýtaj
//edit: Ešte k tým tujam okolo plotu. Z toho ti za pár rokov vyrastie živý plot, ktorý budeš musieť strihať (na taku plochu by trebalo elektricke/motorove nožnice). Je to inak pekné, dobre tvarovateľné a nenaročne. Hmyz sa tam držať nebude, to sa neboj.
Len to nenechaj prudko rásť do výšky, pretože popri zemi nebudeš mať žiadne listy. Treba to postupne zastrihávať, tvarovať. To je ale otázka do buducnosti.
Ja som si ako žívý plot nasadil turkmenský brest. To je rastlina, ktorá dobre znáša strihanie a ročne vyrastie až o 2 metre. Vyžaduje si preto časte strihanie. Narozdiel od tuji, keď sa ustrihneš a spravíš tam dieru to rýchlo zarastie. Je to hustý porast, takže ti tade neprebehne pes. Dorastá do výšky až 4 metrov, takže nesmieš zabudnúť stihať